Meglepetés érheti: lekapcsolhatja a NAV a határon, ha adótartozása van

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2017 Október 19.

Melitta - 2017 Október 19, 12:39
 1. Melitta

  Melitta Adminisztrátor Fórumvezető

  Meglepő gyakorlattal lép fel újabban az adóhivatal. Mind a Liszt Ferenc Repülőtéren, mind Röszkénél volt olyan eset, amikor egy véletlenszerűen kiválasztott határátlépő csak adótartozásai kifizetése után folytathatta útját, illetve tarthatta meg a nála levő ingóságokat – írta az Index.

  A fővárosi könyvelők körében felháborodást váltott ki egy újszerű és erősen szelektívnek tűnő gyakorlat.

  Konkrét ügyeket is kiteregettek: egy egyéni vállalkozó fodrász például elmondása szerint mindig rendesen fizette esedékes adókötelezettségeit, de amikor nyaralni volt, megcsúszott egy befizetéssel. Repülővel érkezett haza Budapestre, a zöld folyosón jött át az ellenőrzésen, de a NAV egyik munkatársa véletlenszerű kiválasztással kiemelte a sorból. Minden csomagját átkutatták, majd közölték vele, hogy negyvenezer forint körüli adótartozása van, amit azonnal rendeznie kell.

  Az eset kapcsán az is elhangzott, hogy amennyiben nem teremti elő a pénzt, akkor az útipoggyászból ingóságokat foglalhat le a NAV munkatársa. Mivel készpénz nem volt a fodrásznál, egy embert felhívhatott, végül másfél óra elteltével távozhatott, amikor kifizette a kölcsönkapott pénzből a tartozást. Az esetről jegyzőkönyv készült.

  A lap megkérdezte a Magyar Könyvelők Országos Egyesületének (MKOE) alelnökét, Ruszin Zsoltot, mind gondol a jelenségről. Az adószakértő egyébként már maga is hallott ilyen esetekről.

  Az a véleményem, hogyha majd az államtitkárt is feltartóztatják az országhatáron és megvizsgálják, hogy van-e adótartozása, sőt minden politikus, közszereplő átesik ezen, akkor lesz itt az ideje, hogy a katás fodrászokra is sor kerüljön. Amíg a NAV végrehajtási gyakorlata nem egységes és nem egyenlően jár el mindenkivel szemben, addig nincs miről beszélni!

  – vélekedett a szakember.

  debre20140429006-e1508409618853-1024x575.jpg
   

Hozzászólás

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2017 Október 19.

  1. gumelig
   gumelig
   *Rima és Melitta kedveli ezt.
  2. Melitta
   Melitta
   Na akkor a nemzet gazszereloje nem fog menni a jaktjara nyaralni, hacsak nem vitetti a Balatonra.
  3. ladybug7spots
   ladybug7spots
   De bizony van miről beszélni.... Fehér Hajó Kft. ? Milliárdos adótartozásokkal becsődöltetett nagy építőipari és egyéb cégek, amikből a csőd előtt kimentették a vagyont, az eszközöket és másik cégben kezdték előlről újra és újra ráadásul tönkretéve az alvállalkozó kis cégeket....és sorolhatnám.

   Quod licet Jovi, non licet bovi ?
  4. ladybug7spots
   ladybug7spots
   Ugyan kérlek, a Godfather pincsijét nem merik szívatni.
  5. ladybug7spots
   ladybug7spots
   Jahh....Magyarország - mi így szeretjük....o_O

   De legalább a dalban tovább él az álom, hogy egyszer talán....

   Melitta kedveli ezt.
  6. Melitta
   Melitta
   Ez olyan mod mint a szoc idokbe. Mikor mi jottunk el meg majd minden hova visum kellett, en maszek voltam es be kellett vinnem a rendorsegre a adopapiromat hogy nincs adotartozasom, maskulonben nem utazhattunk volna ki nyugatra ami 3 evente lehetet. Minden rendben volt, de hogy nehogy penz fizetes nelkul elengedjenek meg 13ezer Ft kozseg fejlesztesi adot be kellet fizetnem a tanacsnal es bemutatni a fakabatosoknak a nyugtat.
   Lehet csak rank vonatkozott ez az ugybuzgosag, mert itt mar megismerkedtunk sok magyarral akik millios adotartozast hagytak otthon.
  7. gumelig
   gumelig
   Monjuk a svájci szervek sem szívbajosak ha kaszírozni kell.
   Egyik barátunk kivándorolt Amiba meggazdagoni. 15 év mulva
   mint látogatót, reggel hatkor keltette fel a rendőrség egy zürichi luxus hotelban és bekaszírozták rajta az elfelejtett parkoló bütetést.

   Az adó ügyekben elég lezserek. Adócsalás nem bűnügy. Csak megbüntet az adóhivatL és kész. Engem egyharmadoltak.:)
   A gyerektartás fizetését viszont nagyon komolyan veszik.
   Ismerősöm három hónapot kapott ez miatt. Le kellett ülnie.
   analema és udvarfy kedveli ezt.
  8. sidavoq
   sidavoq
   Az már úgyis lassan az övé lesz körbe, közvetlen partmenti szállodák, kempingek sorba vándorolnak az ő tulajdonába.
   Egyszer körbeér aztán hoznak egy döntést hogy akkor a közepe is az övé.
   setni kedveli ezt.
  9. Bündi2
   Bündi2
   most az mer baj ha bekell fizetni az adot nem tudom

   nekem is bekell
   akirol szo van a cikkbe az is rogton elo tutta venni csak nem akarta magatol
   udvarfy és setni kedveli ezt.
  10. gumelig
   gumelig
   Természetesen igazad van, de... Egy államnak kell hogy legyenek más eljárási módjai mint a közönséges zsarolos útonállás.
  11. setni
   setni
   Például?
   Utazni tud de, a közteher az smafu?
   Persze ezzel vissza is lehet élni mert így bárkit megállíthatnak és majd egy-két hét múlva közlik hogy bocs....tévedtünk...
   varázsdoboz és udvarfy kedveli ezt.
  12. Beka Holt
   Beka Holt
   Nyaralni volt, közben kapott egy csekket amit gondolom azért nem fizetett be, mert külföldön volt. Hazajött, és megzsarolták már a reptéren, vagy fizet, vagy elvesznek tőle bármit ami fedezi a tartozást!
   Ki az akinek ez normális eljárás?
   varázsdoboz kedveli ezt.
  13. analema
   analema
   Tök felesleges vegzálás. Akkor hozzon az állam olyan rendeletet, hogy X tartozás Y hónap után automatikus inkasszót jelent az összes létező számládra, ha pedig X meghalad egy bizonyos értéket, akkor a határátkelőkőn bizony problémáid lehetnek és ez legyen kihírdetve legalább annyira, mint a nemzeti konzultáció.
   Akkor senkit nem lep meg, ha Haitire indulva még a NAV lehúzza a bankkártyáját. Mert azért valljuk be a XXI. században a kp. fizetés már lassan nem triviális.
   udvarfy kedveli ezt.
  14. setni
   setni
   Túl bonyolítod az egészet.
   Tartozást meg kell fizetni.
   Mert lehet húzni csavarni de, ha ilyen egyszerűen működhetne minden akkor a jogot is jobban tisztelnék az emberek.
   Bündi2 és udvarfy kedveli ezt.
  15. analema
   analema
   Mennyi ideig volt külföldön, 5 évig?

   Ugye ilyen kamut te sem hiszel el, hogy egy nyaralás alatt megcsúszhatsz annyival, hogy a NAV zaklat?
   Illetve ha már repülővel mész nyaralni(tekintsünk el most itt a WizzAir Milánó oda-vissza 8 ezer opcióktól) nem vagy képes befizetni időben amiről tudod, hogy be kell fizetni? Sőt mi több ma már a világon mindig fent van a nap, a bolygó túloldaláról tetszőleges magyar bankba beléphetsz és utalhatsz a NAV-nak.

   Egyébként a NAV már nem küld csekket, sőt számlakivonatot sem a legtöbb adózónak. Ott az online felület, másodperc pontossággal lekérdezheted mennyivel tartozol. A fizetési hajlandóság már más kérdés...
   Bündi2, udvarfy, B.Péter és 1 másik tag kedveli ezt.
  16. analema
   analema
   Oké igazad van. Itt olvasás közben néztem egy amerikai filmet.(Fura bolygóegyüttállás :) ) Megérkezett a helyi behajtó és közölte a fickóval, hogy senkit nem érdekel, hogy neki az autó munkaeszköz, most ők ezt viszik, kivéve ha azonnal fizet. Ehhez képest itt nagyon liberális ez a szúrópróba.
   Bündi2, udvarfy és setni kedveli ezt.
  17. Beka Holt
   Beka Holt
   6 hónap megfelel?
   És elhiszed-e hogy van aki valóban pihenni megy amikor nyaralásra készül és nem érdekli semmi? Nem visz magával laptopot, sőt, van aki még a telefonját is itthon hagyja?
   Lehet hogy nem mindig a kisvállalkozót kellene számon kérni, a nagyhalak meg futhatnak szabadon. Életszerűbb lenne ha a milliárdokkal adósokat is elkapnák egyszer-egyszer.
  18. *Rima
   *Rima
   no de hogy ??? azok magangeppel ropkodnek ,ott meg nincs financ
   setni kedveli ezt.
  19. Beka Holt
   Beka Holt
   Mint ahogy olyan sincs aki ellenőrizné mit is, kit is hozott magával!

Megosztás