Ma van, Valentin nap.

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2019 Február 14.

Melitta - 2019 Február 14, 12:17
 1. Melitta

  Melitta Adminisztrátor Fórumvezető

  A Valentin nap, február 14-én, Szent Bálint vértanú napja. Az angolszász országokból elterjedt hagyomány szerint Valentin nap (Valentine's Day) idején a szerelmesek megajándékozzák egymást.

  Szent Bálint vértanú Terni (Interamna) püspöke volt, akit II. Claudius császár uralkodásának idején keresztény hite miatt kellett vértanú halált halnia. A börtönben sínylődve csodát tett: visszaadta börtönőre lányának szeme világát.

  Mielőtt a hagyomány szerint február 14-én kivégezték, búcsúlevelet írt a leánynak, ami a "Te Bálintod" fordulattal zárult. Valentin nap ünnepe a kilencvenes évek idejétől kezdett elterjedni hazánkban, a név érdekes módon nem a magyar Bálint névalak szerint, hanem az angolszász Valentine's Day nyomán Valentin formájában.
  [​IMG]
   

Hozzászólás

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2019 Február 14.

  1. eddy56
   eddy56
   Egy holgy felhaborodik, amikor szova teszik neki, hogy Valentin napon nem szerelmes.- Miert kene annak lennem? Halottak napjan se vagyok halott
  2. aniko45
   aniko45
   Az első "üzleti" lehetőség , a karácsonyi vásárok után....:(
  3. johannsebastian
   johannsebastian
   Az előbb a szülést egy asszonyhasából magát kirágó szörny szimbolizálta. Most meg ünnepeljük a szerelmet, amelynek egyik lehetséges útja épp a gyermekáldás?! Remek! Egyre "szebb".
   Utoljára módosítva: 2019 Február 14
  4. eddy56
   eddy56
   Az szerintema vilag legjobb dolga :)
   Tok hulye az ember keze laba remeg ...
   A legszebb szakasza az egymasratalalastol az agyig :)
   Aztan egy kicsit mas

   varázsdoboz, Etus65 és johannsebastian kedveli ezt.
  5. eddy56
   eddy56
   Igerem nem teszek be vtobb zenet, de az es en szeretem ot azt ma nem tudom kihagyni:

  6. Georgina Bojana
   Georgina Bojana
   *
   Úgy tudom, hogy a Valentin=Bálint nap, nemcsak a szerelmeseké, hanem olyan embereké is, akik szeretik egymást. Én akár a húgomat is megajándékozhatom nem szívvel, de csokival. Az öcsémet akár egy finom szivarral. Tehát a kör szélesedett, a jó barátok is gondol(hat)nak és gondolnak is egymásra, vagy a barátnők.
   Minden igaz barátomnak küldenék szívből jövő jókívánságot: legyen egészsége, sok öröme, boldogsága, hosszú, szép élete és ezt a kívánságot + is koronáznám egy hatalmas tábla mogyorós csokoládéval. Miért éppen csokoládéval? S, miért éppen mogyoróssal? Nekem ez az egyik kedvencem.
   Tehát mindazoknak küldök "virtuális" ajándékképpen, akik szeretnek és én is viszont őket. Valamint mindazoknak, akik jó emberek és embertársaiknak jót akarnak, szavaikkal, mondataikkal építenek és nem rombolnak.
   [​IMG]
   Hekate és varázsdoboz kedveli ezt.
  7. eddy56
   eddy56
   Ki kell javitsalak :)
   A Balint nap, ami angol nyeelvtteruletrol -ott Valentin nap - terjedt el.
   St. Balint Terni (Olaszorszag) puspoke volt.
   A tortenet szerint kereszteeny hiteert vegezzzek ki II. Claudius koraban. A bortonben meggyogyitotta bortonore vak lanyanak a szemet, es kivegzese eloott nekki irt bucsu levelet, amit a hagyomany szerint ugy irt ala: a Te Balintod

   A legenda szerint ez a Balint napi uzenetek alapja.
   Lehet hogy nem igy volt, de szep :)
   Ez a nap angol teruletrol terjedt el, es a szerelmesek napjakent van szamontartva.

   Amit Te leirtal szerintem teves, de legalabb ennyire szep

   Georgina Bojana kedveli ezt.
  8. johannsebastian
   johannsebastian
   Bár a püspök történetéből nem derül ki egyértelműen, hogy szerelemes is lett-e a vak lányba, vagy egyszerűen "csak" szerette.
  9. eddy56
   eddy56
   Viszont a 14 sz. korul mar a jegyesek esfiatal hazasok vedoszentjeve valt
   Termeszetes, hogy a kereszteny unnepnek volt pogany elozmeneny is, ez a nap termekenysegi unnep volt a romaiaknal valamin Junonak a hazasok vedoszentjenek az unnepe volt.
   FFiatal csajok ezen a napon mentek Juno templomaba szerelmi joslatokaert :)

   Szoval nem egyszeru szereetetrool van szo :)
  10. udvarfy
   udvarfy
   Amugy a Valentin - hasonlóan mnt a Bálint is a latin Valentius névböl ered !:rohog: Europába , a nyugaton állomásozó katonák terjesztettek el nagy örömére a virág és édeség árusoknak . De szerintem egy Férfi !! nem csak a mai nap vesz egy csokor virágot nejének és szeretteinek hanem amikor neki ahhoz pont "kedve van" azért Férfi !! Ha nem akkor egy ..... kalap !;)
  11. eddy56
   eddy56
   Ez igy van.
   Ugyan akkor szerintem szuksegunk van unnepekre, szertartasokra. Ugy lesz eljes az elet.
   A mindennapokban szeretet, tisztelet torodes, es aztan egy nap ami az egesz evi torodest igazi unneppe teszi

   I belive in Love(hot chocolate)
   magyyyaran: hiszek ac szerelemben

   varázsdoboz és setni kedveli ezt.
  12. Georgina Bojana
   Georgina Bojana
   *
   Amit Te írtál, azt Melitta is megtette a cikkben. Azzal kezdte. Nem tudom, hol hallottam és mikor, hogy a Bálint/Valentin nap nemcsak a szerelmeseké, de mindenkié, akik szeretik egymást? Nem tudom. De hallottam, v. olvastam talán? Az biztos. Magamtól ki nem találtam volna. De nekem is tetszett, azért hoztam be, mint "szokást", hogy nemcsak a szerelmeseké ez az ünnep.
   Amit szeretek megünnepelni, az a születésnapom. Nekem attól a naptól kezdődik az Új esztendőm, nem Szilveszterkor.
   Ezt a fajta ünnepet, mármint a Valentin napot, valahogy nem sikerült megünnepelnem, kimaradtam a szórásból. De a lányomat a vejem egy nagy tábla csokival köszöntötte, a lányom is vett valamilyen apróságot a párjának. S, ezek jó és szép dolgok. Éljünk vele!
   Barátsággal küldöm, ez olyan kedves -valentinos-szerelmetes-film:
   varázsdoboz kedveli ezt.
  13. eddy56
   eddy56
   A Karqacsonyt hivjak a szeretet unnepenek, de ezt egy kicsit csak kotekedesbol irom, mert azert senkirol nem élehet rosszat mondani, ha szereti azokat akik azt kierdemlik, es ezt kifejezesre is juttatja :)

   es akkor mindenkinek szeretettel a szamomra egyik leg megfogobb zeneszam:

  14. Párhuzamos_György
   Párhuzamos_György
   És mekkora hatalmas a környezetterhelése ennek a totál értelmetlen és mondvacsinált ünnepnek! Mekkora az ökológiai lábnyoma! Hány millió szál virágot termelnek ÓRIÁSI energiaköltséggel éppen most februárban a LEGHIDEGEBB időszakban! Aztán persze 2-3 nap múlva a kukában végzik... És mennyi celofán, masni meg más csomagolóanyag kell ehhez, az is mind a kukában landol, szennyezve a környezetet! Mennyi képeslapot küldenek - az is egy csomó papír ami a szemétbe megy, s bár a papír elbomlik, a nyomdafesték környezetszennyező. Sőt, a papírhoz is mennyi fát kell kivágni, továbbá, a feldolgozáshoz is vegyszerek kellenek.
   De ott vannak az édességek is. Aki megkapja, megeszi mert kárba ne vesszen - az ugye nem kár hogy hízik tőle... de emellett ezek a bonbonok meg miegyebek is rengeteg mindenféle rétegbe vannak becsomagolva, nemegy olyan akad ahol az ajándék súlyának akár 40 százalékát is a CSOMAGOLÁS adja ki, ami persze azonnal megy a kukába!

   Eszméletlen pazarlás. És tök értelmetlenül. Ha nem szeretek valakit - Valentin napon se fogom szeretni, maximum úgy teszek, mintha... ha pedig szeretem, a többi napon is szeretni fogom, ugyanakkor azonban nem okvetlenül épp ajándékozással mutatom be neki, mennyire szeretem. (Messze erősebb kötődést épít ki két ember közt ha például aktívan igyekszem részt venni a hobbyjában, vagy csak úgy általában véve megnövelem a vele töltött idő mennyiségét...)

   És akkor még nem beszéltem az egyéb típusú ajándékokról, a mindenféle kenceficékről és ruhákról, amik pláne feleslegesek mert nyilván van a hölgynek vagy férfinak SAJÁT ruhája és testápolószere amúgyis, tehát felesleges venni neki újabbat, pláne azt reszkírozva hogy úgyse tetszik neki, vagy nem jó a mérete, és azonnal megy a kukába.

   Szóval tök hülyeség az egész de tényleg.
  15. eddy56
   eddy56
   Kivanom, hogy legyen egyszer olyan Valentin vagy Balint nap, amikor egy NŐn az latszik, hogy nagyon boldog azert hogy ott allsz mellette!
   Ez errol szol nekunk egyszeru embereknek, a kereskedok megg le vannak ejtve :)
   Ha valaki nem tud orulni annak, hogy szeretik, es Balint napon kap egy kis ajandekot valakitol, aki fontos a szamara, az...
   setni, varázsdoboz és johannsebastian kedveli ezt.
  16. Párhuzamos_György
   Párhuzamos_György
   Én is szeretném ha örvendene nekem egy nő... de épp ez a lényeg és a pláne az egészben, hogy azt szeretném ha NEKEM örvendene, és nem az ajhándéknak! Tehát, nem a pénztárcám és/vagy bankszámlám tömöttségének (hiszen attól függ milyen drága/tetszetős ajándékot tudok venni neki, ugye).

   Tudod ez olyasmi mint a mesékben amikor a királyfi álruhába bújik amikor feleséget igyekszik szerezni magának, mert azt akarja hogy őt magát szeressék az EMBERI értékeiért, s nem a „hivatali pozíciót” hogy „királyfi” illetve „trónörökös”.
  17. eddy56
   eddy56
   Marhasag
   Ha az ember szereet valakit, akkor azt akarja, hogy az a valaki mindig boldog legyen.
   Az ajandek nem azert van, mert annak arol az ember parja
   Sokszor azt jjobb adni mint kapni
   De reszemrol lezarom ezt a dolgot
   En ugy hiszem, hogy szukseg van az eletben unnepekre, es ez egy nagyon szep unnep, ha van kivel megunnepelni
  18. Párhuzamos_György
   Párhuzamos_György
   Ha már ünnepelni akarnék egy szeretett nővel, efféle hivatalos ünnepek helyett én olyan kimondottan SZEMÉLYES ünnepeket preferálnék, mint:

   —egymásra találásunk napja (azaz amikor legelőször megláttam - vagy ő engem).
   —Házasságkötésünk ideje
   —Az első intim együttlétünk ideje (ugye ez nem okvetlenül esik egybe a házasságkötéssel, lehet előbb is, vagy, bár ritkán, sokkal később is).
   —Az a nap amikor megkértem a kezét
   —Az a nap amikor igent mondott a leánykérésre (amennyiben ez nem az első leánykéréskor történt meg)
   —Az a nap amikor beköltöztünk a saját házunkba
   és így tovább.

   És ezekhez se kell ajándék. Ehhez az kell hogy mindketten szabit vegyünk ki a munkahelyünkön, és EGYMÁSSAL TÖRŐDJÜNK.
   setni kedveli ezt.
  19. varázsdoboz
   varázsdoboz
   Drága Gyulám!
   Sajnos egyre több a .....kalap, hogy idézzelek:D

   Duma az van...de amikor még Valentin napon sem köszönt, pedig az már a vízcsapból is folyt...;)

Megosztás