Magyarországra menekülnének afgán tolmácsok

Magyar-katonak-Afganisztanban(210x140)(1).jpg

Levélben kértek segítséget a magyar kormánytól az afganisztáni Camp Pannoniában dolgozó afgán tolmácsok, akik családjukkal Magyarországra menekülnének, letelepednének – tudta meg Abdul Hayattól, a tolmácsok vezetőjétől az MTI különtudósítója Puli-Humriban.A tolmács elmondta: öt hónapja küldték el a levelet a Honvédelmi Minisztériumnak, amely továbbította azt a Külügyminisztériumnak, mivel migrációs kérdésről van szó.


A Baglán tartományban lévő magyar tartományi újjáépítési csoport (PRT) táborában csaknem 50 afgán dolgozik különböző beosztásban, közöttük alkalmazzák az öt tolmácsot, akik a levelet megfogalmazták – tette hozzá.


Abdul Hayat szerint nagyon veszélyes helyzetbe kerülnek, amikor – várhatóan 2013 márciusában – a magyar PRT elhagyja az országot, hiszen ők mindenhová elkísérték a katonákat a tartományban, így arcukat a felkelők is jól ismerhetik.


„Úgy hívnak minket, hogy a megszállók nyelvei, és ezért félünk, mi történik velünk, amikor egyedül maradunk" – hangsúlyozta.


A férfi elmondta azt is, hogy a tálibok nemrégiben elraboltak egy tolmácsot, aki egy másik, de szintén a tartományban lévő, magyar–amerikai bázison dolgozott. A férfit családja kifizette érte a váltságdíjat, így kiszabadult, de később megpróbálták megtámadni őt, csak úgy tudott megmenekülni, hogy elrejtőzött.


Az MTI különtudósítójának birtokába került levélben egyebek mellett azt írják a tolmácsok, hogy amióta megkezdődött a NATO-misszió, valóban jobb lett a helyzet Baglánban, és az emberek élete pozitív irányba változott. „Most már mindannyian békés körülmények között élünk és a fejlődés útjára léptünk."


Hozzátették, hogy a tolmácsok a NATO munkáját nem csak mint fordítók segítették, de nagyon fontos tanácsokkal is szolgáltak az afgán nép kultúráját és szokásait illetően. A dokumentumban arra kérik a magyar kormányt, hogy segítsen nekik és családjuknak elmenekülni az országból és letelepedni Magyarországon.


Magyarország és a Magyar Honvédség (MH) új módon vállal új szerepet az afganisztáni NATO-műveletekben – ismertette a kormány döntését a honvédelmi miniszter augusztus végén Budapesten. Hende Csaba akkor elmondta, az MH 2013 márciusában kivonja tartományi újjáépítési csoport kontingensét Baglán tartományból, ezzel egy időben befejezi a tartományi fejlesztési tevékenységét is, a NATO pedig 2014 végéig várhatóan teljes mértékben átruházza az afgán erőkre az ország biztonságának szavatolását.
 
Csak óvatosan a befogadással! Még a végén egymás után húzzák fel a mecseteket, mire ráébredünk mi van, már tiltják is a karácsonyfa állítást, mint Brüsszelben, mert az fenyegetően hat rájuk nézve.
 
A hazaárulókat sehol nem szívlelik!
Most bezzeg félnek de amikor a fizetést kellet felvenni gondolom nem kértek segítséget.
Miért kellene befogadnunk őket? Minket is ugyan úgy elárulnának mint a sajátjukat...
 
Rajtam múlna, én befogadnám őket. Szegények, azt hiszik itt majd jobb lesz nekik. Biztos nem látták még a bicskei menekülttábor lakóit.
 
1. Ezek nem hazaárulók.
2. Hogy jön ide az a kérdés, hogy "Mi hasznunk belőlük"?! Ez nem haszonelvűségi kérdés. Egyszerűen ocsmányság ebből a szempontból vizsgálni a kérdést. A kérdés az, valóban fenyegeti-e ezek életét veszély (szerintem igen), s ha igen, akkor az emberiességi és nem utilitárius szempont kell domináljon, vagyis be kell fogadni őket.
3. Még ha hazaárulók lennének is, akkor sem tartanám a tettüket bűnnek, mert a szememben a "haza" fogalmával szemben elsőbbséget élvez a "civilizáltság", a "felvilágosultság", a "haladás" fogalma. Amit ezek (esetleg) elárultak, az nem holmi "haza", hanem egyszerűen a barbárság, a bunkóság, civilizálatlanság, a vallási fanatizmus, a nők semmibe vevése/jogfosztása/megalázása, a szólásszabadság és az emberi jogok lábbal tiprása. Ilyesmit elárulni nem bűn, hanem épp ellenkezőleg, érdem és dicsőség!
 
Nem beszelve arrol , hogy aki segitett az "usanak" vagy szovetsegeseinek azokat egyszeruen lepuffantjak,vagy meg a csaladjukat is kinyirjak.Tobb ilyen aldozat van amirol mar beszamolt a nemzetkozi sajto.
 
Vagrand sajnalom,hogy ezt meg megkerdezed.....ez egy canadai oldal. Arrol mar nem is beszelve komoly aldozatokat hozott minden orszag, hogy valamilyen beke es demokraciat segitsen az ott eloknek megvalositani. + tobb tagunk es csaladtagjai es eletuket kockaztattak ezert, ha te nem ertekeled rendben ,ez iranyu velemenyeddel faradjal olyan weboldalra ahol ezt dijazak.
BArki barmivel segiti a beket arrol nem kellene iteletet mondani , anelkul ,hogy tudnal bovebb infokat.
 
Vajon befogadtuk-e őket? Remélem, igen.
Ha engem kérdezne valaki, én Zoli_USA-val értek egyet. Segítettek a magyaroknak, ezért életveszélybe kerültek. Sőt, tudták, hogy életveszélybe kerülnek és mégis segítettek. Ezen semmilyen pénz nem változtat.
Reményeim szerint még az angol wc-t is bele és nem mellé irányban használják.
 
Szervusztok,
nagyon szépdolog , hogy Mi befogadjuk öket , hiszen ezt más ország nem teszi meg ! A Németek majd az összes velük és értük dolgozott othagytak prédának a taliboknak , igéretük ellenére . Mivel mint a belügyminiszter kijelentette , hogy Afganisztán "biztos" ország .
 
Ez a cikk 2012 December 4.-én lett feltéve!
Talán már késő hőzöngeni!
És remélem befogadta őket az ország, hiszen a magyar katonák miatt került veszélybe az életük!
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

babajaro wrote on ani515's profile.
Hátha.....:
berczineani wrote on Ajuda67's profile.
Kedves Ajuda! Köszönöm a sok csodás fordítást neked. sok nehéz napon segítettek már át. még új vagyok az oldalon de a fordításaid már jó ismerősök. köszönöm
vorosmart wrote on bsilvi's profile.
Köszönöm szépen a fordítást !
Demeterné Nagy Erika wrote on bsilvi's profile.
Nagyon köszönjük az újabb fordítást !!!
Elauder wrote on Betti1117's profile.
Szia Betti!

Keresem a Ki(s)számoló nagyoknak - 5 osztályt.

Előre is köszönöm, ha segítesz.
Anikó

Statisztikák

Témák
36,609
Üzenet
4,432,861
Tagok
592,587
Legújabb tagunk
monikagubacska
Oldal tetejére