Mi volt a mai menü? II.

Ternyák

Állandó Tag
Állandó Tag
Rakott krumplit készítettem. Még így is korábban kellett nekifogni, mert ma felvettük a 3. oltást.
Tegnap zöldborsós keema készült rizzsel.
Desszertnek amerikai palacsinta, mert a hétvégén lányommal csináltunk churrost és a maradék csokiöntetet így elhasználtuk.

Ma tojásleves volt és ropogós bundában sült csirkeszárny zöldségkörettel és a maradék kis rizzsel.
Sütöttem egy adag fahéjas csigát is, mert ahhoz a churroshoz használt maradék fahéjas cukrot használtam fel.
Most sül még egy krumplis kenyér is - abba a hétvégi maradék krumplit használtam el.
Újrahasznosítás volt ezekben a napokban! ;)
Dabadika, milyen a ropogós bunda?
 

Dabadi75

Állandó Tag
Állandó Tag
Rakott krumplit készítettem. Még így is korábban kellett nekifogni, mert ma felvettük a 3. oltást.

Dabadika, milyen a ropogós bunda?
Kedves Ternyák! A csirkeszárnynak csak a combos és a középső részét használom fel és a bundába krumplit kell reszelni - ettől lesz ropogós. Sajnos csak frissen, mert ha marad az már vissza szokott puhulni. De tegnap is csak 2 darab maradt; a többit eltermelte a család! Leírom a receptet, hátha valaki ki szeretné próbálni.

Hozzávalók: 50 dkg csirkeszárny ( a szárny felső, "combos" része) - én a középső részét is megforgatom a bundába és kisütöm, a hegyét elteszem levesbe; 1 tojás ; 1 közepes burgonya; 3 evőkanál liszt, 2 gerezd fokhagyma; 1 kiskanál só; 1-1 mokkáskanál bors és paprikakrém; a sütéshez olaj.

Elkészítés: A csirkeszárny csontjánál lévő húsba belevágunk és kissé felgyűrjük (ezzel én nem szoktam szórakozni). Megsózzuk. A tojást habosra verjük, 2 evőkanál liszttel csomómentesre keverjük. Ízesítjük a reszelt vagy apróra vágott fokhagymával, sóval, borssal, paprikakrémmel; belereszeljük a burgonyát is és hozzáöntünk 1,5 dl vizet (én apránként adagolom hozzá, mert azért sűrűnek kell lenni a masszának, hogy bevonja a husit). Jól összekeverjük és legalább 10 percig állni hagyjuk.
A húsdarabokat lisztbe forgatjuk és a tésztamasszába forgatva forró olajban mindkét oldalát pirosra sütjük. A felesleges olajat lecsepegtetjük és salátával tálaljuk.

Lehet még kisebb méretű alsócombból is készíteni, de akkor lassabban kell sütni, hogy a csont melletti rész is rendesen átsüljön. Nálunk nagyon szereti mindenki.

Mai ebédünk: lencseleves; halfasírt krumplipürével.
Sütöttem egy kuglófot is - szépen ki is jött a formából. Van még maradék csokim, amit felolvasztok és azzal leöntöm - legalább már azt sem kell tovább rakosgatni egyik helyről a másikra.
 

Dabadi75

Állandó Tag
Állandó Tag
A lencseleves mellé ma palacsinta készült.
A kuglófnak nagy sikere volt tegnap, úgyhogy ma már a 2. sül.
Megosztom Veletek a receptet, mert nagyon egyszerű és lehet ízesíteni ízlés szerint. Nem morzsázik és nem szárad ki - mondjuk nálunk nincs ideje kiszáradni. :D

Kakaós kuglóf
Hozzávalók: 4 tojás; 25 dkg porcukor; 1 dl olaj; 1 dl tej; 20 dkg liszt; 1 evőkanál cukrozatlan kakaópor; 1/2 csomag sütőpor.
Elkészítés
A lisztet a sütőporral elkeverjük; a tojásokat szétválasztjuk. A tojások fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük. A sárgáját a porcukorral kikeverjük, majd hozzáadjuk a tejet, az olajt és csomómentesre elkeverjük benne a lisztet. Végül a masszába beleforgatjuk a tojáshabot is.
Vajjal kikent, lisztezett formába öntjük a tészta 2/3-át. A maradék tésztához hozzákeverjük a kakaóport és a tetejére öntjük. 160 fokon kb. 50-60 perc alatt készre sütjük. Porcukorral megszórjuk a tetejét tálalás előtt.

Nekem a kuglóf sír a citromhéjért és a mazsoláért. De lányom tegnap megkérdezte, hogy lehet-e olyat készíteni, aminek csak vaníliás a tésztája. Hát ma olyan sül. De találtam egy felbontott zacskó csokichipset, amit szintén belekevertem. Férjem pedig fahéjasat szeretne, de azt majd legközelebb.
 

Ternyák

Állandó Tag
Állandó Tag
Dabadika, ha a 25 dkg cukrot negyedére veszem, mert én Szaffi 4-szeres édesítőjét használom, akkor szerinted kell-e pótlék a sűrűsége miatt? Szerintem hígabb lenne a tészta. Ezt kipróbálom, hátha sikerülne belőle valami használható kuglóf. Eddig egyik receptet sem ismételtem meg, mert mindegyiket "nehéz" tésztának éreztem. Kimásoltam a receptedet.
"Dabadika kakaós kuglófja" lett a neve :)
 

Dabadi75

Állandó Tag
Állandó Tag
Dabadika, ha a 25 dkg cukrot negyedére veszem, mert én Szaffi 4-szeres édesítőjét használom, akkor szerinted kell-e pótlék a sűrűsége miatt? Szerintem hígabb lenne a tészta. Ezt kipróbálom, hátha sikerülne belőle valami használható kuglóf. Eddig egyik receptet sem ismételtem meg, mert mindegyiket "nehéz" tésztának éreztem. Kimásoltam a receptedet.
"Dabadika kakaós kuglófja" lett a neve :)
Ne haragudj, de a Szaffi termékekkel kapcsolatban nincs tapasztalatom. Hallani már hallottam róla, de itt aztán végképp nem lehet kapni. Ha az segít, akkor a nyers tészta állaga a piskóta tésztához hasonlít. Én még a kakaóshoz szoktam egy kis tejet önteni, hogy állagra az ne legyen sűrűbb.
Tudod nekem hány ilyen receptem van így a receptfüzeteimben? :D Megtiszteltetés, de én is valahonnan a netről szereztem.
Miután ide kiköltöztünk találtam a receptet és mivel bevált sűrűn is sütöttem. Aztán csak arra emlékeztem, hogy egy kockás füzetbe írtam, ami szőrén-szálán eltűnt, így nem is sütöttem.
Aztán tegnap hogy a halpogácsának kerestem a receptjét az egyik füzetembe megakadt a szemem a Kakaós kuglóf recepten. A címe mellé még nagy betűkkel oda is írtam FINOM!!!!
Ezért újra sütöttem és rá kellett jönnöm, hogy ez az évek óta keresett recept. Láttátok volna hogyan nézett rám a nagyobbik fiam! :rohog::rohog::rohog:
 

Dabadi75

Állandó Tag
Állandó Tag
Miért haragudnék? Egyébként és is a neten rendelem.

Paradicsom leves, sörben sült malaccsülök és tarja, hagymáskrumpli, céklasaláta.
Nem hagyott nyugodni a kérdésed és egy ilyen infót találtam a neten.

Stevia por: édesítő ereje a répacukor 300-szorosa, így 20 g stevia por kb. 6 kg kristálycukornak felel meg.

Tipp: süteményekben használva hiányzik a cukor tömege, így a tésztához cukor helyett stevia port használva a tészták laposabbak lesznek. Ez úgy küszöbölhető ki, ha a hiányzó édesítőszer mennyiséget némileg több liszttel, illetve keményítővel kevert stevia porral pótoljuk. (A keményítő javítja a sütemények állagát.)

Bár tudom, hogy ez nem a Szaffi márka, de talán egy próbát megér a keményítő.

Ideteszem a teljes cikk elérhetőségét is. https://www.szeretlekmagyarorszag.hu/gasztro/mennyit-hasznaljunk-edesitokbol-cukor-helyett/

Nem tudom, hogy az édesburgonyával hogyan jösz ki, de van egy receptem, amibe az kell és csak 2 evőkanál barnacukrot ír a tésztába. Most elmegyünk vásárolni, de délután felteszem annak a receptjét is, ha érdekel.
 

Ternyák

Állandó Tag
Állandó Tag
Köszi, de a sztíviát önállóan nem használom, mert borzalmas. Az egyik "legjobb"-nak hívott bio márkát vettem cseppekben, de egyszerűen használhatatlan volt. A Szaffi keverék elég jó, eddig a kevert süteményekben tartottam a 1/4 rész hozzáadást a cukor helyett. A kuglóf sütésénél kipróbálom a lisztet és a keményítőt 2/3-ban keverve. Majd ránézek a delicia sütő videójára az állag miatt :)

"A Szafi Reform négyszeres erősségű cukorhelyettesítő egy energiamentes, 0 kcal kalóriatartalmú, eritrit és szteviol glikozid alapú édesítőszer, amely a hagyományos cukornál négyszer édesebb. Sokoldalúan felhasználható, kristályos állagának köszönhetően kiválóan helyettesítheti a kristálycukor használatát."

Az édesburgonya so, so. A fiam azt mondta ne csináljak többet. Túl édes volt, mert a narancsszínűt vettem. Sajnos én cukrot semmilyen formában nem használhatok.
 

an1961

Állandó Tag
Állandó Tag
Mivel elég későn érkezünk haza a munkából, hét közben csak gyorsan kivitelezhető ételeket készítek, szombatra marad a nagy főzés. Ma céklafőzéssel kezdtem, savanyúságnak, sok tormával, zöldbab leves követte és gombás, sertés ragú. A ragú mellé krumpli pürét készítettem. Mindezek után holnapra előkészítettem a grillezni való tarját és csirkecomb filét.
 

Panka60

Állandó Tag
Állandó Tag
Tegnap amolyan gombhoz a kabát ebéd volt. A hét közepén készítettem céklát én is, és mellé sütöttem hurkát-kolbászt. Köretnek egyszerű tört krumplival.
Nagy fegyelemmel csak a doboz somlói galuskát ettem meg desszertnek. :)
Távollétemben sok remek recept került ide, sorra fogom próbálgatni őket. Köszönöm. :)
 

Ternyák

Állandó Tag
Állandó Tag
A tegnapi paradicsom leves mellé készítettem (szilvalekváros és ttúrós vegyesen) rakott palacsintát (mandulaliszt 55%). Volt 1 méretes karfiol. Hagyományos módon tölteléket csináltam, de a zsemlemorzsa/zsemle helyett a lereszelt karfiol+4 kanál liszt volt a kötőanyag. Finom lett, de az olíva olaj helyett legközelebb vajjal és liszttel kikenem a sütőtálat, mert nehezebb kiszedni.
 
Oldal tetejére