Magyar oktatas.......

CanadaHun témája a 'Hírek' fórumban , 2012 Szeptember 19.

CanadaHun - 2012 Szeptember 19, 17:48
 1. CanadaHun

  CanadaHun Vendég

  tanulas.jpg

  A szakmunkásképzőkben nem lesz feleltetés és dolgozatírás.

  A nyilvánosságra hozott szakiskolai kerettanterv szerint a szakmunkásképzők diákjainak a jövőben nem kellene felelniük és dolgozatot írniuk, hanem az órai munka alapján kapnának jegyeket - írta a Magyar Nemzet (MN) szerdán.


  Az úgynevezett fejlesztő értékelésnek a lényege, hogy nemcsak a szigorúan vett szaktárgyi tudást, hanem a tanuló önmagához mérhető fejlődését, szorgalmát is osztályozzák - írja a lap.


  A változtatás azt szolgálná, hogy a gyengébb képességű diákoknak legyen esélyük sikereket elérni a tanulásban.


  Az új, háromévesre redukált képzésben a tantervi javaslat heti 12 közismereti órát ír elő, amelyből 5 testnevelés, 2 idegen nyelv, vagyis magyarra, matematikára, természet- és társadalomismeretre heti 1-1 óra jut.
   

Hozzászólás

CanadaHun témája a 'Hírek' fórumban , 2012 Szeptember 19.

  1. whitecat
   whitecat
   "A változtatás azt szolgálná, hogy a gyengébb képességű diákoknak legyen esélyük sikereket elérni a tanulásban." - Ha gyenge, tegyék kisegítőbe, ott majd képzik szintje szerint tovább a gyengébb szakmunkásban, de ne a másik (jobb képességű szakmunkás) gyerek a jövőjét csesszék el. És mi lesz ha majd érettségit akar a jobb képességű gyerek (vagy emigrálni)? Amit ált. suliban megtanult, azt arra már úgy is elfelejtette.

   Ez az egész arra megy ki, hogy kialakítsák a "tanulatlan" réteget. Nem tud majd nyelveket, nem lesz alapműveltsége, nem menekülhet majd külföldre (vagy ha igen, csak nagy nehézségek árán).

   Majd marad itthon gyárban robotolni/éhen halni munkanélküliként, vagy szüli a Viktátor magán hadseregébe a 4-5 pártkatonát/honleányt (Varga féle sztahanovista tervgazdálkodás).
  2. rodeoclown
   rodeoclown
   Hát akkor minek járnak szakmunkásképzöbe? Melegedni?
  3. welentze
   welentze
   Ezt nem akarom elhinni!!!???
  4. Bszityu
   Bszityu
   Nem most kezdték el szétverni a szakképzést.
   Ez csak a vég játék.
  5. tbea
   tbea
   Én egyetértek. Tanítottam szakmunkásban...Sokaknak nagyon jó kézügyessége volt de a matekon vagy magyaron csúsztak el.
  6. Tish
   Tish
   Minden szakmához szükség van matematikára és magyarra. Hogy él meg pl. egy kőművest, aki nagyon szép falat tud felhúzni, de ugyanakkor nem tudja kiszámítani, hogy mennyi anyagot kell hozzá venni? Vagy egy önmagát hirdetni sem tudó szakembert ki hív ki? Nem egyszer találkozom durva helyesírási hibáktól hemzsegő szórólapokkal és őszintén megvallva, sosem bíznék meg egy ilyen szakembert munkával. Valahol számomra ez az alkalmasság egyik jele. Ugyanakkor tele vagyunk funkcionális analfabétával, akiknek egy fél oldalas szöveg megértése is komoly fejtörést okoz. Hogyan fog egy több oldalas szerződést megérteni? Vagy követni a szakmájával járó újításokat?
   Összegezve: aki nem képes megtanulni olyan szinten egy-egy tárgyat, hogy átmenjen belőle, annak lehet, hogy nem kellene szakmát adni a kezébe.
  7. Kyra2
   Kyra2
   Nekem ellentétes véleményem van. Meg lehetne tanulni házat építeni, hegeszteni, falat festeni és még sok mindent dolgozatírás és magolás nélkül is. Ezek készséget, kézügyességet kívánó foglalkozások és az, aki nem tudja mennyi festékre van szükség anélkül, hogy kétismeretlenes egyenleteket oldana meg az tényleg ne menjen festőnek se és semmi másnak.

   Hatalmas mennyiségű, soha fel nem használt anyagot préselnek a gyerekek fejébe, amit aztán azonnal el is felejtenek, mert nem érdekli őket és szükségük sincs rá. Ráérnek később megismerni azt, ami valóban érdekli őket. Ez hatásosabb is, mint az erőszakos, időrabló magolás. A mai világban olyan rettentő mennyiségű információ tömeg zúdul rá mindenkire, hogy még egy zseni sem képes mindent megtanulni.
  8. picurka71
   picurka71
   Hát ez van lesz ez még rosszabb is.
  9. palma.palfi
   palma.palfi
   Sajnos a mai világban kevés a jó szakember. A gyerekeknek sok fölösleges tantárgyat tanítanak és elvesztődik a lényeg, azaz a szaktudás, a gyakorlat.
  10. CanadaHun
   CanadaHun
   Canadaban az erettsegi utan mennek ilyen gyorstalpalo szakmunkaskepzobe a fiatalok ,ahol valoban sok a szakmai targy, sportolni tobb helyen lehet majd minden iskolaban, de nem kotelezo. Afiatalok sxzeretnek kigyurt vagany fiunak latszani maguktol jarnak sport clubokba ,az iskolaban egy egy sportag hoki vagy kosarlapbada stb lehet komolyan muvelni.
  11. snowman67
   snowman67
   Ettől nem lesz jobb az oktatás...
  12. platz
   platz
   Tervezet:
   osztályközösség építés,kommunikáció-magyar nyelv és irodalom, matematika, idegen nyelv, természetismeret, társadalomismeret.
   Heti összesen 12 óra keretben ebben az osztásban: testnevelés heti 5 óra a többi (megmaradó 7 óra) heti 1 (!) óra tárgyanként
   kivéve az idegen nyelvet, ami heti 2 óra.
   Hmmm...
   Vajon nem estünk -e át a ló másik oldalára?!
   No meg:
   Jóllehet, a sok szakiban tanító ált.isk.-ai tanító végnapjai
   közelednek? [​IMG]
  13. Bihar
   Bihar
   Csak a kék levegőbe mondom Kyra, hogy elemi statikai ismereteket is oktatni kell egy ács vagy kőműves tanulónak. Hihetetlenűl alul vagy felülméretezett családi házakat látok ilyen szempontból is. Nem mindegy hogyan szigetelünk és a nedvesség betör-e a lakásunkba stb.. Falazni is lehet többféleképpen, miután falazóhabarcs is többféle van...na és a hőszigetelések..stb
   Ha a tv-t átprogramoztatod a digi-re, akkor elsem tudja mondani a fickó hogyan használd...
   Elméleti oktatás é számonkérés nélkűl nincs jó szakember.
  14. Mmagdo
   Mmagdo
   Kyra2
   véleményén vagyok én is !
  15. alex777
   alex777
   A matek nem csak arra jó, hogy megtanuljon az ember számolni, hanem arra is, hogy fejlessze a logikus gondolkodást. A logika meg olyan, ami jó ha van bármilyen szakmában.
  16. adriCR
   adriCR
   Az igaz, hogy az oktatási rendszert meg kell változtatni. A szakmunkásképzőknek nem az a feladata, hogy az általános iskolai matekot, magyart kezdjék el átismételni (mert ez van jelenleg, kibővített formában). Általános iskolában kellene normálisan megtanítani, megtanulni...
   Viszont az, hogy nem lesz feleltetés és dolgozatírás, azzal nem értek egyet. Ahol nincs elvárás/követelés, ott nincs teljesítés. Annak a tanárnak az órájára nem készülnek, aki nem feleltet...ergo: még gyengébb eredmények...szerintem...
  17. Draculaura
   Draculaura
   A diákokat rávezetni a a tanulás fontosságára évről évre nehezebb. Erre jön egy ilyen "szuper" terv.Ezek után, hogy lehet őket bármilyen tanulásra is rávenni? Ha a maradék lehetőségeket is kiveszik a tanárok kezéből, nyugodtan bezárhatjuk az iskolát. Ezután már csak az jöhet, hogy akkor járjon iskolába amikor kedve van.
  18. Hédi78
  19. soma-sk8
   soma-sk8
   nem ehez a cikhez, de ebben az oktatás témakörében

   nem tudom ki emlékszik még rá, hogy volt egy olyan település ahol külön iskolát indítottak a hátrányos helyzetű cigány gyerekeknek, saját roma tanárokkal, anyanyelvi és kulturális értékeik megőrzésével, a képességeiknek megfelelő oktatási tematikával

   lázadás bezáratás, egyenlőség meg minden amit akkor el lehet képzelni

   most meg igény lenne rá (csak erőforrás nincs)

Megosztás