Hírek Mi az a gender? És miért fontos beszélnünk róla?

Mindenki tudja, hogy mi a különbség férfi és nő között.

Mindenki tudja, hogyan néz ki, hogyan viselkedik és milyen feladatai vannak egy fiúnak és egy lánynak.

Meg amúgy is más van a lábuk között, akkor miért kell egyfolytában dzsenderezni? Nem egyértelmű a dolog? Nem egészen.

A biológiai neme – tehát, hogy mi van a lába között – mellett ugyanis mindenkinek van társadalmi nemi szerepe (gender) is.

Ezek olyan tanult tulajdonságok, szerepek, viselkedésmódok halmaza, amelyet a társadalom elvár az egyéntől biológiai neme alapján. Például, hogy a nők tanulhatnak-e, dolgozhatnak-e vagy egyedüli feladatuk a házimunka és a gyereknevelés.

Így lehet, hogy egy svéd nőtől jellemzően mást vár el a társdalom, mint pakisztáni társától; ahogyan egy magyar férfi is egészen más helyzetben van mondjuk egy nyugat-szumátrai minangkabau férfitársához képest, utóbbiban ugyanis a nők irányítanak.

Videónkban összeszedtünk mindent, amit tudnod kell a sokat emlegetett gender kifejezésről.



gender.jpg
 
Egy reakció ...
Miközben hevesen vitázunk arról, hogy a gendersemleges szavak és mellékhelyiségek a „civilizáció összeomlásához fognak vezetni”, addig transznemű, nembináris és gender-nonkonform emberek évről évre egyre nagyobb számban lesznek áldozatai erőszakos cselekményeknek, és a média világszerte továbbszítja a gyűlöletet a nemi kisebbségek ellen.
Nagyon jó példa a napokban kirobbant dráma Adele körül. A BRIT Awards idén először összevonta Az év férfi előadója és Az év női előadója kategóriákat Az év előadója kategóriává, ami egy lépés a nembináris nemi identitások elismerése felé. A kategóriában Adele-t választották győztesnek, aki így köszönte meg a díjat (magyar fordítás a spoiler jel alatt): „I understand why the name of this award has changed but I really love being a woman and being a female artist. I do!” SPOILER
A legtöbb emberhez természetesen az jutott el, hogy a transzneműek és támogatóik ezt hallva „megint pattognak, és el akarják törölni még a nő és férfi szavakat is”. Amit nem látunk ezek mögött a hírek mögött, annak pl. Jamie Raines, egy transznemű férfi járt utána, akinek a videóját az alábbi linken megnézhetitek:


A videó tartalma röviden:
Jamie bemutat egy tweet-et, ami úgy fordítható, hogy Ki gondolta volna, hogy Adele transzfób és arra használja a platformját, hogy a transznemű közösség lerombolására buzdítson. Különös tekintettel a zavarodott tinédzserekre. A felhasználó egy válasz tweet-ben magyarázatot fűzött a gondolataihoz: Természetesen az, hogy Adele kijelenti, hogy nagyon szeret nő lenni, nem teszi transzfóbbá. Kifogást sem ad az embereknek, hogy a terf* sértést használják rá vagy bármilyen nőre, aki a biológiai valóság mellett kiáll.
Jamie ebből két logikus következtetésre jutott: egyrészt az első tweet egy poén volt (a válasz fényében érezhető is benne a szarkazmus), másrészt a második elárulja, hogy a felhasználó maga transzfób, mivel sértőnek gondolja a terf jelzőt és nem tekinti a biológiai valóság részének a transzneműséget (a válasz tweet mellett több más bejegyzése is megerősíti ezt Jamie szerint.)
*terf = trans-exclusionary radical feminist = olyan radikális feminista, aki a transznemű nőket nem tekinti nőnek.

Ez volt tehát az ominózus tweet, ami táptalajt adott a további bejegyzéseknek és médiahíreknek. Egy felhasználótól, aki NEM transznemű, VISZONT transzfób. Ha valaki ezeket a híreket olvassa, akkor dühös transzneműek tömegéről értesül, akik kikérik maguknak, hogy egy ártatlan cisz nő szeret nő lenni. De mi a valóság?
Jamie twitteren átnézte a bejegyzéseket, amik a kapcsolódó hashtageket tartalmazták és az alábbiakra jutott:

0 dühös transznemű személy támadta Adele-t
2 transznemű és / vagy támogató személy kérdőjelezte meg, hogy lehet-e transzfóbnak értelmezni Adele szavait vajon
10 transznemű és / vagy támogató személy volt összezavarodva és nem értette, Adele-t miért hívják transzfóbnak
52 (!) személy írt a dühös transzneműek seregéről és / vagy arról, hogy Adele az ő oldalukon áll, mint terf (sokan a poénból írt tweet-re hivatkozva)

Több transznemű felhasználó állt ki Adele mellett és támadta a történet csavargatását. Jamie itt kiemelt pár tweet-et, amiből az egyik egy hasonló bizonyítékkeresésről szólt: Túl sok időt szántam a reggelemből arra, hogy egyetlenegy transznemű személyt találjak az interneten, akit feldühített, hogy Adele azt mondta, hogy szeret nő lenni. Nem találtam. A történet egy 100%-os műdráma, amit a jobboldali média gyártott le, ami arra van fixálódva, hogy az embereket a transznemű közösség ellen fordítsa. (kontextus gyanánt vegyük figyelembe, hogy Nagy-Britanniában forró téma a transzneműség)
E bizonyítékokkal a kezében Jamie arra jutott. hogy valójában egyetlen transzneműt sem zavartak Adele szavai vagy ha igen, az nagyon apró kisebbség, ellenben a transzfóbok támadták a transzneműeket és úgy tettek, mintha ők csavarnák a történetet.
Nem véletlen, hogy főleg radikális feministák egy csoportja az, ami felkapta a poén tweet-et , hogy a saját nézeteinek terjesztéséhez kicsavarja. Csak a társadalmi igazságossággal kapcsolatos ügyeket nem követő átlagemberek gondolják azt, hogy együttjár a feminizmus + anti-rasszizmus + anti-queerfóbia + fogyatékossággal és neurodivergenciával élők támogatása, a valóságban elég gyakori, hogy az emberek csupán egyik-másik ügyért harcolnak, miközben másokon akár taposnak. A feministák egy része pl. a minden más szempontból többségbe tartozó nőkért harcol. Ez önmagában még rendben tud lenni. Teszem azt, hogyha nem akar más népcsoportok nevében beszélni és fontosnak tartja a kislányok zaklatása, menstruáció vagy abortusz körüli ügyeket, akkor ezért nem nevezhetjük se rasszistának, se transzfóbnak. Akkor lesz rasszista és transzfób, ha gyűlöl más népcsoportokat és a transzneműeket, és tapos rajtuk, akár olyan módon, hogy ellenséget csinál belőlük.
Ezt a kitérőt azért tettem, mert Jamie jó példát mutat arra, hogyan képesek a transzfób feministák ellenséget csinálni a közösségből (ami mögé a megfelelő politikai oldalak is beállnak):
A legjobb dolog az Adele-helyzettel kapcsolatban az, hogy megmutatja, hogy ahhoz, hogy terf-nek nevezzenek egy nőt, elég annyi, hogy észrevételezze a saját nemét. Ez bizonyítja, hogy milyen alacsonyan van a léc, és milyen magas az ára annak, hogyha egy nő az igazságot mondja anélkül, hogy előbb figyelembe venné, hogy zavarodott férfiak rendben vannak-e vele.
Jamie konklúziója mindent elmond: milyen más helyzetben használnának fel egy poén tweet-et arra, hogy valakit támadjanak vele? Az újságoknak kattintások, politikai pártoknak és támogatóiknak önigazolás, és az árat ezekért a hamis jutalomfalatokért érző emberek fizetik meg az életükkel. Ha ez szélsőséges gondolatnak tűnik, arra hívlak, hogy nézzük meg a helyzetet Magyarországon a melegekkel:

1. A kormánymédia folyamatosan beszél a melegekről. Az emberek idegesek, hogy az LMBTQ-lobbi folyton az arcukba van tolva.
2. A melegek kiállnak azért, hogy nyugodtan megfoghassák a párjuk kezét a utcán, házasodhassanak és gyereket vállaljanak. Elvesztik a jogot az örökbefogadásra, aminek így is speciális feltételei voltak (a bejegyzett élettársi viszonyban élő melegpárok közül csak a pár egyik tagja fogadhatott örökbe), aztán arról szólnak a cikkek, hogy többletjogokat kérnek.
3. A kör fennmarad, mert a szervezetek és támogatók nem hagyják eltiporni az ártatlan embereket / szeretteiket, ami úgy jön le, hogy még több LMBTQ-lobbi.

Az egyik leghatékonyabb eszköz a gyűlölködők kezében legyártani egy hamis narratívát a támadott csoporttal kapcsolatban, ami felháborítja a hasonló ideológiát valló embereket, majd elterjeszteni, és várni, hogy bekajálják és kibontakozzanak a következmények.
A terf-ök legyártották a narratívát, hogy a transzneműek támadják az ártatlan Adele-t. A többi terf-höz eljutottak a hírek, akik továbbosztották,majd a média felkapta, a következmények pedig sokrétűek. Elvezethetnek jogfosztó törvényekhez, zaklatáshoz, erőszakos cselekményekhez…
…amikkel kapcsolatban a statisztikák lesújtóak. 2008 óta monitorozzák a transzneműek számát, akik gyilkosság következtében vesztették életüket, és ezalatt a 13 év alatt 4039 esetről szereztek tudomást. Az esetek száma jelenleg növekvőben van, minden évet az újabb „leghalálosabb évnek” téve (2019: 331, 2020: 350, 2021: 375), és összességében egy felfelé ívelő trendet mutatva. Az adatok és további információk a Forbes cikkéből származnak: https://www.forbes.com/sites/jamiewareham/2021/11/11/37…

Ehhez hozzáadódnak az öngyilkosságok, melyek szintén lesújtóan magas arányban fordulnak elő a transzneműek között, és akkor még nem beszéltünk a mindennapos diszkriminációról: a zaklatás minden formája, az egészségügyi ellátás és lakásbérlés megtagadása, az otthon és munkahely elvesztése stb. melyek mind hozzájárulnak ahhoz, hogy egy önmagában is nehézségekkel járó helyzet társadalmi kontextusban még nehezebbé váljon. És ami a legrosszabb az egészben, hogy a transzneműek támogatottsága alacsonyabb, mint pl. a melegeké, mind a többségi társadalomban, mind az LMBTQ+ közösségben. Bármelyik szexuális orientációba tartozó ember lehet transzfób. Bármelyik melegeket támogató személy lehet transzfób.

Arra kérlek titeket, hogy kritikusan szemléljétek a híreket, olvassatok minden oldalról, figyeljetek fel a hamis narratívákra! Jól ismerjük őket: kikényszerült egy pedofilíával foglalkozó törvény, ami a gyermekek védelmét szolgálja. Éppen ebbe a törvénybe kerültek homofób és transzfób kiegészítések. Elkészült az a narratíva, ami szerint a homoszexualitás kapcsolatban áll a pedofíliával és meg kell védenünk a gyerekeket tőle. Ez elterjedt a széles kormánymédián és a fogékony emberek körében. A következmények magukért beszélnek.

A tömegekhez eljutó, befolyással rendelkező közszereplőknek nem a „kultúrharccal” kellene foglalkozniuk és a nüanszokon vitatkozniuk, hanem a valódi problémákról kellene beszélgetniük. És nekünk ugyanezt kell követnünk. Mert amíg a közel-távol nem érintett átlagember letudja egy sóhajtással, hogy milyen beteg világ az, ahol szülő embernek nevezik az anyákat vagy meleg mikulásos reklámot forgatnak, addig embertársaink halnak meg, kerülnek az utcára és élnek folyamatos stressz és hétköznapivá váló atrocitások közepette. Mindez azért történik, mert léteznek.

A transzneműek örülnek, hogy Adele szereti a nemi identitását. Adele a botrány kirobbanása után elmondta a transznemű nőknek, hogy nők vagytok, akik nőként azonosítják magukat. A legtöbbet azonban a média és az átlagemberek teszik, akik nagy arányban osztják a hamis narratívát, miközben a nüanszokkal foglalkoznak a legtöbbet. Szükség van az igazság terjesztésére, mert életek múlnak rajta. El kell juttatnunk a világnak azt, hogy amire a transzneműek igazán vágynak, az nem a gendersemleges mosdó, hanem hogy kitehessék a lábukat az utcára anélkül, hogy veszélyben lennének.
És ugyanígy haza is érjenek.
 
ahogyan egy magyar férfi is egészen más helyzetben van mondjuk egy nyugat-szumátrai minangkabau férfitársához képest, utóbbiban ugyanis a nők irányítanak.
Nos...
Hol a helye a férfinak? A Népszavában közölt publicisztikánkban a férfiak nemi alapú diszkriminációjára hívtuk fel a figyelmet:
"A kormányzat (a hazai közvélemény szinte egyöntetű asszisztálása mellett) immár tizenhárom éve egy olyan matriarchális szemléletű családpolitikát folytat, melynek alapvető eleme, hogy az apát másodlagosnak tekinti, és ezen ideológiára alapozva legitimálja és aktívan gyakorolja a férfiak nemi alapú diszkriminációját. A gyermekhez kötődő jogokat egyre több esetben a nőkhöz köti (például olyan családpolitikai juttatásokat vezet be, amelyekre az anya jogán jogosult a család), és az anyaság megbecsülésének ideológiájára alapozva más területeken (mint például nyugdíjba vonulás vagy oktatás) is kevesebb jogot biztosít a férfiak számára."
Kihangsúlyoztuk, hogy sürgősen változásra van szükség:
"Hogyha konzekvensen hiszünk az igazságosságban és a jogegyenlőségben, akkor szorgalmaznunk kell, hogy vizsgálják felül azokat a rendelkezéseket, melyek az oktatás, a családtámogatások, a munkahelyek és a nyugdíjrendszer területén hátrányos helyzetbe taszítják a férfiakat, fiúkat; aránytalanul több (köz)terhet rónak rájuk; és az ő jogaik szavatolását nem tekinti ugyanolyan fontosnak, mint a nők jogainak védelmét; nem beszélve az ártatlanság vélelméről az igazságszolgáltatásban."
 
Nos...
Hol a helye a férfinak? [...]

Nos... aprócska érdekességek a "mintaállamokban":

"Négynapos munkahét helyett 69 órára emelnék a heti munkaidőt, és ezt azzal magyarázzák, hogy így több gyerek fog születni​

A munka és a magánélet egyensúlyának javítása érdekében a heti 52 órás munkaidőt 69 órára emelnék Dél-Koreában. A munkaügyi miniszter a javaslat benyújtásakor azt mondta, hogy azért van szükség a hosszabb munkahétre, mert ezzel szeretnék emelni a dél-koreai reprodukciós mutatót, amely kétségkívül elszomorító. A távol-keleti országban a legalacsonyabb a földön a termékenységi ráta: 2022-ben átlagosan 0,78 születés jutott egy nőre. A társadalom újratermelődését a fejlett országokban a 2,1-es termékenységi arányszám biztosítaná. A magyar adat valahol 1,6 körül alakul.
Első blikkre nem teljesen világos, hogyan segítheti a rekordhosszú, egyharmadával meghosszabbított munkahét a gyermekvállalást. Ezt a tárcavezető azzal oldotta fel, hogy a nők az extra túlmunka lehetővé tételével kvázi előre ledolgozhatnák azt az időszakot vagy legalábbis annak egy részét, amikor terhesek, vagy már a gyermeküket nevelik. Azzal, hogy túlórát lehet felhalmozni egy későbbi szabadságért cserében, szerinte a nők választási lehetőségeit szélesítenék, mivel jelenleg sokan kénytelenek választani a karrier és a gyermeknevelés között. Ugyanakkor azt elismerte, hogy a munkaügyi reformjavaslat merész intézkedés.
Ennek megfelelően pedig számos kritikusa akad. A dél-koreai női szövetség szerint a lépés egyenesen ártalmas a nőkre. „Míg a férfiak hosszú órákat fognak dolgozni, és mentesülnek a nevelés kötelezettsége alól, addig a nőkre a teljes feladat rászakad.” A legerősebb ellenzéki párt, a Demokrata Párt is azt jelezte, hogy nem támogatja a törvényjavaslatot. A szakszervezetek is élesen bírálták az elképzelést, mert szerintük teljesen figyelmen kívül hagyja a munkavállalók jogait.
Legálissá teszi a reggel 9 órától éjfélig tartó munkavégzést öt egymást követő napon. Nincs tekintettel a munkavállalók egészségére és pihenésére
– áll a Koreai Szakszervezeti Szövetség közleményében. Ugyanakkor a vállalkozói oldal üdvözölte a dél-koreai kormány törekvését."
 
Utoljára módosítva:
Florida társadalmi tudatosság ellen vívott háborújának legújabb fejleményeként republikánus törvényhozók egy csoportja betiltaná, hogy az iskolákban hatodik osztály előtt bármit tanítsanak a menstruációról, az AIDS-ről, a nemi betegségekről, vagy hogy általában bármilyen egészségügyi nevelést kapjanak a 12 évesnél fiatalabbak. Hogy a javaslat valóban a menstruációra is vonatkozik, azt maga az előterjesztő, a 61 éves Stan McClain erősítette meg.
vagyis az új törvényjavaslat alapján a jövőben nem zárható ki, hogy egy floridai kislány előbb kezdjen menstruálni, minthogy tanulhasson erről az iskolában. "Képzeljék el, hogy egy negyedikes kislány a vécében azt veszi észre, hogy véres a bugyija" - vetette fel a javaslatra reagálva a helyi törvényhozás demokrata tagja, Ashley Gantt, felvetvén, hogy ebben az esetben tanáraik a törvény alapján talán nem is beszélhetnének velük erről. "Valóban nem" - erősítette meg válaszában McClain,
 
S egy női kiteljesedés megvalósítása.
Egy egyedülálló családanya, aki elveszettnek érezte magát, amikor a lánya elköltözött otthonról, eladta mindenét, hogy egyetlen hátizsákkal járja körbe a világot. A 49 éves Rachel Stump mindig is tudta, hogy valami nagyot akar megvalósítani, amikor lánya, a 20 éves Wynter 2021 augusztusában elhagyta a szülői fészket, hogy a Hawaii Egyetemre menjen.
A korábban alkoholizmussal küzdő nő a spórolt pénzét egy borítékba tette félre, amit azóta gyűjt, amióta 14 évvel ezelőtt kijózanodott. Miután megtervezte az utazását, és eladta mindenét, amije csak volt, Rachel 2022 áprilisában elindult Spanyolországba. Azóta bejárta Európát, meglátogatta Olaszországot, Svédországot, Albániát, Litvániát és Boszniát, mielőtt Indiába és Vietnamba utazott volna. Lánya rendszeresen látogatja, és támogatja édesanyját kiteljesedésében.
1679484354026.png
 
Halálbüntetést kapnak a homoszexuálisok Ugandában
Az azonos nemű párok rokonainak vagy barátainak kötelező lesz feljelentést tenniük. Az afrikai ország a gyerekek védelmére hivatkozva szigorít.
 
Le kellett mondania a floridai Tallahassee Classical School igazgatónőjének, miután három szülő is panaszt tett, hogy a hatodikos gyerekeiknek pornográfiát mutattak tanórán. A gyerekek a világ egyik leghíresebb szobráról, Michelangelo Dávidjáról néztek meg egy fotót művészettörténet órán.
Barney Bishop, az iskola vezetőségének elnöke elismerte, hogy lemondásra szólította fel Carrasquillát, azt azonban nem árulta el, hogy miért. Azt mondta, a meztelen szobor ügye csak egy volt az okok között, de az iskola ügyvédjeinek tanácsára nem ad ki bővebb információt. Bishhop szerint a szülők jogainak minden egyéb fölött kell állniuk és ő maga folyamatosan azon dolgozik, hogy a szülőknek még több beleszólásuk legyen a tananyagba és az iskola ügyeibe.
 
Halálbüntetést kapnak a homoszexuálisok Ugandában
Az azonos nemű párok rokonainak vagy barátainak kötelező lesz feljelentést tenniük. Az afrikai ország a gyerekek védelmére hivatkozva szigorít.
Bencsik András, a Demokrata főszerkesztője témát váltott a vasárnapi tv műsorban

Azt mondta, vagy egy jó híre.
Mégpedig az, hogy

„Ugandában a parlament egy LMBTQ-ellenes törvényt hozott, tehát a bubukat, ha összeházasodnak, kivégzik”.
„Az amerikaik tombolnak. 100 százalékos egyetértéssel hozta meg ezt az ugandai parlament, amiben az a gyönyörű, hogy ez egy jelzés. Az egész világon az új kánon, az új vallás az a másságkultusz, az lmbtq. A bubuk az új szentek. És akkor azt mondják erre az ugandaiak, hogy mi meg jól lenyakazzuk őket, hogyha itten próbálkoznak összeállni kettesével. Ez egy üzenet, hogy Afrika nem csak hogy nem vesz részt ebben a szemétségben, hanem szembefordul. Mert Uganda csak egy ország, de ők voltak a legbátrabbak, vélhetőleg a többi is követi”.
 
A tálib kormány tavaly tiltotta meg hogy a lányok középiskolába járjanak. Az ENSZ kedden közölte, hogy Afganisztánban letartóztatták a lányok oktatásáért kampányoló projekt alapítóját, Matiullah Wesa-t, a PenPath vezetőjét.
a férfit hétfőn este, az esti ima után egy mecset előtt megverték, majd erőszakkal elvitték.
 
Bencsik András, a Demokrata főszerkesztője témát váltott a vasárnapi tv műsorban


Mégpedig az, hogy
Bencsik András és Bayer Zsolttal a magyar "újságírás" legsötétebb alakjai. Orbán barnanyelvű szolgái és a köpönyegforgatás világbajnokai.
 
Utoljára módosítva:
Bencsik András, a Demokrata főszerkesztője témát váltott a vasárnapi tv műsorban


Mégpedig az, hogy


„Az amerikaik tombolnak. 100 százalékos egyetértéssel hozta meg ezt az ugandai parlament, amiben az a gyönyörű, hogy ez egy jelzés. Az egész világon az új kánon, az új vallás az a másságkultusz, az lmbtq. A bubuk az új szentek. És akkor azt mondják erre az ugandaiak, hogy mi meg jól lenyakazzuk őket, hogyha itten próbálkoznak összeállni kettesével. Ez egy üzenet, hogy Afrika nem csak hogy nem vesz részt ebben a szemétségben, hanem szembefordul. Mert Uganda csak egy ország, de ők voltak a legbátrabbak, vélhetőleg a többi is követi”.
zz.jpg
 
Már csak ezért is éerdemes a CH-t látogatni, mert ha nem tennem nem tudnék ezeknek az "uraknak" a kijelentéseirol!
Szerintem ezek kifejezetten az ellenzéknek irnak, hogy legyenv min meergelodni, aztan ebbol a fideszesek is ertesulnek rola :p
 
szerintem ezek mind abbol élnek, hogy az ellenzek foglalkozik veluk.
rá lehet fogni, hogy az osszes fideszes ilyen hulye
Megint csak azt kell mondjam neked, bár csak így lenne...

Még Gyurcsány és Bajnai idején a netten egy órai eltolódással lehetett a Hír TV-t és az ATV-t nézni.
Akkor kezdtem el odafigyelni a magyar politikai életre.
A Hír TV "Péntek 8" című beszélgetős előadását, amíg ott volt alkalmazott, legnagyobb rész Bayer Zsolt vezette.
Még rosszabb volt mint most. Az elveszített választás után őrjöngtek. Epét hánytak a gyűlölködéstől. Uszítottak. Teljesen megvoltam döbbenve.
Nekik a gyűlölködés nem idő töltés, vagy szórakozás. Benne van a vérükben.
 
szerintem ezek mind abbol élnek, hogy az ellenzek foglalkozik veluk.
rá lehet fogni, hogy az osszes fideszes ilyen hulye
Lehet hogy így van emlékezz a kokárda viselésre...
Most meg ..
Mandiner emelte a tétet, amikor beszámolt arról, hogytöbb ellenzéki politikus képes volt tegnap nem posztolni (!) a meccsről.

Azt írták: „Amint arról a Mandiner hétfőn beszámolt, Bulgária elleni 3–0-ás győzelemmel kezdte az EB-selejtezőt a magyar labdarúgó-válogatott. A történelmi startról, annak eredményéről több politikus is beszámolt a közösségi oldalán. Az ellenzéki képviselők többségénél viszont, úgy tűnik, Szoboszlai Dominikék sikere nem ütötte meg az ingerküszöböt.”
................... mindenesetre még a diktatúra szó alakja is tartalmazza azt a jelentést, hogy diktatúra az, ahol azt kell csinálnod, amit diktálnak. Például kötelezően kell szurkolnod.
 
Mandiner emelte a tétet, amikor beszámolt arról, hogytöbb ellenzéki politikus képes volt tegnap nem posztolni (!) a meccsről.
Megmondtad hírre hírrel?
A biológiai neme – tehát, hogy mi van a lába között – mellett ugyanis mindenkinek van társadalmi nemi szerepe (gender) is.

Ezek olyan tanult tulajdonságok, szerepek, viselkedésmódok halmaza, amelyet a társadalom elvár az egyéntől biológiai neme alapján. Például, hogy a nők tanulhatnak-e, dolgozhatnak-e vagy egyedüli feladatuk a házimunka és a gyereknevelés.
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

Hi! Does anyone here have the easy deutsch books by Jan richter in English?
hanna322 wrote on pöttyösdoboz's profile.
Szia! Érdeklődni szeretnék, hogy az Okosodj mozogva DVD anyagát el tudnád-e küldeni? Sajnos a data linkek már nem működnek. Nagyon köszönöm előre is a segítségedet! Üdv.: hanna322
katuskatus wrote on adabigel's profile.
Szia kedves Abigél! Neked sikerült letölteni Az egészség piramisa c. könyvet? Ha igen, elküldenéd nekem? Szép napot kívánok!
ametiszt99 wrote on boyocska's profile.
Szia,nem tudom,hogy megoldódott e a Bauer Barbara könyvvel kapcsolatban a problémád,de feltettem a könyvet ide:
Ne haragudj,de nem vettem észre hamarabb az üzenetedet:):)
ametiszt
Vasas István wrote on kukta's profile.
Kedves Árpád !

Nagyon boldog névnapot kívánok !

Áldott , boldog Húsvéti Ünnepet is kívánok !

Jó egészséget kívánva üdvözöl v.pisti .

Statisztikák

Témák
38,118
Üzenet
4,799,503
Tagok
615,609
Legújabb tagunk
JuhásznéJudit
Oldal tetejére