Meghalt Göncz Árpád

Melitta témája a 'Mennyei páholy' fórumban , 2015 Október 6.

 1. Melitta

  Melitta Adminisztrátor Fórumvezető

  Életének 94. évében, családja körében elhunyt Göncz Árpád. Éppen idén volt 25 éve, hogy 1990. augusztus 3-ánköztársasági elnöknek választották.

  [​IMG]
  Éppen idén volt a 25 éves évfordulója annak, hogy Göncz Árpádot 1990. augusztus 3-ánköztársasági elnöknek választották. Az életének 94. évében elhunyt író, műfordító két cikluson át töltötte be a posztot.

  Kétszer annyi ideig szolgált elnökként, mint amennyit elvett életéből az, hogy ’56 után bebörtönözték.

  [​IMG]
  Göncz Árpád, a Magyar Köztársaság új elnöke köszönti a tömeget az Országház előtt 1990. augusztus 3-án

  Forrás: MTI/Cseke Csilla
  „Nem vagyok, nem lehetek pártok, pártérdekek szolgája – világéletemben, pártban és párton kívül, a nemzet függetlenségét, a szabad gondolatot, szabad szót, a szabad hazában szabad hit gondolatát, a társadalmi igazság emberi jogokban kiteljesedő, megkülönböztetést és kirekesztést el nem ismerő védelmét szolgáltam, és fogom szolgálni” – mondta beiktatási beszédében éppen 25 éve a Parlamentben Göncz Árpád, aki azzal zárta szavait, hogy a jövő szolgálója akar lenni.

  [​IMG]
  Bill Clinton amerikai elnökkel 1999-ben, Washingtonban

  Forrás: AFP/Mario Tama
  Életfogytiglani börtönre ítélték
  Göncz Árpád 1922-ben született Budapesten, kispolgári családban. Általános és középiskoláit a fővárosban végezte, majd 1939-ben érettségizett a Werbőczy István Reálgimnáziumban. Diplomáját a a Pázmány Péter Tudományegyetem Jogi Karán szerezte 1944-ben. Az 1940-es évek közepéig az Országos Földhitelintézetben dolgozott tisztviselőként és jogászként. 1945-ben belépett a Független Kisgazdapártba, ahol a Nemzedék című lapot is szerkesztette. Később parlamenti titkárként és főtitkárként dolgozott. 1946-ban vette el feleségül Göntér Mária Zsuzsannát, akitől négy gyereke született.

  [​IMG]
  Göncz Árpád volt köztársasági elnök elköszön a szavazóbizottság tagjaitól, miután leadta a szavazatát a 2006-os önkormányzati választáson


  Aktív részese volt az 1956-os forradalomnak, ezért 1957-ben letartóztatták, és a Bibó-per vádlottjaként életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélték. Öt év után, 1963-ban kiszabadult az meghirdetett általános amnesztia következtében, de joggal és politikával továbbra sem foglalkozhatott.

  A szabadulás után a Veszprémi Nehézvegyipari Kutatóintézet szakfordítója lett, majd a Talajjavító Vállalathoz került. 1965-től szabadfoglalkozású író és műfordító lett. Egyik legismertebb műve a Sarusok című kisregénye, amely az 1400-as évek középkori Magyarországán játszódik, és egy eretnek sorsát mutatja be. 1980-ban jelent meg a Találkozások című novellagyűjteménye, de dolgozott az 1984-ben megjelent Bibó-emlékkönyv munkálataiban is. Utóbbi először szamizdatként jelent meg.

  1988-ban alapító tagja volt a Szabad Demokraták Szövetségének, először a párt ügyvivőjeként, majd az Országos Tanács Tagjaként segítette a szervezetet. Az Országgyűlésnek 1990 májusa és augusztusa között volt tagja, ezt követően két cikluson át volt Magyarország köztársasági elnöke.


  "Mindenki szerette"
  Megdöbbenéssel beszélt a volt köztársasági elnök haláláról Horn Gábor, egykori SZDSZ-es politikustársa is. "Nem szoktam elérzékenyülni, de most tényleg megrendültem. A liberálisok családjának meghatározó tagját veszítettük el , akit politikai ellenfelei is szerettek, tiszteltek. Ő volt talán közöttünk a legkevésbé megosztó személyiség" – mondta kérdésünkre Horn Gábor.

  Pető Iván az Origótól értesült először Göncz Árpád haláláról. A szabaddemokrata párt alapítóját is megrázta – ahogy ő fogalmazott, mellbe vágta – a hír, annyira, hogy nem is tudott Göncz Árpáddal való barátságukról beszélni.

  Olyan volt, mint egy nagybácsi
  A napokban olvastam egy felmérést, miszerint ő volt a rendszerváltást követően a legnépszerűbb magyar politikus. Azt hiszem, őt az emberek közvetlenül is megválasztották volna köztársasági elnöknek – mondta az Origónak Lendvai Ildikó. 1994-ben találkoztam vele először személyesen, amikor valamilyen huzavona volt a koalíciós kormányban. Ami elsőre meglepett, hogy rögtön letegezett. Ez férfi és nő között nem feltétlenül természetes, de tőle mégis az volt. Azt hiszem, ő mindenkit tegezett a környezetében – emlékezett a korábbi MSZP-s politikus, aki szerint Göncz Árpád elnökként soha nem akart direkten beavatkozni a konfliktusokba, inkább tájékozódott, és békített a felek között. Olyan volt, mint egy nagybácsi, aki elsimít egy családi viszályt – mondta Lendvai Ildikó.

  Mindenki Árpi bácsija
  „Igazán jó ember és varázslatos egyéniség volt. Tényleg mindenki Árpi bácsija volt" – emlékezett vissza Kuncze Gábor, korábbi szabaddemokrata politikus. Szerinte Göncz Árpád személye szimbolizálja mindazt, ami a rendszerváltás idején még része volt a magyar politikának, mára azonban teljesen kiveszett a hazai közéletből: az emberi problémák iránti érzékenységet, a szolidaritást, valamint a mások tiszteletét. Kuncze Gábor úgy vélte, a volt köztársasági elnök érezte és átérezte az emberek problémáit.

  A temetésről később gondoskodnak
  Göncz Árpád, a rendszerváltás utáni szabad Magyarország első demokratikus úton megválasztott köztársasági elnöke tíz éven keresztül legjobb tudása szerint szolgálta az újjászülető magyar demokráciát – olvasható a kormány részvétnyilvánításában. A kabinet őszinte részvétét és együttérzését fejezte ki Göncz Árpád családjának. A kormány – a családdal egyeztetve – a későbbiekben gondoskodik a méltó temetésről – írták.

  Gyászolnak a pártok
  Néma felállással emlékeztek Göncz Árpád volt köztársasági elnökre az Országgyűlésben kedden délután. Az ülésteremben az elnöklő Hiller István jelentette be a volt államfő halálát. "Már életében legenda volt" – mondta Hiller István Göncz Árpádról.

  A Kereszténydemokrata Néppárt megrendüléssel fogadta a hírt az első demokratikusan megválasztott államfő, Göncz Árpád haláláról. Személye és élete összefonódott Magyarország legújabbkori történelmével, a rendszerváltás időszakával. A KDNP együttérzését fejezi ki a gyászoló családnak abban a tudatban, hogy az élők sorából eltávozott államfő emléke és munkássága nem megy feledésbe.

  Göncz Árpád egy igazi elkötelezett liberális demokrata volt – írta gyászközleményében az Együtt elnöksége. Göncz Árpád megtestesítette a nemzet egységét, példaszerűen látta el a feladatát, "példát mutatott emberségből, nagy szeretettel és tisztelettel gondolhatott rá minden magyar ember. És gondolhat ezután is" – fogalmazott a párt. Az Együtt közleményét azzal zárta: "politikai közösségünk sosem fogja elfelejteni" Göncz Árpádot, "nem múló nagyrabecsüléssel gondolunk rá".

  „Szívből gyászolom Göncz Árpádot – írta közleményében Tóbiás József, az MSZP elnöke. – A védtelenek szolgálója volt, plebejus attitűdű, s közben végtelenül bölcs és művelt államférfi. »A hatalomhoz való viszonyunk az, amin megmérettetünk. Azon, hogy ki mire használta. És hogyan« – mondta, és elnöki pályafutása örök mérce lesz minden politikusnak a hatalomhoz való egyedül lehetséges és tisztességes viszonyhoz. Göncz Árpád a nemzeti egység jelképe volt életútjával, gondolkodásával, minden eszméből a legérdemesebbet szintetizáló nagyszerű személyiségével. Számomra mérce, példa és jelkép. Osztozom a gyászban hitvesével, Zsuzsa asszonnyal, aki több mint fél évszázada társa volt, és gyermekeivel. Azon vagyok, hogy mi, szocialisták, méltók legyünk a népet szolgálni kívánó, érzékeny és mindig az elesettek érdekeit néző politikájához.”

  Idézetek Göncz Árpádtól
  „Fordító a börtönben lettem. Azt állítottam, hogy tudok angolul, amit nagyon jól tettem, mert meg is tanultam bent. És megtanultam egy szakmát, amiből aztán éltem. Mert én a fordításból indultam el az irodalom felé.”

  „Bibó része volt az életemnek, és nagyon remélem, hogy én is része voltam Bibó István életének.

  Emlékszem, egyszer álmainkat meséltük egymásnak, benn a börtönben; s ő azt mondta: »Borzasztó álmom volt az éjszaka, tél volt, havazott, álltam egy szobortalapzaton és rettenetesen fáztam, és szerettem volna leszállni, de nem tudtam«. Ezt soha nem fogom elfelejteni, és az a benyomásom, hogy Bibó ma ott áll egy szobortalapzaton, rettenetesen fázik és képtelen leszállni onnét.”
  (Elhangzott: a Bibó-konferencián Szegeden, 1992. november 5-én.)

  „A csatlakozást egyébként az autópálya-építéshez szoktam hasonlítani. Mindenki tudja, hogy hasznos, csak azt nem tudja, hogy kinek, hol és mekkora hasznot hoz.”
  (Az EU-csatlakozásról. Magyar Hírlap - 2002. december 24.)

  „Valahol a népszerűség igazi titka, ha az ember nem igazodik mindig a népszerűség követelményeihez. (...) Amikor elnök lettem, azt hitték, hogy mazsola leszek a kalácsban. Aztán kiderült, hogy kavics.”
  (Göncz - Göncz Árpád portréfilm 2002 rendező: Papp Gábor Zsigmond)

  Forrás: gonczarpad.hu
   
  hosszuzoltan kedveli ezt.
 2. cdurmol

  cdurmol Állandó Tag

  Hiteles embert veszítettünk el. Nyugodjon békében!
   
  Beka Holt kedveli ezt.
 3. Beka Holt

  Beka Holt Kormányos Fórumvezető Kormányos

  Nyugodjon békében!
   
 4. xinof

  xinof Kitiltott (BANned)

 5. Melitta

  Melitta Adminisztrátor Fórumvezető

  Két Göncz Árpád-idézet, amelyet minden magyar polgárnak meg kéne tanulnia


  „Nem vagyok, nem lehetek pártok, pártérdekek szolgája – világéletemben, pártban és párton kívül, a nemzet függetlenségét, a szabad gondolatot, szabad szót, a szabad hazában szabad hit gondolatát, a társadalmi igazság emberi jogokban kiteljesedő, megkülönböztetést és kirekesztést el nem ismerő védelmét szolgáltam és fogom szolgálni.”

  (Göncz Árpád beiktatási beszéde)

  „Ha szolgálni kívánok valakit, azokat kívánom szolgálni, kiknek szolgájuk nincsen: a védteleneket. Akiknek sem a darutollas úri világban, sem az egyenlők közt egyenlőbbek
  világában nem jutott jó szó.”

  (Göncz Árpád parlamenti felszólalása, 1990. augusztus 3.)
   
  hosszuzoltan kedveli ezt.
 6. Melitta

  Melitta Adminisztrátor Fórumvezető

  Oszinte reszvetem csaladjanak!

  [​IMG]
   
 7. most

  most Állandó Tag

  off elnézést kerestem a topicot nem adta be a kereső névre
  on

  egyszer nyilatkozott a média háború során azt mondta számon kérve
  "a jóra is lehet korrumpálni "

  tisztelem Őt
   
 8. zserbabu

  zserbabu Állandó Tag

  Nyugodjék békében! egy politikus, akire ennyi év után is szerettel lehet gondolni - igazi ritkaság...
   
 9. Melitta

  Melitta Adminisztrátor Fórumvezető

  "Nem lehetett nem szeretni" - eltemették Göncz Árpádot
  Több ezer ember vett részt péntek délután Göncz Árpád volt államfő temetésén az Óbudai temető 16-os parcellájában.

   
 10. most

  most Állandó Tag

 11. bundica

  bundica Új tag

  Fel lenne téve Göncz Árpádról,a portréfilm?
   
 12. Georgina Bojana

  Georgina Bojana Kormányos Fórumvezető Kormányos

  De sokszor eszembe jut az,

  hogy néhány EMBERNEK örökkön - örökké kellene élnie... Göncz Árpád, mindenki Árpi bácsija nemcsak tudásával, EMBERSÉGÉVEL, de diplomáciai tehetségével kiérdemelte, nemcsak a hazai, de minden külhoni elismerést, sőt szeretetet. G.B.


  [​IMG]
   

Megosztás