Magyar munkásokat keresnek: 900 ezres fizetés, azonnal kezdhetsz

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2018 Július 29.

Melitta - 2018 Július 29, 12:21
 1. Melitta

  Melitta Adminisztrátor Fórumvezető

  A szakképzett munkaerő hiánya egyre nagyobb gondot jelent a magyar gazdaság minden ágazata számára, különösen nehéz helyzetben van az építőipar.

  Hiába volt bérfejlesztés az ágazatban, a magyar fizetések még messze elmaradnak attól, amit a magyar építőipari szakmunkásoknak kínálnak külföldön. De nem csak a pénz miatt lépnek le a magyar melósok. Két, jelenleg Németországban élő magyar fiatal mesélte el a Pénzcentrumnak, miért döntöttek úgy, hogy hátrahagyva mindent, külföldön próbálnak szerencsét, és tervezik-e, hogy valaha visszatérnek Magyarországra.  A szakképzett munkaerő hiánya egyre nagyobb gondot jelent a magyar gazdaság minden ágazata számára, különösen nehéz helyzetben van az építőipar. Rolek Ferenc, a Magyar Gyáriparosok Országos Szövetségének (MGYOSZ) alelnöke július elején a Portfolio-nak arról beszélt, az építőipari szakmák többsége még mindig hiányszakma, és egyre kevesebb a tanuló, míg a pályaelhagyók aránya folyamatosan növekszik.

  Hogy mennyi szakmunkás tűnt el a magyar piacról, nehéz megbecsülni. Idén tavasszal a Magyar Nemzeti Bank szakértői a makroadatok elemzése mellett részletes interjúkat készítettek az ingatlanipar szereplőivel, és összességében arra jutottak, hogy 30-40 ezer szakképzett munkás hiányzik.

  Csábító a fizetés, más az életszínvonal
  2017-ben átlagosan 13 százalékos bérfejlesztés volt az ágazatban és 2018-ra további 9-11 százalékos bérfejlesztést terveznek az építési vállalkozók egy az ÉVOSZ által végzett, mintegy 400 cég bevonásával készített felmérés szerint. Egy jó szakmunkás, hangsúlyozom, hogy valóban jó, értékes szakmunkás nettó 250-300 ezret megkereshet Magyarországon. Ez már talán az az összeg, amiért megéri visszajönni külföldről is
  - mondta a Pénzcentrumnak idén tavasszal Koji László, Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) elnöke.

  Csakhogy a bérek az emelés után is jócskán elmaradnak attól, amit külföldön fizetnek a magyar szakmunkásoknak.

  Pontos összeget nem tudok mondani, mert sokat túlóráztam, ezt amúgy egyáltalán nem muszáj, de sokat dob a fizun. Nagyjából nettó 1400-1700 euró között mozog a bérem
  - mondta a Pénzcentrumnak Tamás, akinek nevét kérésére megváltoztattuk. A 26 éves, Zala megyéből származó Tamás március óta dolgozik Németországban. Eredeti szakmája szerint burkoló, és sikerült is az építőiparban elhelyezkednie, igaz, végül betonfúrással és vágással foglalkozik.

  Ha az ember kijön dolgozni, hátrasorolja az olyan igényeket, hogy a szakmájában dolgozhasson
  - mondta. Hogy miért döntött úgy, hogy külföldön kezd új életet?

  Természetesen a pénz miatt. Nincs semmiféle kalandvágy, aki arra vágyik, az elmegy valahová túrázni
  - jegyezte meg. Ő egy ismerősén keresztül talált munkát, minimális német nyelvtudással. Szállást a munkáltató nem biztosít, de a barátjával együtt bérelnek egy kis házat. Naponta 8 órát dolgozik, pénteken viszont 2-kor véget ér a munkaidő. Amikor arról kérdezem, mit szólt a családja ahhoz, hogy külföldre költözik, azt válaszolta, részben örültek neki.

  Hiszen megalapozhatom az életem. Anyukám viselte rosszabbul, de csak az elején, most már lassan megszokja. Nekem is nagyon hiányoznak
  - mondta. Azonban a visszatérést nem tervezi, épp ellenkezőleg. Úgy fogalmazott, Németországban képzeli a jövőt, legalábbis egyelőre.

  Nem csak a pénz számít
  András, akinek nevét kérésére szintén megváltoztattuk a cikkben, 2013-ban költözött külföldre. Először Svájcban próbált szerencsét, ott fejezte be a burkoló tanfolyamot is. A szállás viszont messze volt a munkahelyétől, és azt mondta, általános, hogy Svájcban ingázni kell az aktuális építkezés és a lakás közt. Neki viszont elege lett ebből, ezért végül úgy döntött, Németországban próbál szerencsét, ott tette le a mestervizsgát.

  Hívtak vissza Magyarországra, volt, aki akár 2000 eurónak megfelelő összeget, vagyis nagyjából 650 ezres fizetést kínált, de eszem ágában sincs hazamenni
  - mondta. Minimális nyelvtudással ment Svájcba, ott egész jól megtanulta a nyelvet és mára nincs is ezzel problémája. Jelenleg egy német családi vállalkozásnak dolgozik, szereti a munkáját és a munkahelyét is. De ez már a sokadik munkahelye. Miután megszületett az elhatározás, hogy Németországba megy, az interneten keresgélt, egy albán céghez vették fel, biztosítottak neki szállást is. Ugródeszkának ez jó volt. Próbálkozott saját vállalkozással is, ám az nem jött össze. Aztán megtalálta a mostani céget.

  Másfél év alatt sikerült annyira összeszedni magunkat hogy most vettünk saját lakást
  - mondta. Persze nem ment egyszerűen. A munka után feketén vállalt burkolást, sokszor este 9-kor még bőven dolgozott.

  Még mostanában is előfordul, hogy ha lejárt a munkaidő, megyek és csinálom a fusi melót, de azért már messze nem vállalok annyit, mint régebben
  - mesélte.

  András bére a mestervizsga előtt nagyjából nettó 2200-2400 euró között mozgott, vagyis 714-778 ezer forintnak megfelelő összeget keresett, a mestervizsga után viszont már 2600 és 2800 euró körüli bért kap. Vagyis havonta nagyjából 844 és 900 ezer forintnak megfelelő összeget visz haza.
  Azt mondta, nála korántsem csak a pénz számított, amikor úgy döntött, külföldre megy. A magyar mentalitás zavarja, ahogy ő fogalmazott, "hogy az emberek irigykednek egymásra, és mások hátán szeretnének felkapaszkodni". Az ő családját is megviselte, hogy András külföldre költözik, de az utóbbi időben a szülei gyakran járnak hozzájuk, ő a családjával pedig évente 1-2 alkalommal látogat Magyarországra.

  Itt kiszámítható a jövő, tudunk félretenni pénzt
  - magyarázta, milyen kint az élet. Arról is beszélt, hogy kint az egészségügy is más, mint Magyarországon.

  Itt született januárban kislányunk, a hagyományos kórterem és a szülőszoba is olyan volt, mint egy luxushotel belseje. A kórházi kaja kitűnő volt, választhatott a feleségem, hogy mit szeretne enni es azt hozták neki
  - hozott fel még egy érvet a maradás mellett. Nem tervezik, hogy visszatérnek, András jól érzi magát a jelenlegi munkahelyén, és nem zárja ki annak lehetőségét, hogy egyszer újra saját vállalkozást alapítson.

  [​IMG]
   
  Georgina Bojana és Ernoe kedveli ezt.

Hozzászólás

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2018 Július 29.

  1. Ernoe
   Ernoe
   Nyugaton sincs kolbászból a kerítés de itt embernek tekintik még a kétkezi dolgozót is, ha pedig nem akkor a jog melletted áll, a közvélemény melletted áll.
   -
   Én imádom, hogy egy országban egyazon nyelven tudok értekezni a világ legeldugottabb csücskéből származóval is és ez Németország egyik legnagyobb kincse.
   -
   Természetes, hogy a különböző mentalitással rendelkező embereknek az együttélése nem zökkenőmentes. Megkel tanuljuk, hogy itt a humanitás, az ember áll az érdeklődés középpontjában, nem pedig honfoglalókról szóló legendás figurák.
   -
   A fiataloknak meg kell ismerniük Europát, utazniuk kell, élni kell egy kicsit máshol is, hogy valóban Európaiak legyünk, tudjuk mit akarnak ezen a kontinensen az emberek.
   -
   Itt teljesen normális, hogy a fiatalok legkésőbb a nagykorúság elérésével egy világ körüli utat csinálnak. Megkel ismerni a világot, hogy a kormány ne tudjon becsapni senkit. Csak az tudja szeretni ezt a kontinenst, ezt a Földet aki ismeri.
   -
   Ezt ajánlom nemcsak a magyar fiataloknak hanem az ittenieknek is.
   Menjetek Magyarországra és osszátok meg egymással az ismereteiteket.
   tipasa és advocatus_diaboli kedveli ezt.
  2. advocatus_diaboli
   advocatus_diaboli

   Sok minden gyanús volt nekem már korábban is, tudod, Ernő, de igazán akkor jöttem rá amikor végre ki mertem menni az USA-ba, hogy korábban EGY EGÉSZ ÉLETEN ÁT FOLYAMATOSAN HAZUDTAK NEKEM gyakorlatilag mindenről, ami a Nyugattal és a kapitalizmussal kapcsolatos!

   Persze-persze, akadt abban a hazugságtengerben sok igazság is. Sok, tényleg. Sőt, majdnem minden amit elmondtak, igaz volt! Épp csak azt ami rossz, képtelenül eltúlozták, felnagyították, százszorosára és ezerszeresére, ami meg jó, azt vagy szimplán meg se említették, vagy kifejezetten úgy, hogy jelentéktelennek állították be, és lekicsinyellették a mértékét.

   Ezek mellé konkrét igazi tőrőlmetszett hazugságok már nem is nagyon kellettek, holott akadtak ám olyanok is.

   Mondhatom, azaz elismerem, volt ám bennem nem is kevés félsz amikor kijöttem. No nem olyan hogy majd jól agyonvernek vagy akármi... De mégis egy idegen kultúra, jaj hogy is állom majd meg a helyemet meg minden...

   Erre kis idő se kellett hozzá és rájöttem: AMIATT nem éreztem soha jól magamat Magyarországon korábban, mert igazából „lélekben” (ne köss bele, tudom hogy nem hiszel a lélekben de érted mit akarok kifejezni) én született amerikai voltam mindig! Én IDE VALÓ vagyok!

   Mondhatni rossz helyre születtem, igen. És ezt a pompás országot, az USA-t, olyan RÁGALMAKKAL illették egész korábbi életemben, hogy elmondhatatlan! HAZUDTAK. És nem hiszem el, hogy nem szándékosan! És persze volt sok szimpla hülye is aki semmit se tudott az országról, de továbbadta a hazugságokat.

   Igen, jól teszi mindenki hogy ha teheti kiutazzék, s kissé megismerkedjék azzal is ami távolabb van a maga kis hét szilvafájánál... Hogy kinyíljék a szeme... Nekem nagyon hasznos volt, még az anyagi helyzetem javulásától eltekintve is. Arról nem is beszélve, egy efféle kaland önbizalmat is ad az embernek. A középkorban is különben mindig elmentek a legények az inaskodás után vándorútra... Jó szokás volt!
   Ernoe és setni kedveli ezt.
  3. shaw
   shaw
   Volt cég ahol nettó 170 es fizetésel hirdettek,nem kellettem.2 hét múlva közfoglalkoztatásban meg próbáltak ki közvetitenni.
   udvarfy kedveli ezt.
  4. udvarfy
   udvarfy
   Shaw ,
   akkor Koji úr szerint már nem is haragudj , de Te biztosan nem voltál "megfelelö szintü szakember" ! mert ugye szerinte neked 250-300 ezer Forintott kéne keresned ! Igaz ö nem nevez meg pontosan egy vállalatott sem , de igérni aki már nemtud az nagyon szegény ember ;)
  5. setni
   setni
   Majd lesz itthon is ilyen fizetés hiszem megérkezett debrecenbe a BMW!!!
   udvarfy kedveli ezt.
  6. tornando
   tornando
   És akkor még kevesebb kőműves lesz?
   Ne bosszants
   április óta nem kapok egy kis betonozásra embert.
   Túlterheltek mert kevés van.
  7. setni
   setni
   Most értem haza éjszakás voltam....már dolgoznak a kőművesek is!!!
   Persze már fél éve megbeszéltem velük..Ez már egy második csapat az első nem csinált semmit...
   Ernoe kedveli ezt.
  8. FLAMINGO
   FLAMINGO
   Dehogy hazudtak!
   Csupán kihasználták, hogy a világ féligazságokon alapul. Lentebb hozok rá példát is.
   Mindjárt itt az első:
   Brezsnyev és Régen (direkt így a korhűség kedvéért) autóversenyben mérik össze a tudásukat, hogy ki a jobb. (Az ebben az évszázadban születetteknek Brezsnyev szovjet pártfőtitkár volt , Reagan pedig az USA elnöke a múlt század 80-as éveinek elején.)
   Eldördül a startpisztoly és Régen állva hagyja Brezsnyevet, köröket verve rá, nyer.
   Másnap a keleti újságok:
   Brezsnyev elvtárs indult egy autóversenyen, ahol az előkelő második helyet érte el. Az USA elnöke viszont csak utolsó előtti lett.
   És a valóságot tálalták...
   Miféle hazugságok?
   Szerintem csak a történések egyik felét ismerted.
   Itt a másik példa:
   Nekem a múlt rendszerben miniszteri tárcát is ajánlottak. (A sógorom mondta, hogy olyan okos vagyok, hogy belőlem minisztert kéne csinálni.)
   Szóval az igazság, mint itt is - relatív.
   Mivel Ernőnek címezted, nem kötök bele én sem, bár annyit hozzátennék és ezt már komolyan, hogy minden (más) országélhető, ha a helyiek kultúrááját és habitusát el tudod fogadni.
   Tudod ezzel csak az a baj, hogy nem csak a "hét szilvafás kisnemes"-nek nincs erre lehetősége, de még az átlag jövedelmű magyarnál tehetősebbeknek sem futja rá (Ha pénze lenne rá, ideje nem)
   Ma már az Internet (persze kellő nyelvismerettel) utazás nélkül is lehetőséget ad a látókör tágítására...
  9. tipasa
   tipasa
   nagyon egyetértek veled ! Gyerekeim ezt az utat követik Kinyílik a világ Barátok ,nyelvek, kapcsolatok. kultúra,munkamorál,Szegit a történelem megértéséhez Az elfogadás ,széleskörű tolerancia .Ezek a tapasztalatok nem kopogtatnak sehol.
   Ha egy élhető szabad levegőjű jogállam Ha nem az irigység visszaélések torzsalkodás
   várja Ha van miért akkor visszajönnek. Kinek lehet érdeke ? A fiatalok maradjanak ne menjenek sehová Az országé biztosan nem
   Egy poros álmos kasfaluban A Tv az egyetlen széleskörű információ forrás Ez nagyon kevés Örömmel olvastalak
   udvarfy kedveli ezt.
  10. sidavoq
   sidavoq
   Olvastam egy helyütt:
   "Orbán pont azt csinálja, amit a liberális piacok elvárnak tőle. Termeli az ostoba és olcsó munkaerőt a multiknak. Az ilyet minek leváltani? Nem gyanús, hogy nyuga-európa, aki itt szerelteti össze a szarjait, nem buktatja meg?"
   Elgondolkodtató
  11. Melitta
   Melitta
   NE olvass osszeeskuves elmeleteket mert kamu az egesz. BMW nem liberalis piacrol hanem kokemny kapitalizmusbol jon..Magas kepzettseg kell es kepezi is ki a szamara megfelelo munkaerot. Nem a szarjait szerelteti ossze hisz High tech a BMW es raadasul elektromos autokat is foognak gyartani kb 150 ezer darabot.
   Osszeszerelo hely lett Mo ...........ebben van igazsag de sajat ipar nem tudott kifejlodni mert igencsak zsebre dolgoztak, ez ehez hatalmas szellemi raforditas megtobb penz es mi minden kell, hogy a BMW vagy a MErci ilyen kapos legyen .Evtizedes fejlesztesek tudasba versenyben beerni kell a konkurenciat es minoseget gyartani.
   Kis orszag Mo ...a versenyt megnyerte mert tobben palyaztak hogy a BMW oket valasztja. Annyira azert nem jartak rosszul az osszeszerelo muhellyel hisz a GDP 27% adja Mo nak az autoipar.
   setni kedveli ezt.
  12. sidavoq
   sidavoq
   A gazdasági részével egyetértek, de ha olyan megbízhatatlan az ország kormánya, akkor miért vállalják be a befektetési kockázatot ?
   Lehet, hogy a nyugat számára mégis csak megfelelő Orbán politikája ?
   Legalábbis a gazdasági érdekeik szempontjából.
   udvarfy kedveli ezt.
  13. Melitta
   Melitta
   Miert ne vallalna be? Csak nyerhet vele, minden az ove a technologia a tudas a marketing a gepek stb stb.
   A globalizalt vilag igy mukodik.
   Ugyan aruld mar el mibol lenne elfogadhato GDP ha nem lenenek befektetok?
   a tyukodi kialtokbol vagy a stadionokbol a semmibe vezeto korgyurus utakbol vagy a millio negyzetmeter nagysagu terkovezetbol vagy a Meszaros vagyonabol vagy a Tiborcka setetbe vilagto lampaitol?
  14. sidavoq
   sidavoq
   Tehát a fent felsoroltakat mind elnézik nekik, csak befektethessenek ?
   Meg ezek szerint, biztonságosnak ítélik meg Magyarországot politikailag is ?
  15. Melitta
   Melitta
   MAs a politika mas a gazdasag. Mo Eus tag , NAto tag nem olyan egyszeru lesz kilepni se hogy fogom magam es becsapom az ajtot, szerzodesek megallapodasok sokasaga biztositja a jogokat es kotelezettsegeket.
   Igen szep szammal mentek ki az emberek abba a tonkremeno kapitalizmusba dolgozni...meg ilyent nem tudjak az iranyt ....
   Hogy Orban otthon mit dumal azt egye meg aki akarja. Az Euban felveszi az oltonyet es ha reklamal is mindent elfogad alair, otthon meg beallitja magat nemzetmentonek.
   csak par pelda kvota raepult a kampany milliardokert ide nem jon senki nem akarjak a kvotat az a 1290 ember elbirasat es szepen tobb mint 1300 embert befogadott.
   A Soros kampany milliardokert ugyan ugy dolgoik nala mint a kvota.
   Hot spotok hulyeseg ellene szavazott legutobb is , otthon mit mond o mar evek ota mondja hot spotok kellenek.
   Sorolhatnam napestig majdnem minden mar itt szerepelt legalabbis amirol kiderult a handa banda.
  16. setni
   setni
   Ez azért sértő.
   Mondjál már pár szart?
  17. tornando
   tornando
   Mi a sértő?
   A szó ami bizgentyű termék bármi lehet.Vagy az hogy olcsó képzetlen munkaerőt állít elő a kormány?
   Nem pont a BMW a lényeg üzenetében hanem a többi.a robotmunkások.
   Bár én a tartalmával sem értek egyet. Ez nem szempont egy megbuktatáshoz
   Ő azt írta olvasta valahol
   Azt épp egy olyan írhatta mint akiről saját maga s lekicsinylően nyilatkozik.
   Ebben a mondatban nem az a szó a butaság. már onnan az: "nem gyanús?"
   Utoljára módosítva: 2018 Augusztus 2
  18. setni
   setni
   Olcsó???
   Képzetlen??
   Dolgozott már valamelyikőtök multi cégnél oda nem kell a buta képzetlen ember.
   Még a szalag mellé sem állítható bárki!
   Ez a lenézése a magyar munkavállalónak.
  19. tornando
   tornando
   Jobb lesz összeszerelő termékenként beszélni róla.
   Mert nagyok a különbségek Sokhoz nem kell okosság.
   Inkább kitartó igavonó.
   Ha multit mondasz azoknak is van olyan kapcsolatuk aki nem multi hanem magyar vállalkozó de a multinak bedolgozik.
   Ilyenről tudok hogy sok betanított olcsó munkaerő kell semmi okosság.Nem is fizetnek túl jól.
   Van nálunk is
   Te lehet a BMW gyárra tudsz csak gondolni.
   Nézzük a Bosch-t.Ne mást mint háztartási kisgépek összeszerelése.
   Oda mi kell?
   Kell diplomás is és kell robot is.
   Mellékesen a magyar munkavállaló lenézését emlegeted arra akit idéztél
   Bizony a magyar munkavállaló már nem az mint 1980 ban
   Akkor dicsérték szaktudását.
   Mára már sok lett az alulképzett,még betanított szintjét se éri el sokszor az 1980 korinak egy mai végzett.Ez nem csak az iskola képzés hiányossága miatt van.
   Sokáig nem is igényelt mást a munkaadó csak a minimumot.
   Így a gyakorlati képzés és képesség megszűnt
   Utoljára módosítva: 2018 Augusztus 2

Megosztás