Megmutatta a Facebook az irodát, ahonnan a magyar EP-kampány csalóit próbálja elkapni

Az európai sajtó válogatott képviselőit hívta Dublinba a Facebook, hogy megmutassa a európai parlamenti választásokba való beavatkozás elhárításán dolgozó irányítási központját. Magyarországról csak a HVG lehetett ott, amikor a cég munkatársai a nyitott nap alkalmából igyekeztek mindent megtenni, hogy semmi érdemit ne lehessen látni. A Facebook számára kellemetlenné vált, micsoda fegyvert jelent a felület a választási kampányok idején. Néhány válaszlépésük azért kellemetlen lehet a magyar pártok számára.

A kollégánk nem akar híressé válni, kérem, ezt tartsa tiszteletben

– ugrik közbe a Facebook egyik sajtósa, amikor a magyar nyelvű munkaállomásnál ülő fiatalembert akarnám megkérdezni arról, hogyan került erre a posztra, és pontosan mit is csinál a választások tisztaságát biztosítani próbáló nemzetközi műveleti központban. Pedig a Facebook épp azzal az ajánlattal hívta meg az ír fővárosba a HVG munkatársát, egyedüliként Magyarországról, hogy bemutatja, miként őrködnek a május 26-i választás befolyásmentes lebonyolítása felett.

A szolgálatban lévő magyar férfi huszonéves lehet, egy laptopon gépel, miközben előtte további két monitor villog – az egyiken a normálistól eltérő adatokat produkáló posztok futnak, a másikon az Index, az Origo és a HVG friss belpolitikai hírei olvashatóak. Nehéz megmondani, hogy zavarát leplezi, vagy enyhe unottsággal figyeli, ahogy tucatnyi újságíró járja körbe a 200 négyzetméteres termet, ahol dolgozik. A divatos, fess fiatalt senki sem tudná megkülönböztetni Dublin ultramodern irodanegyedének utcáin a többi ott dolgozó embertől. Ő még beszélne is, de a Facebook sajtósa nem hagyja.

Bűn és bűnhődés
image.aspx

Carole Cadwalladr beolvas az IT isteneinek
© Ted.Com
Őszintébb lenne, ha a világcég munkatársa azt mondaná, hogy a Facebook az, amelyik nem akar a választásokkal kapcsolatban híressé válni. Ők ki akarnának maradni az egészből, de Carole Cadwalladr április 16-án, az IT-nagyjai előtt elmondott vádbeszéde óta ez lehetetlen.

Így hát a cég olyan méretű intézkedésbe kezdett, amelyet saját állítása szerint a mobiltelefonra való átállás óta nem látott az egyik dublini munkatárs.

Van is mit helyrehozni. Cadwalladr, a Guardian (és az Observer) újságírója Mark Zuckerberg, valamint a Facebook, a Twitter és a Google többi vezetőjének név szerint a szemére vetette, hogy örökre tönkretették a demokráciát. Az állítását a brexit-népszavazással igyekezett bizonyítani. A 2016-os brit kampány utolsó heteiben álhírek, manipulált állítások és félelemkeltő posztok árasztották el a Facebookot. A súlyos hirdetési pénzekkel terjesztett hazugságokra ráadásul vak marad az, aki nem ütközik ilyen tartalmakba a saját falán. Nincs archívuma a Facebooknak, a jelen állás szerint 2,3 milliárd felhasználónak saját főoldalt állítanak össze, és nem őrzik meg, mi látszott azokon korábban. Csak a világcég tudja és látja:

 • milyen politikai hirdetések futnak egy kampány során,
 • mekkora pénzzel, kiket céloznak meg,
 • ki fizeti a hirdetést, és az kinek az érdekét szolgálja,
 • melyik pénzzel megtámogatott posztnak különösen nagy az elérése,
 • mi vált ki különösen nagy visszhangot, mert kedvelik, megosztják, hozzászólnak,
 • miről gondolják átlagon felüli számban a felhasználók, hogy az hazugság vagy uszítás.
A felsorolt kérdésekre adott válaszok pontosan meg tudnák mutatni, mely posztokat kell megvizsgálni. Az eddigi kampányokban azonban nem volt olyan kiugró eltérés, a gépek által is azonosítható anomália, hogy a Facebook tegyen ellene valamit. Ők csak küldték a számlát. A brexitről szóló szavazás után a brit sajtó szociológusokkal, politológusokkal és pszichológusokkal kereste a végeredmény okát. De eltartott hónapokig, mire kiderült, hogy a látóterükön kívül emberek tömegeit hergelték például azzal az álhírrel, hogy küszöbön áll Törökország EU-csatlakozása, és akkor 70 millió muzulmán rohanja le Nagy-Britanniát.

Tények a választási manipulációról

Kattintson a nagyobb grafikáért!
A 2018-as magyar kampányban is fontos szerepet játszottak a kormánysajtó által futtatott „migránsvideók”. A TV2 Tények rajongói oldalának nincs 100 ezer követője, de egyszer csak elkezdett videókat posztolni, pár hét alatt 122-t egészen április 8-ig, amelyek közül 86-nak a címében is szerepelt a migráns szó. A korábban ilyen filmeket nem közlő TV2 13 milliós nézettséget hozott össze a kampány legfontosabb heteiben, majd április 8-at követően elnémult, több videót nem közölt.

 • Mennyi pénz kellett ahhoz, hogy a 13 milliós elérést elérjék?
 • Ki döntött a hirdetésekről, és ki fizette a számlát?
 • Pontosan kit céloztak meg a reklámokkal, és kik, hányszor látták azokat?
Ezekre nem csak a TV2 tudja a választ, de a Facebook is. Márpedig itt felvetődik a tiltott kampányfinanszírozás lehetősége. Miért fizet ki milliókat egy sajtótermék a választási kampány (és csak a kampány) időszakában, hogy a kormány világképét megtámogassa?

Ha a hatóságok az adatokat kikérik, azokat a Facebook kiadja. Ha hivatalos kérés nem érkezik, akkor viszont a cég tartja magát ahhoz, hogy ezek az adatok csak a hirdetőre és a Facebookra tartoznak

– válaszolta a HVG kérdésére Richard Allan, a cég imázsa felett őrködő igazgatóhelyettes (a multik nyelvén: Vice President, Policy Solutions). Litvániának például kiadtak már sok ilyen adatot, de ott az állami szervek a külső befolyás ellen védték a Facebook felhasználóit. Magyarország esetében valószínűtlen, hogy az erre jogosult hatóságok meg akarnák tudni, hogyan segítette a kormánypárt kampányát a kormánypárt által felépített és táplált, büszkén kormánypárti sajtó.

Eddig és ne tovább!
A Facebook mindenesetre lépett, és bevezette a magyarul Hirdetéstár név alatt futó eszközt. Ennek segítségével mostantól hét évre visszamenően ellenőrizni lehet majd, kik mit és mennyiért hirdettek a közösségi hálóban, és azzal hány embert értek el, és mi azok életkori és nemi megoszlása, földrajzi elhelyezkedése (2018-ra azonban nem adnak adatokat). Azt is meg lehet nézni, megegyezik-e az adott oldal fenntartója és a hirdetés finanszírozója. Ujhelyi István dr. oldalán például az MSZP fizeti a hirdetéseket. Mivel a politikus második a szocialisták listáján, ez érthető is. A felületen az is látható, hol tartózkodnak egy adott oldal kezelői – Ujhelyi esetében Magyarországon és Belgiumban. Aki használja, tapasztalni fogja, hogy az eszköz valóban segíti az átláthatóságot.

image.aspx

A dublini választási központ
© Facebook.com
A Fidesz május első négy napján 16 hirdetést adott fel hivatalos oldalán keresztül, ezek közül

 • egy bejegyzését 10-50 ezer forint közötti összeggel támogatta meg,
 • 14 bejegyzésre rakott fel 100-200 ezer forint közötti pénzt,
 • és egyre 200-500 ezer forint közötti összeget áldozott.
Ez alaphangon másfél millió, de akár 3 millió 350 ezer forintot is elérhet. Az MSZP közben tíz bejegyzést hirdetett május első négy napján, van, amire 50 és 100 ezer forint közötti zsetont raktak fel, és van pár igazán olcsó reklám is (1000-5000 forint). A Jobbik közben ugyanazt a plakátot terjeszti helyi szervezeteinek Facebook-oldalain, tizenegy ilyet sorol a Hirdetéstár májusból. Szentmártonkáta és Lengyeltóti aktivistái 500-1000 forint között áldoznak arra, hogy a helybelieket elérjék. És lehet is látni, hogy az adott megye határán túl nem is volt elérhető a reklám. (Egy pesti újságíró vagy számvevőszéki ellenőr tehát soha sem látná a hirdetés nyomát az új eszköz nélkül.)

HVG
 
Magyarországgal az a probléma, hogy a nyelvünket nem érti senki.

Én minden esetre kifogom nyitni a szememet es szívesen informálom a Facebook-ot, hogy hova vesse a tekintetét.

Érdekes, hogy a parlamenti választás óta nem küldött nekem senki Spam mailt.
Valószínű mert nem akarnak választ kapni.
 
Utoljára módosítva:
Magyarorszaggal az a problema, hogy a nyelvünket nem erti senki.
Ez azért így nem igaz.
Brachfeld Siegfridtől az ide akkreditált újságírókon és nagyköveteken át a kivándoroltak másod/harmad generációs leszármazottjaiig akadtak mindig jó páran.
Nem is szólva a vegyes házasságok nem magyar párjairól (pl pilótafeleségek).
En minden esetre kifogom nyitni a szememet es szivesen informalom a Facebookot, hogy hova vesse a tekintetét.

Erdekes, hogy a parlamenti valasztas ota nem küldött nekem senki spam mailt. Valoszinü mert nem akarnak valaszt kapni.
Hacsak ez hiányzik, dobd át az e-mail címed és forwardolom a hozzám érkezetteket :)
 
Mikor lesz igény arra, hogy ezt egy szélesebb közösség is megértse ebben az országban? Szerintem soha (kapok mindjárt, mert magyarellenes vagyok).

Miért nincs igény arra, hogy utánanézzünk, tájékozódjunk, mi megértsük és értelmezzük?
Miért elegendő a többségnek, az "azt mondták, hogy"?
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

Demeterné Nagy Erika wrote on sziporka78's profile.
Köszönöm az újabb fordítást, izgatottan várom hogy mi lesz a következő :)
Szeretetleckék
Tánc Vers
Táncol a szívem!
Táncra Kért Isten!
Táncol a szívem a napsütésben!
Táncol a jóság, minden szívben!
Vedd észre a táncot ezer nevetésben!

Kertész Kata Keke
Szeretetleckék
Mit táplál a reakciód?
A szeretetet?
Kertész Kata Keke
Szeretetleckék
Szíved Bölcsője.
A magasabb szintű tudatosságban, érzékelni kezded az érzelmi biztonságodat. Az emberi éned, még meging, ha kellemetlen helyzetek adódnak, de nagyon gyorsan visszatérsz, szíved bölcsőjébe.
A megéledő belső szereteted akkor is tovább süt, mint nap, ha az elmédet, néha felhők borítják!
Kertész Kata Keke
Szeretetleckék
Szíved Bölcsője.
A magasabb szintű tudatosságban, érzékelni kezded az érzelmi biztonságodat. Az emberi éned, még meging, ha kellemetlen helyzetek adódnak, de nagyon gyorsan visszatérsz, szíved bölcsőjébe.
A megéledő belső szereteted akkor is tovább süt, mint nap, ha az elmédet, néha felhők borítják!
Kertész Kata Keke

Statisztikák

Témák
36,806
Üzenet
4,477,558
Tagok
594,893
Legújabb tagunk
Ilda Cooper
Oldal tetejére