Megint az USA nyert! Miért nem Európa jön ki először a válságból?

Melitta

Adminisztrátor
Fórumvezető
Rádiós
usa.jpg

Szakértők szerint az Egyesült Államokból indult pénzügyi válság miatt átalakulni látszik a világ, és Amerika minden jel szerint elsőnek jön ki a recesszióból, maga mögött hagyva Európát. De vajon miért?



A hitelválság először a magángazdaságot sújtotta, majd a közszférában okozott adósságválságot Európa-szerte. Miért mérgezhetik a bankoknál lévő rossz adósságok mind a magángazdaságot, mind a kormányzati pénzügyeket az euróövezetben, és miért nem az Egyesült Államokban?




Azért, mert Európában mind a magángazdaság, mind a kormányok túlságosan is függenek a bankoktól. Az euróövezetben bankok adják, kölcsönök formájában, a magángazdaság hitelfinanszírozásának több mint 70 százalékát, és a kormányzati adósságoknak átlagosan 15-16 százaléka szintén bankkölcsön. Nem így az Egyesült Államokban: a magángazdasági tartozásnak csak mintegy 25 százaléka bankkölcsön, a többi szabadon forgatható értékpapír, és az amerikai kormányzat adósságában gyakorlatilag nincs bankkölcsön. Természetesen az amerikai adósságok hitelezői között is ott vannak bőségesen a bankok, de nem kölcsön, hanem a szabad értékpapírok útján.


Amerikai bankmentés? Korábban ébredtek


Miközben az amerikai kormány már 2008 óta működteti - ráadásul némi profittal - bank- és adósmentő programját (TARP), amelyben egyebek közt részvényeket és más értékpapírokat vásárolt bajba került nagy cégektől és bankoktól, és ezek már visszafizették az összegek nagy részét kamatostul és osztalékostul, addig az euróövezet csak idén jutott el annak meghirdetéséig, hogy kellene egy közös bankfelügyeleti és bankmentő rendszer - ez a mostanában sokat emlegetett "bankunió" -, de eredmény még jövőre is alig várható. Az egyes tagországok eddigi önálló bankmentő kísérletei viszont több bajt okoztak, mint amennyit megoldottak - elsősorban súlyosbították a közadósságot.


Az euróövezeti országok összesített kormányzati adóssága a GDP 90 százaléka felé közelít. Az Egyesült Államok kormányzati adóssága az ottani pénzügyminisztérium szerint december 5-én több mint 16 ezer milliárd dollár volt, de ebből az euróövezeti kormányzati adóssággal egybevethető közadósság csak 11 és fél ezer milliárd dollárt tett ki: ez az idén várható amerikai GDP 74 százaléka lehet.


Európa hever egy ideje a költségvetési szakadék alján


A dollár erős, az amerikai kötvényhozamok többsége nem éri el az 1 százalékot, a külföldi hitelezők kinnlevőségük mérete miatt az amerikai gazdaság sikerében érdekeltek. Így az amerikai kormánynak semmi oka abbahagyni a gazdaság költségvetési ösztönzését. Némi takarékosságra szoríthatja ugyan a januárban fenyegető "költségvetési szakadék" - fűnyírószerű, automatikus kiadáscsökkentések egy tavaly nyáron elfogadott törvény nyomán, hacsak addig nem tud az elnök és a kongresszus megállapodni a költségvetés tartós javításában kompromisszumos intézkedésekkel. Ha nem lesz siker, az fékezheti az amerikai gazdaságot, de csak átmenetileg. Az Európában tevékenykedő sok-sok kormánynak viszont egyénileg már rég nincs pénze élénkítésre, vagy legalábbis nem meri megkockáztatni, pontosan a hitel- és adósságválság miatt. Ők már egy ideje éppen csak kimászni próbálnak a "költségvetési szakadékból", amelybe Amerika eddig bele sem esett.




Ezenközben az euróövezetnek még olyan közös költségvetése sincs - és belátható időn belül nem is lesz -, amely közös kötelezettségekért jótállhatna, illetve puszta méretével érdekeltté tenné a hitelezőket a hitelképessége fenntartásában. Az Európai Tanács elnökének legújabb javaslataiban csak az szerepel, hogy a közösségnek valamiféle közös "költségvetési képességre" kellene szert tennie, de a "transzfer-Európától" viszolygó német kormány megnyugtatására ehhez is hozzátette, hogy egy efféle "képesség" nem vezethet egyetemleges felelősségű közös adósságvállalásokhoz.




Az Egyesült Államoknak ilyen gondja nincs, közös szövetségi költségvetése 1913 óta működik, és kormánya a teljes adósságából több mint kétezer milliárd dollárral az amerikai központi banknak, a Fed-nek, tartozik. Az Európai Központi Bank még fényévekre van attól a lehetőségtől, hogy általánosan adósságvásárlással segíthesse az euróövezet gazdaságát.


Amerika energiából önellátó lesz


Idén derült ki, hogy miközben Európa külső energiafüggősége nő, az Egyesült Államokban a palaolaj és a palagáz kiaknázása nagy léptekkel halad, bár a környezetvédők aggódnak. Belátható időn belül az Egyesült Államok önellátó lehet ezekből az energiaforrásokból, talán még exportra is futja.




A világ mai háromszögében Kína esélyei szintén sorsdöntők lehetnek. Még nem tudni, hogy a Kínai Kommunista Párt múlt hónapban megválasztott új vezetősége mennyit módosít a több évtizedes gazdasági modellen, amely az exportra, a beruházásokra és az olcsó munkára alapozva gazdasági nagyhatalommá tette Kínát a külpiacokon.

Amit azonban tudni lehet, az mindenképpen iránymutató: részint a nemzetközi politikai nyomás miatt, részint a parttalanul növekvő külső mérlegtöbbletek miatt a kínai valuta, a jüan fokozatosan és menthetetlenül felértékelődik, a belső nyugalom és stabilitás érdeke pedig megköveteli a munkabérek, a jólét növelését, a hazai fogyasztás serkentését. Ily módon a kínai gazdaság szükségképpen halad egy hazai piac vezérelte modell felé, veszítve hagyományos külső versenyképességéből.




Valószínű, hogy ennek előnyeit az erősebb, innovatívabb és támogatottabb amerikai gazdaság jobban kihasználhatja, mint a szerkezeti bajokkal béklyózott európai gazdaság.

MTI
 

Qeem an

Állandó Tag
Állandó Tag
Teljesen egyet értek a cikk írójával,az Amerikai Egyesült Államok még nincs nagy válságban.Csak megindult az oda vezető úton.Mivel gazdaságilag sokkal nagyobb mint Európa bármelyik állama,ezért lassabban gyűrűződnek be a gazdasági problémák,és valószínűleg mélyebbre fognak süllyedni mint Európa.Nehezebb lesz a kilábalás abból a rossz gazdasági helyzetből.Ez persze csak az én véleményem.Van egy ide illő Magyar mondás"Ki mint veti ágyát úgy alussza álmát."A fél világ az ellenségeik közé tartozik,már rosszul van vetve az az ágy.Én bizony így nem tudnék a helyükben jól aludni,nem ismerek a világban olyan országokat akik megtudnának csak úgy bocsájtani.De ne feledjétek az Úr az jó és mindig helyesen cselekszik.
 

Heep Uriás

Kitiltott (BANned)
Az olyan agresszív, embertelen, és zsarnok diktatúrák, mint amilyen az Egyesült Államok, gyorsabban tudnak reagálni a válságra, mint a jóval demokratikusabb és szabadabb Európa, ahol a demokratikus intézmények döntési mechanizmusa nyilvánvalóan nehézkesebb.
 

negyzet

Állandó Tag
Állandó Tag
Az Egyesült Államok világgazdasági helyzetéből fakadóan nem tud becsődölni anélkül, hogy a többi gazdaságot magával rántaná. Namármost, ha a többi gazdaságot magával rántja, akkor mi marad? Ezért nem hagyja senki sem, hogy ez bekövetkezzen. A másik nagy húzóerő az Egyesült Államokban pedig a második világháború óta felhalmozott ARANYTARTALÉK ami fedezetet nyújt az amerikai dollárnak.
 

platanic

Állandó Tag
Állandó Tag
Az amerikai bróker leüti az entert és ha nyer, az amerikai brókercég/bankok/gazdaság nyer mondjuk 100 millió dollárt. Ha meg veszít, elosztjuk. Kicsit veszt az amcsi brókercég, bank, megmentik: veszt az amcsi adófizető, de veszít az európai bank, ezután veszít az eu-s adófizető, az eu-s bank nem tud hitelezni: veszt az eu-s vállalkozás, nem tud növekedni. Kockázat-porlasztás. De csak a negatívat adják tovább, mi meg a sz.pott f.sznak mindig a rossz végén vagyunk. Cáfoljátok. - egy magyar közgazdász voltam
 

Melitta

Adminisztrátor
Fórumvezető
Rádiós
Volt leminosites nekik is. NAluk is baj van tobb vonalon,senki nem allitotta minden tokeletes nagyon nagy valsag volt es meg mindig nem allt vissza az eredeti allapotra , de ami naluk meg van hogy tudnak uj utakat talalni, uj lehetosegeket most epen az energia szektor fog fellendulest hozni.
Platanic azert probaljak egysegbe hozni az eus bankokat de nem konnyu mert annyi erdek annyi ellentet van meg, de a jo ez lenne. Senkinek nem erdeke hogy a bankok becsodoljenek.
 

nyililona

Állandó Tag
Állandó Tag
Made in China. Gondolnak egyet és csak a saját termékeiket gyártják. Nálunk meg összeomlik sok minden.
 
Oldal tetejére