Mi volt a mai menü?

Státusza
További válaszok itt nem küldhetőek.

Georgina Bojana

Őstag
Fórumvezető
Rádiós
Kormányos
vizen kullogónak is hívják :) konyharuhában főzöd ki ???
*
Kedves Merwoman!
Ugye nem bántódsz meg, ha itt és most leírom, sőt közzé is teszem ennek a fantasztikusan (érdekes módon elkészített), ízes, megfizethető, rendkívül finom, falusi süteménynek, a vízben kelt kiflinek a receptjét? Kevesen ismerik, ezért tenném közzé :cool:

upload_2016-2-15_18-56-9.jpeg upload_2016-2-15_18-56-35.jpeg

Anyósom volt ennek a süteménynek az elkészítésének a nagy mestere. Ő soha nem töltötte lekvárral, de dióval sem, de kristálycukorban meghempergette alaposan. Hű, de nagy keletje volt János napon, nyáron, vagy csak úgy, esetleg disznóöléskor. Szeretettel készítette, a nagy családnak.
Ma már, az angyaloknak süti, fent a felhők felett, a Mennyországban.
Mi „menyecskék” megtanultuk, mert, nem titkolom, amikor először láttam ennek a süteménynek az összeállítását, készre sütését, nagyon problémásnak :o tűnt az elkészítése.
A tészta ragacsos és nehéz vele dolgozni. Mint tudjuk, nem ismerjük a lehetetlent, csak a tehetetlenséget.
Valóban csak elhatározás és szeretet kérdése :)
Nosza, vegyük elő a vasalt „beáldozásra készített, nagy méretű, hagyományos konyharuhát”, s a tészta összetevőit, hozzávalóit, no meg egy nagyobb fazékba készítsük bele a HIDEG vizet, a vastag fakanalat, mert arra csomózzuk majd a konyharuhába csomagolt tészta batyunkat. S, a gyúródeszkát, mert az lesz a főszereplő.

Kedves Olvasóink, ne engedjék magukat lebeszélni arról, hogy üresen nem :dr_4: finom. Jómagam így szeretem, de mások mondták, ették, dicsérték, hogy ízesebb ha lekvárral, őrölt cukros dióval töltjük meg. Finom benne a szilva-, a meggy- és a ribizli lekvárral való megtöltést. A sárga- és őszibarack túl édes.

A vízen kullogónak a tésztája nagyon puha. S, amikor a kristálycukor, a sütés közben a kiflicskékre rákaramellizálódik?
No az, valami csudi-csoda.
Végezetül ismét megemlítem, hogy igaz, hogy nehéz a ragacsos tésztával dolgozni, mivel csak, kristály cukorral szórjuk meg.
Lehetne liszttel is, de ezt a megoldást SEMMIKÉPPEN SEM javasolnám, hiszen a tészta könnyű állagán, kár lenne rontani, a plusz liszt beleszitálásával.
No és, akkor hol maradna a karamellizálódott kristálycukornak a felséges íze?:hurra:

A tésztához
1 deci tej
2.5 deka élesztő
2 evőkanál átszitált porcukor
50 deka finomliszt
2 deci tejföl
10 deka margarin (vagy vaj)
1 kávéskanál
1 citromból nyert citromhéj (reszelve)
2 tojásnak a sárgája
A hintéshez több kanál kristálycukor
A konyharuha kikenéséhez zsírt és NEM margarint, az olajat - ebben az esetben sohasem - javasolnám!

Elkészítése

Egy „méretes bögrébe” öntsünk langyos tejet, kavarjuk bele a kevés cukrot, ezek után az élesztőt is belemorzsoljuk. Kb. 10 percre tegyük félre, ez alatt a bögrénkben fölfut az élesztőnk. A szobahőmérsékletű lisztet szitáljuk tálba és a felfuttatott élesztővel, a tejföllel, a porcukorral, a puha margarinnal, sóval, citromhéjjal dagasszuk készre. A tészta ragacsos, ezért jobban járunk, ha konyhai robotgép 2 bajuszával, a dagasztókokkall végezzük el. Ha elválik az edény falától, akkor jó. Végül dolgozzuk bele a két tojásnak a sárgáját.

Egy nagy konyharuhát olvasztott (margarinnal) családilag mi zsírral kenjük meg. Az összedolgozott, ragacsos tésztát a kizsírozott nagyméretű konyharuhánk közepére tesszük. Ezek után a konyharuhánknak az átlós sarkait kössük össze. S, most jön a nagy attrakciónk! Egy vastag nyelű fakanalat, a csomók alatt átdugva, a nyers tésztával megtöltött, konyharuhánkba bekötött batyunkat lógassuk, egy fazék HIDEG VÍZBE.

Ezzel a különleges módszerrel, kb. 1,5-2 órán át a vízbe lógatva kelesztjük.

Honnan tudjuk, hogy mikor jó a tésztánk?

Megmutatja magát, akkor feljön a víz tetejére. Mókás egy látvány!

A gyúrólapot kristálycukorral hintsük meg, majd erre tegyük a konyharuhából kibontott, immár megkelt nyers tésztánkat. Tépjünk kb. gyermek öklömnyi, kisebb darabokat, majd gyúrjuk kerek lappá. Derelyevágóval daraboljuk 3 szögletűre, majd ügyesen csavarjuk fel, hajtsuk kifli alakúra.

A cukrot úgy használjuk a szóráshoz, mint a lisztet. Ne spóroljunk vele!
Aki szeretné, az mindenképpen sütésálló lekvárral töltse meg a kiflicskéket, mert, úgy még finomabb.
A kifliket forgassuk kristálycukorba és 3-4 centi távolságra, majd tegyük bele a sütőpapírral kibélelt tepsibe.

Hideg sütőbe toljuk - addig is kel a tészta, amíg a sütő bemelegszik -, majd úgy süssük készre.

Saját ötletem:cool:: amikor a kiflicskék készen vannak, a rákaramellizálódott kristálycukorral, akkor a tepsit kihúzom és 2 citromnak a reszelt héjával azon forrón megszórom.
A tepsit a sótőből kiveszem. S, ott illatozik a szépen felstócolt tányéron, felkínálja magát a családi össz-habzsolásra.
Sütési hőfok: 160°C fok.
Azért csak ennyi, mert nem szeretném, ha a cukor megégne és rákeseredne a tésztára. Inkább hosszabb ideig süssük, de az finom legyen.
Jó tanácsom: sütés közben többször megnyitom a sütő ajtaját és megnézem, hogyan is sülnek készre az ízletes csemegék.
G.B.
 

rencsi007

Állandó Tag
Állandó Tag
Ma lecsós szelet volt párolt rizzsel és most sütöm a sajtos-túrós pogácsát amit holnap viszünk haza.Én a legkisebb szaggatót használom,mert azzal olyan kis guszta pogit lehet készíteni.Szombaton hajnalban disznót vágunk ,ráadásul kettőt.Anyu túrós,diós,almás rétest süt saját húzott rétes tésztájából.Nagyon szeretjük!
 

Csatolások

  • pogi3.JPG
    pogi3.JPG
    1.1 MB · Olvasás: 28
  • pogi4.JPG
    pogi4.JPG
    1.1 MB · Olvasás: 28
  • pogi1.JPG
    pogi1.JPG
    1.5 MB · Olvasás: 30
Státusza
További válaszok itt nem küldhetőek.
Oldal tetejére