Ma van a Föld órája

Melitta

Adminisztrátor
Fórumvezető
Rádiós
fold napja.jpg

Ma este fél kilenctől fél tízig a világ 152 országának több ezer településén és vállalatánál, sokmillió háztartásban és számos híres épületen kialszanak a fények a Természetvédelmi Világalap (WWF) Föld órája elnevezésű akciója keretében, a klímavédelem és az energiatakarékosság jegyében.Idén hozzávetőleg hétezer város csatlakozott a 2007-ben indult kezdeményezéshez, amelynek globális fővárosává a kanadai Vancouvert választották a szervezők.



A Föld órájához világszerte számos rendezvény kapcsolódik. A program budapesti központi eseményét a WWF magyarországi szervezete a WestEnd City Center bevásárlóközpont tetőkertjében rendezi, ahol egy ötméteres óriásgyertya meggyújtásával is készülnek az ünnepségre.


A program Tóth Vera élő koncertjével indul, majd 20 óra 30 perckor a WWF Magyarország ünnepélyesen lekapcsolja Budapest díszkivilágítását. Sötétbe borul a budai Vár, a Lánchíd és a Citadelle. Az elsötétülés után Erőss Zsolt hegymászó gyújtja majd meg az óriásgyertyát. Ezt követően gyertyafényes ünnepség során biciklivel működtetett DJ-pult szolgáltatja a zenét és afrikai hangszereken játszó dobosok és tűzzsonglőrök szórakoztatják a látogatókat.


A kezdeményezés céljai közé tartozik, hogy felhívják a figyelmet a fényszennyezésre. A tudósok szerint a fényszennyezés befolyással van az emberi szervezetre és egyebek között alvás- és hormonzavarokhoz vezethet. Az állatokat, például a rovarokat és madarakat zavarhatja a fény az orientálódásban.


A környezetvédők a szükségtelenül nagy energia-felhasználást is bírálják. A csillagászok arra panaszkodnak, hogy a világ egyre kevesebb pontjáról látható a csillagos ég. Különböző szervezetek, mint például a Dark Sky Association az éjszaka sötétjének védelméért száll síkra.
 

Ösvénytaposó

Állandó Tag
Állandó Tag
Meglehet, egy kicsit morbidul hangzik, de tény, hogy a jó öreg "természetfelelős" a Tiszántúlon már bő egy héttel ezelőtt tett a fényszennyezés ellen, amikor több száz villanypózna "megfektetésével" kioltotta a fényeket arrafelé. Természetesen nagyon sajnálom azokat, akik ezt elszenvedték. Igazából csak adta magát a poén :) Bocsi
 

Monkeymama

Új tag
Rémes de bevallom éppen fél tízkor - amikor már lejárt ez az óra - olvastam ezt a hírt.
Egész eddig sütöttem sütit (villanytűzhelyben) közben internetezetem, párom a tv-t nézte.
Bocs!
 

Tűz*

Állandó Tag
Állandó Tag
Már korábban olvastam, és fel is iratkoztam. Így sötétben pihentem egy kicsit (ráértem gondolkodni ;)).
 
Oldal tetejére