Meghalt a cégvezér, csak ő tudta a jelszót, 38 milliárd forint ragadt bent

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2019 Február 5.

Melitta - 2019 Február 5, 15:28
 1. Melitta

  Melitta Adminisztrátor Fórumvezető

  Meghalt a Quadriga nevű kanadai kriptopénztőzsde alapító-vezérigazgatója, ami egy csapásra 180 millió kanadai dollártól (38 milliárd forinttól) vágta el a cég ügyfeleit. Ő volt ugyanis az egyetlen, aki ismerte a hozzáféréshez szükséges jelszót – írja a CNBC.

  A Quadriga platformján bitcoinnal, litecoinnal, etherrel és más kriptovalutákkal lehet kereskedni. A cégnek 363 ezer regisztrált felhasználója van, és összesen 250 millió kanadai dollárral (53 milliárd forinttal) tartozik 115 ezer ügyfelének.

  A 30 éves Gerald Cotten a Crohn-betegsége szövődményeibe halt bele, amikor épp egy indiai árvaházban önkénteskedett. A cég január 14-én jelentette be a halálhírét. Cotten özvegye szerint néhai férje számítógépén volt egy csak offline elérhető kriptopénztárca, amelyhez csak a férfinak volt hozzáférése, ebben ragadt benne a 38 milliárd forintnyi kriptopénz.

  [​IMG]
  Fotó: Anadolu Agency / Getty Images Hungary
  A nő azóta égen-földön kereste a jelszót, hátha Cotten feljegyezte valahova, de semmit nem talált – ami példás IT-biztonsági magatartásról tanúskodik, csak éppen a cégre és ügyfeleire nézve katasztrofális. A cég hitelezővédelemért Új-Skócia tartomány legfelsőbb bíróságához fordult.

  Az eset rávilágít arra, hogy a kriptopiac szabályozatlanságának a kétségtelen előnyei mellett komoly hátrányai is vannak – egy hagyományos, államilag szabályozott pénzintézetnél például nem fordulhatna elő, hogy egyetlen emberen múlik, hogy az ügyfelek hozzájuthatnak-e a saját pénzükhöz.


  BOLCSÓ DÁNIEL
   

Hozzászólás

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2019 Február 5.

  1. Párhuzamos_György
   Párhuzamos_György
   Ezt az egész kripto-szarságot be kéne tiltani, mert teljesen olyan mint a piramisjáték.
   Ennek ellenére, nem tudom sajnálni az ügyfeleket különösebben, meg úgy általában azokat akik ilyesmibe belebuknak. Mit nem lehet azon megérteni, hogy ezek a „kriptopénzek” semmi mások mint bithalmazok?! Olyan bithalmazok, amik mögött nem áll egyetlen ország vagy legalább más nagyobb TERMELŐEGYSÉG sem, mely a konkrét FIZIKAI termékeivel garanciát tudna vállalni e bithalmazok által szimbolizált értékekre!

   Nem mellékesen ha az a számítógépe a pasasnak megvan, rajta a wallettal, akkor elméletileg nem lehetetlen hogy feltörjék a jelszót valami bruteforce kódtörőprogrammal. Soká tartana, talán évekbe is beletelne, de ennyi pénzért megérné a dolog.

   Nota bene, megfordult a fejemben a kérdés, ha a pasi Indiában halt meg, hazahozták-e a holttestét? Mert mi van ha meg sem halt, hm...? Kevesebb pénzért is rendezték már meg emberek a saját eltűnésüket...
   Utoljára módosítva: 2019 Február 5
   Georgina Bojana és setni kedveli ezt.
  2. CasaLoma
   CasaLoma
   Gondolom, ennek már volt annyi esze, hogy nem a régi Rolex órájával együtt kezdett új életet, mert akkor biztos a bukta! :)
  3. *Ferika*
   *Ferika*
   ciganyok kiadtak a halotti bizonyitvanyt
   ez tanusit mindent
   szabad az ut az uj elethez
   En biztos nem hinnek egy a vilag azon reszen kiallitott papirnak


   Cert3-728x947.jpg
   varázsdoboz kedveli ezt.
  4. Georgina Bojana
   Georgina Bojana
   *
   Ritkán írok olyat, hogy "csatlakozom az előttem íróhoz" - nekem u.ez a véleményem. Ezért nagyon sokan és sokat dolgoznak, de még beszélni sem lehet velük, mert nem hiszik azt, ami az igaz. Képtelenek elfogadni, hogy ez egy piramis játék, aminek nem kellene, hogy részesei legyenek. Méghozzá olyan részesei, akik csak a levegőt fogják a markukba, de abból jó sokat kapnak... :o
  5. Párhuzamos_György
   Párhuzamos_György
   Figyelj Bojana, meg figyeljen mindenki más is, érdemes elolvasni e postomat mert sokat tanulhattok belőle e témáról! Olyasmit amit nem sokan szellőztettek még meg a kriptopénzekről!

   Tehát: Elméletileg, azaz úgy kéne írnom inkább hogy ÁLLÍTÓLAG amiatt lettek ezek kitalálva, hogy anoním módon lehessen pénzt küldözgetni akárhova, és a mindenféle nemzeti bankok meg egyéb bankok stb KIIKTATÁSÁVAL, azaz hogy semmiféle „szervezet” ne uralkodhassék a pénzforgalom fölött, az teljesen demokratikusan történhessen! Tök jól hangzik, igaz? A baj csak az ezzel hogy csak hangzik igaznak de nem igaz. Mert tételezzük fel a legjobbakat ami csak történhet egy kriptopénzzel: Tegyük fel, valamelyik - akár a bitcoin is - hirtelen leváltja az összes létező valutát! (rengetegsok ok miatt ez totál lehetetlen hogy megtörténjék, még elméletileg is, de ebbe most ne menjünk bele, tegyük fel így lesz). Nos felteszem a kérdést: Igaz-e hogy ekkor senki nem tartja majd kézben a pénzforgalmat?!

   Persze hogy nem igaz. Meg is mondom kik tartják majd akkor kézben: A... a... nem, nem a szabadkőművesek, nem is a gyíkemberek! Hanem azok, épp azok, akik magát épp azt a virtuális pénzt kitalálták!

   Megmagyarázom.

   Tegyük fel én magam is kitalálok egy virtuális pénzt (ez már pofonegyszerű hiszen ismertek az erre való programok, algoritmusok, egy új kriptopénz kitalálása már csak annyi hogy letöltöm a megfelelő programot, elindítom, mindössze a vonatkozó képletben ami alapján számol, abban kell átírnom pár számjegyet, hasraütésszerűen meghatározva a paramétereket). Tehát elkezdem gyártani a magam virtuális pénzét, valami hangzatos nevet adva neki, és csinálok neki jó marketinget hangzatos dumával. A sok hülye balek rákattan, s maga is elkezdi gyártani a semmit (akarommondani a kriptopénzemet). Igenám, de mert ezt én találtam ki, én indítottam el, emiatt ŐK óhatatlanul csak ÉN UTÁNAM kapcsolódhattak be a láncba, emiatt az úgy van hogy mire akár a legelső is közülük csatlakozik hozzám, nekem már van a „bányászatban” minimum pár napos, de inkább pár hetes előnyöm! Na és e kriptopénzekről tudnotok kell, hogy mindig azok az „egységek” a legkönnyebben, leghamarabb „kibányászhatóak”, amik a legelején kerülnek kibányászásra... Minél később kezd bele valaki, annál több munkával jut csak hozzá egyhez-egyhez. Az elején még pofonegyszerű a dolog, órák alatt több ezer effélét lehet „kibányászni”.

   Tehát mindenki aki ilyesmit kitalál, úgy csinálja hogy elkezdi ő maga, s amikor már van néhány millió de minimum legalábbis néhány százezer „coinja”, akkor indítja el a nagy marketinget, a dumát amivel a sok balekot beszervezi. S ezek után neki már mit se kell tennie csak várni, hátha értékes lesz az ő kriptopénze. Vár pár hónapot, talán évet is, s amikor egy coin már sokezer dollár, akkor eladja valós pénzért a NAGY SEMMIT, azt amit az elején pár óra alatt kiszámolt a gépén. Mármint több ezret kiszámolt egy óra alatt. A később jövők meg napokon át számolhatnak ki egy töredéket egyetlen coinból. És ők még jól járnak mert a legjobban az fázik rá aki nem számol semmit, de megveszi igazi pénzért ezt a hülyeséget.

   Aki elterjeszt egy kriptopénzt, akármikor össze is omlaszthatja az egész kriptopiacot hiszen az ő kezében van a kriptocoin legkevesebb néhány tucat százaléka. Becslések szerint a bitcoin teljes jelenleg létező mennyiségének körülbelül a 80 százaléka mindössze a bitcoint használók legfeljebb 10 százalékának kezében van.

   Ez az egész semmi más mint egy barominagy piramisjáték, amit a spekulánsok talán érdekesnek tarthatnak, de józan ember jobb ha nem mászik bele ebbe.
   Utoljára módosítva: 2019 Február 6
   Georgina Bojana kedveli ezt.
  6. Georgina Bojana
   Georgina Bojana
   *
   Köszönöm részletes és okos leírásod. Jómagam nem élek vele, sőt! Közvetlen szomszédom, "megszállottként" ment fel ezekre az oldalakra és az ott leírtakat követte. A szerencsétlen, azt hitte, majd pénze lesz belőle. Egyszer elszólta magát, kisebb összege valóban össze is gyűlt, aztán elszállt. Mármint nem a szomszéd asszonyom, hanem a pénze. Nem firtattam, minek és miért bántsam. Elég vesztesége volt az, hogy hiába dolgozott, mert dolgozott, valóban több órát a számítógépe előtt görnyedt, a nagy semmiért.
   Jómagam átlépem ezeket a csapdákat, de az összes piramis játékot is, sikerrel. Régimódi vagyok, még hiszek az adok-kapok-ban. Valós munkát adok, pénzt kapok - elvét követtem egész életemben, s ettől nem tántorít el egyetlen rábeszélős "újítás" sem.
   Párhuzamos_György kedveli ezt.
  7. JuhJóz
   JuhJóz
   Nem véletlen van itt is topik a pénzügyi műveltség fejlesztésére.
   Mindketten jobban jártatok volna egy kis csenddel...
   És aki Crohn-beteg, az nehezen kezd új életet....
   Erős jelszót Brute-force-szal feltörni is amatőrségre vall.
   Túl sok fake-newst olvastok...
  8. Párhuzamos_György
   Párhuzamos_György
   Na persze te biztos nagyon tájékozott vagy informatikai kérdésekben. Mégis, mivel próbálkoznál feltörni egy erős jelszót, ha nem bruteforce-val? Tudniillik azt épp arra találták ki. Mert ha másképp is fel lehet törni, akkor az máris nem erős jelszó. Szóval halljuk, Mester, ajándékozz meg a bölcsességed morzsáival!
  9. Ernoe
   Ernoe
   Látom sok legenda övezi a Bitcoin-tot és ezek többnyire negativak.
   Természetesen ellehet veszteni "bitcoint-ba fektetett pénzt ha valaki spekulál vele, ugyan úgy mint a tőzsdén.
   -
   A digitális-fizetési eszközre ugyan azok a szabályok érvényesek mind más fizetési eszközre, az üzletszerű használata után adót kell fizetni. Mondjuk egy discoban ezzel lehet fizetni, akkor a tulajnak kell egy külön engedély az adó hivataltaltol, a vendégeknek nem.
   -
   Németországban a bitcoint legális fizetési eszköz, csak az adót kell Euróban átutalni.
   A Schweiz egy moder állam, ott lehetséges ezt rögtön bitcoint-tal kiegyenlíteni. :)
   -
   De ha már itt vagyunk.
   A "zöldek" kiakarják vonni az 1 Cent-et a forgalomból.
   Ajánlom mindenkinek, szabaduljatok meg ettől az aprópénztől.
   Mi úgy szoktuk csinálni ha "flanirozni megyünk" a városba, az apró pénzeket plasztik zacskóba tesszük, és ha látunk egy "gauklert" (utcai zenészt, Jongleurt, rászorult) akkor belemarkolunk a zacskóba és betesszük a kalapjukba. (nagy mennyiségű aprópénzt csak az a bank fogad el ahol a kontód van.)
   Utoljára módosítva: 2019 Február 7
  10. JuhJóz
   JuhJóz
   Regisztrált: 2018. december 16.
   Ergo:
   Tájékozatlan, érv nélküli és személyeskedő. (Bér vagy önkéntes?)
   És igen, van némi közöm az ámítástechnikához. Baromira tudom, hogy mennyi mindent nem tudok még belőle.
   Viszont kisiskolás szint, hogy mi a pilótajáték lényege. Itt ez sem megy mindenkinek. Mert a bitcoin bányászat nem az. Az szimpla jutalékos bérlemény üzlet.
   *Ferika* kedveli ezt.
  11. *Ferika*
   *Ferika*
   namost csak ugyfelvallrol es mellesleg
   HA te egy olyan hudesuper nagytudasu programozo computer genius lennel mint amikent azt te itt allitod es eloadod
   akkor te mar reges reg zoldkartyas lehetnel az illegalis let helyett !! (kellenel a cegeknek )
   NO DE ugye zoldkartyad az nincsen ebbol az is kovetkezik ,hogy hudesuper programozo SEM VAGY !! (nem kellesz a cegeknek )
   Ma az USA-ban egy jolkepzett programozo kozel 300ezer USA Dollart keres evente ezt konkretan tudom
   varázsdoboz kedveli ezt.
  12. CasaLoma
   CasaLoma
   A Realban az önkiszolgáló pénztárnál kilószámra bedobálhatod, a fölösleget már nem 1 centesekben fogja visszaadni a gép! Leteszteltem! :)
   setni és Ernoe kedveli ezt.
  13. Ernoe
   Ernoe
   Őszintén, nekem nagyobb öröm egy utcai zenésznek, egy rászorulnak vagy közérdekű szervezetnek ajándékozni mint egy gépbe beleszórni. Van aki az egyházaknak fizet adót abban a reményben, hogy eljut a rászorultakhoz.
   -
   varázsdoboz és CasaLoma kedveli ezt.
  14. CasaLoma
   CasaLoma
   Persze, ha neked örömet szerez, hogy másokon segíthetsz, nyugodtan tedd továbbra is. :)
   varázsdoboz és setni kedveli ezt.
  15. Ernoe
   Ernoe
   "Geben ist seliger als nehmen." (Apostolok cselekedete 20.53) :rolleyes:

   Ezt akkor ereztem elöször amikor a szakszervezet ruhat gyüjtött a több mind egy eve streikolo angol banyaszoknak. En pedig odaadtam azokat a ruhakat is amiben Magyarorszagrol emigraltam Nemetorszagba.
  16. eddy56
   eddy56
   A bruteforce( magyarul nyers eronek lehetne forditani) celravezeto modszer, mivel a lenyege az, hogy a jelszohoz minden lehetoseget kiprobal.
   A kerdes csak az, hhogy hany karakteres a jelszo!

   2 karakter eseten ha betu szam es kisbetu nagybetu kombinaciot hasznalunk mar rengeteg a lehetoseg.
   3 karakter eseten nem egyel tobb..
   Egy 128 bites kulcsnal mar 2 a 128. hatvanyon a lehetosegek szama.
   Leirom az erthetoseg kedveert: 340 282 366 920 938 463 463 374 607 431 768 211 456
   Azert ez jjo nagy szam.
   Aki megprobal egy ilyen kulcsot feltorni meg bruteforce modszerrel is a mai leggyorsabb szamiitogepeket hasznalva sok sok ev minden variacio kiprobalasa.

   Hat sok sikert :)
  17. eddy56
   eddy56
   A kriptopenzzel valo spekulacio ugyan ugy mukodik mint a tozsde.
   Nagy penzeket lehet vele keresni, de nagy penzeket lehet bukni is.
   Párhuzamos_György kedveli ezt.
  18. Ernoe
   Ernoe
   Ez mind szep es jo de az emberek többsege nem hasznal "erös jelszot" es igy leredukalodik a lehetösegek szama.

   Mar öszinten, mikor hasznaltal te egy japan vagy koreai fönevet jelszokent?
  19. eddy56
   eddy56
   Forumokon sosem, de a banki jeszavam meglehetosen eros.
   A csetjelszavam is.
   Ha valaki informatikaval foglalkozik, ismer nehany modszert arra, hogyan lehet eros, megis szamarakonnyen megjegyezheto jelszot letrehozni.
   Nem a jelszo az, amit vedeni kell ilyenkor, hanem azt a logikat amivel letrehozta.
   Igy nagy gyakorisaggal lehet cserelni elfeledes veszelye nelkul!
   Meg egyszer mondom: egy modszerre van szukseg, amivel eros jelszot lehet letrehozni
   Egy egyszeru modszer webes levelezesre: a site cime forditva, a harmadik betu nagybetu az elejen egy haom-nehgy karakteres szamsor.
   Nem a jelszot kell megjegyezni, hanem a modszert amivel letrehoztad.

   Meg egyszer irom, ez egy pelda, ettol sokkal erosebb jelszavakat lehet csinalntesz jelszonak, hogy konnyi nem konnyu feltorni.

   Egyebkent a legtobb jelszot probalgatassal meg lehet fejteni.
   A legtobb ember csaladtag nevet, haziallat nevet es hasonlokat tesz jelszonak, hogy konnyu legyen megjegyezni. Ilyenkor csak az illetot kell ismerni, es nehanfrerobalgatas utan megfejtheto a jelszo!( hangsulyozom: nemm feltorheto, hanem megfejtheto ami jelen esetben teljesen mast jelent)

   Ha millos, milliardos ertekekre kell vigyaznni, akkor egy hosszu, 60-128 bites jelszo letrehozhato, es megjegyezheto, es egy ilyen meg az NSA nagyszamitogepeinek is szazevekre valo munkat ad :)

   A netes biztonsag vegul is ugyan olyan, mint barmi mas biztonsagi rendszer.
   Az ertek hatarozza meg a befektetett osszeget.

   Egy 80.000 ft-os gyuro miatt, nem kell 30 millios szefet szereltetni, de ha 500 ezer dollaros ekszereket orzol otthon, akkor elkerulhetetlen
   Párhuzamos_György kedveli ezt.

Megosztás