Mennyi cukrot fogyasztasz? Diabetes étrend+receptek

brbetti

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok!

Az emberek alapvetően sok cukrot fogyasztanak. De talán nem is ez okozza a legnagyobb problémát. Hanem az amit a cukor helyett próbálnak enni. Lásd a cukormentes üditők, rágók, gyerekcuccok. Tele vannak aszpartammal, ami még sokkal károsabb mint a cukor. Nagyon olcsó és előszeretettel használják nagyon sok mindenben. Tele van az internet az aszpartam mellékhatásiról szóló cikkekkel. Akit érdekel utána tud nézni.
Létezik egy természetes cukorpotló, amiről viszont nem sokan tudnak. Ez a SZTEVIA. Ez természtes forrásból származik és sok jó tulajdonsága van. Igaz hogy nem olcsó, de a cukor sem az. Bioboltokban beszerezhető. Nincs kellemetlen mellékíze és nagyon kevés kell belőle.

Szép estét mindenkinek!
 

cicinho24

Állandó Tag
Állandó Tag
Én nem eszem túl sok édességet, viszont nagyon szeretem a különféle szénsavas üdítőitalokat és hát annak elég nagy a cukortartalma.
Úgyhogy ha úgy vesszük akkor elég sokat.
:)
 

szilvi1981

Állandó Tag
Állandó Tag
imádom a cukrot

Oké, ne együnk annyi cukrot, de ha egyszer olyan finom minden, ha édes...
és a méz?én is azt gondoltam, hogy simán helyettesítheti a cukrot, egészen addig, amíg nem vettem kukoricapelyhet mézzel készítve cukor helyett...nem nyerte el sem az én, sem a gyermekeim tetszését!!!
 

atanna

Állandó Tag
Állandó Tag
sziasztok!
sajnos minket másfél éve érint ez a betegség, a kisfiam 4,5 évesen lett 1-es típusú cukorbeteg. végigolvasom az eddigi recepteket, aztán én is teszem hozzá a kipróbált sajátokat!
 

atanna

Állandó Tag
Állandó Tag
Fahéjas csiga
Tésztához:

  • 250 g diabetikus linzerliszt – 137,5 g szh.
  • 60 g vaj
  • 2 tojás sárgája
  • fél csomag élesztő – 0,5 g szh.
  • 2.5 dl tej – 12,5 g szh.
  • 2 csipet só (nem muszáj)
  • 15 csepp sztívia
<o></o>
töltelékhez:
<!--[if !supportLists]-->&middot;<!--[endif]-->10 g szorbit – 9,48 g szh.
<!--[if !supportLists]-->&middot;<!--[endif]-->5 g fahéj – 2,8 g szh.
<!--[if !supportLists]-->&middot;<!--[endif]-->1,5 dl tej – 7,5 g szh.
<!--[if !supportLists]-->&middot;<!--[endif]-->10-15 csepp sztívia
<!--[if !supportLists]-->&middot;<!--[endif]-->30 g vaj
<o></o>
a sztíviát mindig a tejbe cseppentem.
<o></o>
A tésztát dagasztógéppel kb. 20 percig dagasztom, majd 1 óra kelesztés, utána nyújtás. Az olvasztott vajjal meglocsolom a kinyújtott tésztát, rá a szorbittal kevert fahéj. Feltekerem, ujjnyi vastagra vágom, előmelegített sütőben sütöm. Hamar megsül! Szín alapján szoktam eldönteni, h mikor. A sütőben 5-10 perc után meglocsolom a sztíviás tejjel.
Ha elkészült, lemérem az egészet egy tányérra kiszedve, majd az össz. szh-ot (170,28 g) osztom a lemért g századával. Mindig más érték jön ki, 25-27g szh. 100g-ban, nem tudom mitől függ.

elfelejtettem írni, h az előző receptet cukroskata blogján talált kakaós csiga-recept alapján kísérleteztem ki, pár dolgot megváltoztattam.
a következő sajtos sült tészta eredetijét főzőműsorban láttam, azt alakítottam diabetikusra. nagyon könnyen és gyorsan elkészíthető:
250g színes penne tésztát sós vízben megfőzök. közben 100g vajat megolvasztok, bele 50g teljes kiőrlésű tönkölyliszt, majd 5 dl tej. habverővel sűrűsödésig kevergetni kis lángon. miután levettem a tűzről, belekeverek reszelt sajtot. az eredeti receptben 100g trappista és 100g füstölt sajt szerepel, én ehelyett legalább 400g-ot szoktam beletenni, úgy sokkal finomabb. tűzálló tálban a kifőtt tésztátt összekeverni a besamellel, tetejére virslit karikázni reszelt sajttal megszórni. előmelegített sütőben sütni, amíg a teteje megpirul. 100g-ban 15 g a szénhidrát.

piskóta
<link rel="File-List" href="file:///C:%5CDOCUME%7E1%5CNikike%5CLOCALS%7E1%5CTemp%5Cmsohtml1%5C01%5Cclip_filelist.xml"><!--[if gte mso 9]><xml> <w:WordDocument> <w:View>Normal</w:View> <w:Zoom>0</w:Zoom> <w:HyphenationZone>21</w:HyphenationZone> <w:Compatibility> <w:BreakWrappedTables/> <w:SnapToGridInCell/> <w:WrapTextWithPunct/> <w:UseAsianBreakRules/> </w:Compatibility> <w:BrowserLevel>MicrosoftInternetExplorer4</w:BrowserLevel> </w:WordDocument> </xml><![endif]--><style> <!-- /* Style Definitions */ p.MsoNormal, li.MsoNormal, div.MsoNormal {mso-style-parent:""; margin:0cm; margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:12.0pt; font-family:Arial; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-font-family:"Times New Roman";} @page Section1 {size:595.3pt 841.9pt; margin:35.95pt 70.85pt 44.95pt 70.85pt; mso-header-margin:35.4pt; mso-footer-margin:35.4pt; mso-paper-source:0;} div.Section1 {page:Section1;} --> </style><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman";} </style> <![endif]--> (Az eredeti recept cukroskata blogjából, félkövérrel az általam kikísérletezett és bevált változat.)
hozzávalók:
6 tojás
10 dkg glukonon ( vagy: fruktóz) /40 g szorbit + 40 g fruktóz + 10 csepp sztívia
14 dkg liszt /100 g liszt
1 citrom reszelt héja /nem tettem bele
5 g sütőpor /2-3 csipet szódabikarbóna
<o></o><o></o>
Elkészítés:
A tojások fehérjét felverjük, hozzáadjuk a glukonont, majd a tojássárgáját is.
A sütőporral kevert, szitált lisztet is hozzáadjuk, óvatosan, hogy ne essen össze a habos krém, és a reszelt citromhéjat is.

Előmelegített sütőben, közepes hőmérsékleten (170-180 fokon), sütőpapírral sütjük.

Tortaformában: 35- 40 perc
Közepes tepsiben: 25-30 perc
Nagyobb tepsiben, tekercsnek: 20-25 perc

A kész tésztát oldalt késsel meglazítjuk, lisztezett deszkára borítjuk, kicsit megmozgatjuk, hogy ne ragadjon le a gőztől.
A papírt vizes ecsettel megnedvesítjük, s mikor meglazul, lehúzzuk a tésztáról.
Ha már nem annyira forró, és emelhető, jobb, ha rácson hűtjük ki.

Tanácsok:
kb.45 dkg lesz belőle

Csokoládésan is készíthetjük.

Ekkor a liszt egy részét kakaóporral helyettesítjük:

liszt: 12 dkg
kakaópor: 2 dkg - a többi ugyanaz

Diós, mogyorós változat:

liszt: 10 dkg
darált dió, vagy mogyoró: 6 dkg - a többi ugyanaz
<o></o>
<o></o>diabetikus linzerliszt-keveréket használtam
össz tömeg: 430 g lett<o></o>
össz szh.: 31 g szh/100g<o></o>
fruktóz használatánál nagyon óvatosan a sütést, hamar megég a külseje. A felső fűtőszálat ilyenkor nem szoktam használni.<o></o>
<o></o>
<o></o>
 

maciboci

Állandó Tag
Állandó Tag
Vanilia fagylalt

Hozzávalók (8 adag):

1 mokkáskanál Stevia
3,6 dl gabonatej
1 csipet só
6 dl biotejszín
1 rúd vanilia
Elkészítés:
Egy közepes méretű lábasban folyamatos kevergetés közben forraljuk fel a tejet! Lassan adagoljuk hozzá a stevia port és addig keverjük, amíg teljesen fel nem oldódik! Vegyük le a a lábast a tűzről és adjuk hozzá a sót, tejszínt és a vaníliát! Keverjük össze, takarjuk le és tegyük hűtőszekrénybe! Miután lehűlt, tegyük a fagyasztóba!

Banános muffin
Hozzávalók:

3/4 pohár tönköly liszt (kb.100g)
3/4 pohár teljes kiőrlésű liszt
2 kk. szódabikarbóna
csipet tengeri só
3 evőkanál őrölt lenmag (kb. 25g)
1/2 kk. stevia
Ezeket összekeverni egy tálban.
A következőket egy másik tálban külön, és a végén a lisztes tálhoz hozzákeverni
egy kanállal:

2 érett banán, jól összetörve villával
2 biotojás
2 evőkanál árpamaláta (bioboltokban kapható), vagy 1 evőkanál finomítatlan nádcukor
1/2 pohár (125 ml) rizstej vagy mandulatej
Amíg ezeket előkészítjük és kevergetjük, a sütő melegszik (legjobb azzal kezdeni, hogy bekapcsoljuk a sütőt kb. 200 fokra). A muffinsütő formát/tepsit kiolajozzuk, vagy direkt erre a célra kapható papírral kibéleljük (ha nincs spéci tepsi, a papírok is jók egy normál tepsibe beállítva), majd 3/4 részig megtöltjük a tésztával.
Kb. 20 percig sül, nekem néha 15 is elég. Egy hústűvel meg lehet nézni, hogy készen van-e, ha már gyanúsan feljött és pirulgat, ha tisztán húzod ki a sütiből a hústűt, akkor OK.

Vaniliás rudacskák

Hozzávalók:

25 dkg tk. rozsliszt
15 dkg vaj
1 lapos mokkáskanál stevia por, aki édesen szereti közben kóstolgassa meg.
1 késhegynyi őrölt vanilia
1 késhegynyi őrölt fahéj
1 sütőpor
10 dkg dió, mandula vagy mogyoró, vagy vegyesen
Elkészítés:
A hozzávalókat összegyúrjuk, ceruzavékony hengereket (5 cm hosszú) kell belőle kialakítani. Olívaolajjal kikent tepsiben megsütjük.
A tésztát lehet laposra nyújtani és formákra szaggatni, majd sütést követően aprósüteményként, vagy különféle gyümölcskrémekkel leöntve tálalni.

Fahéjas tejkoktél

Hozzávalók:

2,5dl natúr szója-rizs ital
2 teáskanál natúr karobpor
1 teáskanál fahéj
3 szem stevia tabletta
Elkésztés:

A felmelegített szója-rizs italban elkeverjük a hozzávalókat és ezzel egy nagyszerű ízű, minden alkotórészében természetes, natúr alapanyagú és ennél fogva maximálisan egészséges italhoz jutunk.

Vaniliás puding

Hozzávalók:

3/4 teáskanál stevia por
3 evőkanál kukoricakeményítő
3 bögre zabtej (7dl)
4 teljes tojás felverve
1 evőkanál vaj
2 teáskanál őröltvanília
Elkésztés:

Egy közepes lábasban keverjük össze a kukoricakeményítőt a stevioside porral. Adjuk hozzá a zabtejet, majd közepes lángon melegítsük addig, amíg be nem sűrűsödik és el nem kezd forrni. Amikor már kicsit forr, még két percig kevergessük, majd vegyük le a tűzről. Az így kapott forró keverékből vegyünk ki kb. egy bögrényit és folyamatos kevergetés közben fokozatosan adjuk hozzá a felvert tojásokhoz. Majd az így kapott keveréket öntsük folyamatos kevergetés közben vissza a lábasba. Tegyük vissza a tűzre, melegítsük addig, amig el nem kezd bugyogni, de már ne forraljuk, vegyük kicsit vissza a lángot és még 2-3 percig kevergessük. A lábast vegyük le a tűzről és adjuk hozzá a vajat és a vaníliát. Adagoljuk ki tálkákba a pudingot, takarjuk le, majd lehűlés után tegyük hűtőbe.

Zabpelyhes-almás muffin

Hozzávalók:

1 bögre(kb. 2,4 dl) teljes kiőrlésű búzaliszt
1 bögre zabpehely
3 teáskanál sütőpor
1/2 teáskanál só
2 teáskanál fahéj
1/2 teáskanál szerecsendió
1 teáskanál stevia kivonat
1 tojás
3/4 bögre gabonatej
1/4 bögre olvasztott vaj vagy kókuszzsír
1 közepes meghámozott és feldarabolt alma
3/4 bögre mazsola
Elkésztés:

Melegítsük elő a sütőt 200°C-ra. Keverjük össze a búzalisztet, a zabpelyhet, a sütőport, a sót, a fahéjat, a szerecsendiót és a stevioside port. Egy külön tálban keverjük össze a tojást, a tejet, a vajat(kókuszzsírt), az almát és a mazsolát. A száraz összetevőket fokozatosan keverjük össze a folyékony összetevőkkel. Amikor a massza összeállt, kanalazzuk a tésztát kivajazott muffin formákba. Süssük 15-20 percig.
 

mézesmaci

Kitiltott (BANned)
Burgonyaleves, zöldséges​

Burgonya 40 dkg Paradicsom 5 dkg
Sárgarépa 10 dkg Petrezselyem zöldje 1 cs.
Petrezselyemgyökér 10 dkg Szerecsendió-virág darabka
Zellergumó 5 dkg Vöröshagyma 5 dkg
Étolaj 1 ek. Konyhasó 1 kk.
Zöldpaprika 1 db
Az olajban átfuttatjuk a reszelt vöröshagymát, majd beletesszük az apró kockákra vágott sárgarépát, petrezselyemgyökeret, zellergumót. Meghintjük a finomra vágott petrezselyem zöld felével és jól összepirítjuk. Kevés vizet vagy zsírtalan csontlevet öntve rá, fed&otilde; alatt pároljuk. Amikor félig puha, hozzáadjuk a burgonyát, a zöldpaprikát, a paradicsomot és egy darabka szerecsendió-virágot. Megsózzuk, felöntjük kb. 1 liter vízzel vagy csontlével, és lassú t&ucirc;zön puhára f&otilde;zzük. Frissen vágott petrezselyem zöldjével megszórva tálaljuk. Második fogásnak sülthús javasolt f&otilde;zelékkel (tök, sárgarépa, zöldbab, lucskos káposzta, paradicsomos káposzt)
Energia : 526 kJ / 126 kcal Szénhidrát : 23,3 g
Rizsleves
Olaj 1 ek. Konyhasó
Tejföl 1 dl Petrezselyemgyökér 10 dkg
Liszt 1 ek. Sárgarépa 10 dkg
Rizs 6 dkg Vöröshagyma 5 dkg
Ételízesít&otilde; Petrezselyem zöld
F&ucirc;szerpaprika
Olajon a kockázott vöröshagymát átfuttatjuk, t&ucirc;zr&otilde;l levéve hozzáadjuk a f&ucirc;szerpaprikát, kockázott zöldségeket ,ízesítjük sóval , majd kevés vízzel felöntve f&otilde;zni kezdjük . Ha a zöldségek félig megpuhultak hozzáadjuk a rizst és csontlével vagy vízzel felöntve tovább f&otilde;zzük. Ha a rizs megpuhult tejföllel, liszttel behabarjuk , 2-3 percig összeforraljuk , majd apróra vágott petrezselyem zöldet adunk hozzá .
Energia : 543 kJ / 130 kcal Szénhidrát : 19 g



Marhapörkölt

Marhahús ( lapocka ) 40 dkg konyhasó
Vöröshagyma 10 dkg Olaj 1 ek
F&ucirc;szerpaprika Bors
A sovány marhahúst kockára vágjuk. A felhevített olajon átfuttatjuk az apróra vágott vöröshagymát, t&ucirc;zr&otilde;l levéve beletesszük a f&ucirc;szerpaprikát, átforgatjuk, majd hozzáadjuk a felkockázott húst. T&ucirc;zre visszatéve összepirítjuk, sózzuk, majd kevés vízzel felengedve, többször zsírjára pirítva pároljuk, míg a hús megpuhul. Köretnek javasolt 20 dkg tisztított burgonya megf&otilde;zve, vagy 5 dkg rizs vagy tészta a szokásos módon elkészítve (kb. 40 g szénhidrát, 180 kcal-val)
Energia: 740 kJ / 177 kcal Szénhidrát: 3,9 g

<TABLE style="BORDER-RIGHT: #dba464 1px solid; BORDER-TOP: #dba464 1px solid; BORDER-LEFT: #dba464 1px solid; BORDER-BOTTOM: #dba464 1px solid" cellPadding=5 width="100%" bgColor=#fff4d8><TBODY><TR><TD style="TEXT-ALIGN: left" width="30%" bgColor=#ffd696><CENTER>
UrkrRhIGmgaozldG.jpg
</CENTER>Hozzávalók


50 dkg karfiol
5 dkg túró
3 dkg vöröshagyma
2 dl joghurt
1 kk. étolaj
só, ecet, petrezselyemzöldje​

<TD><TD vAlign=top align=left>A kisebb rózsáira szedett karfiolt enyhén sós vízben majdnem puhára főzzük. Leszűrjük, és kihűtjük. A joghurtot csomómentesre keverjük a túróval, az olajjal, és ízesítjük sóval, petrezselyemzölddel, és a nagyon apróra vágott hagymával. A karfiolra öntjük és óvatosan összekeverjük.​

Energia: 102 kcal
Szénhidrát: 9 g
</TD></TR></TBODY></TABLE>​

<TABLE style="BORDER-RIGHT: #dba464 1px solid; BORDER-TOP: #dba464 1px solid; BORDER-LEFT: #dba464 1px solid; BORDER-BOTTOM: #dba464 1px solid" cellPadding=5 width="100%" bgColor=#fff4d8><TBODY><TR><TD style="TEXT-ALIGN: left" width="30%" bgColor=#ffd696><CENTER>
kTtRyxkuglPFJAFf.jpg
</CENTER>Hozzávalók


2 személyre
Hozzávalók:

2 db csirkecomb
50 dkg fejeskáposzta (lehet lila is)

ecet
édesítőszer
köménymag
bors
1/2 fej vöröshagyma​

<TD><TD vAlign=top align=left>Elkészítés:

A megmosott csirkecombokat besózzuk, meghintjük borssal, és az alufóliába csomagolva 20 percig sütjük. Majd kinyitjuk a fóliát, és hagyjuk még kb. 10 percig pirulni, hogy ízletesebb legyen. Közben a fejeskáposztát vékony szeletekre vágjuk vagy legyaluljuk. Teflonban 1/2 hagymát (melyet apróra vágtunk) fonnyasztunk, erre tesszük a káposztát, majd ecettel, édesítőszerrel, köménymaggal ízesített vízzel felöntjük. Ne sokat kevergessük, hogy a káposzta ne töredezzen, szálas maradjon.​

Egy adag: 1050kJ (250 kcal), 17g szénhidrát.
</TD></TR></TBODY></TABLE>​

Alma gombóc​

<TABLE style="BORDER-RIGHT: #dba464 1px solid; BORDER-TOP: #dba464 1px solid; BORDER-LEFT: #dba464 1px solid; BORDER-BOTTOM: #dba464 1px solid" cellPadding=5 width="100%" bgColor=#fff4d8><TBODY><TR><TD style="TEXT-ALIGN: left" width="30%" bgColor=#ffd696><CENTER>
SbbSLfnUJdKQLCKk.jpg
</CENTER>Hozzávalók


Hozzávalók:

40 dkg alma
5 dkg liszt
1 dkg zsemlemorzsa
3 db tojás
1 dl tej
édesítőszer, fahéj​

<TD><TD vAlign=top align=left>Elkészítés:

Az almát meghámozzuk, kimagozzuk és apróra vágjuk. Tálba tesszük, ráöntjük a tojásokat, hozzáadjuk a tejet, a zsemlemorzsát és a lisztet. Forró sós vízben kifőzzük a gombócokat, pici margarinra szedjük , és megszórjuk fahéjjas édesítőszerrel.​

Energia: 219 kcal
Szénhidrát: 35 g​

</TD></TR></TBODY></TABLE>​

Almaturmix.​

<TABLE style="BORDER-RIGHT: #dba464 1px solid; BORDER-TOP: #dba464 1px solid; BORDER-LEFT: #dba464 1px solid; BORDER-BOTTOM: #dba464 1px solid" cellPadding=5 width="100%" bgColor=#fff4d8><TBODY><TR><TD style="TEXT-ALIGN: left" width="30%" bgColor=#ffd696><CENTER>
IdSPHZlTaBEOIQSs.jpg
</CENTER>Hozzávalók


2 személyre
Hozzávalók:

2 közepes alma
5 dl tej
esetleg 2 szem szacharin​

<TD><TD vAlign=top align=left>Elkészítés:

Az almákat félbe vágjuk, magházát kiemeljük, apró kockára vágva összeturmixoljuk a tejjel.
</TD></TR></TBODY></TABLE>​
 

atanna

Állandó Tag
Állandó Tag
sajnos az 1-es típus a 4-5 évesek körében egyre gyakoribb. a diétával nincs gond, a kezdetben rémületünkben összevásárolt diabetikus horror árú cuccok helyett már a normál ételeket vesszük. pl. kenyérből annyit kellett volna ennie a csökkentett szh.tartalmúból, h majdnem kipukkadt. sosem volt nagyétkű, csokit, édességet chipszet nem ismert, így ezekről nem is kellett leszoknia. sajna a betegsége óta eszik inkább ilyeneket (mármint diabetikus csokit, jégkrémet, kólát). az ember valahogy próbálja elviselhetőbbé tenni a helyzetét, és ilyen apró örömöket becsempészni a mindennapokba.
répacukrot, finomlisztet száműztem, helyette fruktóz, sorbit, sztívia, teljes kiörlésű lisztek meg a szegedi gabonakutató lisztjei vannak.
és várjuk a csodát, hátha egyszer ez a gyógyíthatatlan betegség mégis gyógyítható lesz...
 

atanna

Állandó Tag
Állandó Tag
Diabetikus mézeskalács<o></o>

Hozzávalók:<o></o>

Tésztához:<o></o>

&frac12; üveg, azaz 125 g „mézpótló” („DIABET” diabetikus édesség méz helyett), <o></o>
5 dkg Ráma margarin, /5 dkg vaj<o></o>
2 tojás, <o></o>
2 csapott evőkanál Canderel édesítőpor /10g fruktóz<o></o>
1 teáskanál őrölt fahéj,1 csapott kávéskanál őrölt szegfűszeg /5g kotányi mézes fűszerkeverék <o></o>
1 púpos teáskanál sütőpor / szódabikarbóna
40 dkg liszt /120g teljes kiörlésű tönkölyliszt + 200g diab. linzerliszt<o></o>
A díszítéshez:<o></o>

darabolt dióbél (vagy mogyoró, mandula), 1 tojásfehérje a bekenéshez.<o></o>
Elkészítés:<o></o>

Egy tálban a mézpótlót és a margarint meglangyosítjuk. Egy másik edényben az édesítőport kikeverjük a tojásokkal, majd hozzáadjuk a sütőport, a fahéjat és a szegfűszeget, együtt jól összedolgozzuk, és hozzáöntjük a langyos, margarinos „mézhez”. Együtt újból jól összedolgozzuk.
Végül hozzáadjuk a lisztet, és jól összegyúrjuk a tésztát (ha úgy érezzük, hogy nagyon ragad, adjunk még hozzá lisztet). Takarjuk le konyharuhával, és szobahőmérsékleten pihentessük legalább fél napon keresztül.
Kilisztezett nyújtódeszkán nyújtsuk ki kb. fél cm vastagságúra, és szaggassuk ki különböző formákkal (szív, hold, csillag stb.). Sütőpapírral kibélelt tepsibe rakjuk a kiszaggatott darabokat, megkenjük tojásfehérjével, és díszítésként a közepükbe belenyomunk 1-1 diódarabot (vagy 1-1 szem mogyorót, mandulát). Forró sütőben mogyoróbarnára megsütjük, bő 5 perc alatt megsül. Ünnep előtt egy héttel már elkészíthető, fém dobozokban jól tárolható.<o></o>
<o></o>
összesen 54,3g szh./100g-ban
az eredeti receptet valahol a neten találtam, nem emlékszem, hol. félkövérrel a módosított, kipróbált változat látható. díszítést nem tettem rá, az tovább növeli a szh-tartalmat.
kisfiam szerint ugyanolyan finom, mint a cukros változat, pedig az régebben a kedvence volt.
<o>
</o>

<o:smarttagtype namespaceuri="urn:schemas-microsoft-com<img src=" http:="" www.canadahun.com="" forum="" images="" smilies="" icon_surprised.gif="" border="0" alt="" title="Surprised" smilieid="2" class="inlineimg"></o:smarttagtype>[FONT=&quot]Túró Pufi[/FONT]<st1:metricconverter productid="0.5 kg">
[FONT=&quot]0.5 kg[/FONT]</st1:metricconverter>[FONT=&quot] túró<o></o>[/FONT]
[FONT=&quot]4 tojás<o></o>[/FONT]
[FONT=&quot]2 evőkanál fruktóz<o></o>[/FONT]
[FONT=&quot]8 evőkanál liszt<o></o>[/FONT]
[FONT=&quot]1.5 kávéskanál sütőpor<o></o>[/FONT]
[FONT=&quot]<o></o>[/FONT]
[FONT=&quot]Ezeket jól elkeverni, forró olajban vagy zsírban kis lángon, fedő alatt pirosra sütni.<o></o>[/FONT][FONT=&quot]<o></o>[/FONT]
[FONT=&quot]Kb. 12g/100g szh.<o></o>[/FONT]

Diós-almás süti

1 pohár tejföl (1,5%) 6,3 CH
2 pohár tk. rozsliszt 190g 139,0 CH
1 sütőpor
1 tojás (kicsi)
1 pohár olívaolaj
2 ek. folyékony édesítőszer
9 dkg dió 10,0 CH
őrölt fahéj
35 dkg reszelt alma 24,5 CH

A mérőeszköz a tejfelespohár. A hozzávalókat egyben géppel összekeverjük krémes állagúra. Az alma kerül bele utoljára. Előmelegített sütőben 170-175 fokon 40 perc.

ennek a krémnek az eredetije horváth ilona szakácskönyvében fehér torta néven található. hosszasan kísérleteztem vele, míg elnyerte a tökéletes diabetikus formáját.

gesztenyekrém:

90 g fruktóz 90
60 g liszt (63,9 g/100 g) 38,34
200g gesztenyemassza (32,6 g/100 g) 65,2
6dl tej 30
400g vaj
pár csepp rum vagy aroma, legtöbbször ki is hagyom
<o></o>
ide teljes kiőrlésű tönkölylisztet szoktam használni de biztos lehet a linzerrel is, akkor még kevesebb lesz a szh.
<o></o><o></o>
A fruktózt és a lisztet összekeverem egy lábosban, óvatosan hozzá a tejet, hogy ne legyen csomós. Melegíteni addig, amíg be nem sűrűsödik, majd kihűteni.
Közben a vajat habosra keverni a gesztenyével, majd bele a kihűtött tejes-lisztes krémet.
<o></o>
1280 g krém
223,54/12,8=17,46
<o></o>
<o>lehet vele tölteni tortaformában sütött piskótát, maradék krémmel díszíteni a teteját, isteni szülinapi torta lesz belőle!
</o>
torta (piskóta+krém) kb. 20 g szh/100 g
de szoktam piskótatekercsbe is tenni, ha nincs ünnepi alkalom, egyszerűbb az elkészítése.

[FONT=&quot]Diabetikus krumplis kenyér[/FONT]

[FONT=&quot]A hozzávalókat ilyen sorrendben bepakolni a gépbe:<o></o>[/FONT]
[FONT=&quot]1dl langyos tej; <o></o>[/FONT]
[FONT=&quot]350g liszt; <o></o>[/FONT]
[FONT=&quot]500g főtt, áttört krumpli; <o></o>[/FONT]
[FONT=&quot]1tk. só; <o></o>[/FONT]
[FONT=&quot]1 csepp stevia; <o></o>[/FONT]
[FONT=&quot]2ek. olaj; <o></o>[/FONT]
[FONT=&quot]1,5 cs. szárított élesztő. <o></o>[/FONT]
[FONT=&quot]a krumplit sós vízben főzöm. 1kg-os normálkenyér (1-es) programon<o></o>[/FONT]
 

mézesmaci

Kitiltott (BANned)
Cukorbetegség diétájában JAVASOLHATÓ élelmianyagok:
  • gabonafélék, kenyér, péksütemény
    csak mérve fogyaszthatók: teljes kiőrlésű liszt, ebből készült kenyerek, péksütemények, tészták, korpával, magvakkal dúsított kenyér és péksütemények, barna rizs, durum tészta, gabonapelyhek, hajdina, köles, búza- és zabkorpa, nem cukrozott müzlik, pászka
  • zöldség és főzelékfélék, gombák, hüvelyesek
    saláták zsírszegény (pl. joghurtos, ecetes, kefíres, citromleves) öntettel, párolt, rakott, töltött zöldfőzelékek, habart és diétás rántással készült sűrített főzelékek, paraj, sóska, zöldbab, zöldpaprika, retek, karfiol, brokkoli, gomba, kelbimbó, padlizsán, karalábé, káposzta, tökfélék, uborka, paradicsom
  • gyümölcsök
    csak mérve fogyaszthatók: friss asztali gyümölcsök, aszalt gyümölcsök (alkalmanként 3-4 dkg mennyiségben), lekvár (alkalmanként max. 2 teáskanálnyi mennyiségben), befőtt, kompót (kevés cukorral)
  • olajos magvak
    gesztenye, pattogatott kukorica, dió, földimogyoró, kesudió, kókusz, mandula, mák, mogyoró, napraforgómag, paradió, pisztácia, tökmag (legfeljebb 2-3 dkg mennyiségben)
  • zsiradékok
    növényi olajok (különösen ajánlott: lenmag-, kukoricacsíra-, repce-, olívaolaj), csökkentett zsírtartalmú margarinok (alkalmanként 1 teáskanálnyi mennyiségben)
  • húsok, hús-készítmények, hal
    szárnyashús bőr nélkül, sovány sertés-, marha- vagy borjúhús (pl. karaj, comb), vadhúsok, nyúl, halkonzervek, max. 20% zsírtartalmú felvágottak (pl. gépsonka, csemege karaj, baromfi virsli), zsírszegény (pl. párolt, főtt, grillezett, vaslapon, són, alufóliában sült) húsételek, zsírszegényen elkészített halételek heti min. 1x
  • tej és tejtermékek
    1,5% zsírtartalmú tej, kefír, light és natur joghurt, joghurthab, író, aludt tej, sovány és félzsíros túró, 12% zsírtartalmú tejföl, krémtúró, sovány (max. 20% zsírtartalmú) sajtok (pl. Tolnai sovány, Köményes, Óvári, mozzarella)
  • tojás
    tojásfehérje, teljes tojás hetente max. 3 db zsírszegényen elkészítve (pl. főtt, buggyantott), ajánlható: omega 3 zsírsavban gazdag ún. okos tojás
  • édességek
    csak mérve fogyaszthatók: diabetikus torták, csokoládék, édességek.
  • italok
    víz, ásványvíz, tea édesítőszerrel, kávé édesítőszerrel, mérve fogyaszthatók: zöldség- és 100%-os gyümölcslé (alkalmanként 2-3 dl mennyiségben), vízzel, sovány tejjel készült turmix, alkalmanként max. 2 dl száraz bor, sör, light üdítők
 

mézesmaci

Kitiltott (BANned)
Holland almás sütemény


(10-12 adag)
Eredeti holland recept szerint,
Steviával édesítve, hogy cukorbetegek és fogyókúrázók is fogyaszthassák.



Hozzávalók:
3 közepes méretű meghámozott, csíkokra vágott alma
1 teáskanál Stevia por
1 evőkanál méz (tetszőlegesen, ízlés szerint)
1 teáskanál őrölt fahéj
2/3 pohár puha vaj
4 tojás
1 teáskanál vanília kivonat
2 pohár teljes kiőrlésű liszt
1/8 teáskanál tengeri só
1 teáskanál sütőpor
Elkészítés:
Egy tálban keverje össze az almát, 1/4 teáskanál Stevia port és a fahéjat, és hagyja állni a almát egy órát.
Egy nagy tálban keverje ki a vajat és 3/4 teáskanál Stevia port, hogy a vaj könnyű és habos legyen.
Adja hozzá egyesével a tojásokat. Minden tojás után verje tovább a habot.
Keverje hozzá a vanília kivonatot és a mézet.
Folyamatosan adagolja a krémhez a lisztet, a sót és a sütőport, és keverje ezeket addig, amíg csomómentessé válik a tészta.
Öntse a masszát egy tepsibe.
Függőlegesen tolja bele az almaszeleteket a tésztába, egymáshoz közel.
Előmelegített sütőben 170°C-on süsse a süteményt kb. 1-1 1/2 órán át, amíg a tésztába szúrt fogpiszkáló tisztán nem jön ki.
Miután elkészült, hagyja a süteményt a sütőben 10 percig, majd vegye ki.
Melegen tálalja.

Zeller leves.​

Összetevők

1 db nagy zellergumó
1 kis fej vöröshagyma
1 szál sárgarépa
1 szál petrezselyemgyökér
2 húsleveskocka
késhegynyi őrölt fehér bors
1 evőkanál étolaj
késhegynyi morzsolt tárkony
1 mokkáskanál bazsalikom
petrezselyemzöld

Elkészítés


A hagymát nagyon apróra vágom, kicsit megdinsztelem az olajon, majd hozzáadom a felkockázott zellert, sárgarépát, petrezselyemgyökeret és rövid ideig dinsztelem. A fűszerekkel megszórom, kicsit még párolom, majd felengedem kb. 1,5 liter vízzel és hozzáadom a leveskockákat.
Kb. fél órányi főzés kell, mire a zöldségek megpuhulnak. Ha a leveskockától nem elég sós, utánasózom, ízlés szerint.

<TABLE class=recipe-table cellSpacing=0 cellPadding=0 width=560 summary="Receptek listája" border=0><TBODY><TR><TD style="LINE-HEIGHT: 18px" colSpan=3><H2 class=h2-border>Egyéb javaslatok


Tálaláskor levesgyöngyöt adok hozzá. </TD></TR><TR><TD colSpan=3></TD></TR></TBODY></TABLE>
</H2>




Sült lazac cukkini mártással

<TABLE class=recipe-table cellSpacing=0 cellPadding=0 width=560 summary="Receptek listája" border=0><TBODY><TR><TD colSpan=3>Összetevők

40dkg lazac filé, bôr nélkül
oliva olaj
0,5 ek borecet
1 kk Dijon mustar
1 maréknyi koriander
petrezselyem
vöröshagyma
1 közepes cukkini
pirospaprika
oregano
citrom​


</TD></TR><TR><TD style="LINE-HEIGHT: 18px" colSpan=3>Elkészítés


Egy kis tálkában összekeverjük a fuszereket és egy csipet sót. Beleforgatjuk a lazacszeleteket. Serpenyőben forró olajon közepes lángon megsütjük mindkét oldalát. Ezután tepsibe tesszük (vagy ha van lapattinthatós nyelű serpenyőnk, akkor azzal együtt betesszük a sütőbe) és előmelegített sütőben sütjük míg finom puha nem lesz. Közben a hagymát és a cukkinit felkockázzuk és a petrezselymet felaprítjuk. Olajon a hagymát és a cukkinit puhára (szinte pépesre) sütjük, hozzáadjuk a mustárt és a borecetet, majd a legvégén a petrezselymet. Facsarhatunk bele citromlevet is, még pikánsabb lesz (vagy akár a lazacot is meglocsolhatjuk vele talalás előtt.) Jól elkeverjük, majd félretesszük hűlni. </TD></TR><TR><TD colSpan=3> </TD></TR><TR><TD style="LINE-HEIGHT: 18px" colSpan=3>Egyéb javaslatok


Vigyázzunk arra, hogy a lazacot ne süssük túl sokáig, mert nagyon kiszárad és elveszti a zamatát. </TD></TR></TBODY></TABLE>
da2774c2.jpg

Cukorbeteg diétában kipróbált receptek

A cukorbeteg diéta kapcsán a hagyományos recepteket csak sok próbálkozással tudjuk az igényeinknek megfelelően alakítani. Folyamatosan bővülö receptgyűjteményünkbenkipróbált receptek közül válogathat.
A meggy

A meggy nem csupán nyersen, de feldolgozva is kedvelt idénygyümölcs. Nem veszti el ízét sem főzés, sem sütés során, remek mártást és befőttet lehet belőle készíteni, a mennyei meggyes pitéről nem is beszélve! Sok vizsgálat támasztja alá. hogy a meggy az egyik legtáplálóbb gyümölcs. Nem csak jelentős antioxidánstartalmát kell kiemelnünk, hanem azt is, hogy olyan antioxidáns-összetevők keverékét tartalmazza, amelyet egyetlen más gyümölcs sem. Ennek köszönhetően a meggy hatásos a gyulladásokkal szemben és csökkenti vércukorszintet.
Az eper, a tavasz slágere!

Az eper kiváló C-vitamin forrás és rostban gazdag gyümölcs. Vásárláskor olyan szemeket válasszunk, amelyeknek szép, igazán piros színük és sértetlen, zöld levelük van. Vigyázzunk a hatalmas eperszemekkel, amelyek belül gyakran üregesek, nincs igazán ízük és levük. Tárolás során tartsuk a gyümölcsöt egy tálcán kiterítve szobahőmérsékleten vagy hűtőben.
Epres italok: eper frappé és eper flip. Szokatlan párosítások, különleges ízek. Nemcsak felfrissülünk tőlük, de jól is lakhatunk velük. Készítsünk néhány pohár frissítő italt, és újult erővel láthatunk neki a munkának vagy éppen meglephetjük barátainkat.
Diabetikus sütemény, tészta és kenyér receptek
Diabet-Mix diabetikus liszt felhasználásával

A diabetikus süteményeknél használhatják a jól bevált családi recepteket is. A liszt részt Diabet-Mix linzer liszttel, egy az egyben helyettesíthetik. A megszokott édesítő szerüket is beletehetik a receptekbe, ha fruktózt használnak, akkor annak mennyiségével számoljanak a szénhidrát-tartalom számításánál! A tészták több nedvességet igényelhetnek a megszokottnál.
Gyakorlatilag a következőkben felsorolt receptekből készült sütik mélyhűtésre is alkalmasak. Célszerű napi adagokra csomagolni és így tárolni, amikor ennének belőle, akkor csak kiolvasztani. Fel lehet melegíteni akár mikrohullámú sütőben is, az arra alkalmas tésztákat pl.: pogácsákat és akkor olyan lesz, mintha most sütötték volna. A többszöri melegítés nem jó ezeknek a termékeknek sem.
 

atanna

Állandó Tag
Állandó Tag
én meg azt sajnálom, h nem tudom megkostolni! legközelebb nyáron fogok pepecselni vele, akkor van a lányom szülinapja, sorozatban 7-8 készül ilyenkor (nagy a család). a fiam pedig januárban már megkapta a maga 8 db tortáját :)
ha netán marad belőle, érdemes lefagyasztani és ínséges időkben elővenni. 10g-os adagokban szoktam, így nem kell utólag méricskélni, csak előveszem egy-egy ebéd után, és mire elfogy a főfogás, kiolvad a desszert.

a mai vacsink:
leveles tésztába tekert sajtos virsli.
eleinte fanny tante leveles tésztát vettem, de a spar-os ugyanolyan finom, sokkal olcsóbb és a szh.tartalma is jóval kevesebb (35/100g).
nagyon egyszerű elkészíteni:
a tésztát kitekerem, hosszában és keresztben is félbevágom, majd mind a 4 részbe beleteszek 1 virslit, mellé kb. ugyanakkora sajtot, és összecsavarom, h ne legyen lyuk sehol. a tetejét beborítom sajttal és előmelegített sütőben kb. 10-15 perc alatt készre sütöm. egy db szh tartalma kb. 25g. nagyon laktató és finom!

köszi, imádom a fokhagymát!
csak sajnos időnként dolgozni is kell menni...
 

KóborAngyal

Állandó Tag
Állandó Tag
Immunrendszer erősítésére...

Nem egészen ide vágó a téma, de talán a cukorbetegeknek is jót tesz egy kis Immunrendszer erősítőkúra..természetes gyógymód, a fokhagyma még senkinek nem ártott...itt egy recept....váljék egészségetekre.
 

atanna

Állandó Tag
Állandó Tag
nekünk a kórházban azt mondták, h nem kell a sajt szh-ját figyelembe venni, mivel a zsíros közeg miatt nagyon lassan szívódik fel. így egy kis sajt nemcsak az íznek teszt jót, hanem növeli a megehető adagot is ;-)
 

ronin55

Állandó Tag
Állandó Tag
Hello!

Én mint gyakorló cukros csak annyit mondanék hogy mindent eszek úgy mint régen (5 éve vagyok cukros) De sokkal többet sportolok! A mozgás a leglényegesebb vérnyomás szív cukor koleszterin (és egyébként is egészséges) szempontból. :D Ha nassolok pl. csokit vagy sütit utána biciklizem egyet...és ami lényeges az egészség tudat, nem állandóan a cukrot mérni(azt úgyis megérzi az ember ha felmegy, vagy le) nem ám azt gondolni folyton hogy beteg vagyok, fenéket kutya bajom!!! :) Legyetek jók!!!!! :D
 

atanna

Állandó Tag
Állandó Tag
az én fiam másfél éve is rengeteget mozgott, ahogy most is. sajnos (vagy nem) finomított cukros dolgokat tilos ennie. az egekbe szökik tőle a vércukra, akármennyit is mozog hozzá. muszáj naponta akár 10x is a cukrát mérnünk, mert nagyon nehéz az inzulint adagolni ilyen kicsi korban. ha nem mérjünk evés előtt, csak találgathatunk, h mennyit egyen vagy ehet-e egyáltalán. a hipo-t simán megérzi, remegni kezd, a magas cukrot azonban nem. max. annyi, h 20 körüli értéknél rengeteget pisil. te mit érzel, ha felmegy a cukrod?
 
Oldal tetejére