Mi a különbség az otthoni ápolás és a hospice között?

C

CanadaHun

Vendég
hospice_nagykep.jpg

Majdnem ugyanaz - legalábbis egy rendelet szabályozza mindkettőt -, de mégsem. Öntsünk tiszta vizet a pohárba, hiszen alapvető "filozófiai" kérdésekben is különbözik az otthoni ápolás és a hospice-ellátás.Otthoni ápolás


Ha valaki mozgásában korlátozott, műtét után tér haza vagy csonttörés akadályozza a mindennapi teendőiben, esetleg más sérülés miatt nem tud eljárni bizonyos szakrendelésekre, akkor otthoni ápolásra szorul. Ezt többnyire szakápoló végzi, esetleg családtagok, ez utóbbi esetben azonban természetesen szakápolót, orvost is kell hívni bizonyos tevékenységekhez, amihez a laikus ápoló nem ért vagy nincs képesítése. Otthoni ápolás esetén cél lehet a beteg gyógyulása.


Hospice


A hospice ezzel szemben kifejezetten a haldoklók (legtöbbször daganatos betegek) ellátása, melynek középpontjában az áll, hogy az érintett életminősége ne romoljon a betegség, illetve ezzel együtt életének végső stádiumában. A hospice szó latin "hospitiumból" ered, aminek jelentése menedékhely, vendégház.


Idézet: "...hisz van a test gondozásának egy olyan módja, mely feledteti, hogy a test megrokkant, mert az egész emberi lényt burkolja be a gyöngédség."
(Marie de Hennezel, pszichológus)
A hospice ellátás során kiemelt szerepet kap a palliatív terápiás ellátás ugyanúgy, mint a fájdalomcsillapítás. Célja azonban nemcsak a beteg életminőségének javítása, hiszen a hozzátartozók lelki gondozása is beletartozik. Az ilyen típusú ellátás alapjaiban is más hozzáállást feltételez a betegez: a gyengéd és odafigyelő ellátás a halált is az élet részének tekinti, elutasítja az eutanáziát és az élet felesleges meghosszabbítását.


A hospice gondozás történhet fekvőbeteg-intézményekben, ambuláns formában és ahogy az otthonápolás, a beteg otthonában is. A felsoroltak közül bárhol is történjen, a legfőbb törekvés mindig az, hogy a beteg életének utolsó időszakát hozzátartozói körében tölthesse, saját otthonában vagy az otthoni szeretetteljes körülményekhez hasonló viszonylatok között, de minden esetben úgy, hogy szakszerű ellátásban részesüljön.


A hospice-ellátásban orvosok, ápolók, gyógytornászok, pszichológusok/mentálhigiénikusok, szociális munkások, lelkészek, dietetikusok és képzett önkéntes segítők vesznek, vehetnek részt, a szerteágazó szakterületek lefedésével komplex - testi, lelki, szociális és nem utolsó sorban spirituális támaszt tudnak nyújtani.


Mindkét tevékenységet támogatja az Országos Egészségbiztosítási Pénztár , bizonyos keretek között. Az európai és a magyar hospice-alapelvek szerint ráadásul a hospice-gondozás minden formája ingyenes, így még a hálapénz intézménye sem megengedett.
A paragrafusok között - hospice és otthoni ápolás egy helyen


Az otthoni ápolás tevékenységeiről a 15/1999. [VI.9.] EÜM-rendelet szól részleten, ebben benne foglaltatik egy pontban a haldoklók ápolása és ellátása, illetve a tartós fájdalom csillapítása (azaz az explicit hospice-tevékenység) is. Ezek között szerepel a szondán át történő tápláláshoz és folyadékbevitelhez kapcsolódó szakápolási tevékenységek végzése és tanítása, a légcsőhöz tartozó kanül tisztítása, a betét cseréje, e tevékenységek tanítása, az állandó katéter cseréjéhez vagy rendszeres katéterezéshez, hólyagöblítéshez kapcsolódó szakápolói feladatok ugyanúgy, mint az intravénás folyadék- és elektrolitpótláshoz, parenterális (a gyomor-bélrendszeren kívüli) gyógyszerbeadáshoz kapcsolódó szakápolási feladatok és a baleseti- és egyéb műtétek utáni szakápolási feladatok.

A rendelet szerint az otthoni ellátás körébe tartozik önellátás korlátozottsága esetén a testi higiéné biztosítása, valamint a mozgás segítése, a műtéti területek ellátása, a sztómaterápia és a különböző célt szolgáló drének kezelésének szakápolási feladatai. Az ápoló feladata a felfekvéses területek, fekélyek szakápolása, a betegség következményeként kiesett vagy csökkent funkciók helyreállításához, fejlesztéséhez vagy pótlásához kapcsolódó szakápolási feladatok (gyógyászati segédeszközök, protézisek használatának) tanítása, és emellett még számos egyéb tevékenység, a beszédterápiától a gyógytornáig.

Kiss Verus
 

tarat

Új tag
Egyik családtagunk esetében a Hospice segített enyhíteni az utolsó hetek fájdalmait. Ilyenkor már a családtagok nem sokat tudnak tenni a betegért. Köszönet önfeláldozó munkájukért!
 

Zoliancsi

Állandó Tag
Állandó Tag
Nagyon jó hogy ez működik, csak az a szomorú, hogy nagy a váró lista. Éppen így járt az egyik kolléganőm is mire bekerült volna az anyósa meg is halt!:(
 

selmeczijutka

Állandó Tag
Állandó Tag
Nagy szükség lesz a betegápolásra, otthoni keretek között, mert az intézményes, anyagiak miatt nem megoldott, várólisták vannak, és sok helyre csak protekcióval lehet bejutni.:(
 

SBe

Állandó Tag
Állandó Tag
Betegápolás , kalapot kellene emelni minden olyan ember előtt aki a más mentálhigiénés igényeit segíti. Nagyon nehéz szakma, nem is szakma inkább hivatás!
 

gave

Állandó Tag
Állandó Tag
Egy-egy kevés szakmai segítség is sokat számít, hogy méltósággal távozhasson, akinek itt az ideje, és a hozzátartozóknak is nagy segítség
 

erdelyi.d

Állandó Tag
Állandó Tag
Igazad van.Otthon minden más.Bennfentes vagyok,szakmabeli és tényleg otthon minden más.Bár 100%-ot nyújtanak a Hospicek,de mégis.
 

nikolit22

Állandó Tag
Állandó Tag
Szép munka, elhivatottság kell hozzá. Ápolónőként tudom jól, hogy sokat számít a segítség " a legnehezebb időkben". Gondolkozzunk egy kicsit viszont annak az embernek az eszével, aki mondjuk egy családtagunk, és sajnos ilyen helyre kényszerül. Nem feltétlenül jó az neki, hisz nem a szerettei veszik körül a nap minden percébe, nem őket látja amikor felébred....
Bizonyára feleslegesnek érzi magát, és kirekesztettnek a saját családjából. Édesapám daganatban hunyt el, de minden percemet vele töltöttem, amíg lehetett. Éjszakára jártam melózni inkább, csak nappal mellette lehessek. Fél éven keresztül próbáltam tartani a lelket benne,enyhíteni a fájdalmait ugyan nem tudtam, de az orvosok se. Úgy voltam vele, inkább mellettem legyen, mint messze az otthonától, és feleslegesnek érezze magát. De ettől függetlenül minden tiszteletem a hospice házak dolgozóié.
 

durungy

Új tag
viszont sokan egyszerűen nem tudják megoldani az otthoni ápolást..(munka, gyerekek stbstb) miatt...ezért pótolhatatlanul jó, hogy vannak ilyen intézmények...
 

durungy

Új tag
a betegek nagy többsége viszont , általában nem "készül" az útra...azt mondják, felerősödni, javulni jöttek...szval gyógyulni akarnak.. tehát nem érzik feleslegesnek magukat...
 

Szurujjas

Állandó Tag
Állandó Tag
Kiss VErus - köszönjük az egyszerű, de alapos választ. Mi 2003 szeptemberében veszítettük el Apósom, itt, Bp-en kapott Hospice kezelést... Magam is ezt választanám, ha lehet (és meg tudjuk fizetni...), mert az otthoni halál kedvezőtlen lehet a maradók számára.
 

ngb

Állandó Tag
Állandó Tag
Nagyon nehéz hivatás ez. Főleg akkor a legnehezebb ha az embernek a közvetlen környezetében is van gyógyíthatatlan beteg. Ilyenkor még a családjából sem tud kicsit feltöltődni :(
 

mezkri

Állandó Tag
Állandó Tag
Egy haldoklót nem lehet otthon ápolni úgy, hogy ne boruljon fel a család lelki élete, végignézni szerettünk halálát, embert próbáló.
 
Oldal tetejére