Menekültbefogadókkal tennék értelmetlenné a kvótanépszavazást

Egy kis párt jegyzi azt a kezdeményezést, ami pár napja kering a neten, és önkénteseket keres a Magyarországra kirótt 1293 menekült befogadásához. Azt, hogy az ötlet nem teljességgel naiv és elrugaszkodott a valóságtól, mutatja az is, hogy Kanada valami hasonló módszerrel már közel 30 ezer menekültet fogadott be.

Pár napja felhívás kering a neten, a Demokratikus Magyarországért Civil Társaság önkéntes települések jelentkezését várja menekült családok befogadására. "Az EU 6000 eurót fizet menekültenként, mi pedig megspórolunk 250 ezer euró büntetést szintén menekültenként", valamint okafogyottá válik a 6 milliárdba kerülő népszavazás. A jelentkezőket szeptember 1-ig várják.


A kezdeményezés szervezőjét, Büki Zoltánt nem kell bemutatni a közéletet figyelő magyar közönségnek, ő zárt le több hidat, az Erzsébet hídon – legális módon – robbantott is, hirdetett meg országos útblokádot, és például idén március 15-én ellentüntetést szervezett a fővárosban a Nemzeti Múzeumnál tartott központi ünnepség mellé. Büki úgy látja, a kormány nem gondolkodik előre, politikai tőkét akar kovácsolni a menekültkérdésből már tavaly nyár óta. Büki szerint a kérdést igenis csak egységesen, EU-s szinten és részvétellel lehet megoldani. Az biztos, hogy egy település sem akar magához menekülttábort, de ha egy településnek csak 3-4 embert kell befogadnia, az nem okozna semmilyen gondot.

Büki Facebook-oldalára öt nappal ezelőtt került fel a felhívás, és már ezer megosztásnál tart. Már több mint 150-en jelentkeztek, hogy szívesen látnának menekülteket, s nemcsak egysoros emaileket írnak, hanem megadják nevüket, címüket, telefonszámukat, személyi azonosító dokumentumaik számát, vagyis komolyan gondolják az ügyet.

A többség az ésszerű befogadás mellett áll

A cél, hogy összejöjjön 2000 ember, hogy meglegyen annyi ember, akik – elméletileg – el tudnák helyezni a Magyarországra kirótt 1293 menekültet, ennyi embert kéne most az országnak befogadni az Európai Tanács határozata értelmében. A kormány szerint ugyan ha ezt megengednénk, akkor még több, több százezer menekültet kapnánk még a nyakunkba, és ezért fontos a kvótanépszavazás is. De már arról is erősen megoszlik a szakemberek véleménye, hogy a mi kvótanépszavazásunk mennyire kötelezné az EU-t bármire is.

Hogy konkrétan mit gondol Büki a saját kezdeményezéséről? "Sok értelme nincs", mondja, de hozzáteszi, ha összegyűlne a megcélzott felajánlás, akkor megpróbálnának leülni a kormánnyal, hogy esetleg a jelentkezők közt érdemes lenne a felajánlott EU-s pénzt szétosztani. "Egy problémát nem másra kell tolni, hanem meg kell oldani" – fogalmaz Büki.

image.aspx

Büki Zoltán egy tüntetésen
© MTI / Marjai János
A felajánlkozó, pozitív reakciók mellett persze érkeznek negatív, gyalázkodó hozzászólások is az ötletre. De Büki úgy látja, a többség az ésszerű befogadás mellett áll. "Fontos a hozzáállás", mondja a politikus, "hogy várhatunk el bármilyen segítséget az EU-tól vagy bárkitől szükséghelyzetben, ha mi nem vesszük ki a részünket a szükségből? Csak élősködünk az EU-n."

A kormány mostani döntései csak látszatmegoldások, a 8 km-es mélységi határellenőrzés is csak valamiféle rossz pingpongozást jelent a menekültekkel a szerb és magyar fél között.

Kanada valami hasonlót csinál

Van egyébként egy olyan ország, ahol a Bükiékhez hasonló módszerrel fogadnak be menekülteket. Kanada már a kezdetektől fogva más úton jár, mint a többi ország: viszonylag kis számú menekültet fogad be úgy, hogy egyrészt a helyszínre, a szíriai, libanoni, törökországi, jordániai menekülttáborokba mennek el a hatóság emberei (kb. 500-an), ott választanak ki fokozottan sérülékeny családokat, befogadandó menekülteket, akiket le is ellenőriznek biztonsági szempontból.

Ugyanakkor településszinten koordinálják a befogadókat, sőt vannak családok, közösségek, akik maguk is jelentkezhetnek befogadásra, magánszemélyek, cégek jelentkezhetnek az áttelepítéshez szponzornak. Az állam minden segítséget megad az integrációhoz. A bevándorlási hivatal nem tud jelentősebb integrációs feszültségről, amit magyarázhat az is, hogy a kanadaiakban mélyen benne él a befogadás aktusa, a migrációs tudat.

Bár korábban 2016 márciusára 35 ezer embert terveztek befogadni a kanadai hatóságok, ettől az ütemtől elmaradtak, jelenleg 28 876-ot mutat a hivatal számlálója, ebből tízezer körül van a magánúton szponzorált menekültek száma, akiknek útját és letelepítését kanadai cégek vagy magánszemélyek vállalták magukra. 306 közösség várja a menekülteket Kanada-szerte (Quebecen kívül, oda 7500 menekült érkezett), ezenkívül 16 807 kérelem átvilágítása van folyamatban, 2643-é pedig befejeződött, de még nem utaztak be Kanadába. A legtöbben libanoni menekülttáborokból érkeztek, itt van amúgy a legtöbb egységnyi lakosra jutó menekült. Térképen is követhető, hol mennyi embert fogadtak be a kanadai közösségek.

Ahogy korábban is jelezték a kanadai hatóságok, hogy nem tapasztaltak jelentősebb problémákat, továbbra sem történt semmi nagyobb vagy egész Kanadát megrázó bűneset, amit a betelepítéshez lehetne kötni.

HVG

menekult3.jpg
 
Ha gyűlölsz, Téged is gyűlölni fognak. Ha táplálod a gyűlölet tüzét, az könnyen lángra kap. Ki fogja eloltani? Arra képtelen vagy, mert az értelmet, szakértelmet, empátiát kíván....
 
Ha gyűlölsz, Téged is gyűlölni fognak. Ha táplálod a gyűlölet tüzét, az könnyen lángra kap. Ki fogja eloltani? Arra képtelen vagy, mert az értelmet, szakértelmet, empátiát kíván....

Ne keverd a gyűlöletet az egészséges önvédelmi ösztönnel.
Szegény roueni pap biztos gyűlölte azokat, akik elvágták a nyakát a béke vallása nevében...
 
Ne keverd a gyűlöletet az egészséges önvédelmi ösztönnel.
Szegény roueni pap biztos gyűlölte azokat, akik elvágták a nyakát a béke vallása nevében...
Az inkvizíció papjai hasonlóképpen gyűlöltek mindenkit. Kérdés. hogy a gyűlöletet ki kezdi, ki folytatja, ki szítja.
 
Az inkvizíció papjai hasonlóképpen gyűlöltek mindenkit. Kérdés. hogy a gyűlöletet ki kezdi, ki folytatja, ki szítja.

Csak nem azt akarod mondani, hogy a szerencsétlen papnak a középkori inkvizíció gyűlölete miatt kellett meghalnia? :eek:
Mellesleg az inkvizíció nem gyűlölt, hanem a vallás vélt, vagy valós ellenségeit üldözte. Ami száz évekkel ezelőtt történt, az legalizálja a mai cselekményeket?
 
Leegyszerűsítve az iszlám hívei egy keresztény papot gyilkolnak. Erre a válasz ...mi is legyen?
Térjünk át az iszlámra?
Adjunk nekik nagyobb támogatást?
Ők térjenek át a keresztény hitre?
Egy hülye gyilkolt, naponta sok hülye nem muszlim gyilkol keresztényt, még fidesz-képviselők is...Irtsuk ki a keresztényeket? A nácik keresztények voltak, irtsuk ki a keresztényeket?
 
Csak nem azt akarod mondani, hogy a szerencsétlen papnak a középkori inkvizíció gyűlölete miatt kellett meghalnia? :eek:
Mellesleg az inkvizíció nem gyűlölt, hanem a vallás vélt, vagy valós ellenségeit üldözte. Ami száz évekkel ezelőtt történt, az legalizálja a mai cselekményeket?
Semmiképp nem legalizálja, de az analógia áll: a vakhit, a tudatlanság, a populizmus, az értelmes kommunikáció hiánya, látszategyeztetések, az oktatás visszaszorítása és központosított tematizálása, ez mind csak a visszavisz a középkorba itt is, ott is...
 
Szörnyű a gyilkosság (nem mert pap, hanem, mert Ember áldozat). Romagyilkossággal hogy állsz?
Amúgy, amíg általánosságban nem tisztázzuk az alapokat, addig a konkrét eset egy szörnyű bűncselekmény, és nem is szabadna általánosítanod...Főleg bármilyen nagyközösség ellen (pl. muszlimok)
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

Hi! Does anyone here have the easy deutsch books by Jan richter in English?
hanna322 wrote on pöttyösdoboz's profile.
Szia! Érdeklődni szeretnék, hogy az Okosodj mozogva DVD anyagát el tudnád-e küldeni? Sajnos a data linkek már nem működnek. Nagyon köszönöm előre is a segítségedet! Üdv.: hanna322
katuskatus wrote on adabigel's profile.
Szia kedves Abigél! Neked sikerült letölteni Az egészség piramisa c. könyvet? Ha igen, elküldenéd nekem? Szép napot kívánok!
ametiszt99 wrote on boyocska's profile.
Szia,nem tudom,hogy megoldódott e a Bauer Barbara könyvvel kapcsolatban a problémád,de feltettem a könyvet ide:
Ne haragudj,de nem vettem észre hamarabb az üzenetedet:):)
ametiszt
Vasas István wrote on kukta's profile.
Kedves Árpád !

Nagyon boldog névnapot kívánok !

Áldott , boldog Húsvéti Ünnepet is kívánok !

Jó egészséget kívánva üdvözöl v.pisti .

Statisztikák

Témák
38,118
Üzenet
4,799,306
Tagok
615,598
Legújabb tagunk
Farkas Krisztina 88
Oldal tetejére