Magyar származású író nyert irodalmi díjat Kanadában

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2017 Szeptember 27.

Melitta - 2017 Szeptember 27, 23:42
 1. Melitta

  Melitta Adminisztrátor Fórumvezető

  Joseph Kertes nyerte el az idei Harbourfront Festival irodalmi díjat, amellyel a magyar származású író kiemelkedő szerepét ismerik el Kanada irodalmi életében.

  Kertes korábban a torontói Humber College szépirodalmi programjának dékánja volt. A díj nem csak erkölcsi elismeréssel jár, hanem 10 ezer dollárral is. Deborah Dundas, a Toronto Star irodalmi szerkesztője elmondta: "Joseph Kertes nem csak ragyogó író, hanem lelkes oktató. Továbbá mentorként szolgál oly sok fiatal, pályakezdő író számára."

  Úgy hozta a sors, hogy Kertes október 23-án veheti át a díjat Torontóban, az Irók Nemzetközi Fesztiválján.

  Joseph Kertes Magyarországon született és az 1956-os forradalom leverése után érkezett Kanadába családjával. Diákként kanadai mentorai között volt Irving Layton és Marshall McLuhan, tanulmányait pedig a York Egyetemen és a Torontói Egyetemen végezte. Első könyve a Winter Tulips (Téli tulipánok), a Stephen Leacock díjat nyerte el. Két gyerekkönyvet is írt, The Gift (Az Ajándék) és The Red Corduroy Shirt (A Piros kordbársony Ing) címen. Gratitude (Hála) című könyve elnyerte Kanada legismertebb zsidó irodalmi díját. Eddig összesen hat könyve jelent meg, legújabb kötetének címe: The Afterlife of Stars.

  Gratulálunk Joseph Kertesnek, hogy hozzájárul a kanadai irodalmi élet gazdagságához!

  Christopher Adam

  iro.jpg
   

Hozzászólás

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2017 Szeptember 27.

  1. ladybug7spots
   ladybug7spots
   Irreleváns, hogy honnan származik.... egy kanadai író nyert egy díjat, amihez gratulálhatunk neki.
   Istvánhalmi Sándor kedveli ezt.
  2. johannsebastian
   johannsebastian
   Nos, ez attól függ! Nem hiszem, hogy egyedül azáltal identifikálható vagy épp szükségképp azáltal identifikálja önmagát egy író, hogy épp hol él (hol élte le élete nagyobb részét), vagy milyen nyelven ír - léteznek több nyelven író írók! Tegyük fel, Joseph Kertes Kanadában él, de magyarul ír. Vagy tegyük fel, hogy Joseph Kertes angol/francia nyelven ír, de magyar íróként határozza meg önmagát. Ferdinandy György például élete nagy részét Franciaországban töltötte, franciául írt számos könyvet, ugyanakkor magyar írónak tartja magát. Vagy mondjuk hogyan identifikálnál egy, a 19. századi Angliában élő és angolul író német nyelvű cseh írót (a korabeli Csehország lakossága kétnyelvű - azaz a csehek egy része németül beszél és csehnek vallja magát), aki kozmopolitának vagy - csavarjunk egyet a dolgon - magyar felmenői okán magyarnak vallja magát! Szóval a világ igencsak bonyolult! : )
   Utoljára módosítva: 2017 Szeptember 28
   cdurmol és setni kedveli ezt.
  3. Ernoe
   Ernoe
   Ez a büdös multi-kulti mar megin egy remekmüvet produkalt. :rohog:

   Remelem Orban tiltakozott az ethnikai homogenitas tovabbi megzavarasa miatt. :rohog:
   sropi kedveli ezt.
  4. Georgina Bojana
   Georgina Bojana
   *
   Gratulálok, nagyon szép életpálya és siker. Jó egészséget, további elismert, szép munkát kívánok!
   upload_2017-9-28_18-27-56.jpeg
  5. johannsebastian
   johannsebastian
   Neked mindig mindenről ugyanaz jut eszedbe! ... Bár meg is lehetne fordítani a dolgot: a nyugati multi-kulti tétlenül nézte, hogy a szovjetek bejönnek, és vérbe fojtják 1956-ot, amely miatt százezrek kényszerültek elmenekülni a hazából. Hát igen, a remekműveknek megvan a maga ára!
  6. Ernoe
   Ernoe
   Tevedsz, a nyugat nem nezte tetlenül, hogy szazezrek kenytelenek voltak a bejövö szovjetek miatt elmenekülni hanem otthont adtak a menekülöknek. Nem feltek attol, hogy az erkezök tönkreteszik a kulturajukat, Ettöl öket az sem tartotta vissza, hogy a menekültek között olyanok is lehetnek akik a köruti fakra akasztottak a masikat, vagy komonistak is lehetnek köztük.

   De a cikk valoban nem erröl szol.
  7. ladybug7spots
   ladybug7spots
   5 éves volt, amikor Kanadába került, nem magyarul tanult és publikált.
   Ez olyan tipikus "magyar betegség", árgus szemekkel figyelni kinek van a legcsekélyebb köze a magyarokhoz, aztán büszkének lenni rá, ha elhíresült valamiért.
   Ezen alapon én is büszke lehetnék Tinbergenre, mert mánta volt az egyik nagyanyám....
   varázsdoboz és Ernoe kedveli ezt.
  8. ladybug7spots
   ladybug7spots
   Az mindegy, hogy nem erről szól, mindig ide lyukad ki a hozzászólás.
   Utoljára módosítva: 2017 Szeptember 29
  9. Nikosz99
   Nikosz99
   Ettől még magyar származású aminek valóban nincs nagy jelentősége a munkásságát illetően. De miért baj ha valaminek örülnek az emberek (akár a magyarok is)?
   udvarfy kedveli ezt.
  10. ladybug7spots
   ladybug7spots
   Nem ez a baj....a gondom azzal van, hogy a névtelen, az életét tisztességben, becsületben végig élő, dolgozó magyarok (bárhol éljenek a világban) nem dobogtatják meg a szívét ennek a mélyen érző, büszke magyarságnak.... arról nem is szólva, hogy legyen mindenki arra fennen büszke, amit maga elért, a többinek legfeljebb örüljön....így vélekedek erről.
   Ernoe és bubu kedveli ezt.
  11. udvarfy
   udvarfy
   Nikosz , mert csak azzok örülhetnek akinek ez szabad !! De neked nemszabad és kész ! Mi a fenét kérdezösködsz , Te nemvagy csapat tag !
  12. Nikosz99
   Nikosz99
   Pont azért nem tudnak róluk mert névtelenek - azaz nem közismertek. Akinek esetleg a létezéséről se tudsz az nehezen fogja megdobogtatni a szívedet.
   Ettől függetlenül általánosságban szerintem a magyarság büszke rá ha honfitársai megállják a helyüket a világban.
   A cikkben csupán gratulálnak az író sikerének "hogy hozzájárul a kanadai irodalmi élet gazdagságához".
   Úgy érzem gyártottál egy problémát ami nincs.
   johannsebastian kedveli ezt.
  13. ladybug7spots
   ladybug7spots
   Nem gyárottam problémát, egy jelenségre hívtam fel a figyelmet - ami irritál - , egyébként pedig az alap kommentemre kapott válaszból indult ez az egész diskurzus, amit most részemről lezárok.

Megosztás