Hírek Mennyivel csökkenne a tengerszint, ha az összes hajó eltűnne a vízből?

A klímaváltozás egyik legpusztítóbb hatása, hogy az emelkedő tengerszint miatt már a következő évtizedekben is számos település, sőt, akár komplett országok kerülhetnek víz alá. Adódik a kérdés: változtatna-e ezen bármit, ha az összes hajót kivennénk a vízből?

A Review of Maritime Transport 2020-as jelentése szerint a tavalyi évben mintegy százezer, száz tonnánál nagyobb űrtartalmú hajó volt a világon. Talán ez adhatta az ötletet Scott Pio republikánus képviselőjelöltnek is, hogy - hacsak kérdés szintjén is - ellamentáljon azon, vajon változtathatnánk-e a vízszinten, ha a hajókat kivennénk a tengerből. Ahogy arra a Futurism a Raw Story alapján felhívta a figyelmet, Pio a kérdéssel kicsit elkésett, hiszen a What If? szerzője, Randall Munroe néhány évvel ezelőtt már megadta a választ erre a kérdésre.

Arkhimédész óta tudjuk, hogy minden vízbe (pontosabban fogalmazva: folyadékba vagy gázba) mártott test a súlyából annyit veszt, amennyi az általa kiszorított víz (folyadék, gáz) súlya. Munroe ebből kiindulva úgy gondolkodott, hogy ha meg tudja becsülni, hogy mennyi a világ összes hajójának a súlya, akkor ezt elosztva a világóceán területével megkapjuk, hogy mennyivel csökkenne a tengerszint, ha kivennénk a vízből az összes hajót.

Munroe ennek kiszámításához két adatot kombinált. Az egyik a Review of Maritime Transport kiadvány éves összegzése, ami azonban csak a száz tonna bruttó űrtartalmúnál nagyobb hajók "hordképességét" (deadweight tonnage) adja meg, vagyis azt, hogy a hajó maximálisan mennyi üzemanyagot, legénységet és rakományt tud egyszerre szállítani. A másik a Brian Barrass Ship Design and Performance for Masters and Mates című könyvében található táblázat, amelyben a szerző megadta, hogy az egyes hajótípusok hordképessége hogyan viszonyul a vízkiszorításukhoz.




Munroe ez alapján már ki tudta számítani, hogy a világ hajóiak összsúlya nagyjából 2,15 milliárd tonna, amelynek nagyrészét az olajszállító tartályhajók és ércszállító hajók teszik ki. Bár ebben nincsenek benne sem a szabadidős, kedvtelési célú hajók sem pedig a haditengerészeti flották, de a szerző szerint ezek súlya egyébként is elhanyagolható.
Mivel egy tonna víz nagyjából egy köbméternek felel meg, így a 2,15 milliárd köbmétert kell elosztani a világóceán felületével, Monroe pedig ennek alapján arra jutott, hogy
a vízszint hat mikronnal, azaz 0,006 milliméterrel csökkenne a hajók nélkül.
A szerző hozzáteszi, hogy a klímaváltozás szempontjából ez teljesen lényegtelen, hiszen a tengerek szintje évente mintegy 3,3 milliméterrel emelkedik, vagyis mindössze 16 órába telne, hogy a vízszint annyit emelkedjen, amennyit a hajók eltávolításával csökkenne.
A pontosság kedvéért jegyezzük meg, hogy Munroe még 2013-ban végezte el a számításait, azóta pedig a Review of Maritime Transport adatai alapján a nagy hajók hordképessége 1,6 milliárd tonnáról kétmilliárd tonna fölé emelkedett. A Munroe által számított hat mikron emiatt azóta már hét-nyolc is lehet, de ez persze ugyanúgy nem számít semmit a tengerszint szempontjából.

hajok.jpg
 
Érdekes adat erre nem is gondoltam de, talán azért mert semmi értelme.
A környezetszennyezésük annál inkább érdekes.
De, vagy árú vagy tisztább levegő.
Most egyelőre az akciós póló áll nyerésre......
 
Nemrég olvastam, hogy a viz mennyisége nem változik a Földön
ez pedig meglepő mert a leg különbözőbb kémiai folyamatok vizet igényelnek.

Egy másik érdekesség a vízzel kapcsolatban amire nem sokat gondolunk az alternativ energiákkal kapcsolatos.
Ki gondolt arra, hogy a napelemek összegségükben rengeteg vizet igényelnek?

A napelemek nyáron ugy mit az aszfalt nagyon fel tudnak melegedni
és ezért vízzel kell hűteni. Egyszerű azt mondani installáljunk Afrikában egy csomó napelemet de mivel fogjuk öket hűteni és mivel mossuk le a port (homokot) amivel tele fúja a szél?

Nekem is van egy napelemes akku-töltöm, a leg rosszabb üzlet amit valaha csináltam.
Ha gyenge a napsütés akkor napokig kell várni mire feltöltődik az akku,
ha erősen süt a nap akkor pedig az árnyékba kell tegyem mert az akku akár mikor felrobbanhat. :)
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

petrucy wrote on sizsu's profile.
Megtisztelve érzem magam a követés bejelölése miatt.-))
vorosmart wrote on bsilvi's profile.
Köszönömszépen a legújjab fordítást !
A "friss üzenetek + napok óta nem jelennek meg,hibát jelez
vorosmart wrote on DeeYoo's profile.
Köszönöm szépen a fordítást.

Statisztikák

Témák
38,094
Üzenet
4,794,837
Tagok
615,337
Legújabb tagunk
dublikaty_leKt
Oldal tetejére