Megvették a Munkácsyt?

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2015 Február 26.

Melitta - 2015 Február 26, 19:22
 1. Melitta

  Melitta Adminisztrátor Fórumvezető

  Az internetről értesült Gerhardt Ferenc, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke, az Értéktár-program vezetője, miszerint megvásárolták a Munkácsy trilógia tavaly elszállított darabját, a Krisztus Pilátus előtt című festményt.

  Mint azt korábban mi is megírtuk, a debreceni Déri Múzeumban tartott sajtótájékoztatót csütörtök délelőtt Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter, Kósa Lajos országgyűlési képviselő és Papp László polgármester, akik bejelentették, hogy a kormány megvásárolja az említett Munkácsy képet. A debreceni haon.hu is kész tényként kezeli, hogy a képet már megvették.

  Gerhardt az Indexnek hangsúlyozta, az MNB elkötelezett a festmény megvásárlása mellett, amely jelenleg a kanadai Hamilton Galéria tulajdonában van. A cél évtizedek óta az, hogy a Munkácsy-trilógia végre Magyarországon egyben látható legyen. Gerhardt szerint, aki tárgyalások egyik vezetője is, közel a cél, és talán március végén aláírhatják a szerződést, de az nem felel meg a valóságnak, hogy megszületett volna a megállapodás. Nincs még aláírt szerződés, emelte ki többször a Nemzeti Bank alelnöke, aki értetlenül áll a mai bejelentés előtt.

  A Krisztus Pilátus előtt című festményt a Magyar Nemzeti Bank Értéktár-programja keretében vásárolnák meg, de árat Gerhardt nem mond, és állítólag nem is mondhat az eladó fél beleegyezése nélkül. A sajtóban korábban két milliárd forint körüli összegről beszéltek.


  Ami biztos, hogy tavaly nyárig nem nagyon közeledtek az álláspontok az MNB és a Hamilton Galéria között, ezért is kellett visszavinni a képet tavaly júliusban, - annak ellenére, hogy egy ilyen kép csomagolása, szállítása, biztosítása irdatlan összegeket emészt fel. Kérdésükre, hogy nem lett volna-e értelmesebb akkor megvenni a képet, Gerhardt úgy fogalmazott, hogy „áthidalhatatlannak látszottak a különbségek, most azonban igen nagy valószínűséggel pontot tudunk tenni az ügy végére.”

  Mint Gerhardt elmondta, a mai sajtóértesülésekből mindössze annyi igaz, hogy a kép, amikor visszakerül Magyarországra valóban a debreceni Déri múzeumban lesz kiállítva, hiszen ez a tér direkt a Munkácsy-trilógiának lett kialakítva. Nem állja meg a helyét az az értesülés sem, miszerint a magyar állam veszi meg a festményt, amennyiben létrejön a megállapodás, a festmény az MNB tulajdona lesz, amelyet letétbe helyez majd a Déri múzeumban.

  [​IMG]
  A múzeum munkatársai leemelik a falról Munkácsy Mihály Krisztus Pilátus előtt című festményét a debreceni Déri Múzeumban 2014. július 14-én. A Munkácsy-trilógia része visszakerül a kanadai Hamilton Galériába.
  Fotó: Balázs Attila
  Gerhardt az Indexnek megerősítette, a következő lépés a trilógia harmadik darabjának, a Golgotának megvásárlása lehet, ami jelenleg Pákh Imre üzletember tulajdonában van, és legutóbbi hírek szerint egy orosz milliárdos 2,7 milliárd forintot ajánlott érte. Az Értéktár program vezetője szerint azonban az ilyen hírekkel kapcsolatban nem árt tudni, hogy a trilógia csak egyben értékes, így igazán csak a magyar állam számára bír értékkel.

  Mivel a pénzügyi tárgyalások az MNB vezetésével folynak, teljesen érthetetlen a mai bejelentés, ha valóban nem egyeztettek Gerhardtékkal. Ráadásul műtárgy kereskedelemben jártas szakértők szerint egy ilyen bejelentés nagyságrendekkel emelheti meg akár a festmény árát is.

  Mást is vásárol az MNB
  Tavaly január közepén jelentette be a jegybank, hogy műkincs-visszavásárlási programot indít, amelynek célja a különböző okok miatt külföldi tulajdonba került, legfontosabb műkincsek minél nagyobb hányadának visszaszerzése és a hagyatéki értékek itthon tartása. A program megvalósítására az MNB igazgatósága a 2018. december 31-ig tartó időszakra vonatkozóan 100 millió eurós, mintegy 30 milliárd forintos keretösszeget határozott meg. Ez nem szokványos, a műkincsek állami megvásárlása jellemzően nem a jegybank feladata, hanem a kultúrával foglakozó minisztériumé. Gerhard megerősített, az Értéktár-program keretében további, magyar kötődésű, jelenleg külföldön lévő tárgyak megvásárlását is tervezik, de konkrétumokat nem említ, hiszen az alapot teremthet a műtárgyakkal való spekulációra.

  7825241_07ba4458bd367d72cb7131ac532e433d_wm.jpg
   

Hozzászólás

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2015 Február 26.

  1. Melitta
  2. pacisi
   pacisi
   volt jobb alkalom érthetlen miért nem tették. Szándék nemes.Ez a menet biztosan az eladóé!
  3. blober
   blober
   Még nem vették meg.
  4. analema
   analema
   "egy orosz milliárdos 2,7 milliárd forintot ajánlott érte. Az Értéktár program vezetője szerint azonban az ilyen hírekkel kapcsolatban nem árt tudni, hogy a trilógia csak egyben értékes, így igazán csak a magyar állam számára bír értékkel"

   Tévedni tetszik, ettől csak rosszabb a helyzet. Ha a trilógia csak egyben értékes, akkor pontosan tudja az üzletember, hogy befektetésnek sem utolsó a festmény. Lehet, hogy ma megveszi 10 MUSD-ért a festmény, majd egy 10 év múlva működő magyar kormány úgy dönt, hogy neki megér 20-at, hogy újra egyben legyen a trilógia. Sőt lehet ezt meg sem kell várni, mert ezen vonal mentén sokkal hamarabb jelentkezik rá újabb befektető. És ha mégis a "nyakán marad"? 10 MUSD nem számít olyan kiugrónak egy ilyen kaliberű festményért, sőt kifejezetten olcsó, van akinek ennyiért megéri, ha a dolgozószobája falát díszíti.
  5. spyjames
   spyjames
   szittya magyar kemény legények ismét mellé beszéltek
  6. spyjames
   spyjames
   Kósa úr szereti a festményeket, csak a birtoklás és a tulajdon között nem akar különbséget tudni tenni. És nem magának vásárol az aukciókon, hanem a haverjai pénzét költi, ahhoz is annyira ért. Mindenhez. Egy régi mondás jut eszembe, de illik rá "tökéletes mint a párttitkár"
  7. spyjames
   spyjames
   de többet nem ekézem őket, a tetteik magukért beszélnek
  8. krigli
   krigli
   A párt elfelejtett szólni a független nemzeti banknak hogy festményt vettek. Apró malőr....

Megosztás