Magyarországra menekülnének afgán tolmácsok

Magyar-katonak-Afganisztanban(210x140)(1).jpg

Levélben kértek segítséget a magyar kormánytól az afganisztáni Camp Pannoniában dolgozó afgán tolmácsok, akik családjukkal Magyarországra menekülnének, letelepednének – tudta meg Abdul Hayattól, a tolmácsok vezetőjétől az MTI különtudósítója Puli-Humriban.A tolmács elmondta: öt hónapja küldték el a levelet a Honvédelmi Minisztériumnak, amely továbbította azt a Külügyminisztériumnak, mivel migrációs kérdésről van szó.


A Baglán tartományban lévő magyar tartományi újjáépítési csoport (PRT) táborában csaknem 50 afgán dolgozik különböző beosztásban, közöttük alkalmazzák az öt tolmácsot, akik a levelet megfogalmazták – tette hozzá.


Abdul Hayat szerint nagyon veszélyes helyzetbe kerülnek, amikor – várhatóan 2013 márciusában – a magyar PRT elhagyja az országot, hiszen ők mindenhová elkísérték a katonákat a tartományban, így arcukat a felkelők is jól ismerhetik.


„Úgy hívnak minket, hogy a megszállók nyelvei, és ezért félünk, mi történik velünk, amikor egyedül maradunk" – hangsúlyozta.


A férfi elmondta azt is, hogy a tálibok nemrégiben elraboltak egy tolmácsot, aki egy másik, de szintén a tartományban lévő, magyar–amerikai bázison dolgozott. A férfit családja kifizette érte a váltságdíjat, így kiszabadult, de később megpróbálták megtámadni őt, csak úgy tudott megmenekülni, hogy elrejtőzött.


Az MTI különtudósítójának birtokába került levélben egyebek mellett azt írják a tolmácsok, hogy amióta megkezdődött a NATO-misszió, valóban jobb lett a helyzet Baglánban, és az emberek élete pozitív irányba változott. „Most már mindannyian békés körülmények között élünk és a fejlődés útjára léptünk."


Hozzátették, hogy a tolmácsok a NATO munkáját nem csak mint fordítók segítették, de nagyon fontos tanácsokkal is szolgáltak az afgán nép kultúráját és szokásait illetően. A dokumentumban arra kérik a magyar kormányt, hogy segítsen nekik és családjuknak elmenekülni az országból és letelepedni Magyarországon.


Magyarország és a Magyar Honvédség (MH) új módon vállal új szerepet az afganisztáni NATO-műveletekben – ismertette a kormány döntését a honvédelmi miniszter augusztus végén Budapesten. Hende Csaba akkor elmondta, az MH 2013 márciusában kivonja tartományi újjáépítési csoport kontingensét Baglán tartományból, ezzel egy időben befejezi a tartományi fejlesztési tevékenységét is, a NATO pedig 2014 végéig várhatóan teljes mértékben átruházza az afgán erőkre az ország biztonságának szavatolását.
 
Csak óvatosan a befogadással! Még a végén egymás után húzzák fel a mecseteket, mire ráébredünk mi van, már tiltják is a karácsonyfa állítást, mint Brüsszelben, mert az fenyegetően hat rájuk nézve.
 
A hazaárulókat sehol nem szívlelik!
Most bezzeg félnek de amikor a fizetést kellet felvenni gondolom nem kértek segítséget.
Miért kellene befogadnunk őket? Minket is ugyan úgy elárulnának mint a sajátjukat...
 
Rajtam múlna, én befogadnám őket. Szegények, azt hiszik itt majd jobb lesz nekik. Biztos nem látták még a bicskei menekülttábor lakóit.
 
1. Ezek nem hazaárulók.
2. Hogy jön ide az a kérdés, hogy "Mi hasznunk belőlük"?! Ez nem haszonelvűségi kérdés. Egyszerűen ocsmányság ebből a szempontból vizsgálni a kérdést. A kérdés az, valóban fenyegeti-e ezek életét veszély (szerintem igen), s ha igen, akkor az emberiességi és nem utilitárius szempont kell domináljon, vagyis be kell fogadni őket.
3. Még ha hazaárulók lennének is, akkor sem tartanám a tettüket bűnnek, mert a szememben a "haza" fogalmával szemben elsőbbséget élvez a "civilizáltság", a "felvilágosultság", a "haladás" fogalma. Amit ezek (esetleg) elárultak, az nem holmi "haza", hanem egyszerűen a barbárság, a bunkóság, civilizálatlanság, a vallási fanatizmus, a nők semmibe vevése/jogfosztása/megalázása, a szólásszabadság és az emberi jogok lábbal tiprása. Ilyesmit elárulni nem bűn, hanem épp ellenkezőleg, érdem és dicsőség!
 
Nem beszelve arrol , hogy aki segitett az "usanak" vagy szovetsegeseinek azokat egyszeruen lepuffantjak,vagy meg a csaladjukat is kinyirjak.Tobb ilyen aldozat van amirol mar beszamolt a nemzetkozi sajto.
 
Vagrand sajnalom,hogy ezt meg megkerdezed.....ez egy canadai oldal. Arrol mar nem is beszelve komoly aldozatokat hozott minden orszag, hogy valamilyen beke es demokraciat segitsen az ott eloknek megvalositani. + tobb tagunk es csaladtagjai es eletuket kockaztattak ezert, ha te nem ertekeled rendben ,ez iranyu velemenyeddel faradjal olyan weboldalra ahol ezt dijazak.
BArki barmivel segiti a beket arrol nem kellene iteletet mondani , anelkul ,hogy tudnal bovebb infokat.
 
Vajon befogadtuk-e őket? Remélem, igen.
Ha engem kérdezne valaki, én Zoli_USA-val értek egyet. Segítettek a magyaroknak, ezért életveszélybe kerültek. Sőt, tudták, hogy életveszélybe kerülnek és mégis segítettek. Ezen semmilyen pénz nem változtat.
Reményeim szerint még az angol wc-t is bele és nem mellé irányban használják.
 
Szervusztok,
nagyon szépdolog , hogy Mi befogadjuk öket , hiszen ezt más ország nem teszi meg ! A Németek majd az összes velük és értük dolgozott othagytak prédának a taliboknak , igéretük ellenére . Mivel mint a belügyminiszter kijelentette , hogy Afganisztán "biztos" ország .
 
Ez a cikk 2012 December 4.-én lett feltéve!
Talán már késő hőzöngeni!
És remélem befogadta őket az ország, hiszen a magyar katonák miatt került veszélybe az életük!
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

joesea wrote on kevidiak's profile.
Helló!
Butcher - Fehér éjjel (Dresden akták 09) nincs meg véletlenül ebookban?
Köszönöm!
Joe
berczineani wrote on Ajuda67's profile.
Kedves Ajuda! Köszönet minden fordításodért. Csodálatos. Nemrégiben felfedeztem egy oldalt ahol is sok sok könyv magtalálható ( angolul). Christine Feehan több sorozata is. Szerintem sokakat érdekelhet. A Kárpátok vámpírjai 35 rész is fent van. címe Sötét tarot. Sandu és Adalasia története.
Kiss Tibor Miklós wrote on Melitta's profile.
Kedves Melitta! Érdeklődöm, miért nem reagál senki , ha kérek kottát a "kotta, akkord ,dalszövegek oldalon. Korábban flottul" működött. Lehet , hogy köze van ,ahhoz hogy megváltoztattam az E-mail címem. Nem az van amivel ide regisztráltam: Kérlek segíts, mert a zenei előmenetelem az oldal nélkül visszafejlődik/szaxofon/ Előre is köszönettel Kiss Tibor /bocs a nyafogásért
Sziasztok!Nincsen meg valakinek véletlenül Dianne Duvall Halhatatlan őrzők sorozata?
aszinész wrote on Melitta's profile.
Szia. Melitta, Kérhetnélek, hogy a lenti link témáról is feltennél egy cikket.

Statisztikák

Témák
37,169
Üzenet
4,556,834
Tagok
600,333
Legújabb tagunk
Bázis Jelenlétház
Oldal tetejére