Ma van a Föld órája

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2013 Március 23.

Melitta - 2013 Március 23, 12:33
 1. Melitta

  Melitta Adminisztrátor Fórumvezető

  fold napja.jpg

  Ma este fél kilenctől fél tízig a világ 152 országának több ezer településén és vállalatánál, sokmillió háztartásban és számos híres épületen kialszanak a fények a Természetvédelmi Világalap (WWF) Föld órája elnevezésű akciója keretében, a klímavédelem és az energiatakarékosság jegyében.Idén hozzávetőleg hétezer város csatlakozott a 2007-ben indult kezdeményezéshez, amelynek globális fővárosává a kanadai Vancouvert választották a szervezők.  A Föld órájához világszerte számos rendezvény kapcsolódik. A program budapesti központi eseményét a WWF magyarországi szervezete a WestEnd City Center bevásárlóközpont tetőkertjében rendezi, ahol egy ötméteres óriásgyertya meggyújtásával is készülnek az ünnepségre.


  A program Tóth Vera élő koncertjével indul, majd 20 óra 30 perckor a WWF Magyarország ünnepélyesen lekapcsolja Budapest díszkivilágítását. Sötétbe borul a budai Vár, a Lánchíd és a Citadelle. Az elsötétülés után Erőss Zsolt hegymászó gyújtja majd meg az óriásgyertyát. Ezt követően gyertyafényes ünnepség során biciklivel működtetett DJ-pult szolgáltatja a zenét és afrikai hangszereken játszó dobosok és tűzzsonglőrök szórakoztatják a látogatókat.


  A kezdeményezés céljai közé tartozik, hogy felhívják a figyelmet a fényszennyezésre. A tudósok szerint a fényszennyezés befolyással van az emberi szervezetre és egyebek között alvás- és hormonzavarokhoz vezethet. Az állatokat, például a rovarokat és madarakat zavarhatja a fény az orientálódásban.


  A környezetvédők a szükségtelenül nagy energia-felhasználást is bírálják. A csillagászok arra panaszkodnak, hogy a világ egyre kevesebb pontjáról látható a csillagos ég. Különböző szervezetek, mint például a Dark Sky Association az éjszaka sötétjének védelméért száll síkra.
   

Hozzászólás

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2013 Március 23.

Megosztás