Mandalák világa

Sz.Szonja

Állandó Tag
Állandó Tag
Mi a Mandala?

A mandala szimmetrikus meditációs kép.
Alapelemei a geometrikus formák, a kör, a négyzet, és a többi sokszög.
A mandalában a kör jelképezi a szellemiséget, a négyzet az anyagi világot, a színek pedig érzelmekkel töltik fel ezeket a területeket.
Az ábrákban minden színnek, minden számnak jelentése van. A színek, számok, geometrikus formák, csakrák szimbolikájáról részletesen olvashatsz a Naturalap szimbológia , szinterápia , csakraterápia oldalán.
A mandala-nézés, rajzolás elterjedt formája a meditációnak, segíti a koncentrációt, harmonizál, kiegyensúlyoz, pihenteti a szellemet, az érzelmeket lecsendesíti. A mandalát nézve, a képre koncentrálva harmonizálhatjuk magunkat, a nekünk tetsző képpel gyógyíthatjuk testünk, lelkünk, kikapcsolódhatunk egy kicsit stresszes világunkból, és rég elfeledett igazságokra, emelkedett, tiszta gondolatokra ébredhetünk rá.

http://mandala.lap.hu/


Van egy pár mandala, megosztom veletek. Ezeket a netről gyűjtöttem. A saját készítésüek még elég kezdetlegesek, attól megkíméllek benneteket ;) Ja, és nem tudom a nevüket/címüket, de amúgy is a látvány a lényeg, nem igaz? B)
 

lyvian

Állandó Tag
Állandó Tag
Szonja :) Ez valami nagyon, de nagyon fantasztikus :o :meghajolo
Elhoztam a szeptemberit az oldalról...

A szeretet mandalája

Megszülettél. Megérkeztél…valahonnan. A „valahonnan” az egy sejtelmes kék körülöttünk. Körös-körülöttünk. Szép lassan megfordultál, hogy megfejtsd a titkot - de mögötted a semmi volt. Azt kérdezted:miért. Az első kérdésed.

Aztán előre néztél, mert volt ott valami érdekes. Ez az érdekes leginkább egy zöld bolygóra hasonlított. Ismerősnek tűnt, de mégis mintha minden új ruhába bújt volna. Egyre csak hívott. És befogadott. Ezzel a tiéd lett.

Elindultál felfedezni. Kíváncsi voltál. Hiszen ennek a bolygónak gyöngyből van a koronája, a körös-körül kék ég alatt, a végtelen-végig. Vajon mit szólna a korona, ha ráülnél az egyik gyöngyére? Szép lassan megközelítetted az egyiket. Ez sikerült!

Tovább, tovább, gyerünk! Lám itt egy zöld háló - neked lett kikészítve. Leereszkedtél hát rajta. Nézted, csodáltad a hálót, mintha minden pontját a fény kötné össze. Mindegyik fénypont pontosan olyan volt, mint egy tükör. Megláttad magad az egyikben. Kérted őt, hogy legyen a te tükröd. Belenéztél, hogy választ kapj, de a tükör megszólalt: ó, kedves barátom, hol vagyunk még attól… Jó, jó - mondtad, és a tükröt magaddal vitted. Néha belenéztél a szemeddel.

Észrevetted, hogy minden válasz mögött van egy újabb kérdés. Azt kérdezted magadtól, vajon mi tartja össze ezt a zöld bolygót? A korona…vagy valami más is? Már tudtad, hogy ehhez beljebb kell menned. Lássuk csak. Legjobb, ha a fényt követed.

És a fény egyszer csak elkezdett szétszóródni, a színkavalkád megbabonázott! Először a narancsot pillantottad meg, gyorsan-rögtön-azonnal kellett, rá is ugrottál, de hopp: melléültél! Látod, pedig kiszámítottad. De akkor még nem tudtad, hogy a számítás hideg. Jobb, ha egy darabig itt meghúzod magad. Megtörölted a homlokodat és körülnéztél. Mennyi virág! Igen, meg kell tudnod, vajon mi tartja össze - az ibolyát a kékkel a zölddel, a sárgát a naranccsal, a narancs hogyan változik vörössé, vajon honnan indulnak? Van legelső? Érezted, hogy a fény rejtőzött el mindegyik virágban, tetőtől-talpig! A meleg sárga… a végtelen kék… a kezdetek… Milyen gyorsan repül az idő! Lám, a tüzes vörös… milyen izgató.

Pörög-forog az egész virág-világ! Micsoda pompás, pazar játék! Vajon melyik a te otthonod? Otthont akartál. Azonnal és hosszút és meleget. Tudtad, hogy a virágok a barátaid? Nézd meg mindegyiket külön-külön. Hiszen nálad van a tükröd! A tükör ítél. Ítélet? De akkor hol marad a felfedezés öröme? De ezt akkor még nem tudtad kérdezni.

Biztosan létezik a szebb, a több, a magasabb. Valahol ott kell, hogy legyen a legtöbb, a legszebb. Szebb, legszebb, legeslegszebb… hiszen ennek nincs teteje és nincs mélye. A csoda, a titok ott rejtőzik a sárga szirmok között, körbeöleli a végtelen kéket, és a közepét úgy hívják, hogy pillanat. A pillanatnak öröme van és szeszélye. És műve az egész.

Mi van ott benn? Azt csak te foghatod. Te-benn-ed van. Amit te látsz, azt csak te láthatod. Ne a szemeddel! Ekkor letetted a tükröt.

Azt mondtad, a változásnak élsz. Látod, egy darab körben mégis elfér az egész életed. Meghatározott rendben, fegyelmezetten. A szeretett otthonod. Az otthonaid. Ott sorakoznak a kitörés állandó vágyával. Tudtad, hogy a kereteket te magad adod? Csak a mérgezőtől félsz - azt lezárod magadban. A többit szereted. A változásnak élsz, de a virágszirmokat mind összegyűjtötted. A hideg, számító napokra.

Azt mondtad, a zölddel nem tudsz mit kezdeni. Azt mondtad, félsz a zöldtől. A zöld a szív színe. Ezen keresztül szeretünk. Látod, féltél szeretni. Megtalált. Megtaláltad. Tudtad, hogy ez az ünnep?

Látod, bele tudtad tenni a bolygódba az összes színt, amit a vezető fényed megmutatott. Van vége? Mit látsz? Az örökös változást, miközben az egy-magadat keresed? Mindnyájan ugyanazt keressük, csak a virágunk színe más. Angelus Silesius fogalmazta így: „Ember, amit szeretsz, azzá lesz változásod; istenné, ha hiszed, földdé, ha azt imádod.”
 

lyvian

Állandó Tag
Állandó Tag
Én már láttam ilyet, de nem igazán keltette fel akkoriban az érdeklődésemet... :blink:
Most viszont nagyon... pironkodo :meghajolo Köszi Szonja!
Én biztosan utána fogok olvasni...
Te foglalkozol ezzel..? :blink:
 

Sz.Szonja

Állandó Tag
Állandó Tag
Az az igazság, hogy borzasztó béna vagyok rajzolásilag (is) és elkezdtem mandalákat rajzolgatni, hogy fejlesszem magam. Múltkor szerettem volna venni egy mandalás (kifestő) könyvet, de nem volt meg rá az anyagi keret. Úgyhogy egyelőre csak olyan szinten foglalkozom ezzel az egésszel, hogy nézegetem őket.
 

rókalány

Állandó Tag
Állandó Tag
Engem most nagyon érdekel a dolgo, van ugyanis a bajárati ajtóm fölött egypár ablakszem. Namármost, mivelhogy ott galéria van, és nem szeretném, ha mások belátnának, azt találtam ki, hogy mandalát festek az ablakokra.
Szonja, valami ötlet?

Később én is átböngészem még a mandalás weboldalakat, de azon gondolkozom, hogy a már kész mandalát hogy vigyem fel az üvegre? Vagy direkt az üvegre fessem? az érdekesebb lenne, szerintem... Biztos van erre valami technika....
 

mioki

Állandó Tag
Állandó Tag
Érdekes, hogy én is pont nemrég nézegettem őket, itt vannak kifesthető mandalák is kezdetnek: http://www.mandalas.hu/

Rókalány, lehet kapni olyan festéket, amit megszáradva az üvegre lehet tenni... nemtom mi a neve, de le lehet húzni és akkor cserélhető is :)
 

Sz.Szonja

Állandó Tag
Állandó Tag
Általában ezek az üvegfestékek lehúzhatók az üvegről, és ha egy másik mobilis üveglapon csinálod -amin szerintem egyszerűbb-, utána lehúzod és és fel tudod tenni a végleges helyére. Viszont akkor elég jó minőségű festéket kell venni, hogy ne szakadjon szanaszét. ... Köszi a tippet a kifesthető mandalákra.
 

klaga

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok!
Találtam olyat, hogy Mandala tea, többféle keverék létezik.
Bio, feketea-mentes, és nagyon különleges.

"Mikor lelkedt elönti a szomorú hiány
Érzed, hogy csendet és nyugalmat kíván
Fogyaszd a teát, mely megszólít Téged
Megvéd a bajtól és kitisztítja véred
Elönti lényed a mézédes valóság
És eltűnik szívedből örökre a rabság!"

Ez a "tisztító fény" tea, finom.
 

lenolaj

Állandó Tag
Állandó Tag
És hol van az anyagi világtól való függetlenedés? a neten mandalák? hol a seprű? és a homok szemek?
Valójában nagyon szépek:0:
 

Matchwood

Állandó Tag
Állandó Tag
igen ez a konyv nagyon jo, en is vettem belole par mintat:) mandalat festeni mar csak azert is jo mert csak arra figyelek amit csinalok es legalabb fel orara minden problemam megszunik letezni.. nagyon szeretek mandalat festeni, de muveszceruzaval es zsirkretaval is szoktam:)
 

pilinke

Állandó Tag
Állandó Tag
Köszi szépen, nagyon jó mandalákat sikerült itt találni!
Már csak idő kellene, hogy elmélyedhessek a rajzolásukban...
Milyen technikával szoktátok kiszínezni a mandalákat?
 

Etusmama

Kitiltott (BANned)
Találd meg a harmóniát!


Misztikus mandalák
Doba Éva
Maxima


A szivárvány minden színében pompázó képek, furcsa geometriai ábrákkal. Vonzzák az ember tekintetét, megnyugtató elmerülni bennük. De mit is rejt valójában ez az egzotikusan csengő szó?
Nem kell ahhoz egy tibeti kolostorba ellátogatni, hogy mandalát lássunk. Ehhez hasonló motívumokkal a világ minden táján, számtalan kultúrkörben találkozhatunk. Vegyük például a katedrálisok rózsaablakait, az arab kupoladíszeket, a bonyolult kelta csigavonalakat vagy a részletesen kidolgozott azték öröknaptárat.

A mandala azonban több annál, mint egy szép, a tér harmonizálását elősegítő díszítés. Tulajdonképpen egy sajátos, kör alakú szimbólumról van szó, amely egy középpont köré szerkesztett, geometriai ábrákból — körből, négyzetből, sokszögekből — és képekből felépített rendszer. A szimmetrikus motívumok alapjai Indiából származnak, de egész Ázsiában, elsősorban Tibetben ismerik és használják. A szanszkrit eredetű szó jelentése kör, mely a teljességet és tökéletességet jelképezi. Tágabb értelemben a központ elérését, azaz a lényeg megragadását fejezi ki.



A képek értelmezése

A mandala összetett szimbólum, több szinten értelmezhető. Legtágabb értelemben az egész univerzum megjelenítésére szolgál, és egy tökéletes világmodellt tükröz. Mások szerint isteni palotát ábrázol, különböző védőkerítésekkel, falakkal, melyek elválasztják a belső, rendezett teret a külső káosztól. Ha a mandalát az ember szintjére vonatkoztatjuk, akkor a bennünk lévő erőket, erényeket jeleníti meg, melyek sokszor rejtve vannak, de teljessé válásunkkal felébreszthetjük őket. A mandalát a tibeti buddhizmusban támasznak is nevezik, mert képi formába önti a tanítást, megjeleníti a láthatatlan ideákat és segíti a vallás követőit.

Készítésük módja szerint különböző típusokba sorolhatjuk a mandalákat. A leggyakoribbak a textilre festett, úgynevezett tekercsképek (tibetiül: thangka). Léteznek falra festett, papírra rajzolt változatok; de vannak rizshalmokból álló, valamint színes kőporból szórt homokmandalák is. Sőt, előfordulnak fára faragott vagy háromdimenziós, fémből készült formák.


Mire jók a szimbólumok?

A mandalát a különböző meditációs gyakorlatok, a szemlélődés és elmélyülés segédeszközeként használják. A gyakorló első feladata, hogy maga mögött hagyja mindennapi gondjait, kavargó érzelmeit és összevissza cikázó gondolatait, vagyis lecsendesítse belső világát. Így — immáron megtisztulva — „léphet be” a mandalába, és célja, hogy eljusson egészen a középpontjáig. Nézegetése vagy rajzolgatása koncentrációt, összpontosított figyelmet igényel. El kell mélyülnünk benne, elképzelni, hogy belépünk a mandalapalotába, ahol találkozhatunk az istenséggel. A tibeti tantrikus gyakorlatok szerint meg kell értenünk és beépítenünk magunkba az istenség tanítását, majd visszaküldeni őt a szellemi világba. Amikor befejezzük a gyakorlatot, magasabb szintre kerülünk, felvérteződünk egy hatalmas erővel.


A mandalák használata valójában elôsegíti a harmónia és teljesség létrehozását vagy helyreállítását az emberben. Módszer a megtisztulásra, a tanulásra, az informálásra és fejlôdésre. A gyakorló arra törekszik, hogy a világ széttöredezettsége és ellentétei helyett ideális állapotot, egységet teremtsen meg magában. A cél nem kevesebb, mint igazi énünk megtalálása. Erre a feladatra emlékeztet, ezt a küzdelmes utat segíti a képi ábrázolás. A mandala iránymutatóként szolgál, olyan, mintha a labirintusban bolyongva térképet kapnánk a kezünkbe, amely megmutatja a helyes utat. A pontosan meghatározott szerkezet, a szigorú szabályok szerinti felépítés, a rendezettség megfogható, biztos támaszt nyújt gondolkodásunknak. A meditáláshoz természetesen tisztában kell lennünk a motívumok alapvető jelentésével is. Általánosságban a kör jelképezi a szellemiséget, a négyzet az anyagi világot, a színek pedig érzelmekkel töltik fel ezeket a területeket. (A színek értelmezését lásd alább.)

A mandalák világa tán túl távolinak és misztikusnak tűnhet szemünkben, de üzenete a modern kor emberének is szól, ha vágyunk a tökéletesedésre. Hiszen már a nézegetése is harmonizálja az ember működését, pihenteti a szellemet, kiegyensúlyoz, lecsendesít, kikapcsol. Rég elfeledett igazságokra, tiszta gondolatokra döbbenthet rá minket, de a legfontosabb, hogy emlékeztet ideális állapotunkra: a teljességre.
Forrás: Nők Lapja Café
 
Oldal tetejére