Megtalálhatták a megoldást a tehenek gaztetteire

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2017 Július 19.

Melitta - 2017 Július 19, 07:25
 1. Melitta

  Melitta Adminisztrátor Fórumvezető

  Egy egészen apró étrendmódosítással drasztikusan megváltozhat a tehenek károsanyag-kibocsátásának mértéke, írja az Irish Times. az ausztráliai Queensland James Cook Egyetemének kutatói ugyanis rájöttek, hogy ha mindössze 2 százaléknyi szárított hínárt kevernek a tehenek táplálékába, az akár 99 százalékkal is csökkentheti az állatok metánkibocsátását.

  Egy kanadai farmer már 2012-ben megfigyelte, hogy ha a tehenei megeszik a szél által eléjük hordott hínárokat, nemcsak egészségesebbek lesznek a többi állatnál, de még a párzási időszakuk is hosszabbá válik. A kutatók ebből indultak ki, és így jöttek rá, hogy a táplálék a metánemisszióval is kapcsolatban van.

  A metán a tehenek emésztése közben termelődik, és böfögések és bélszél révén távozik az állatokból, akár napi 200-500 liter metánt szabadítva ezzel a környezetre. Ez pedig olyan mértékű metánkibocsátást jelent, ami 100 évre vetítve 25-ször károsabb annál, mint amit a szén-dioxid okoz.


  A témáról egyébként sokat írtunk már; az alapokat ebben a cikkben tisztáztuk a marhafélékről és a gázokról, írtunk arról, mennyivel több metánt bocsátanak ki az antibiotikummal kezelt tehenek, és folyamatosan hírt adtunk azokról a reményekről is, amelyeket a különféle kibocsátáscsökkentő módszerekhez fűztek a kutatók: egyesek szerint a tanninmennyiség a kérdés, mások szerint a tenyésztéssel kell valamit kezdeni, megint mások a fokhagymára esküsznek.

  KB

  tehenek.jpg
   
  Georgina Bojana kedveli ezt.

Hozzászólás

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2017 Július 19.

  1. setni
   setni
   Akkor hínárt nekik!
   ladybug7spots kedveli ezt.
  2. Tóthné K. Zsuzsa
  3. Georgina Bojana
   Georgina Bojana
   *
   A fokhagymát is is köteg számra fogyasztjuk. De annyi fokhagyma a világon nincs, ami elég lenne a teheneknek is. Ha pedig kémiai úton állítják elő a fokhagyma összetevőit, akkor ismét "homokra futunk". Ami a lényeg, az a természetesség. Hínárt viszont nehéz lesz a hortobágyi szürke marháknak beszerezni, de más tehenészetbe is probléma lehet.
  4. Beka Holt
   Beka Holt
   Évekkel ezelőtt olvastam egy cikket a témával kapcsolatban. Íme a cikk:

   Le akarja szoktatni a metángáz kibocsátásáról a teheneket és a birkákat egy svájci kutató. A Der Spiegel című német hetilap online változata szerint a kérődzők ugyanis hozzájárulnak a Föld felmelegedéséhez.

   A békésen legelésző tehenek egy-egy egyede naponta 300-500 liter metángázt bocsát ki, ezzel rontják a meglehetősen rossz klímát világszerte, és hozzájárulnak a bolygó további felmelegedéséhez. A metán ugyanis igen agresszív áz, a széndioxidnál több mint hússzor nagyobb mértékben melegíti a Földet. Mivel a világon egyre több húst szeretnének fogyasztani, egyre több metán kerül a levegőbe, pedig a gáz koncentrációja már amúgy is 100 százalékkal nőtt az elmúlt évszázadban.

   Michael Kreuzer, a zürichi egyetem professzora az állatok táplálkozásával foglalkozik, és úgy véli, hogy neki és kutatótársainak most jött el az idejük. Kreuzer ugyanis már évek óta foglalkozik a metán okozta problémával, nemcsak a klíma, hanem az állatoknál jelentkező energiaveszteség miatt is. A tehenek a takarmány négy-hét százalékát adják le energiaveszteségként metángáz formájában. Ha ezt ki lehetne iktatni, akkor nőne a tej- és a hústermelés.

   A svájci kutatók tesztelik azokat az adalékanyagokat, amelyek segítségével 10-40 százalékkal kevesebb metánt bocsátottak ki a kérődzők. Az egyik anyag az a zsír, amit kókuszdióból, lenmagból vagy napraforgóból nyernek, a másik két anyag trópusi növényekből származik. A tehenek metánkibocsátása ezek fogyasztása esetén csökken, bár a kutatók nem tudják pontosan, hogyan.

   Az érdekeltek viszont nem rajonganak az új ízekért, az adalékanyagokat nem kedvelték meg a tehenek. A Spiegel Online megjegyezte: a tehenekkel is az a helyzet, mint a fapados légitársaságokkal és a városi terepjárókkal: nehezen tudunk lemondani róluk csak azért, hogy megmentsük a környezetet.

   Kevesebb marhahúst kell enni, akkor kevesebb marhát fognak gyártani, ezáltal a probléma is megszűnik.
   setni és Georgina Bojana kedveli ezt.
  5. Georgina Bojana
   Georgina Bojana
   *
   Úgy tudom, hogy a marhahús a legegészségesebb, ez után következik a hal. Most jutott eszembe, a régvolt időkben, a béres gyerek az istállóban aludt. Ott volt ló és tehén is, több is. Milyen "édes" álma lehetett az ifjoncnak a szalmás dikón, még (manapság gyakori) kábító fű, szer stb. sem volt szükséges. Mármint a mélyen alvásához :o
  6. Beka Holt
   Beka Holt
   Hááát, írtam én ide egy választ, aztán mielőtt elküldtem gyorsan töröltem. Sokan esnének a torkomnak ha meghagytam volna!
   Csak ennyit,
   Az állatokat leölik, az izmok, belsőszervek bomlásnak indulnak, megfőzik, sütik, megeszik. Hogy lehet finom egy bomló tetem?
  7. setni
   setni
   Ezt a rejtélyt könnyen megoldhatod ....kóstold meg! :dr_31:
   Beka Holt kedveli ezt.
  8. Beka Holt
   Beka Holt
   Az idei év eddigi legjobb vicce! :D
   Életemben nem ettem olyat amit húsnak neveztek, csak nem képzeled hogy 61 évesen fogom elkezdeni? :D
   De, azért aranyos vagy! :)
   setni kedveli ezt.
  9. setni
   setni
   Nem árulom el senkinek sem. csak egy katonát...:dr_104:
   Beka Holt kedveli ezt.
  10. Georgina Bojana
   Georgina Bojana
   *
   A tehén istállóban terjeng az "illat", amit a tehenek kiengednek magukból, ha elegánsan szeretném megírni: "madarakat eresztenek", tojás szagúakat, a lovak szintén. Erre "céloztam", hogy mély és édes álma lehetett annak, aki ott aludt el az istállóban.
   Beka Holt kedveli ezt.

Megosztás