Hírek Megindítja a jogállamisági mechanizmust az Európai Bizottság a magyar kormánnyal szemben

A – régi, új – kormány nem tett, illetve ígért érdemi lépéseket az uniós pénzekkel való magyarországi visszaélésekkel szemben. Várható volt, mégis súlyos csapás lehet ez a koronavírust, illetve az orosz agressziót megszenvedő magyar gazdaságnak.

Hivatalosan is megindítja Magyarország esetében, a magyar kormány döntéseivel és intézkedéseivel szemben „az uniós költségvetés védelmét szolgáló általános feltételrendszer” szerinti eljárást, azaz a köznyelvben az úgynevezett jogállamisági mechanizmust az Európai Bizottság. Elküldik ugyanis a levelet az Orbán-kormánynak, amely szerint megindul a kondicionalitási mechanizmus az ország ellen – jelentette be Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke az Európai Parlamentben (EP) kedden délután.
A bejelentést megelőzően Von der Leyen még nem árult el részleteket, Stéphane Séjourné EP-képviselő kérdésére még csak azt mondta, nemsokára bejelent valamit ezzel kapcsolatban, és a Bizottság napközbeni tájékoztatóján sem hangzott el biztos az ügyben. Később azonban azt is elmondta:

kedden Johannes Hahn, az Európai Bizottság költségvetési biztosa már beszélt is a magyar hatóságokkal, mert a Bizottság úgy látja, tovább kell lépni az eljárásban.

Korábban már utalt arra az Európai Bizottság, hogy az áprilisi választások után léphetnek majd leghamarabb az Európai Bíróság által megvédett jogállamisági eljárás ügyében. Ehhez az első informális lépéseket már tavaly novemberben megtették, amikor levelet küldtek a magyar és a lengyel kormánynak – ebben az uniós testület Budapestnek a korrupcióval kapcsolatban tett fel kérdéseket, míg Varsót a bírói függetlenségről és az uniós jog tiszteletben tartásáról faggatta. Ez ugyanis az a két pont, ami alapján az Európai Parlament már hónapok óta beindította volna a mechanizmust a két ország kormánya ellen, ugyanakkor a lengyel kabinet érdemi ígéreteket tett az EU-nak az igazságügyi reformjukat érintő aggályok orvoslására, és biztosították a szövetséget arról, hogy szükségük van a közösség támogatására, amelyért cserébe meg is kívánnak felelni a feltételeknek.
Éppen ezért Johannes Hahn, az Európai Bizottság költségvetési biztosa már a hivatalos bejelentést megelőzően jelezte, Lengyelországgal szemben nem indítanak eljárást, mivel ott az igazságszolgáltatás rendszerén belül fedeztek fel problémákat – ami viszont nem érinti az uniós költségvetést. Ezzel szemben az Európai Bizottság komolyan aggódik amiatt, hogy Magyarországon sérülnek az Európai Unió pénzügyi érdekei, miután felelősségre vonás nélkül maradtak konkrét korrupciós aggályok.
A Bizottság korábbi közlése szerint elsősorban a közbeszerzésekkel és az igazságszolgáltatási szervek – például az ügyészség – független működésével kapcsolatban fogalmazott meg kérdéseket és kifogásokat abban az adminisztratív levélben, amelyet tavaly küldtek az Orbán-kormánynak.
Ennek ellenére a Bizottság jelenleg is blokkol bizonyos, Lengyelországnak és Magyarországnak szánt forrásokat az uniós költségvetésből, ennek hosszabb távú, súlyos következményeit, azaz a források nagyobb arányú leállítását ugyanakkor a mechanizmus elindításával a magyar állampolgároknak kell viselniük.

Na de hogy jutottunk el idáig?​

Az Európai Unió tagországainak állam-, illetve kormányfőit tömörítő Európai Tanács 2020 decemberében erősítette meg az az év júliusi EU-csúcstalálkozón elfogadott megállapodást az Európai Unió következő hétéves költségvetéséről és a koronavírus-járvány utáni helyreállítási alapról.
A csomag része volt az is, hogy az uniós költségvetést, az állampolgárok pénzének felhasználását megfelelő ellenőrzéshez, így mind a 27 tagállamra érvényes, jogállami kritériumrendszerhez kötik. A rendelethez záradékot csatoltak, amely szerint az uniós pénzek felügyeletét szolgáló mechanizmus csak akkor lesz elindítható, ha egy tagállam intézkedései az Európai Unió pénzügyi érdekeit sértik. A mechanizmus alkalmazása esetén első lépésként az Európai Bizottság javasolhatja a feltételrendszerhez kapcsolódó eljárás megindítását, amennyiben megállapítja, hogy egy tagállam jogsértést követ el, vagy sorozatosan, folytatólagosan sérülnek a jogállami feltételek az adott országban.

A jogszabály nemcsak egyedi esetekben, hanem – a szöveg szerint – akkor is alkalmazható, ha az alapvető jogok rendszerszinten sérülnek, és ennek hatása van az uniós források kezelésére. Bár korábban soha nem alkalmaztak ilyen eljárást az EU-ban, a jogállamisági mechanizmus lényegében lehetőséget ad arra, hogy egy tagállamtól a demokrácia rossz állapota miatt támogatási pénzeket vonjanak el. Mivel erről csaknem 2012 óta vita zajlik Európában, és elsősorban a magyar és a lengyel kormányok sorozatos, a jogállamiságot és az uniós jogot rendre – jogerősen – sértő intézkedései miatt egyre többen sürgették egy új szankciórendszer bevezetését, hosszúnak nevezhető vita zajlott a kérdésben. Ami addig ment, hogy a magyar és a lengyel kormány blokkolta a hétéves költségvetést és a 750 milliárd eurós helyreállítási alap létrehozását is 2020-ban, azt állítva, hogy az ahhoz kötött jogállamisági rendelet megsérti a tagállamok eredeti döntését.

Arról, hogy ebből mi volt igaz, és milyen sakkjátszma zajlott 2020 végén, ebben a cikkünkben olvashat bővebben. Végül aztán Budapest és Varsó visszalépett a vétótól, és Orbán Viktor maga is megszavazta a Tanácsban, hogy elkészüljön a hivatalos nevén „az uniós költségvetés védelmét szolgáló általános feltételrendszerről” szóló jogszabály. A rendelkezés lényege az, hogy az Európai Bizottság abban az esetben, ha a jogállamiság sérelme miatt az uniós források felhasználását veszélyben látja, akkor dönthet az EU-s pénzek felfüggesztéséről, megvonásáról vagy csökkentéséről is.
Elvileg a bírósági eljárás nem jelentett volna halasztó hatályt, az uniós jogszabály tehát 2021. január 1-jétől hatályos, ahogy az eljárások megindítását a Bizottságtól követelő Európai Parlament többször is felhívta rá a figyelmet. Csakhogy, elsősorban Orbánék méltatlankodását elkerülendő az állam- és kormányfők 2020 decemberi ülésén megállapodtak abban is, hogy a jogállamisági mechanizmus alkalmazásának módszertanával kapcsolatban az Európai Bizottság egy útmutatót fog kidolgozni.

Elvileg a bírósági eljárás nem jelentett volna halasztó hatályt, az uniós jogszabály tehát 2021. január 1-jétől hatályos, ahogy az eljárások megindítását a Bizottságtól követelő Európai Parlament többször is felhívta rá a figyelmet. Csakhogy, elsősorban Orbánék méltatlankodását elkerülendő az állam- és kormányfők 2020 decemberi ülésén megállapodtak abban is, hogy a jogállamisági mechanizmus alkalmazásának módszertanával kapcsolatban az Európai Bizottság egy útmutatót fog kidolgozni.

Ezután perelte be be az uniós döntést a magyar kormány, a lengyelekkel karöltve úgy, hogy már akkor világos volt: az Európai Unió Bírósága (EUB) egy közösen, kompromisszummal, az uniós alapszerződések alapján elfogadott jogszabályt aligha fog megsemmisíteni. Érdemi eredményt ugyanis csak az jelenthet ebben a perben az Orbán-kormánynak, ha időben minél tovább elhúzhatja a Magyarországnak járó támogatások a mechanizmus alapján történő esetleges felfüggesztésének a fenyegetését. Amennyiben a jogi vitát mihamarabb rendezni igyekezett volna, úgy a kormány az Európai Bizottság bármely eljárásában mutatott volna némi kompromisszumkészséget. Már csak ezért is érdekes, miként hárította a jogállamisági mechanizmus esetleges megindítását megelőző eljárást kezdeményező Európai Bizottság érveit és felvetéseit a magyar kormány. Erről ebben a cikkünkben bővebben is írtunk, összegzésképpen elég annyi:

a kormány érvek helyett sikerjelentéssel válaszolt az Európai Bizottságnak, majd pedig a hazai hírfogyasztóknak/közvéleménynek azt állította, hogy az évek óta húzódó – több alapon is nyugvó – jogállamisági procedúra a választásokba való beavatkozásnak minősül.

De most akkor nem is ők pereltek, vagy mi ez az egész?​

A jogállamisági aggályokkal leginkább érintett két tagállam, Magyarország és Lengyelország támadta meg az Európai Unió Bíróságán a mechanizmus alkalmazásáról szóló jogszabályt, a pert azonban idén februárban végleg elbukta a két kormány. Persze előzetesen is arra lehetett számítani, hogy a Bíróság elutasítja majd a magyar–lengyel keresetet – egyrészt az EUB jogi főtanácsnoka tavaly decemberben mondott előzetes véleményt arról, hogy szerinte a mechanizmusról szóló rendelet megfelel az uniós jognak. Másrészt erre készült Orbán Viktor miniszterelnök is, aki már a január végi blogbejegyzésében arról írt, hogy az EUB „politikai döntést” fog hozni, és a „föderális Európa” javára ítél majd a tagállamok akarata helyett.

Varga Judit igazságügyi miniszter szerint politikai ítélet született a mechanizmus ügyében, ami „egy újabb nyomásgyakorlás hazánk ellen” – az ellenzéki EP-képviselők szerint viszont Orbánék „nem tudták megakadályozni, hogy az Unió megvédje az adófizetők pénzét”. Az ítélet után rendkívüli kormányinfót is tartott Gulyás Gergely az igazságügyi miniszterrel együtt – igaz, Varga Judit mindössze három perc után távozott a tájékoztatóról. Bár a per lezárulta után az EP-képviselők ismét a mechanizmus azonnali elindítását követelték, a Bizottság még ekkor is időt kért a mechanizmus gyakorlati alkalmazásának egyértelműsítésére vonatkozó iránymutatások elfogadására. Ez végül március másodikán született meg, amivel elgördült az utolsó akadály is a szabály alkalmazása elől.

Az biztos, hogy a magyar kormány retorikai húzása kényszerítette arra az EB-t, hogy bevárják az áprilisi magyarországi választást, ugyanakkor az is látszott már hónapokkal ezelőtt, a Fidesz-kabinet hivatalos, ám csak „tájékoztatásnak” szánt január végi leveléből, hogy ha magát a mechanizmust nem is sikerült, az Európai Bizottság eljárását más jogi úton támadhatják majd meg, ezzel biztosítva még egy időre az uniós kifizetéseket

Biró Marianna

1649182779333.png


 
Megérdemlik a narancskontaktlencsés majmok...csak az a baj, hogy bennünket is megbüntetnek vele. Együtt fogunk fizetni és szívni a hülyeségükért..Ezeknél minden jobb lett volna, de az okosoknak megint a tolvajok kellettek. Szégyenlem hogy itt élek, de ez a hazám...
És ez még csak a kezdet...minden esetre ez is jó ürügy lesz a megszorításokra, miközben tovább lopják azt a keveset, ami még nem az övék.
 
Ez hanyadik stabadságharca is lesz Viktornak? Elvesztettem a fonalat.
*
Végre! Már sokkal előbb kellett volna.Túl sokáig tologatták az aktákat, túl sokat értekeztek, s közben egyre több és több felesleges építmény, foci pálya és egyéb kilátók, elkezdett utak - melyekre felvették az uniós pénzeket -majd soha nem fejezték be... stb. stb. Végre, hogy felébredtek. Már sokkal előbb kellett volna.:dr_103::o
 
Ez hanyadik stabadságharca is lesz Viktornak? Elvesztettem a fonalat.
Ez már a sokadik. És most végleg azt hihetik, hogy övék itt minden, az egész ország a nép a vagyon ami még maradt. Ezeket már csak a maradék józan Magyar ember tudja megállítani, de nem szavazással sajnos. Az már ebből látszik, mennyi embernek át tudták mosni az agyát, egy részüket engedik lopni kizsákmányolni a melóst, ide pénz oda engedmény, és ez a vége. a sok birka meg nem lát.
 
És még csak nem is az bosszant jobban hogy kormányon maradhattak, hanem megmaradt nekik a 2/3. Mindent folytathatnak bűntelenül tovább.
 
Megérdemlik a narancskontaktlencsés majmok...csak az a baj, hogy bennünket is megbüntetnek vele. Együtt fogunk fizetni és szívni a hülyeségükért..Ezeknél minden jobb lett volna, de az okosoknak megint a tolvajok kellettek. Szégyenlem hogy itt élek, de ez a hazám...

mondjuk úgy, ez a szülőföld...a haza fogalom mást takar...

egyébként van egy olyan érzésem, sokan azért szavaztak még mindig erre a csapatra, mert úgy vannak vele, ezt már megszokták, kb. kiszámíthatóak a lépéseik, nem kell egy új, ami ki tudja, hol üt/sebez/sarcol...
 
mondjuk úgy, ez a szülőföld...a haza fogalom mást takar...

egyébként van egy olyan érzésem, sokan azért szavaztak még mindig erre a csapatra, mert úgy vannak vele, ezt már megszokták, kb. kiszámíthatóak a lépéseik, nem kell egy új, ami ki tudja, hol üt/sebez/sarcol...
Lehet, de nekem van egy érzésem, hogy beérett a sok évi állandó ellenség keresés. Annyit verték az emberek fejébe hogy mindenki ártani akar, mindenki ellenünk van, tönkre akarják tenni az országot. Tessék, az emberek nagy része már hisz is ebben a baromságban. Most itt ez a valós háború, ismét csak lehet a másik oldalt szapulni, hogy bele akarják keverni a magyarokat is. Abban meg nem értek egyet, hogy kiszámíthatók. Mert sok éve már nem tudja az ember mire ébred holnap. Megszokni meg hogyan is lehetne egy ilyen demokráciának nevezett kommunizmusra igencsak hajazó egy pártrendszert? Aztán meg, ők is nem sokára kezdik az ütést, sebzést, sarcolást. Mert amit elloptak ennyi év alatt, elosztogattak, lenyeltek, zsebre vágtak, elszórtak, azt most majd vissza is kell valahonnan venni. Ugye nem gondolod hogy ők fognak rosszul járni? Ha másik kormány lett volna, akkor egyenesen következett volna a megszorítások sora, mert nem tehettek volna mást. Nem hagytak volna nekik más lehetőséget, jól meg van ez csinálva. " ez a csapat" megvezette, becsapta, elárúlta, és kifosztotta az országot. Az első mondatoddal egyetértek, de a vége ugyan az. Szülőföld, vagy Haza, itt kell élnem, ide köt minden. Már késő hogy motyózzak bárhová is, csak azért, mert van egy mocskos kormány amelyik erre szeretne rábírni így vagy úgy.
 
Vasarnap választás, vereség, hétfő a mérgerlőúdés...aztán eloveszik a teljes "demokratikus" arzenalt, hogy az tortenjen amit a brusszeli vezetes elképzel.

Az eu meginditja a pénzek teljes elvonasat.
A hazai ellenzék pedig készul!
Álljon itt dr. Dániel Péter ügyvéd felszolitasa az ellenzéki megválasztott képviseloknek:

Felszólítom az ellenzéket x hogy Orbán bábparlamentjébe ne vegyék fel a mandátumukat, mert több tucat választási csalást követtek el​

....

Orbánék szánalmas bábparlamentjét bojkottálni kell! Nem szabad legitimálni a csalással szerzett újabb fideszes “győzelmet” és a látszat demokráciát! Irány az utca és kezdődhetnek az országos sztrájkok, útblokádok és egyéb, tömeges polgári engedetlenségi akciók! Közben pedig az illetékes magyar és nemzetközi jogi fórumokon is meg kell támadni a törvénytelen választási eredményt! Csak ezzel lehet gyorsan és sikeresen megdönteni ezt a gyalázatos, korrupt diktatúrát!

Éljen a liberális demokrácia és a parlamenmtizmus!

 
Lehet, de nekem van egy érzésem, hogy beérett a sok évi állandó ellenség keresés. Annyit verték az emberek fejébe hogy mindenki ártani akar, mindenki ellenünk van, tönkre akarják tenni az országot. Tessék, az emberek nagy része már hisz is ebben a baromságban. Most itt ez a valós háború, ismét csak lehet a másik oldalt szapulni, hogy bele akarják keverni a magyarokat is. Abban meg nem értek egyet, hogy kiszámíthatók. Mert sok éve már nem tudja az ember mire ébred holnap. Megszokni meg hogyan is lehetne egy ilyen demokráciának nevezett kommunizmusra igencsak hajazó egy pártrendszert? Aztán meg, ők is nem sokára kezdik az ütést, sebzést, sarcolást. Mert amit elloptak ennyi év alatt, elosztogattak, lenyeltek, zsebre vágtak, elszórtak, azt most majd vissza is kell valahonnan venni. Ugye nem gondolod hogy ők fognak rosszul járni? Ha másik kormány lett volna, akkor egyenesen következett volna a megszorítások sora, mert nem tehettek volna mást. Nem hagytak volna nekik más lehetőséget, jól meg van ez csinálva. " ez a csapat" megvezette, becsapta, elárúlta, és kifosztotta az országot. Az első mondatoddal egyetértek, de a vége ugyan az. Szülőföld, vagy Haza, itt kell élnem, ide köt minden. Már késő hogy motyózzak bárhová is, csak azért, mert van egy mocskos kormány amelyik erre szeretne rábírni így vagy úgy.

Abban azért árnyalnék, hogy Kádárék nem lopták ki a szemünket.... és a melóst is megbecsülték, nem kiszipolyozták az utolsó leheletéig.
Amiikor Csepelen beletették a Lenin szobor kezébe a karaj zsíroskenyeret, Kádár rögvest kiment, hogy elvtársak mi a probléma.

Persze voltak sokan, akik "miénk a gyár vigyük haza" felkiáltással loptak, főleg már a '80-as években, de a nagyságrend nem mindegy.
 
Abban azért árnyalnék, hogy Kádárék nem lopták ki a szemünket.... és a melóst is megbecsülték, nem kiszipolyozták az utolsó leheletéig.
Amiikor Csepelen beletették a Lenin szobor kezébe a karaj zsíroskenyeret, Kádár rögvest kiment, hogy elvtársak mi a probléma.

Persze voltak sokan, akik "miénk a gyár vigyük haza" felkiáltással loptak, főleg már a '80-as években, de a nagyságrend nem mindegy.
Azért valamiért csak meg bukott az a rendszer..
 
Azért valamiért csak meg bukott az a rendszer..
Persze hogy megbukott. Azt sem lehetett fenntartani tovább. De a kettő között óriási különbségek vannak. De én is csak azt tudom mondani, hogy akkor igenis számított a munkás, jobban mint most. Ha beteg voltam, gyógyítottak, és mehettem szanatóriumba is és nem súlyos pénzekért. Loptak akkor is, de nem ennyit, ennyien, ilyen gátlástalan nem is titkolt módon. Nem voltam se párttag, se funkci valahol, de minden évben mehettem nyaralni egy üdülőbe, vagy családosan olcsón nem egy napra, kempingbe a családdal. Igaz nem külföldre, de legalább akkor a fizetésemből is meg tudtam tenni. Mostanában a rezsire elég, éhen halni sok, de rendesen megélni belőle kevés. A Balaton csak egy ugrás most is, de megfizethetetlen. Nincsenek szabadstrandok, családosan pár nap az horror ár ha csak a belépőket veszem. Akkor még nem ettél, nem csináltál semmit. Soroljam? Most csak adózok, és várok több tíz éve arra hogy az a jobb legyen amit megígértek 89-ben.
 
Azért valamiért csak meg bukott az a rendszer..

Persze. Nézetem szerint első sorban gazdasági okai voltak, a politika/ideológia már eléggé felpuhult (és puhult volna tovább) a rendszerváltás idején. Két markánsan elkülöníthető csoport volt, az idealista értelmiség és a közösből nagyot harapni akaró üzletemberek.
Az értelmiség csak beszélt, vitatkozott és közben eltűnt alólunk a fél ország privatizáció címen.
Az a sok politikai "üldözött" pedig, aki most járatja a száját és lengeti a zetizászlót pont olyan, mint a partizánszövetség volt...ha annyian lettek volna, másképp fejezzük be a háborút.
 
Persze hogy megbukott. Azt sem lehetett fenntartani tovább. De a kettő között óriási különbségek vannak. De én is csak azt tudom mondani, hogy akkor igenis számított a munkás, jobban mint most. Ha beteg voltam, gyógyítottak, és mehettem szanatóriumba is és nem súlyos pénzekért. Loptak akkor is, de nem ennyit, ennyien, ilyen gátlástalan nem is titkolt módon. Nem voltam se párttag, se funkci valahol, de minden évben mehettem nyaralni egy üdülőbe, vagy családosan olcsón nem egy napra, kempingbe a családdal. Igaz nem külföldre, de legalább akkor a fizetésemből is meg tudtam tenni. Mostanában a rezsire elég, éhen halni sok, de rendesen megélni belőle kevés. A Balaton csak egy ugrás most is, de megfizethetetlen. Nincsenek szabadstrandok, családosan pár nap az horror ár ha csak a belépőket veszem. Akkor még nem ettél, nem csináltál semmit. Soroljam? Most csak adózok, és várok több tíz éve arra hogy az a jobb legyen amit megígértek 89-ben.

Ha visszagondolsz Antallra és kormányára, csak fel kellett ébredjen benned a gyanú, hogy valami nem stimmel...
 
Abban azért árnyalnék, hogy Kádárék nem lopták ki a szemünket.... és a melóst is megbecsülték, nem kiszipolyozták az utolsó leheletéig.
Amiikor Csepelen beletették a Lenin szobor kezébe a karaj zsíroskenyeret, Kádár rögvest kiment, hogy elvtársak mi a probléma.

Persze voltak sokan, akik "miénk a gyár vigyük haza" felkiáltással loptak, főleg már a '80-as években, de a nagyságrend nem mindegy.
Nem az volt nagysagrendbe a lopasok sokasaga hogy hazavittek csavart vagy valamit.
a nagy felvett hitelek amit egyenesen az oroszokhoz ment azt fizzettuk nyogtuk es raadasul igen el is volt hallgatva minden hasonlo info.
A szoc csodbent , ezzel egyutt az ideologia is. Az oroszok probaltak fentartani de hat a csod szelen tancolnak.
az nem verseny kepesseg hogy csak az asvanykincsikbol tudnak viz felett maradni.
 
És ez még csak a kezdet...minden esetre ez is jó ürügy lesz a megszorításokra, miközben tovább lopják azt a keveset, ami még nem az övék.
Most mondta O., hogy nem lesznek megszorítások. Ugyanakkor folytatják a városligeti projektet, a vasutat, az atlétikai stadiont, /vagyis a lopást és pénzszórást, megfejelve némi ukrajnázással, de O. a NATÓ-ban és az EU-ban képzeli el M.o. jövőjét. Szeretném tudni, hogy vajon az EU és a NATO mit gondol erről, amikor Oroszország közölte, hogy M.o. megbízható partner, gondolom, az orosz hekkerek látták a Külügyben./ stb. Ja, és a kémbank marad. Meg 2030-ig le akarják csökkenteni a gázfüggőségünket 10 %-ra, ehhez kell Paks 2. Az, hogy Paks 2 még el sem kezdődött, és a szankciók miatt egyhamar nem is fog, és ha elkezdődne, sem állna munkába 3037 előtt, bocsi, 20037 előtt, ja, nem, most már biztos jól írom, szóval 2037 előtt, nem számít. De hát O. megmondta, ne azt figyeljék, amit mondok, hanem amit csinálok. És azt csinálja, amit eddig. Hazudik, lop, hülyíti az embereket, gyűlöletet szít. Megmondta korábban, hogy az ellenzéknek el kell tűnnie. Most majd el fog. Mert eltüntetik.
 
Persze hogy megbukott. Azt sem lehetett fenntartani tovább. De a kettő között óriási különbségek vannak. De én is csak azt tudom mondani, hogy akkor igenis számított a munkás, jobban mint most. Ha beteg voltam, gyógyítottak, és mehettem szanatóriumba is és nem súlyos pénzekért. Loptak akkor is, de nem ennyit, ennyien, ilyen gátlástalan nem is titkolt módon. Nem voltam se párttag, se funkci valahol, de minden évben mehettem nyaralni egy üdülőbe, vagy családosan olcsón nem egy napra, kempingbe a családdal. Igaz nem külföldre, de legalább akkor a fizetésemből is meg tudtam tenni. Mostanában a rezsire elég, éhen halni sok, de rendesen megélni belőle kevés. A Balaton csak egy ugrás most is, de megfizethetetlen. Nincsenek szabadstrandok, családosan pár nap az horror ár ha csak a belépőket veszem. Akkor még nem ettél, nem csináltál semmit. Soroljam? Most csak adózok, és várok több tíz éve arra hogy az a jobb legyen amit megígértek 89-ben.
Tök igazad van, de egy dologban megnyugtathatlak: amilyen tempóban pusztítják a balatoni nádasokat, teszik tönkre az egész magyar tengert, az sem marad fenn sokáig. Egyszer csak olyan üres lesz a medre, mint a zsebünk.
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

vorosmart wrote on bsilvi's profile.
Köszönöm szépen a legújjab fordításod !
nkatalin wrote on bsilvi's profile.
Szia! Nagyon szépen köszönöm a renegát akseli kiborgot már nagyon vártam, lesz folytatása? Lehet tudni hány rész lesz még? Mit fordítasz következőnek? Köszi, ha válaszolsz!Szép napot!
livian wrote on bnrn's profile.
Szia. Csak így ismeretlenül is szeretném megköszönni neked a Sutherland könyvek fordítását, nagyon nagy örömet okoztál a fiamnak. Hétről-hétre várta a fordításodat, napi szinten érdeklődött mindig, hogy van-e új rész. Kicsit szomorú, hogy több rész ebből a sorozatból már nem lesz.
Esetleg megkérdezhetem, tervezel hasonló sorozatot még? Olvashat még tőled fantasy fordítást?

Köszönettel: Livian
beamix wrote on Ajuda67's profile.
Szia,bocs de csak most csatlakoztam,hogyan tudok hozzájutni a fordításaidhoz ? Főképp a Kárpátok vampirjai sorozat 36,37.reszei érdekelnek. Előre is köszönöm az útbaigazítást
hanna322 wrote on pöttyösdoboz's profile.
Szia! Érdeklődni szeretnék, hogy az Okosodj mozogva DVD anyagát el tudnád-e küldeni? Sajnos a data linkek már nem működnek. Nagyon köszönöm előre is a segítségedet! Üdv.: hanna322

Statisztikák

Témák
38,163
Üzenet
4,810,084
Tagok
616,195
Legújabb tagunk
Beaconarx
Oldal tetejére