Magyarosodik a világháló

dulifuli témája a 'Technikai újdonságok' fórumban , 2004 Február 17.

 1. dulifuli

  dulifuli Állandó Tag

  Magyarosodik a világháló
  Törvény védi a cég és védjegyeket
  RTL Klub Híradó - Zákonyi Bence
  2004-02-16 18:22:51

  Tavasztól magyarnyelvű ékezetes internet címet is lehet igényelni. Aki cég vagy védjegy birtokosa, elsőbbséget kap. A címek tulajdonjogával üzletelők újra nagy haszonra tehetnek szert.

  Március elsejétől ékezetek kerülhetnek a magyar internet címekbe. Például a "kerék kft." és a "kérek bt.", nem fognak többet osztozkodni a kerek.hu néven. Az ékezetek használatát egyébként a kínaiaknak köszönhetjük, akik az angol helyett anyanyelvükön szeretnének keresgélni a világhálón. A címek, azaz az úgynevezett domainek tulajdonjogával brókerek üzletelnek. Nálunk 2000 márciusában kezdődött a vásárlási láz, akkor szép pénzt lehetett keresni egy ügyes ötlettel.
  "Mindenkinek érdemes megpróbálnia regisztrálnia az ékezetes nevét is, ha ékezet nélkül regisztrált akkor is, nehogy olyan helyzetbe kerüljön, hogy valami élelmes valaki beregisztrálja a nevét, és akkor jó drága pénzen megpróbálja eladni neki. Kitérni is kínos, megvenni is kínos" – mondta Radnai Tamás, a Hungary-Network Rt. elnök-vezérigazgatója.

  A törvény természetesen védi a cég és védjegyeket. Például előjegyzési joga van az ékezet nélküli cím tulajdonosának az újfajta elnevezésre. Aki cég vagy védjegy birtokosa, elsőbbséget kap. Aki pedig más tulajdonát szeretné ékezetes címre bejegyezni, büntetőeljárásra számíthat. Bár tavasztól már működnek az ékezetek, a számítógépes rendszerek többsége még hónapokig nem lesz képes megtalálni a magyarított címeket. A régebbi böngésző és levelezőprogramok hibáit azonban kiegészítő programokkal könnyen lehet orvosolni.
   
 2. pitti

  pitti Állandó Tag

  Most a vilagba fogunk halni?
  Az angollal mi lesz? Hiaba tanultunk meg? :shock:
   
 3. csocsike

  csocsike Vendég

  A jo pap holtig tanul, na most itt van ba.....d meg :shock:
   
 4. pitti

  pitti Állandó Tag

  Hol a pap, es mer kene megb...ni? :shock:
   
 5. csocsike

  csocsike Vendég

 6. palko

  palko Állandó Tag

  És lesz majd "szögedi" tájszólás verzió is? :shock:
   
 7. hifalutin

  hifalutin Új tag

 8. Melitta

  Melitta Adminisztrátor Fórumvezető

  Itt a magyar Google

  A magyar Google irányítói rendre az amerikai webcég első vonalából kerülnek ki: David C. Drummond üzletfejlesztési elnökhelyettes, George Reyes pénzügyi vezető és Nikesh Arora európai területekért felelős elnökhelyettes egyaránt a kft. ügyvezetői posztját tölti be.
  A vezetőgárda illusztris jellege, valamint a viszonylag magas törzstőke ellenére kiterjedt magyarországi tevékenységre egyelőre valószínűleg nem lehet számítani, tekintve, hogy a társaság székhelye megegyezik a cég könyvvizsgálója, azaz a BDO Kontroll címével. Az amerikai vállalkozásnak ez az első magyar érdekeltsége.
   
 9. pocimaci

  pocimaci Állandó Tag

  Az en domainemben nincs ekezet.
   
 10. SolBadguy

  SolBadguy Állandó Tag

  Háát én csak annyit tudok ehhez hozzáfűzni, hogy néhány külföldi honlapon is magyar fiatal csajok jönnek be. -.-
   
 11. derive

  derive Állandó Tag

  Az ékezetes domainek nagyon lassan fognak megjelenni. Sok sok időbe telik mire ránevelődnek a felhasználók hogy a hófúvás pont kom az http://hófúvás.com -ot jelent és nem http://hofuvas.com -ot. Emellett meg jön a kiosztás probléma. Pl. a magyar nyelvű oprendszeremből egy magyar nyelvű böngészőből meg akarok nézni egy kínai vagy akármilyen elvadult oldalt... hogy a fenébe fogom begépelni az én karakterkészletemmel?:) A böngészők frissítése meg... hát nem mindenki csinálja azt szorgalmasan.

  Szóval szerintem maradnak az ekezettelen domainek meg jodarabig, es ha ott is lesznek mellettuk az ekezetesek, egy jodarabig a kutya se fogja oket hasznalni...
   
 12. F69

  F69 Állandó Tag

  Nagyon helyes! Így kerek a történet.
  Ha ezt látom: "www.fokabel.hu" - és nem tudom hogy a cég fókabélt vagy főkábelt forgalmaz.
   
 13. virgonc21

  virgonc21 Állandó Tag

  : )

  Na azt jól teszik.
   
 14. rova

  rova Állandó Tag

  Az UTF-8 (8-bit UCS/Unicode Transformation Format) lehetove teszi az ekezetesek hasznalasat (lasd http://en.wikipedia.org/wiki/UTF-8). Lehet hogy a jovobe csak eszt vagy valami hassonlot fogunk hasznalni. En probalom egy ideje atalitani a gepemet az ISO8859-rol az UTF-8-ra, hogy birjam hasznalni az ekezeteket. Teoria egyszeru, praktikailag nem eppen. Sokk program meg nincs felkeszulve a hasznalasara es tobb problemakat okoz.
   
 15. makraattila

  makraattila Állandó Tag

  Eggyetértünk!Jól mondod!
   
 16. BBTeri

  BBTeri Állandó Tag

  Azért ebben az esetben nagy valószínüséggel eldönthető.

  Részemről még soha nem fordult elő, hogy valakinek a címe alapján probáltam volna kitalálni a foglalkozását,(vagy a telefonszáma alapján a korát).

  :O)

  A Gazdagréten is sok szegény ember lakik. :O)
   
 17. puper

  puper Állandó Tag

  Ember! nem bírok magammal a röhögéstől. Fókabél :) azt nekik... káábelees!!!
   
 18. gyarmati19

  gyarmati19 Állandó Tag

  Hamarosan már nemcsak az ékezetes nevek lesznek az újdonságok.
  2009-től van lehetőség tld regelésére is. TEhát a .com, .net helyett már akármilyen szó lehet. pl .canada
   
 19. hajduf

  hajduf Állandó Tag

  A http:// sem kell, ahogy olvastam róla, a kitalálója is bánja, hogy túlbonyolította. A böngészők már ma is maguktól teszik a webcím elé.
   
 20. pcsaba

  pcsaba Állandó Tag

  Valószínűleg így lesz

  Szerintem is ez lehet a probléma, hiszen bármennyire is félreérthetők az ékezet nélküli magyar webcímek, és még jónéhány nyelv is küzd ezzel a gonddal, tulajdonképpen eddig is jól megvoltunk a korábbi rendszerrel. A lehetőségek bővítése pedig nem feltétlenül vezet a könnyebb használathoz, az idegen karaktereke használata is problémás lesz és a nemzetközi használhatóság ellen hat, avagy minimum duplán kell fenntartani a webcímeket, hogy ugyanahhoz a tartalomhoz hozzáférhessünk.
   

Megosztás