Makk Károlytól búcsúzunk

Georgina Bojana

Őstag
Fórumvezető
Rádiós
Kormányos
Betöltetlen űrt hagyott maga után...

20160514makk-karoly8.jpg

Makk Károly
Kossuth-díjas filmrendező, 92. évesen, augusztus 30-án meghalt. A magyar mozgókép mestereként, a nemzet művészeként sok kiérdemelt elismeréssel a zsebében, a filmművészetnek egy korszakát lezárva.
A családján kívül gyászolja a szakma, a Széchenyi Irodalmi és a Művészeti Akadémia, amelynek az elnöke volt.
Berettyófaluban 1925. december 22-én született. 1946 és 1952 között végezte el a Színház- és Filmművészeti Főiskola rendező szakát, 1952-ben társrendezőként került a MAFILM-hez.
A két legismertebb műve a Liliomfi, valamint Déry Tibor novellájából készült film, a Szerelem. Ez utóbbi filmet, a Szerelmet - 45 évvel a premierje után tavaly (ismét) levetítették a cannes-i filmfesztiválon.
Rangos, elismert művei közül említésre méltó: a Mese a 12 találatról, a Ház a sziklák alatt, a Megszállottak, a Mit csinált Felséged 3-tól 5-ig?, a Macskajáték, az Egy erkölcsös éjszaka, és az Egymásra nézve.
Utolsó munkája, rendezése a 2010-ben volt, az: Így, ahogy vagytok volt, a főszerepeket Cserhalmi György, Nagy-Kálózy Eszter, és Csányi Sándor játszották.
Meg- és kiérdemelten, munkája elismeréseként kapta meg a Balázs Béla-díjat, érdemes és kiváló művész volt. Többek között, Budapest díszpolgárává avatták, a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjét a csillaggal is megkapta.
Családjának, közvetlen és közvetett munkatársainak részvétünket fejezzük ki. Búcsúképpen írjuk, elismeréssel hajtunk fejet munkássága előtt: nyugodjék békében.

https://www.youtube.com/embed/ROFQJhhmWNI

<iframe width="727" height="439" src="https://www.youtube.com/embed/R2kkos3bbCg" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

<iframe width="727" height="439" src="https://www.youtube.com/embed/jCZyodDH8bM" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

<iframe width="727" height="439" src="https://www.youtube.com/embed/fBhrIlMwRG4" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

upload_2017-8-31_17-36-19.jpeg
 
Oldal tetejére