Meghalt Koós János

ladysla

Kormányos
Fórumvezető
Kormányos
73673417_16-1024x576.jpg

Meghalt Koós János

  • 2019. 03. 03. 06:25Rövid ideig tartó betegség után, 81 éves korában elhunyt Koós János táncdalénekes, parodista-színész – tudatta a család az MTI-vel.

„A család most arra kéri az elektronikus és a nyomtatott sajtó munkatársait, hogy a halálesettel kapcsolatos híreikben tartsák tiszteletben Koós János emlékét és a hozzátartozók gyászát” – olvasható a közleményben, amelyet lányának, Koós Rékának a menedzsere, Csábi Zsolt juttatott el az MTI-hez a család kérésére.

A temetés részleteiről később adnak tájékoztatást.

Öt feledhetetlen Koós-videóval emlékezünk rá:


Öt felejthetetlen Koós-videóval emlékezünk

A Kislánytól a Zorán-paródiáig.
És a bő egy évvel ezelőtti interjút itt olvashatják:


Koós János: Mégis kit hívjanak idősek napi koncertre, ha nem engem?

A 80 éves Koós János elmesélte, hogyan uszított Kádár ellen, jóban volt-e a beatzenészekkel, és hogy miért nem betegeskedik sohasem. Interjú.
Életút
Koós János 1937. november 21-én a romániai Gyergyószárhegyen született Kupsa János néven. A Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola után Zeneművészeti Főiskolán oboa szakon végzett. Az Országos Pénzügyőr Zenekar tagja volt 1957 és 1960 között, majd ezután indult táncdalénekesi karrierje.

Táncdalfesztiválokon nagy közönség- és szakmai sikert aratott – három fesztivált megnyert -, legemlékezetesebb dala a Kislány a zongoránál. Énekesi karrierjével párhuzamos volt színészi pályafutása is, 1966 és 1970 között három filmben is szerepelt: Az oroszlán ugrani készül (1966), Bűbájosak (1969), A gyilkos a házban van (1970).

A Mikroszkóp Színpad tagjaként színész és parodista volt 1982-től 1985-ig. Pályája itt és ekkor kapcsolódott össze Hofi Gézával, akivel énekes-parodista duót alakítva számos sikeres színpadi és televíziós produkciót készített. Később a karmesterséggel is megpróbálkozott: szimfonikus zenekart vezényelt a Zeneakadémián is, 1999-től televíziós szórakoztató műsorokat vezetett.

Felesége az énekesnő Dékány Sarolta, lánya, Réka énekes színésznő, Gergő fia is a családi hagyományt folytatva a zenével foglalkozik.

Örökzöld slágerei: Annyi ember él a földön, Én, aki nála jártam, Kapitány, Mondjátok meg Máriának, Nem vagyok teljesen őrült, Sír a telefon.

Koós János megkapta az Artisjus zenei életműdíját, a Hungarotontól életműlemezt vehetett át, és 2008-ban ő kapta meg elsőként a tiszteletbeli pénzügyőr címet. 2014-ben Szenes Iván Életműdíjjal tüntették ki.
 

Georgina Bojana

Őstag
Fórumvezető
Rádiós
Kormányos
Búcsúzunk...
olyan nehéz ezt a szót kimondani.
Fel sem lehet fogni, hogy ismét valaki elment. Igen, igen, Ez a "Valaki" hatalmas űrt hagyott és hagy maga után. Koós János, aki nemcsak a hangjával, eleganciájával, de fellépései okán, sok mókás megjegyzésével, vidámságával, az örök évődő "rosszalkodásra hajlamos" fiúként való szereplésével, szívünkbe lopta be magát, annak legmélyebb kamrájába...
Szoros barátság fűzte Aradszky Lászlóhoz, Bajor Imréhez, Hofi Gézához, Kovács Katihoz. Egyetlen közös fellépésük sem nélkülözte az évődést, a viccet, a humort, sőt egymás ugratását sem.
Felesége Dékány Saroltát nagyon szerette, s nem véletlenül.

A feleség szerepét kitöltő Sarolta, igaz szerető, gyönyörű feleségeként, két gyerekük Réka és Gergő anyjaként is kitűnőre vizsgázott. Sarolta tehetséges, mégis a háttérből irányította férjének fellépéseit, s csak ritkán fogadott el olyan megbízást, ahol ketten szerepeltek.
Lesújtott a hír, végtelenül. S, mivel sejtem, hogy Koós János azt szeretné, hogy úgy emlékezzünk rá, mint egy vidám, viccet, tréfát ismerő és művelő művészre, így ezeket a videót és kisfilmet hoztam be.
Mély együttérzésünket tolmácsolom a családnak, s minden olyan közeli és távoli barátnak, ismerősnek, akinek ez a mai hír, lesújtó szomorúságot okozott.

*
Egy werkfilm a Millió rózsaszál című S.Nagy István Slágerest jókedvű próbáiról, amiben olyan zenészekkel dolgozott együtt, mint Csongrádi Kata, Tarnai Kiss László, Szíj Melinda, Varga Viktor valamint Lukin Ágnes rendező. Az Emerton-díjas S. Nagy slágereire emlékeztek az esttel, aki a 85. születésnapját ünnepelné idén. Az előadókat a Stúdio 11 zenekara kísérte.
Koós Jánost a videó 3'35"-láthatjuk:
*
pic_kotta-viraggal.jpg 
Oldal tetejére