MAGYAR ÉRMEINK - a RIÓI OLIMPIÁN 2016

Georgina Bojana

Őstag
Fórumvezető
Rádiós
Kormányos
*
Katinka!
Veled együtt örömködünk!

"Felírjuk az égre, Katinkának sok az érme!" :hurra:





Fotó: Europress / Odd Andersen - AFP

Katinka ismételten, esélyeshez méltóan olimpiai csúccsal diadalmaskodott 200 méter vegyesen, korábban pedig 400 méter vegyesen és 100 méter háton nem talált legyőzőre, így ő lett az első riói triplázó.
*
Jó volt megnézni!

 

Melitta

Adminisztrátor
Fórumvezető
Rádiós
Márton Anita bámulatos bronzérmet nyert Rióban

Márton Anita bronzérmet nyert súlylökésben 19.87 méteres új országos csúccsal a riói olimpián. Az amerikai Michelle Carter az utolsó körben előzte meg a végig vezető új-zélandi Valerie Adamset.


Amikor megláttuk a péntek esti programot, titkon abban bíztunk, négy érem is leeshet nekünk, hiszen az úszódöntőkben Hosszú Katinka, Cseh László és Kapás Boglárka is érdekelt volt, súlylökésben pedig a tavalyi vb-4., idei Eb-ezüstérmes Márton Anita készülhetett a döntőre.

Úszóink hozták magukat, mindhárman érmet nyertek, és izgatottan vártuk, mire megy Márton Anita, aki a selejtezőben elsőre túldobta a 18,40 méteres szintet. A riói magyar csapatot bemutató kiadványban Márton céljaként a 20 méter elérését jelölte meg, ami bőven egyéni csúcsot jelentett volna, de mikor dobjon az ember ekkorát, ha nem egy olimpia döntőben?

20160812horizontal-shotput-marton-anita-dontos.jpg

Csak titkon reméltük a bronzérmet

Forrás: AFP/Franck Fife
Elsőre amolyan bemelegítő dobást láthattunk a 27 éves Mártontól, aki 17,60-nal kezdett. A második dobás már jobban sikerült, 18,72 méterrel feljött a negyedik helyre, ami azért is volt fontos, mert a 12-es mezőnyből az utolsó négy helyezett nem folytathatta, így viszont Márton megnyugodhatott.

Ami olyan jól sikerült, hogy tíz centire megközelítette egyéni legjobbját, harmadikra ugyanis 19,39-et dobott, pontosan annyit, mint a kínai Kung Li-csiao, akinek viszont a második legjobb dobása messzebbre szállt, így övé volt a harmadik hely, de érezni lehetett, hogy ebbe Márton Anita nem nyugszik bele.

Országos csúcsot dobott
Negyedikre 19,38 méterre szállt a súly, aztán ötödikre 19,10 sikerült, így az utolsó kör előtt a negyedik helyen áll, a kétszeres címvédő új-zélandi Adams, az amerikai Carter, és a kínai mögött. Márton Anita azonban a végére tartogatta a slusszpoént, a hatodik sorozatban 19,87-et dobott, ami óriási egyéni csúcs, és beérte vele a második helyen álló amerikait, igaz, az amerikainak a második legjobb eredménye miatt az ezüstje már biztos volt.

20160813marton-anita.jpg

Elsírta magát a bronztól


A kínai az utolsó kísérletét is elrontotta, ahogy a negyediket és az ötödiket is, úgyhogy ezzel eldőlt, hogy Márton Anita bronzérmes! Carter pedig az utolsó körben 21 centivel túldobta Adamset, így nem lesz triplázás, amerikai győztest avattak.
 

Melitta

Adminisztrátor
Fórumvezető
Rádiós
Cseh csak utolérte Phelpset, ezüstöt ért

Cseh László hihetetlen módon nyert ezüstérmet a 100 hát döntőjében, Michael Phelpsszel és Chad Le Clos-val századra ugyanolyan idővel csaptak célba, így a három világsztár egyszerre állhat majd fel a dobogó második fokára. Az első a szingapúri Joseph Schooling lett.

Cseh László minden bizonnyal élete utolsó olimpiai bajnoki döntőjére készült, a 200 pillangón elért hetedik helye után 100 pillangón próbálta meg valóra váltani élete álmát, az olimpiai bajnoki győzelmet. Az elődöntőben önbizalomnövelő győzelmet aratott a 49.82-vel világcsúcstartó Michael Phelps felett: 51.57-tel, a negyedik legjobb idővel jutott döntőbe, a saját futamában azonban megelőzte a 100 pillangó döntője előtt 22 olimpiai aranyérmet elhódító Phelpset.

Az, hogy Phelpset megvertem egy századdal kis győzelem a lelkemnek, de nem jelent semmit. A döntőben szeretném a legjobbamat megúszni, akkor teljesen mindegy, hányadik helyen végzek, mert ha nyolcadik, akkor is elégedett leszek. Már nincsenek olyan vágyálmaim, amelyeket nem biztos, hogy lehet teljesíteni" - mondta kissé csalódottan.

20160813cseh-laszlo-ferfi-100-meteres.jpg

Forrás: MTI/Kovács Tamás
A legjobb idővel (50.83) a szingapúri Joseph Schooling jutott döntőbe, ezzel letolta az idei világranglista éléről a Londonban 50.86-ot úszó Cseh Lászlót. Az ötös pálya a dél-afrikai klasszis Chad Le Clos-é volt, ő 51.43-mal került be.

Csehé volt a negyedik legjobb reakcióidő, és 50 méter után negyedikként fordult, az élen Schooling úszott. De aztán minden energiáját beleadta, hiszen tudta, szépen kell befejeznie a riói olimpiáját, és elképesztő végeredmény született. Schooling lett az első (50.39), a dobogó viszont nem biztos, hogy elég nagynak fog bizonyulni, a második helyen ugyanis hárman végeztek: Chad, Phelps és Cseh. Mindhárman 51.14-gyel csaptak be a célba.

20160813phelps-michael-cseh-laszlo-ferfi.jpg

Utolérte Phelpset, egy ezüstre volt elég

Forrás: MTI/Illyés Tibor
„Nagyon örülök, hogy meglett az ezüstérem. A szingapúri srác nagyon jó volt, az 50.39-es eredménye tekintélyt parancsoló. Az olimpia előtt reméltem, én is tudok majd ennyit. Érdekes, hogy pont mi hárman lettünk ezüstérmesek, örülök, hogy Chaddel és Michaellel egy pozíción osztozhatok" – mondta Cseh László az M4 kamerája előtt.

Az Origónak aztán hozzátette, a 200 utáni napot "a szobámban töltöttem, egyedül, a sarok felé fordulva, aztán a nap második felében rájöttem, hogy a hazafelé tartó gépet már úgyis lekéstem, szóval versenyezni kell". Így aztán összeszedte magát, és rajthoz állt. Jól tette.

Az internetet azonnal felrobbantotta az alábbi kép, amely 2008-ban készült, Phelps mellett az akkor 13 éves Schooling áll:


Az eredményhirdetést láthatóan élvezte mind a három ezüstérmes úszóm nevetgéltek, beszélgettek, és kézen fogva álltak fel a dobogó második fokára. De vajon mit érezhetett Schooling, amikor lenézett, hiszen 23 arany, 10 ezüst és öt bronzérem, azaz 38 olimpiai érem tulajdonosát győzte le (Phelps: 22-2-3, Le Clos: 1-4-0, Cseh 0-4-2).
 

Melitta

Adminisztrátor
Fórumvezető
Rádiós
Hosszú Katinkát lehajrázták, ezüstérmet nyert

Hosszú Katinkának nem sikerült beállítania Keleti Ágnes rekordját a riói olimpián. A 200 hát döntőjében szinte végig vezetett, ám az utolsó métereken lehajrázta őt Maya Dirado, hat századdal nyert az amerikai úszó. A 27 éves magyar úszónő így is hihetetlen éremcsokorral, három arannyal és egy ezüsttel zárja brazíliai szereplését.

Hosszú Katinka történelmi csúcsbeállításra készült Rióban a 200 hát döntője előtt, legutóbb ugyanis 1956-ban fordult elő, hogy egy magyar sportoló négy aranyérmet nyerjen egy olimpián. Akkor a tornász Keleti Ágnes állhatott négyszer a dobogó tetejére.

A 27 éves úszónő világsztárrá nőtte ki magát Brazíliában, a külföldi újságírók is ódákat zengtek róla, mindenki tudta, ki ő, és ehhez elég volt egyszer a vízbe ugornia. A 400 vegyesen elért győzelméről és hihetetlen világrekordjavításáról ugyanis mindenki tudott. Ezek után 200 vegyesen is győzni tudott, majd 100 háton úgy lett aranyérmes, hogy előzőleg azt mondta, lehet, hogy csak nyolcadik lesz, olyannyira sűrű a mezőny, ráaásul ő nem tartja magát sprinternek.

20160813hosszu-katinka-uszas-200-hat.jpg

Forrás: AFP/Odd Andersen
A 200 hát döntőjének az előzményei azt sejtették, hogy az Iron Ladynek nem lesz ellenfele a döntőben. Két nagy riválisa is kiesett, óriási meglepetésre sem a tavalyi, kazanyi vb-n aranyérmes Emily Seebohn, sem a vilácsúcstartó (2:04.06) Missy Franklin nem jutott döntőbe.

Hosszú az elődöntőben 2:06.03 perces idővel újabb hat századot faragott az előfutamban felállított országos csúcsán, és jócskán megelőzte a második legjobb finalistát, a 2:07.17-tel bekerülő Hilary Caldwellt.

20160813madeline-dirado-hosszu-katinka-uszas2.jpg

Dirado a háttérbe szorította Hosszút

Forrás: AFP/Christophe Simon
"Ez nem jelent semmit, nem nagyon lehet tudni, hogy ki mit tud. Az utolsó döntőm, élvezni kell és ennyi. Nem gondoltam volna, hogy ilyen jó lesz, még világbajnokságon sem úsztam ennyire erős időt, jókor jött ki" - mondta az elődöntő után.

A bemutatásnál Hosszú Katinka kapta a legnagyobb tapsot, majd az óriáskivetítő is őt mutatta. Az övé volt a rajtnál a legjobb reakcióidő (0:59). 100-nál elsőként fordult, a második helyen Maya Dirado állt, és ugyanez volt a helyzet száz méternél, 43 század volt az Iron Lady előnye.

Az utolsó ötven már csak a kettejük csatáját hozta, az amerikai óriási hajrába kezdett, és talán az utolsó métereken tudta csak megelőzni Katinkát, talán jobban nyúlt be, de ettől még tény: legyőzte a magyar úszónőt. Nem sokkal, mindössze hat századdal. Hosszú ideje 2:06.05 volt, Mayáé 2:05.99.


Három arany, egy ezüst - ez is hihetetlen eredmény, le a kalappal Hosszú Katinka előtt.

„Amikor az ember ilyen szoros versenyben veszít, azt érezheti, milyen picin múlott. De négy éremnél nem bánkódhatom" – mondta gyorsértékelésében Hosszú az M4-nek.
 

Melitta

Adminisztrátor
Fórumvezető
Rádiós
Kapás Boglárka bronzérmes 800 gyorson



Kapás Boglárka bronzérmet nyert a 800 méteres gyorsúszás döntőjében a riói olimpián. A számot világcsúccsal az amerikai Katie Ledecky nyerte, aki negyedik diadalát aratta ezen az olimpián. A szám 23 éves magyar Európa-bajnoka az egy nappal korábban úszott országos csúcsából (8:19.43) több mint három másodpercet faragva 8:16.37 perces idővel csapott célba.


D__AS20160812184.jpg
Kovács Tamás / MTI
Kapás - aki hatalmas országos csúcsot úszott már az elődöntőben is - az első két hossz után még a nyolcadik helyen fordult, de aztán fokozatosan egyre feljebb kapaszkodott. Az utolsó száz méternek már harmadikként vágott neki, s szinte biztos volt, hogy közte és a brit Jazz Carlin között dől el a második hely sora. Az utolsó 50-re is a brit fordult rá előbb, és végül elképesztően szoros csatában picivel hamarabb csapott célba.

"Bár csak két tizedre volt az ezüst, de ez most egyáltalán nem érdekel, mert amiért jöttem, azt hazaviszem, és ez fantasztikus érzés. Szeretném megköszönni azoknak, akik ide juttattak, mert ezt nem én nyertem, hanem mi. Leginkább hálát érzek" - nyilatkozta örömkönnyek között az M4-nek Kapás Boglárka. Mint elmondta: az utóbbi időben mindenki maximálisan mellette állt, nagy profizmussal végezték a dolgukat, ő pedig teljes mértékben megbízik a stábban.
 

Georgina Bojana

Őstag
Fórumvezető
Rádiós
Kormányos
Kihajtottam magam...
nyilatkozott Hosszú Katinka. A 200 háton 6 század másodperc hiányzott ahhoz, hogy megszerezze negyedik olimpiai aranyérmét. Nagyon keményen ragadt rá az amerikai Maya Dirado. Hosszú Katinka előre jelezte, hogy nem lehet tudni, mennyi van a riválisaiban: „ebben ennyi volt, kihoztam magamból a maximumot. A döntő után hánytam, annyira kihajtottam magam. Éreztem, hogy nagyon jön mellettem, mindent megpróbáltam az utolsó 25 méteren, pár század elválasztott most az aranytól. Sebaj, mert már alig várom, hogy újra edzhessek, a bennem lévő tüzet nem szeretném kialudni hagyni. Ezt most a sors így akarta, hogy Mayának az utolsó versenyén a visszavonulása előtt legyen egy aranya, nekem pedig legyen motivációm, hogy még szebb eredményeket érjek el. A célba érés nem jött jól össze, de így volt jó, ahogy alakult" - összegzett.
Shane Tusupp az edző és férj végig azt mutatta, mennyire büszke Katinkára, az ezüst után is.

12473619_dd076c3622178f0a986eb5956effccce_wm.jpg

Fotó: Huszti István
 

Melitta

Adminisztrátor
Fórumvezető
Rádiós
Ma sem maradtunk érem nélkül: bronzérmet nyertek férfi párbajtőrözőink

Ukrajnával küzdött meg a bronzéremért a magyar férfi párbajtőrcsapat. Az Imre Géza, Rédli András, Somfai Péter felállású csapat az utolsó asszóig uralta a mérkőzést, izgalmas és egyben drámai végjátékkal 39-37-es végeredménnyel lettek bronzérmesek. Bácsi Péternek viszont nem sikerült az éremszerzés birkózásban.




A Boczkó Gábor, Imre Géza, Rédli András, Somfai Péter összeállítású csapat a tavaly világbajnoki ezüstérmes dél-koreaiak 45-42-es legyőzésével jutott be az elődöntőbe, ahol a világranglistát vezető, címvédő franciáktól 45-40-re kikapott. A harmadik helyért rendezett mérkőzésen a vb-címvédő ukránokkal vívott, és 39-37-re nyert.

Elsőként Rédli Dmitro Karjusenkóval, majd Imre Bogdan Nyikisinnel 0-0-t vívott, passzivitás miatt mindkét asszó egy perc után véget ért. Ezután Boczkó helyén a tartalék Somfai kezdett, aki a harmadik párban először lépett pástra az olimpián, mivel egyéniben nem indult. Ebben a párharcban volt egy együttes találat, amit Somfai egylámpás tusa követett.

Imre következett Karjusenkóval, és itt már aktívan vívott mindkét fél, de a magyar volt pontosabb. Elhúzott 8-4-re, amikor Karjusenko megállt és a csuklóját fájlalta. Ápolás után a tartalék Makszim Hvoroszt állt be a helyére, aki a maradék időben egy tust adott. A folytatásban Rédli 1-0-ra verte Herejt, Somfai pedig 4-3-ra kikapott Nyikisintől, majd Imre 12-11-re egy mozgalmas asszóban Herejtől úgy, hogy menet közben öt tusra növelte a magyar csapat előnyét, a végén viszont ő kapott sorozatban találatokat.

Utolsó előttiként Somfai vívott Hvoroszttal, mégpedig eredményesen, szép tusokkal 6-3-ra verte ellenfelét, ezzel öt találatra hízott a különbség.

Kilencedikként Rédli és Nyikisin ment fel a pástra. Eleinte a magyar párbajtőröző védekezett hatékonyan, 34-25-re elhúzott, majd a vége felé az ukrán mindent egy lapra feltéve rohamozott és sorozatban adta tusokat. Hét másodperccel a vége előtt 37-36 volt az állás. Ekkor azonban Rédli váratlanul belépett Nyikisin támadásába és látványosan megszúrta őt, ezzel eldöntötte a mérkőzést.

A párbajtőrcsapat a magyar riói küldöttség 12. érmét - a negyedik bronzot - szerezte. Előzőleg az úszó Kenderesi Tamás (200 m pillangó), Kapás Boglárka (800 m gyors) és Márton Anita súlylökésben végzett a harmadik helyen.

Nem sokkal később még egy bronzmeccsen volt érintett Magyarország: Bácsi Péter 75 kilós kötött fogású birkózó Saeid Mourad Abdvalival mérkőzött meg a bronzéremért - 5-2-vel kapott ki az iránitól. Így Bácsi ötödik lett a kötöttfogásúak 75 kilogrammos súlycsoportjában.
 

Georgina Bojana

Őstag
Fórumvezető
Rádiós
Kormányos
GYŐZTÜNK - GYŐZTÜNK - GYŐZTÜNK - megvan a 6. aranyérmünk!

A Szabó-Kozák páros győzelmével a magyar kajak-kenu sportnak immár 23. olimpiai aranya van meg.

A Világ- és Európa-bajnok kettős Szabó Gabriella és Kozák Danuta, rendkívül nagy küzdelemben harcolták ki az első helyet. Óriási versenyben, magabiztosan győzték le a németeket. Megszerezték a magyar csapat 6. aranyérmét! - a női kajak kettes 500 méteres számában.
Szabó Gabriella 1986-ban született, immár kétszeres olimpiai bajnok. A Budapesti Honvéd versenyzője tagja volt a londoni olimpián 500 méteren bajnoki címet nyert négyes hajónak.
Az egy évvel idősebb Kozák Danut, Londonban, egyesben és négyesben volt bajnok 500 méteren. Az UTE versenyzője ezen kívül tizenegyszeres világbajnok.
*
Ennél szebb születésnapi ajándék az Olimpián - elképzelhetetlen lenne. Szabó Gabriella ott, Rioban ünnepelte a 30. születésnapját. Csapattársai tortával köszöntötték, vélhetően aranyérmet kívánt, amikor elfújta a gyertyát, no ez a kívánsága teljesült is!

i-UktkqTURBXy9kM2U3MGY1NTk4YWI5YTA3ZTM3M2U3MDY1MTU5OWVjYy5qcGVnkpUDABTNAljNAVGTBc0DFM0BvA

Szabó Gabriella (jobbra) csapattársával, Kozák Danutával (bara) ünnepelt/Fotó: kajakkenusport.hu

Torta már van/volt - a pezsgőt pedig mi küldjük szeretettel, köszönettel - a legjobbakat kívánva:


*
Gratulálunk a nehéz küzdelemben megszerzett, szép eredményért, az olimpiai aranyéremért!
 

Georgina Bojana

Őstag
Fórumvezető
Rádiós
Kormányos
Megvan a 7. aranyérmünk – Rióban!
Kozák Danuta
(K-1) négyszeres olimpiai bajnok, megvédte olimpiai címét egyesben. A sportág legeredményesebb magyar versenyzője 500 méteren – szerezte meg az 500. magyar olimpiai érmet.

750kozakerem.jpg

Kézben a 4. aranyérme!

GRATULÁLUNK!

*
Az olimpia történetében visszatekintve büszkén írhatjuk le, hogy Kozák Damuta szerezte meg Magyarország 500. olimpiai érmét, amelyből 175 arany, 151 ezüst és 174 bronz. A magyar kajak-kenu sport 24. olimpiai aranyérmét gyűjtötte be. A magyar sportolók eddig 7 első, 3 második és 4 harmadik helyet szereztek Rióban.
 

Georgina Bojana

Őstag
Fórumvezető
Rádiós
Kormányos
Nyolcadik aranyunk is megvan!

S, akik a kemény hajrában érdemelték ezt ki, az a kajak négyes – akik immár olimpiai aranyérmesek lettek! Szabó Gabriella, Kozák Danuta, Csipes Tamara, Fazekas-Zur Krisztina. 1992 és 2012 után ez a 3. aranyérmünk ebben a sportágban. Kozák ötszörös, Szabó háromszoros, Fazekas-Zur pedig kétszeres olimpiai bajnok immár. Csipes Tamara először szoríthatta kezébe a jogosan elnyert aranyérmét.


A pályafutása ötödik ötkarikás aranyát begyűjtő Kozák Danuta az első női kajakos az olimpiák történetében, aki triplázott, hiszen egyesben, Szabó Gabriellával párosban, és most a négyes tagjaként sem talált legyőzőre Rióban. A férfiak közül is csak egy versenyző, az új-zélandi Ian Ferguson hajtotta végre ezt a bravúrt még 1984-ben, Los Angelesben.
*
Családi dicsőségtáblák, - érmek története
Azt mondják, hogy nem esik alma messze a fájától. Az alábbi sporttörténet is ezt bizonyítja. Mivel Csipes Tamara megismételte édesapja, a mostani kvartett felkészítésében is szerepet vállaló Csipes Ferenc sikerét, aki 1988-ban, Szöulban a férfi kajaknégyessel győzött 1000 méteren. Eddig háromszor fordult elő, hogy magyar olimpiai bajnok gyermeke is aranyérmes lett: a kalapácsvető Németh Imre (1948) fia, Miklós gerelyhajításban (1976), a vízilabdázó Homonnai Márton (1936) leánya, Szőke Kató úszásban (1952), a szintén vízilabdázó Szívós István (1952, 1956) fia, István (1976) ugyanebben a sportágban diadalmaskodott.
*
A mérhetetlenül sok munka, lemondás, meghozta a gyümölcsét, s sikert! GRATULÁLUNK és megköszönjük az újabb dicsőséget!
 
Oldal tetejére