Mandalák világa

HG3FCB BARBARA

Állandó Tag
Állandó Tag
Tibeti mandala

Mandala_gross.jpg
 

HG3FCB BARBARA

Állandó Tag
Állandó Tag
A mandala története

A mandala szó, az ősi indiai szent nyelvből, a szanszkrítből származik. Jelentése: kör, ív, körszelet, korong. Más vélemény szerint jelentése az elmével is kapcsolatban áll (manas ”elme”). Eredetét tekintve leginkább a buddhista tibeti és indiai kultúrához köthető, ahol ma is, évezredek óta használják meditációs technikákhoz, gyakorlatokhoz. A jógik elmélyedést segítő különféle eszközöket használnak, melyekre támaszkodva szilárdan tarthatják tudatukat meditációjuk tárgyán. Ezek a test- és kéztartások, azaz mudra, a hangok, ami nem más mint a mantra, a kézbe vehető tárgyak, tehát a vadzsra és a mala, illetőleg az istenségek különféle képi ábrázolásai, azaz a mandala.
Ezen technikák külön-külön, illetve együttes alkalmazásával, a gyakorló, a létezés minden síkján egyszerre képes jelen lenni, természetesen úgy, hogy a jelenléte tudatos.

Mandala küldés
Hiszen a meditációban alkalmazott támaszok az adott tudattartalmat jelenítik meg, pontosan az analógiák törvényeinek megfelelő láncolatában. Valójában a támaszok éppen támasz-jellegüknél fogva csak arra valók, hogy a meditálót segítsék eljuttatni a célba, ahol természetesen már feleslegessé válnak. Persze egy már megvilágosodottnak nincs szüksége semmiféle meditációra, elmélyedésre és különféle eszközökre (például: mandala), hiszen léte állandóan a valóság igazi természetében időzik.
A mandala ennek megfelelően (legtöbbször, de nem mindig) egy kör alakú területet jelent. Valójában a mandala az ember potenciálisan megvalósítható legmagasabb tudatállapotának képi kifejezése. A mandala tehát a világegyetem képe, a kiáradás és visszaolvadás folyamatában megjelenítve, tehát annak lényegében ábrázolva. A mandala megmutatja az Abszolút Tudatosságban és Fényességben végbemenő folyamatot. A mandala célja megtalálni a tudatosság egységét, és helyreállítani az emberben a dolgok ideális rendjét.
A mandala tehát egy megszentelt, a valóságos léttől elkülönített mágikus tér. Önmagában a világ leképeződését, és annak minden lényeges jellemzőjét hordozza. A mandala középpontja szimbolizálja a világ közepét. E pont soha nem mozog, de minden körülötte forog.
Legfontosabb célja a mandala alkalmazásának, hogy a meditálót bevezesse egy tökéletes kozmoszba, ahol a külső elemek és a belső tudatszintek között harmónia uralkodik. Tehát valójában a mandala egy tudatos fejlődési folyamat térképe, mondhatnánk ”lélekvezetője”. A cél, elfoglalni a mandala megszentelt, mágikus körének közepét, a mozdulatlan mozgató helyét. Ekkor a megnyilvánulások visszaolvadnak eredeti egységükbe, felismerszik a mikro- és makrokozmosz azonossága. Három minőség emelkedik ki ezek közül: a szeretetteljes együttérzés, a bölcsesség és az erő. Ennek a legmagasabb tudatállapotnak az elnyeréséhez a gyakorlónak be kell hatolnia a mandalába. A tradicionális mandala koncentrikus, szimmetrikus kör alakú kép. A mandalában a kör jelképezi a szellemiséget, a négyzet az anyagi világot, a színek pedig érzelmeket társítanak ezekhez a formákhoz.

Mandala küldés
A MANDALA SZÍNEINEK A JELENTÉSE:
Fehér: megkönnyebbülés, tökéletesedés, együttérzés, nyugalom.
Fekete: titok, megérzés, belátás, újjászületés.
Szürke: lelki gyógyulás, szelídség, szeretet, hűség.
Sárga: barátságosság, fogékonyság, természet, intelligencia.
Kék: elégedettség, ellazulás, harmónia.
Tűzpiros: rettenthetetlenség, hatalom, változás, szerelem.
Bíbor: emberszeretet, idealizmus, bölcsesség.
Rózsaszín: érzékenység, a "belső" gyógyulása, egyetemes gyógyulás.
Narancs: önkontroll, vitalitás, becsvágy, megérzés.
Zöld: növekedés, bizalom, kapcsolat, gyógyulás, nyugalom.
Barna: földközelség, stabilitás, tudatos kötődés a környezethez.
Ezüst: érzékfölötti, természetfölötti képességek, áradó érzelmek, jólét.
A mandala az európai kultúrába Carl Gustav Jung tevékenysége során került be, mint művészet-terápiás eszköz. Alkalmazásának sikere azóta is töretlen, és napjainkban virágkorát éli, mind Európában, mind az Egyesült Államokban. A mandala nézése, rajzolása a meditációnak egy formája. Harmonizál, kiegyensúlyoz, pihenteti a szellemet, az érzelmeket lecsendesíti, segíti a koncentrációt.

A mandalát nézve, a képre koncentrálva harmonizálhatjuk magunkat, a nekünk tetsző képpel gyógyíthatjuk testünket, lelkünket, kikapcsolódhatunk stresszes világunkból, és rég elfeledett igazságokra, emelkedett, tiszta gondolatokra és különleges összefüggésekre ébredhetünk rá.
 

HG3FCB BARBARA

Állandó Tag
Állandó Tag
A Mandala -nézés, -rajzolás a meditációnak egy formája. Harmonizál, kiegyensúlyoz, pihenteti a szellemet, az érzelmeket lecsendesíti, segíti a koncentrációt. A mandalát nézve, a képre koncentrálva harmonizálhatjuk magunkat, a nekünk tetsző képpel gyógyíthatjuk testünket, lelkünket, kikapcsolódhatunk stresszes világunkból, és rég elfeledett igazságokra, emelkedett, tiszta gondolatokra és különleges összefüggésekre ébredhetünk rá.
 
Szóval. Szép napot kívánok. Ill már este van. Én soha nem tudtam rajzolni, nemhogy festegetni. Viszont a férjem egy balesetben halt meg és pánikbeteg lettem. Sok gyógyszert szedtem, de nem lettem jobban. Aztán egyszer elkezdtem és most kb 150 mandalát gyártottam. Keveset tartottam meg. Általában elajándékoztam, még mielőtt készen lett. Kórházak, szegény gyerekek karácsonya ez az. Teljesen kigyógyultam a pánikbetegségből. Érdemes tényleg elkezdeni. Főleg, ha az ember nem talál igazán megnyugvást.Hirtelen feltettem néhányat. Na persze az látszik, hogy nem vagyok zseni.
 

Csatolások

  • 6..jpg
    6..jpg
    799.3 KB · Olvasás: 13
  • 29.jpg
    29.jpg
    1.5 MB · Olvasás: 11
  • 37.jpg
    37.jpg
    797.1 KB · Olvasás: 12
  • 66.jpg
    66.jpg
    944.9 KB · Olvasás: 12
  • 100.jpg
    100.jpg
    201.8 KB · Olvasás: 11
Oldal tetejére