Magyarországra menekülnének afgán tolmácsok

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2012 December 4.

Melitta - 2012 December 4, 19:19
 1. Melitta

  Melitta Adminisztrátor Fórumvezető

  Magyar-katonak-Afganisztanban(210x140)(1).jpg

  Levélben kértek segítséget a magyar kormánytól az afganisztáni Camp Pannoniában dolgozó afgán tolmácsok, akik családjukkal Magyarországra menekülnének, letelepednének – tudta meg Abdul Hayattól, a tolmácsok vezetőjétől az MTI különtudósítója Puli-Humriban.  A tolmács elmondta: öt hónapja küldték el a levelet a Honvédelmi Minisztériumnak, amely továbbította azt a Külügyminisztériumnak, mivel migrációs kérdésről van szó.


  A Baglán tartományban lévő magyar tartományi újjáépítési csoport (PRT) táborában csaknem 50 afgán dolgozik különböző beosztásban, közöttük alkalmazzák az öt tolmácsot, akik a levelet megfogalmazták – tette hozzá.


  Abdul Hayat szerint nagyon veszélyes helyzetbe kerülnek, amikor – várhatóan 2013 márciusában – a magyar PRT elhagyja az országot, hiszen ők mindenhová elkísérték a katonákat a tartományban, így arcukat a felkelők is jól ismerhetik.


  „Úgy hívnak minket, hogy a megszállók nyelvei, és ezért félünk, mi történik velünk, amikor egyedül maradunk" – hangsúlyozta.


  A férfi elmondta azt is, hogy a tálibok nemrégiben elraboltak egy tolmácsot, aki egy másik, de szintén a tartományban lévő, magyar–amerikai bázison dolgozott. A férfit családja kifizette érte a váltságdíjat, így kiszabadult, de később megpróbálták megtámadni őt, csak úgy tudott megmenekülni, hogy elrejtőzött.


  Az MTI különtudósítójának birtokába került levélben egyebek mellett azt írják a tolmácsok, hogy amióta megkezdődött a NATO-misszió, valóban jobb lett a helyzet Baglánban, és az emberek élete pozitív irányba változott. „Most már mindannyian békés körülmények között élünk és a fejlődés útjára léptünk."


  Hozzátették, hogy a tolmácsok a NATO munkáját nem csak mint fordítók segítették, de nagyon fontos tanácsokkal is szolgáltak az afgán nép kultúráját és szokásait illetően. A dokumentumban arra kérik a magyar kormányt, hogy segítsen nekik és családjuknak elmenekülni az országból és letelepedni Magyarországon.


  Magyarország és a Magyar Honvédség (MH) új módon vállal új szerepet az afganisztáni NATO-műveletekben – ismertette a kormány döntését a honvédelmi miniszter augusztus végén Budapesten. Hende Csaba akkor elmondta, az MH 2013 márciusában kivonja tartományi újjáépítési csoport kontingensét Baglán tartományból, ezzel egy időben befejezi a tartományi fejlesztési tevékenységét is, a NATO pedig 2014 végéig várhatóan teljes mértékben átruházza az afgán erőkre az ország biztonságának szavatolását.
   

Hozzászólás

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2012 December 4.

  1. Bihar
   Bihar
   Bekellene a tolmácsokat fogadni, de előzetes információk alapján.
  2. whitecat
   whitecat
   Csak óvatosan a befogadással! Még a végén egymás után húzzák fel a mecseteket, mire ráébredünk mi van, már tiltják is a karácsonyfa állítást, mint Brüsszelben, mert az fenyegetően hat rájuk nézve.
  3. vagrand
   vagrand
   A hazaárulókat sehol nem szívlelik!
   Most bezzeg félnek de amikor a fizetést kellet felvenni gondolom nem kértek segítséget.
   Miért kellene befogadnunk őket? Minket is ugyan úgy elárulnának mint a sajátjukat...
  4. Kyra2
   Kyra2
   Rajtam múlna, én befogadnám őket. Szegények, azt hiszik itt majd jobb lesz nekik. Biztos nem látták még a bicskei menekülttábor lakóit.
  5. Genialis
   Genialis
   mi hasznunk belőlük?
  6. Zoli_USA
   Zoli_USA
   1. Ezek nem hazaárulók.
   2. Hogy jön ide az a kérdés, hogy "Mi hasznunk belőlük"?! Ez nem haszonelvűségi kérdés. Egyszerűen ocsmányság ebből a szempontból vizsgálni a kérdést. A kérdés az, valóban fenyegeti-e ezek életét veszély (szerintem igen), s ha igen, akkor az emberiességi és nem utilitárius szempont kell domináljon, vagyis be kell fogadni őket.
   3. Még ha hazaárulók lennének is, akkor sem tartanám a tettüket bűnnek, mert a szememben a "haza" fogalmával szemben elsőbbséget élvez a "civilizáltság", a "felvilágosultság", a "haladás" fogalma. Amit ezek (esetleg) elárultak, az nem holmi "haza", hanem egyszerűen a barbárság, a bunkóság, civilizálatlanság, a vallási fanatizmus, a nők semmibe vevése/jogfosztása/megalázása, a szólásszabadság és az emberi jogok lábbal tiprása. Ilyesmit elárulni nem bűn, hanem épp ellenkezőleg, érdem és dicsőség!
  7. Melitta
   Melitta
   Nem beszelve arrol , hogy aki segitett az "usanak" vagy szovetsegeseinek azokat egyszeruen lepuffantjak,vagy meg a csaladjukat is kinyirjak.Tobb ilyen aldozat van amirol mar beszamolt a nemzetkozi sajto.
  8. vagrand
  9. lucamami78
   lucamami78
   töröltem, mert megköveztek :)
  10. vagrand
   vagrand
   Miért lett moderálva a hozzászólásom?
  11. kibicvagyok
   kibicvagyok
   Szerintem meg nem kell befogadni őket. Így is elég kolonc van az ország(emberek) nyakán, minek ezt még tetézni?
  12. Melitta
   Melitta
   Vagrand sajnalom,hogy ezt meg megkerdezed.....ez egy canadai oldal. Arrol mar nem is beszelve komoly aldozatokat hozott minden orszag, hogy valamilyen beke es demokraciat segitsen az ott eloknek megvalositani. + tobb tagunk es csaladtagjai es eletuket kockaztattak ezert, ha te nem ertekeled rendben ,ez iranyu velemenyeddel faradjal olyan weboldalra ahol ezt dijazak.
   BArki barmivel segiti a beket arrol nem kellene iteletet mondani , anelkul ,hogy tudnal bovebb infokat.
  13. Nannii
  14. cdurmol
   cdurmol
   Vajon befogadtuk-e őket? Remélem, igen.
   Ha engem kérdezne valaki, én Zoli_USA-val értek egyet. Segítettek a magyaroknak, ezért életveszélybe kerültek. Sőt, tudták, hogy életveszélybe kerülnek és mégis segítettek. Ezen semmilyen pénz nem változtat.
   Reményeim szerint még az angol wc-t is bele és nem mellé irányban használják.
   Beka Holt kedveli ezt.
  15. kágyula
   kágyula
   Szervusztok,
   nagyon szépdolog , hogy Mi befogadjuk öket , hiszen ezt más ország nem teszi meg ! A Németek majd az összes velük és értük dolgozott othagytak prédának a taliboknak , igéretük ellenére . Mivel mint a belügyminiszter kijelentette , hogy Afganisztán "biztos" ország .
  16. Beka Holt
   Beka Holt
   Ez a cikk 2012 December 4.-én lett feltéve!
   Talán már késő hőzöngeni!
   És remélem befogadta őket az ország, hiszen a magyar katonák miatt került veszélybe az életük!

Megosztás