Megrázta Európát a politikai gyilkosság – hova vezet a magyar szál?

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2017 Október 26.

Melitta - 2017 Október 26, 13:07
 1. Melitta

  Melitta Adminisztrátor Fórumvezető

  Egy brutális politikai gyilkosság mutatott rá arra, hogy az EU déli és keleti peremvidékein hova süllyedt a jogállamiság. A szovjet állambiztonságból kinőtt azeri uralkodó klán csápjai mára mélyen benyúlnak mind Málta, mind hazánk legmagasabb politikai köreibe.

  Megrázta az európai politikát, Máltát pedig sokkolta a hír, hogy a kis mediterrán EU tagállam vezető oknyomozó újságírónője, Daphne Caruana Galizia autóbomba-merénylet áldozata lett október 16-án. Az autóbombás merénylet a hatodik volt a sorban az elmúlt 13 hónap során, ami nem kis teljesítmény egy 440 ezer lakosú kis szigetállam részéről. De a szigetet igyekvő szervezett bűnözői kör lakja, különös tekintettel az olaj- és cigarettacsempészetre, sötét online szerencsejáték iparára, az offshore bank szolgáltatásaira és a politikailag megtámogatott útlevél-kufárkodására kínai, közel-keleti és orosz oligarcháknak. Az Europol becslése szerint Málta a pénzmosással a GDP tíz százalékát termeli meg évente.

  Az EU egyik maffia-állama

  Valettában, a máltai fővárosban ezrek vonultak fel a hétvégén tiltakozásul a brutális gyilkosság ellen, amelynek elkövetőit az általános várakozások szerint soha senki sem fogja elkapni. Ez bizony könnyen lehetséges, mivel az újágírónő éppen arra hozott bizonyítékokat, hogy a fehérgalléros bűnözői körök a pénzmosási műveleteik során össze vannak nőve a máltai miniszterelnökkel, annak feleségével, a korábbi energiaügyi miniszterrel, a miniszterelnöki kabinetfőnökkel és – hogy a kép teljes legyen – az ellenzék vezetőjével is. Málta partjain túl a merénylet arra mutatott rá több megfigyelő számára, hogy hova süllyedt a jogállamiság az EU déli és keleti peremvidékein.

  Magyarországhoz hasonlóan Málta is 2004-ben csatlakozott az Unióhoz és a gyilkosság most egy olyan maffia-állam képét vetítette ki, amely képes lehet dezintegrálni egy nemzetközi szervezetet. Egyben rámutatott arra is, hogy az EU képtelen megküzdeni tagállamai korrupciós problémájával – különösen, ha ellenzik a közös európai ügyészség létrehozását, mint például hazánk.

  Az azeri klán csápjai Máltán és hazánkban

  A meggyilkolt újságírónő kiderítette: a miniszterelnök felesége, Michelle Muscat cége egy alkalommal egymillió dolláros összeget kapott egy olyan dubai banktól, amelynek tulajdonosa nem más, mint az azeri diktátor, Ilham Alijev lánya, Lejla Alijeva. Ezen kívül tavaly három hónapon át, havonta több héten, hetente többször érkeztek titokzatos, 100 000 dolláros „hitelösszegek" az azeri diktátor lányától a máltai miniszterelnök feleségének cégéhez. A korrupciós gyanút erősíti, hogy Muscat miniszterelnöksége alatt több ízben is megfordult az azeri fővárosban: 2014-ben úgy utazott Bakuba, hogy szokásával ellentétben nem vitt magával újságírókat, 2015-ben pedig azért, hogy „tanúja legyen Azerbajdzsán gyors fejlődésének".

  Az azeri uralkodó klán és a magyar kormányzat kapcsolata eközben élénken foglalkoztatja Örményország sajtóját is, amely arról az európa tanácsi parlamenti vitáról számol be, amelyen szóba került a Budapest által kiadott azeri baltás gyilkos ügye. Egy örmény képviselőnő azt követelte ugyanis az Európa Tanácstól, hogy hozzák nyilvánosságra a Ramil Szafarov kiadatásakor köttetett korrupciós ügyletet. A magyar parlamenti képviselőcsoporttól pedig konkrétan azt, hogy kérje számon a magyar kormány tagjain azt a 7,6 millió dollárt, amit a Metastar Invest számlájáról az MKB-n keresztül juttattak el illetékesekhez, s amelynek eredményeképpen visszaengedték hazájába az azeri gyilkost.

  Arról már a múlt hónapban ezeken a hasábokon beszámoltunk, hogy Lévai Anikó, a miniszterelnök felesége idén márciusban látogatta meg Mehriban Alijevát, az elnök feleségét és egyben az ország alelnökét. Az Orbán- és az Alijev család kiváló kapcsolatokat ápol, ennek ékes bizonyítéka, hogy 2016-ban a miniszterelnök előterjesztésére Alijeva megkapta a Magyar Érdemrend középkeresztje a csillaggal polgári tagozata kitüntetést. A nagy igyekezetnek egyelőre hazánk számára haszna nincsen, a kétoldalú kereskedelmi forgalom három éve folyamatosan csökken.

  Káncz Csaba

  Daphne_Caruana.jpg
   

Hozzászólás

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2017 Október 26.

  1. Georgina Bojana
   Georgina Bojana
   *
   Elképesztő!
  2. ladybug7spots
   ladybug7spots
   És még mi mindenről nem tudunk !
   Georgina Bojana és udvarfy kedveli ezt.
  3. udvarfy
   udvarfy
   Azért nemakarom ezt elhinni , hiszen Málta majdhogy csak kiratja volt az EU-nak , semmi Bank , semmi menekült botrány , valószinüleg a legboldogabb országa Europának ez biztosan Fake ! Majd megvárom mit is mond Junker elvtárs .:rohog:
   Nuddli, setni és B.Péter kedveli ezt.
  4. ppix
   ppix
   Hát a Panama-iratokat sem kellene elfelejteni ... lássuk be kevesen gazdagodnak meg munkából.
  5. csigafi
   csigafi
   Most hogy már ismert a dolog valyon fog e változni bármi is? Emlékezzünk csak vissza hogy a múltban hány meg hány ember keze lett véres és élnek mint hal a vízben.

   Hát nem is az volt a célja hogy a haza profitáljon belőle a nem a jó barát :) Szerintem leginkább is.
   udvarfy kedveli ezt.
  6. ladybug7spots
   ladybug7spots
   Ez is olyan lesz valószínűleg, mint az ügynök lista....
   csigafi kedveli ezt.
  7. csigafi
   csigafi
   Érdekes ez a cím

   Dehogy rázta meg ez Europát mindenki éli az életét tovább sokan nem is tudnak róla és nem is fognak róla tudni. Kíváncsiságból megkérdeztem pár ismerősömet azt se tudták miről van szó és őszintén szólva nem is nagyon érdekelte őket a dolog. Elvannak foglalva a maguk és családjaik dolgaival.

   Szerintem el tudnák kapni őket ha akarnák de ezzel sem akar foglalkozni senki mert így kényelmesebb. Ha csak nincs egy akcióhős rokona az újságíró nőnek. Mint ahogy az lenni szokot szép csendben elfelejtödik majd minden. Na de ha egy éhes hajléktalan gyerek kiflit lop a boltban még meg is hurcolják érte. Milyen világ az ilyen.

   És még ez a cikk csak egy esemény a millióból amiről nem is tudunk.

   Mint ahogy mondani szokták aki dolgozik annak nincs ideje meggazdagodni :)
   setni és udvarfy kedveli ezt.
  8. Georgina Bojana
   Georgina Bojana
   *
   Néha jobb lenne a strucc politika. Tudod, fejet - homokba, aztán minden menjen vagy ne menjen a maga útján...
   csigafi kedveli ezt.
  9. csigafi
   csigafi
   Van hogy így teszek és néha így is kel tenni :) Szerintem vannak ezzel sokan mások is így :) Az ok az általában változik.
   setni kedveli ezt.
  10. ladybug7spots
   ladybug7spots
   Hát nem ezt teszi a magyar társadalom többsége ?
   Fej a homokban, csak aztán ne csodálkozzon senki, hogy hátulról meg jól....
  11. setni
   setni
   Én is megkérdeztem az ismerőseimet....néztek mint borjú az új kapura.
   Bündi2 kedveli ezt.
  12. Bündi2
   Bündi2
   jaja
   en is kerdezgettem masokat
   nem erdekel senkit
   setni kedveli ezt.

Megosztás