Miért kerül háttérbe a férj a gyermekek megszületése után?

ABandi66 témája a 'Dumcsi' fórumban , 2015 Október 27.

 1. Jaszladany

  Jaszladany Állandó Tag

  Kár, hogy elcsendesedett ez a topic, pedig nagyon érdekes és fontos témát feszeget.
  Annak, hogy a gyerek megszületése ne szorítsa háttérbe a férjet egyetlen módon lehet ellene tenni. Hogy nő számára érzelmileg fontosabb marad a férje, mint a gyereke, még akkor is, ha a gyermek, különösen kezdetben, több figyelmet és törődést igényel, mint a férj. Ám ahogy a gyerek nő és fejlődik, be kell állnia a normális sorrendnek, és nem szabad, hogy továbbra is a gyerek legyen az első helyen. Az első helyen a férjnek kell lennie egy nő életében. Csak így biztosítható, hogy a házasság boldog legyen, ami a gyermek érdeke is. Ráadásul ez később nagyban megkönnyíti a gyerek önállósodását majd elengedését is, mert az anya nem a gyerekében látja az élete értelmét, és nem ragaszkodik hozzá görcsösen. Mert akkor a nőnek a férje lesz a lelki társa, ahogy lennie is kell, nem pedig a gyereke, ami egy abszolút egészségtelen viszony, legfőképp a gyerek szempontjából.
  A gyerek akkor érzi biztonságban magát, és akkor tud helyesen fejlődni a személyisége, ha a szülei szeretik egymást, nem pedig akkor, ha az anyja ajnározza, és bálványt csinál magának belőle.

  Ki lehet próbálni fordítva, és a gyereket tenni az első helyre, és borítékolható a rossz párkapcsolat, sőt, az ilyen anyákból lesznek később a rettenetes anyósok is, akik életük végéig úgy érzik, saját maguknak szülték a gyereküket, és állandóan irányítani akarják a gyerek életét, már a középkorú gyerekét is, tisztelet a kivételnek!

  És még egyet mondok: amelyik nőnek nem a férje van a szívében az első helyen, hanem a gyereke, az nem is szereti a férjét!
   
 2. kisskun

  kisskun Állandó Tag

  Teljes mértékben egyetértek Jaszladannyal. Rengeteg egyedülálló anyuka van manapság Magyarországon, ami az általa felvázolt helyzetnek is köszönhető.
   
  Jaszladany kedveli ezt.
 3. ABandi66

  ABandi66 Állandó Tag

  Upszzzzz....

  No ... elnézést, hogy egy "jó" kicsit hanyagoltam a fórumot. Közben megszületett a második gyermekünk - a második házasságomból. Elsőből még van három ... tehát nem véletlen indítottam el ezt a témát.
  Bocsánat a kiesésért ... de most megpróbálom újraéleszteni ... hisz közben még tapasztaltam egy-két dolgot és a megkérdezett alanyaimtól is gyűjtöttem ötleteket.
  Persze először megköszönöm Jaszladany beszólását, amelyhez máris toldanék egy gondolatot. Ez nem az anya-apa viszonyról van ... hanem többen említették nekem, hogy vannak pillanatok mikor a gyerekünket el kell engedjük és nem kell mindig kimentsük, mert ahányszor ezt tesszük azzal egy kicsit "nyomorékká" varázsoljuk őket. Néha jobb ha egymagukban odlják meg a problémáikat. Erre egy saját bőrömön tapasztalt eset: a fiamot (18 éves korában) kisértem fel Brassóba egyetemre való beíratkozáshoz. Egyszer azon kapom magamat, hogy sorban állok a dossziéval ... hogy beírassam. Hátra is szóltam a mögöttem levő apukának: mondja maga is a fiát íratja be? Igen - jött a normális válasz. Tyűűűű - reagálok én: nem ők kellene a helyünkben legyenek és mi egy árnyékos helyen igyuk a hideg sört amíg ők végeznek??!! :) Szóval ... ne csodálkozzam, hogy a fiam (már 25 éves) még mai nap is nehezen vehető rá, hogy elmenjen és elrendezzen valami papírt egy hívatalban ... és utálja is az ilyeneket ... főleg ha sorba kell álljon. :((
  A lányommal ... aki most töltött 23 évet ... már nem követtem el ezt a hibát. És meg is látszik. Egyetmen, ami lehetőség volt mindent kihasznált ,,, pedig nem kevés papírmunkába került ... pld. így végezett el egy fél évet Spanyolországban az Erasmus program keretén belül. Ahogy végzett ... munkakönyves munkahelyet szerzett Németországban és most Angliába készülnek a barátjával.
  Szóval ... egyetértek Jaszladannyal ... ne tegyük "fogyatékossá" gyerekeinket ... azzal, hogy mindig - mindenben kisegítsük.
  Folytatás következi.....
   
  udvarfy és Jaszladany kedveli ezt.
 4. Jaszladany

  Jaszladany Állandó Tag

  Igazad van, kedves ABandi66, tudnunk kell a megfelelő időben elengedni a gyerekünk kezét. Nekem is van egy 18 éves fiam és a egy 14 éves lányom, szóval mi is épp az "elengedési" szakaszban vagyunk.
  Az én tapasztalatom szerint ez egy folyamat, aminek kb. 14-15 éves koruk körül kell kezdődnie (a lányomnál most kezdjük), és szép fokozatosan egyre több önállóságot és felelősséget bízunk rájuk. Közben állandóan itt vagyunk a háttérben, és monitorozzuk, hogyan boldogulnak egyedül, hogy ha szükséges, számíthassanak ránk, vagy ha úgy látjuk átvehessük az intézkedést. A fiam mostanra már egyedül intézi az iskolai ügyeit, a nyári munkáját, az orvost, és még sok minden mást is. Nagyban elősegítette az önállósodását az is, hogy már van választottja, és ő maga is igényli, hogy felnőttként kezeljük, és saját élete, saját privát szférája lehessen.

  Nem könnyű időszak ez a "húzd meg ereszd meg" elengedéses időszak, hisz félti az ember a gyerekét, és akárcsak Te, én is hajlamos vagyok arra, hogy kivegyem a kezükből az intézkedést, hogy tehermentesítsem őket, és mert nekem gyakorlottabban megy. De úgy van, ahogy mondod, hagyni kell, sőt biztatni kell őket az önállóságra, az önálló döntésekre. Kicsit hasonló ez, mint amikor járni, biciklizni, vagy úszni tanítottuk őket. Eljött az a szakasz, amikor el kellett engednünk őket, hogy megtanulják ezeket, de ott futottunk, úsztunk mellettük árgus szemekkel, hogy elkapjuk őket, ha baj van, míg végül már nem volt ránk szükségük. Így lesz ez az életükben is.

  Ugyancsak tapasztalatom, hogy nagyon nagy segítség ebben a boldog házasság, a harmonikus kapcsolat a házastársunkkal. Én ilyen házasságban élek, és nagyon jó, hogy a férjemmel közösen meg tudjuk beszélni, együtt el tudjuk dönteni, mikor, hogyan helyes ezt az elengedési folyamatot segíteni. És nekem nagyon nagy segítség az is, hogy én a férjemhez ragaszkodok elsősorban, nem pedig a fiamhoz. Ezért nekem ez az elengedési folyamat nem okozott semmilyen lelki traumát. A fokozatosság, illetve az, hogy az életemet a férjem tölti ki, ő a középpontja, és nem a gyerekek, nagyban megkönnyítette számomra azt, hogy mostanra már önálló, felnőtt emberként tudok nézni a fiamra, aki elsősorban nem hozzám, hanem a majdani feleségéhez tartozik. Meggyőződésem, hogy a helyes gyereknevelés alfája és omegája a boldog házasság, a gyermek minden korszakában. Állítom, hogy így még elrontani sem lehet, még ha hibázunk is néha. Egy boldog házasságban és családban szinte nem is tudnak másképp fejlődni a gyerekek, csak egészségesen.
   
  Utoljára módosítva: 2017 Június 25
  Bugi27, Denisam és ABandi66 kedveli ezt.
 5. tipasa

  tipasa Állandó Tag

  .Az anyáknál ha a fiú Nem törvényszerű ,de kiemelt szerepet kap Gyakran el ie rontják Nekem.két lány megkülönböztetett figyelemmel- Helyezés nagyon elol .Rendszerint bemutatták a fiukat. Valószínű a lányok vonzották a valamilyen szinten sérűlt egyedeket Remélem nem ez az általános. Volt olyan aki életében nem végott egy szelet kenyeret. A mama reszortja Ennyi anyás tutyimutyi sérült fiút. Az többségre esernyőmet sem biznám .
  Az utolsó sor amit írtál. Nem tudom miért nem lehet
  mindkettő.
  Más és más a szeretett jellege szintje formája Nem kizáró ok.A férj háttérbe kerül-? Megtette a ráeső feladatot.Van nem is várnak többet !
   
  Jaszladany és udvarfy kedveli ezt.
 6. Jaszladany

  Jaszladany Állandó Tag

  Sajnos biztos elég gyakori esetek ezek, amikről írtál.
  Hogy ne lenne sérült, tutyimutyi egy olyan fiú, aki apa nélkül nő fel? Honnan venné a megfelelő férfimintát? Vagy aki olyan apa mellett nő fel, akiről mindig azt hallja az anyjától, hogy apád ilyen meg olyan? Rombolják előtte az apa tekintélyét...
  Vagy aki három apa mellett nő fel, de egyik se az édesapja, sem fizikai sem lelki értelemben? Legfeljebb valami haver?
  A nők azt hiszik, ha összejönnek egy pasival, azt már a gyerekük automatikusan apjának fogja tekinteni. Soha nem fogja, és soha nem lesz előtte apaminta! A legjobb esetben is egy barát! De az is ritkán, mert a gyerek az új férjet betolakodónak tekinti. Akkor is, ha addig csonka családban volt, akkor meg pláne, ha az apa helyére jött!
  Hogyne lenne sérült a gyerek! Pláne a fiúgyerek!

  Nem lehet a nő szívében első helyen a férje is, és a gyerekei is! Valóban más a szeretet jellege, de a férj iránt érzett szeretetnek és ragaszkodásnak kell az erősebbnek lennie. Mert az a tapasztalatom, hogy ha nem az, akkor automatikusan elfoglalja a gyerek a férj helyét is a nő szívében. Nem tudom miért van így, de így van!
  És általában pont azért tudja elfoglalni, mert a férjnek soha nem is volt helye a nő szívében. Ha a férj csak a keresőgép szerepét tölti be, csak kisegítő személyzet a nő és a család életében, akkor valóban végül, amikor már teljesítette a feladatát, akkor leselejtezésre kerül. És ez végtelenül szomorú! És ezt látják a gyerekek is, és ezt a szemléletet viszik tovább!
   
  Bugi27, pitti, tornando és 1 másik tag kedveli ezt.
 7. tornando

  tornando Őstag Ezüst támogató

  A három apás verzió mögött már, nagyon más probléma is van.
  Meggondolatlanság?
  Szerintem még a haverja se lesz a gyereknek.
  Csak egy jött ment.Hát egymást váltják ezt tapasztalja.
  Rosszabb mint a csonka család, stabilitást se ad.
  Eredménye lehet egy értékrend nélküli kezelhetetlen, fiú.
  ......................
  Ezt látom itt velem szemben, felnőtt a fiú de mindég bizalmatlan volt egy jó szóra is rácsodálkozott.
  Most meg valahol valami szektás csoportban keresi a valahová tartozást.
  Meg a férfi mintát.
  Talán bőrfejúek?
  Nem tudom az öltözködés és a hajviseletből sejtem.
   
  Utoljára módosítva: 2017 Augusztus 1
 8. tipasa

  tipasa Állandó Tag

  Lányokról semmi? Sok a sérült gyerek az biztos Gyereke bárkinek lehet. Példakép kevés vagy nincs
   
 9. Jaszladany

  Jaszladany Állandó Tag

  Igazad van.
  És a lányokról is érdemes szólni néhány szót... Nekik is ugyanolyan fontos a megfelelő apakép, mint a fiúknak. Egyáltalán, a megfelelő minta a házasságra. Mindegy, milyen nemű a gyermek, a legnagyobb ajándék, amit a szülők a gyermeküknek adhatnak, hogy szeretik EGYMÁST!
   
  Bugi27, tipasa és pitti kedveli ezt.
 10. tipasa

  tipasa Állandó Tag

  bárkinek lehet gyereke !Drogosnak idúlt alkoholistának stb.Milyen mintát látott az a lány.Újszülött gyermekét hagyta meghalni Disznóolban rejtette el!Szönyü még leírni is.Újszülött gyermekét földhözvágta Rettenetes! Példakép a fél utca csavarlazitot iszik ! Melyik gyerekből lesz repűlőgép szerelő ? Példakép és rengeteg odafigyelés és igy sem könnyü.Bizony volt amit mi sem vettünk észte Nagy gonddal neveltük a lányokat Még is !
  Elmosolyodtam a záró szavaidon.A lányok imádták ha ennek bármilyen Apró megnyilvánulását látták !
  Kitünő téma ! gyermeknevelés.Iskola család
   
  Jaszladany kedveli ezt.
 11. Nálunk nem így volt. Több volt a dolgom mint előtte. Mindenből kivettem a részem. Van is csodás 2 gyerekem.
   
  Beka Holt kedveli ezt.
 12. philippagregory

  philippagregory Állandó Tag

  Sziasztok! Szerintem magyaroszágon a 3 éves gyes is káros, rombolja a házasságokat. A nő teljes mértékben kiesik a munkából, egyebekből és ez sok egyéb frusztrációt okoz a házasságon belül. Mi a véleményetek erről?
   
 13. Jaszladany

  Jaszladany Állandó Tag

  Szia!

  Az én véleményem... Én 19 éve vagyok "gyesen", vagyis 19 éve vagyok itthon (kiesve a munkából), és ez nemhogy nem rombolta a házasságomat, hanem kifejezetten boldog a házasságom. 34 éve élek szerelemben és egyetértésben a férjemmel.
  Én úgy vagyok boldog és kiteljesedett, hogy itthon nevelem a gyerekeinket, vezetem a háztartást, intézem a család ügyeit, és engem teljesen elégedetté tesz, hogy feleség vagyok és anya (ebben a sorrendben). Ettől egyáltalán nem vagyok frusztrált, és eszem ágában sincs visszatérni a munka világába, ha nem muszáj. És a férjem sem frusztrált, legalábbis nem úgy tűnik, hogy zavarja, hogy egy kiegyensúlyozott, szerelmes feleség várja otthon csókkal és vacsorával, egy békés, rendezett otthon, egy olyan család, ahol felnéznek rá, tisztelik, elismerik az erőfeszítéseit, és rajongásig szeretik :)

  A gyes nem kötelező, ha valaki úgy érzi jól magát, hogy bevágja a gyerekét a bölcsibe 6 hetesen, és elmegy dolgozni, azt is megteheti. Szerintem fontos, hogy minden házaspár, de főleg a nő, maga dönthessen arról, hogy mi a fontosabb számára, vagy mire van lehetősége a családnak. Fontos lenne, hogy aki akar, otthon maradhasson.
  A gyes önmagában nem rombolhatja a házasságot. Nem muszáj gyes-re menni.
  Szerintem sokkal inkább rombolja a házasságot az, ha mindkét fél egész nap melózik, este hazaesnek hullafáradtan, akkor a nyakukba szakadnak a gyerekek, egymásra alig van idejük, és a mindennapos taposómalomban a házasság átalakul egy családfenntartó, gyereknevelő Kft-vé, a szerelem pedig szép lassan kihűl. Ez az ami frusztrációhoz vezet.
   
  Utoljára módosítva: 2017 November 23, 15:53
  tipasa kedveli ezt.
 14. tipasa

  tipasa Állandó Tag

  Ha két gyerek van A Mami otthon van egy gyerekre 1/2 szeretet odafigyelés gondoskodás jut. Ovi bölcsi 1/ valami sok Ennyire eegyszerü.Az a fontos mi a gyereknek a jó. Ő azt szereti ha otthon van .a mami Még a tesó is sok sokszor.Ezzen kivül minden más szükség megoldás. Ami bizony nyomot hagy.
   

Megosztás