Mennyi cukrot fogyasztasz? Diabetes étrend+receptek

Britannie

Állandó Tag
Állandó Tag
Én szeretem az édességet, de vissza is tudom magam fogni.
krumplit szinte nem eszem, rizst és tésztát is ritkán, akkor is zöldségekkel.

Viszont sok gyömölcsöt eszem.
 

sababy

Állandó Tag
Állandó Tag
Mennyi cukrot fogyasztasz?

Sokan fogyókúrájuk során úgy gondolják, hogy mindent megtettek a cukorfogyasztásuk csökkentésére. Lemondtak a csokoládéról a kristály és kockacukorról. De valóban nem eszünk cukrot ha ezeket mellőzzük?

A cukorral az a baj, hogy nagyon sokat eszünk belőle, és gyakran nem is tudjuk, hogy magunkhoz vettük. A fogak romlásán kívül számos betegség, szív és érrendszeri betegségek, magas vérnyomás, epekövek sőt az elhízás kapcsán mozgásszervi panaszok okozója is lehet a túlzott cukorfogyasztás.
Amennyiben lecsökkenti a tápanyagbevitelt, vagyis kevesebbet eszik, de nem kellő mértékben csökkenti le a cukorfogyasztást, ezzel további problémákat okoz szervezetében.

A legtöbb ember szinte születésétől fogva eszik cukrot, már a csecsemőtápszerekben, bébiételekben is megtalálható.
Mivel a cukor tartósítószerként is hat, gyakran olyan ételekben is megtalálható, amire nem is gondolnánk. Ilyenek pl. a zöldség és főzelékkonzervek, savanyúságok, leveskockák. Tudta, hogy a ketchupban átlagosan 8%-al több cukor van mint a jégkrémben? Hogy a kávétejszín helyettesítésére szolgáló tejporok 10%-al több cukrot tartalmaznak mint a csokoládé?

A barna cukrot sok ember egészségesebbnek tartja mint a fehéret. A nyers cukrot azonban a világ sok országában betiltották, mert szennyeződéseket tartalmazhat. Amit a legtöbb helyen barna cukorként árusítanak nem más, mint fehér kristálycukor melasszal lepermetezve.

Több mint 100 féle édes ízű anyag van, amit cukornak lehet nevezni. Amikor a "rejtett" cukor után nyomoz, olvassa el vásárlásnál az ételek cimkéit. Figyeljen arra, hogy a termék, amit megvesz tartalmaz-e mézet, kukoricaszirupot, szacharózt. Keresse az "-óz" végződésű szavakat, mert ezek cukor jelenlétére utalhatnak.

Ne feledje, hogy gyakran az ovosságok sem mentesek a hozzáadott édesítőszerektől.

Én a cukrot legtöbbször mézzel helyettesítem
 

mithrile

Állandó Tag
Állandó Tag
Ez a kedvenc témám. Minden héten legalább egyszer kiakasztok valakit, amikor elmondom a gondolataim, illetve az olvasott dolgokat. A kedvenc ellenkezésem, amit gyakran hallok, hogy "de, hát a cukor kell a szervezet működéséhez!!!" Na, persze. A finomított fehércukor.... Az nagyon kell.
Most néztem éppen körbe a céges hűtőben. Az "epres" joghurton (Danone..) 3x szerepel a cukor. Természeseten a mustárban is a 4. összetevő. Nagyon el kell olvasni a hozzávalókat, ha valaki nem akarja túlcukrozni magát:))
Mi jó ideje nem eszünk fehér cukrot, sem feldolgozott élelmiszereket, mert mindenben van (konzerv, befőtt, felvágott, joghurt stb.) Akkor már inkább a méz - nem kalóriaszegényebb, de természetes, persze, csak ha megbízható embertől veszed, aki nem fehér cukorral eteti a méheket. Bolti mézek szintén kerülendőek...
 

mithrile

Állandó Tag
Állandó Tag
Jah, valaki írta a savanyúságokat. A boltiakban szintén mindegyikben cukor van, szóval valójában ő sem csak a savanyú dolgokat szereti.
 
Inkább kevesebb cukrot, mint egy deka édesítőszert. Bár nagy a reklámjuk ezeknek, de nagyon károsak az egészségre. Ezerszer rosszabbak mintha cukrot ennél, mert ettől csak max. hízhatsz, míg az édesítőktől simán rákot, fekélyt s egyéb belső szervi bajt kaphatsz.
 

istenajandeka9

Állandó Tag
Állandó Tag
Osztom a véleményedet Lilla75!

Pláne az aszpartam tartalmú édesítőtől mentse meg a Jóisten az embereket. Én ha használok is cukrot, az csak nádcukor, vagy méz. Más édesítőszer nincs is itthon évek óta.
 

mregaa

Állandó Tag
Állandó Tag
Én már több hónapja áttértem az édesítő szerre.De egy fokkal se jobb.Pedig 1-2 szemet használok a kávéba,de kellemetlen utóhatása van számomra.
 

tavaszieva

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok!
Negy tagu csaladom van ,mi ket haromhavonta hasznalunk el 1 kilo cukrot ,igaz nem sutok sutit .Mivel konnyen hizom nem is hianyzik.
A mezet en is hasznalom de nagyon ritkan ,megszoktam a gyerekeimmel egyutt a teat cukor nelkul inni,a kavet tejjel vagy fruktozzal ,ez gyumolcsbol kivont ,de szerintem amit ipari tehnologiaval allitanak elo ,semmi nem egeszseges 100%
A csokirol azert nem tudok lemondani ,de azert ha lehet csak fekete csokit eszem es keveset.
Figyelmetekbe ajanlok egy filmet . Elgondolkodtató film, ami nagyon fontos kérdésekre ad választ.

http://www.rainmakerteam.co/video/Foodmatters_hu/foodmatters_hu.html
 
Oldal tetejére