Miben lett más az életem Németországban?

Hihetetlen, hogy már egy éve nekiindultunk a nagy és ismeretlen Németországnak. Nem tudtuk, mire számítsunk, csak reményeink voltak. A kezdőlökést az adta, hogy otthon már nagyjából a maximumot hoztuk, mégse nagyon tudtunk számottevően előre lépni, és erre reményt se nagyon láttunk. Az elmúlt hónapokban természetesen megváltoztam én is, másra fókuszálok és nyilván más környezetben is élek.

A férjem egy ismerős révén kapott hírt egy neki való pozícióról Németországban. Hosszas morfondírozás után belevágtuk. Őt felvették, mi pedig nekilódultunk.
Egy éve Koblenz számunkra egy bájos turistalátványosság volt. Ma az otthonunk. Egy éve izgultam és féltem egyszerre. Hol fogunk lakni, hogy fogunk beilleszkedni, hogy fogom bírni a barátaim nélkül, hogy fogom megértetni magam, fel fog-e emészteni a honvágy, és mi lesz, ha rémesen fogjuk érezni magunkat? Mára minden kérdésre választ kaptam.
Hogy miben változtam az elmúlt egy évben? És miben más az életem itt, mint otthon? Nehéz az összehasonlítás, mert ez Budapesttel ellentétben egy kisváros, és közben magam is rengeteget változtam. De a különbséget minden nap érzem a bőrömön.

Miként a környezetem is, én is nyugodtabb vagyok
Leszállnék a 4-6-os villamosról, de már négyen fellöknek, ahogy megiramodva, türelmetlenül felszállnak. Az arcizmaim tikkelni kezdenek, fejemben szitokszavak zsibongnak. Mért ilyen hülye, miért ilyen kretén?

Hát ebből Németországban sokkal kevesebbet kapok. Mondhatni, hogy szinte semennyit. Az, hogy biciklivel járok, nem plusz stressz, nem túlélés, hanem maga a békesség. Amikor nagyobb városokban (München, Köln, Frankfurt) jártunk, töredékét se tapasztaltuk a legendás budapesti frusztrációnak vagy "közlekedési-bűnbakkeresésnek" - vagyis hogy mindig más a hülye. Itt az emberek nyugodtabbak, ritkán futok bele olyan konfliktushelyzetekbe, amelyeket egy idegen tőlem teljesen független indulata idéz elő. Úgy tapasztaltam, hogy az autósok előzékenyebbek, kedvesebbek, néha kicsit bambák, de sokkal ritkább itt az egymásra megorrolás az utakon, sőt, nagyon is jellemző a bocsánatkérés vezetés közben. Figyelnek a biciklisekre, figyelnek egymásra. A pénztárosoknak többnyire mindenkihez van egy kedves szavuk, a szomszédaink nem kerülik a szemkontaktust, hanem keresik, hogy aztán kedvesen köszönthessenek bennünket.


A bonni Starbucks teraszán (Fotó: Czett Petra)


Környezettudatosabb vagyok
Felborogatott szelektív hulladékgyűjtőpontok körül retek, ocsmány halmok, és a szél minden irányba sodorja a szemetet. Ismerős, nem? Németországban nem találkozom ezzel.
Lebomló hulladék, papír, üveg, műanyag, fém - így szelektálunk mi. Örömmel tölt el, hogy biztosítják az ehhez szükséges feltételeket. A különböző típusú szemetekért egy évre előre ki van írva, hogy mikor jönnek a kukások. Nem késnek, nem hagynak mocskot, és senki se túrja szét a kukákat. Az energiafogyasztásra is odafigyelünk, motivál, hogy annyi szélerőmű forog körülöttünk, és látjuk az eredményét is. A legkisebb német településeken is több olyan ház van, amelyek tetején ott a napelem vagy a napkollektor. A műanyag palackok és a fém dobozok betétdíjasak - remek ötlet, mert így azok is lelkesen gyűjtik ezeket, akik amúgy nem foglalkoznának vele vagy csak eldobálnák.

Kedvesebb vagyok
Ma például az edzőteremben odajött hozzám egy idősebb hapsi, és nem azért, hogy megfogdosson, vagy megnézze, mennyire átlátszó a gatyám, hanem azért, hogy segítsen beállítani a lábam hosszához a kondigépet. Szintén ma állok a boltban a kasszánál a sorban, és az előttem várakozó nő hátranéz, látja, hogy milyen kevés cuccom van, és azt mondja, hogy menjek csak nyugodtan elé, mert látja, hogy kevés dolgot veszek, és az ő vásárlása hosszabb ideig fog tartani.
Én pedig nem úgy reagálok, mint egy frusztrált, nagyvárosi bunkó, hogy"mit képzelsz, papi, majd te mondod meg nekem, hogy mit kell csinálni, inkább menj haza és számolgasd a nyugdíjad, úgyis belőlem élsz", vagy"még jó, hogy előre engedsz, kisanyám, alig van cuccom, mit képzelsz magadról, gizdulsz itt, hogy mennyit megengedhetsz magadnak? Nem mindenki lopja a pénzt, ahogy te!"
Szóval értitek a különbséget.
A kedvesség és figyelmesség nem kerül semmibe, mégis bearanyozza az életet és mindennapokat, és rám is átragad.
Az emberek spontánabbak, örömmel egymásra mosolyognak, köszöntenek. Ha tétován állsz, odajönnek, hogy segítsenek. A városban sétálva kevés a mogorva arc, az összeráncolt szemöldök, több a báj és több a bizalom. Mosolyogva köszönök, nem motyogva, örömmel szállok be egy buszon elindult beszélgetésbe pár nénivel, bácsival vagy fiatallal, és szívből kívánok kellemes estét a záráskor is elragadó bolti eladónak.


Koblenzi kisvonat (Fotó: Czett Petra)


Objektívebb vagyok
Ahogy a magyarországi mindennapokat megéltem, azt hittem, hogy az emberek máshol is hasonlóképpen viselkednek, mint otthon. A többség önző, nincs ereje másokra is odafigyelni, örül, ha túléli a napot. De rá kellett jönnöm, hogy nem mindenhol idegbeteg a lakosság. Ahol jobb a létbiztonság, ahol több a remény, ahol több a megbecsülés, ahol több ideje van az embernek önmagára, ott máshogy is lehet élni.
Magyarországot nagyon, Németországot pedig hellyel-közzel már ismerem. Látva azt, hogy milyen körülmények között élnek itt az emberek (a számottevően más mentalitás, nyitottság, higgadtság, bizalom, emberség), hazautazva már sokkal rosszabbnak látom az otthoni helyzetet, mert látom, hogy milyen lehetne. Már nem az az alapértelmezett, hogy számítanom kell arra, hogy valaki bunkó lesz velem ok nélkül. Legutóbb 10 perce se voltam Magyarországon, amikor az autóúton egy sima félőrült elkezdett előzgetni, majd bemutatott nekünk, hogy így"imponáljon" a mellette ülő kedves hölgynek. Ez otthon sajnos teljesen hétköznapi. Németországban még nem találkoztam ilyennel, pedig rengeteget utaztunk autóval itt is.

Nehezebben ébredek
Itt, Koblenzben egy órával később kel fel és megy le a nap. Természetesen az utóbbit imádom, de elég nehéz megszokni, hogy majd' fél évig fél nyolc előtt nem kel fel a nap. Olyan jó fényre ébredni, és annyira nehéz sötétben kimászni az ágyból... Ez mindenképp nagy áldás otthon, frissebben keltem, kipihentebben, készen álltam a nap megmérettetéseire. A sötétben reggelizés nem ad olyan nagy lökést.

Többet sportolok
Mivel eddig csak nyelvet tanultam (hogy legyen megfelelő nyelvi kompetenciám ahhoz, hogy a képzettségemnek megfelelő állást találjak), több időm volt magamra, így hetente minimum háromszor sportolok. Ez az állóképességemen is remekül látszik; amíg a napi 20 km biciklizés eleinte halál volt, most már észre se veszem. Ez pedig csodálatos.
Nem mellesleg van a közelben egy óriási sportkomplexum, ahova a korlátlan havi bérlet 19,99 €, prémium gépeken, tiszta teremben, folyamatos szépítgetések és bővítések mellett. Ez kevesebb mint a nettó átlagbér 1 %-a. Ez átszámolva kevesebb, mint 6500 Ft - még így is olcsóbb, mint otthon, de ez itt tulajdonképpen olyan, mintha Magyarországon 1300 Ft lenne egy ilyen bérlet. Igaz, egy évre le kell szerződni, de ez még akkor is megéri, ha havonta csak egyszer tudsz elmenni.

Jobban tudok németül
A nyelvtant a németórákon, a társalgás különböző elemeit pedig az új német ismerősöktől tanulom. 30 fölött is érdemes nyelvtanulásba kezdeni! Német rádiót hallgatok, német könyveket olvasok, a számomra izgis témákban német Youtube videókat nézek. Persze még nagyon sokat kell fejlődnöm. Fájdalmas volt a felismerés, hogy a felsőfokú nyelvi szint is nagyon messze van még az anyanyelvi szinttől. De lelkiismeretesen munkálkodom, hogy minden nap eggyel jobb legyek.


Koblenz külvárosa, ahol élünk (Fotó: Czett Petra)


Jobb anyagi körülmények között élünk
Németországban (egyelőre) egy keresetből is jobban élünk, mint Magyarországon kettőből. Hozzávetőlegesen egy év alatt annyit félre tudunk tenni, hogy jó színvonalon fél évig akár munka nélkül is fenntarthatnánk magunkat (a férjem nagyjából ugyanazt a munkát végzi itt is, mint otthon).
Amióta itt élünk, hetente eszünk halat, gondolkodás nélkül megvehetjük az egészségesebb élelmiszert, és pár havonta egy belföldi hosszú hétvégét is megengedhetnénk magunknak. Tervezhetünk nyaralást és síelést is. És nem csak fényes ábránd a kéthetes kikapcsolódás valahol messze Európától.
Otthon sokszor hallottam, hogy ugyan Németországban jobbak a bérek, de minden sokkal drágább. Ez egyáltalán nem igaz. Sok dolog drágább valamennyivel, de arányait tekintve közel sem annyival, amennyivel magasabbak a bérek. Nem mellesleg az élelmiszerek, üzemanyag, ruházati cikkek, sportbérletek, színházjegyek, szabadidős programok sokszor jóval olcsóbbak, mint otthon.
Budapesten az átlag nettó fizetésből szűkösen jön ki egy albérletben élő pár, ahol csak az egyik fél dolgozik. Itt az átlag nettó fizetésből, egy keresettel egy kisebb városban jó színvonalon lehet élni, és nem irracionális közben autóra vagy nyaralásra gyűjteni.

Bátrabban tervezek
Mivel az anyagi körülményeink jobbak, megengedhetem magamnak, hogy csak félállásban dolgozzak, ha esetleg szeretnék egy továbbképzést csinálni, vagy - ahogy a terveink között szerepel - egyetemen tanulni. Felnőtt fejjel is van lehetőségem arra, hogy új és izgalmas dolgokat tanuljak, akár egy új szakmát, akár nyelveket, nem kell azon görcsölni, hogy napi 10 órát kell dolgoznom és pisilni sincs időm.
Itt a heti párórás munkától a rendes heti 40 órás munkáig sokféle felállásban lehet dolgozni, ez sokat segít a pároknak a családtervezésben is.

Kevésbé félek
A közbiztonság sokkal jobb, mint Budapesten. Igaz, otthon rendesen megtanították, hogy félni kell. Odahaza minden járművön szorongattam a táskámat, nehogy kizsebeljenek, mert a legközelebbi ismerőseim körében sokan áldozatul estek már ilyesminek. A sötétebb utcákat nagy ívben elkerültem, telefonálást imitáltam, amikor olyan helyen mentem el, ahol lomtalanítás volt, persze mindig dilemma volt, hogy lehet, hogy így majd a mobilomat akarják elvenni, és sokszor futottam, amikor valaki már túl hosszú ideje jött mögöttem. Biztosan van ebben plusz para és bizalmatlanság a részemről, de nem alaptalanul. Németországban inkább az a jellemző, hogy ha valamit leejtek, kiesik a táskámból, valaki pillanatok alatt felkapja és utánam hozza (akár futva is - megtörtént!). A biciklik a boltok előtt sokszor lelakatolatlanul várják türelmesen gazdáikat, amíg az bevásárol. Budapesten többe került a biciklilakatom, mint a bringa. Amíg otthon, ha valaki az utcán megszólított, biztos, hogy kérni akart tőled valamit, esetleg elterelni a figyelmet, hogy közben kifoszthasson, addig itt tényleg csak azt kérdezik, hogy mennyi az idő, hogy hol vettem a csizmám, vagy hogy mit szólok a sok esőzéshez.

Biztatóbb az egészségügy
Amíg Magyarországon minden alkalommal rettegtem, amikor orvoshoz kellett mennem, addig itt például a háziorvosnál is van labor (például nálunk, egy kisváros külvárosában is), így néhány vizsgálat eredményét azonnal (értsd: percek alatt!) megkapom, így megspórolok egy beutaló-kuncsorgást és egy pár hetes várakozást. A receptre felírt gyógyszerek közül sokat ingyen kapsz, de legalábbis számottevő kedvezménnyel.


A Rajna partja Bonnban (Fotó: Czett Petra)


Toleránsabb vagyok
Sokféle ember él együtt Németországban. Mindenféle vallás képviselteti magát, sokféle öltözködéssel találkozom. Nagyon trendi a tetoválás, a piercing, a kék haj, a 10 cm hosszú műszempilla, a mangajelmez (!!!), sok a kövér, sok a sovány, sok a kendős, sok a köldökig dekoltált, sok a meleg, sok a heteró, és mindegyik típusban sok a kedves és persze azért akad köztük hülye is. Már kevésbé ítélkezem a külső alapján, ez pedig sok rossz érzés alól feloldoz.

Összességében
Ha nyitott vagy és bátor, vannak terveid, rugalmas vagy és energiát fektetsz abba, hogy beilleszkedj és megtanuld a nyelvet, nyugodtabb és kevésbé bizonytalan élet vár rád Németországban mint otthon. Természetesen örömmel tölt el, amikor azt hallom, hogy valaki Magyarországon maximálisan tud érvényesülni, fejlődni, és építkezni - mind emberileg, mind anyagilag, de sajnos többször hallom ennek az ellenkezőjét.
Mi a néhány év alatt összespórolt pénzükkel jöttünk ki, a férjemet itt már várta egy állás. Szóval rendesen rákészültünk, sokáig terveztünk, végül belevágtunk. Szerintem életünk legjobb döntése volt. Amikor elkezdődött az itteni életünk, akkor döbbentem rá, hogy milyen érzés is nyugodt körülmények között élni, és addig nem is tudtam, hogy mennyi bosszúság ér nap mint nap, akármennyire is igyekeztem higgadt és kedves lenni. És nem győzöm hangsúlyozni, hogy nem a pénz a lényeg! De kétségtelen, hogy egész más úgy tervezni, kikapcsolódni, nyugodtnak maradni, kedvesnek lenni, hogy még dolgozunk 10 hónapot, és tudunk venni egy jó állapotú, használt, német autót, mint úgy, hogy ha majd nyerek a lottón, veszek egy békávé-bérletet... Addig pedig bliccelek.

Czett Petra

nemetorszag.jpg
 
C
Szét lehet offolni a témát, és teszik is, mint Móricka, de Németország egy működő ország, működő társadalommal, míg Magyarország nem.
Aki nem mer dobbantani, pedig tehetné, az nem hazafi, csak gyáva.
 
Aki nem mer dobbantani, pedig tehetné, az nem hazafi, csak gyáva.

Tudod Chalamade, én cca 80%-ban vagyok német, osztrák és dunamenti sváb, a maradék magyar, francia és más ezmegaz. A rokonaim kint élnek- és nem maguktól akartak kimenni innen. Kitelepítették őket. Tudod, mi volt az utolsó szavuk? Miért kell nekünk elmenni? Mi magyarok vagyunk! (mondták svábul, mert alig tudtak magyarul.)
Aki nem mer dobbantani, az gyáva, ugye? Szerintem meg te vagy gyáva, barátom. Elhúzol a fenébe, mindent itt hagysz, nem mersz tenni semmit, de jó messziről akkora szád van, mint a bécsikapu.

Ernoe, te és a többi kolléga figyelmébe - Orbánisztánoztok. Ez Magyarország, ahol magyarok élnek, léteznek, próbálnak létezni. A gyengébbje feladja és elszalad, utána visszafelé fújol. Nagyon nem válik dicsőségetekre.

Németország élhető hely. Igen. Az. Azért megtennéd, hogy elfáradsz Lipcse környékére, vagy Thüringiába? Az egy másféle Németország, barátom. Érdekes élmény lesz, nem minden München meg Düsseldorf. De mindegy is - nektek meg főleg, különbségek nincsenek. Ott jó - itt meg mindenki rakás szarban élő rakás szar. Mondja ezt az, aki elhúzta a csíkot a fenébe.

Továbbá. Orbinisztán? Vannak emberek, akik abban hisznek, vagy úgy tesznek - és él egy másik döntő többség, aki leszarja nagyívben a politikát és próbál tisztességesen élni. Minket gyaláztok? Ti? Tükröt ne keressetek... bár már úgyis mindegy.
 
Tudod Chalamade, én cca 80%-ban vagyok német, osztrák és dunamenti sváb, a maradék magyar, francia és más ezmegaz. A rokonaim kint élnek- és nem maguktól akartak kimenni innen. Kitelepítették őket. Tudod, mi volt az utolsó szavuk? Miért kell nekünk elmenni? Mi magyarok vagyunk! (mondták svábul, mert alig tudtak magyarul.)
Aki nem mer dobbantani, az gyáva, ugye? Szerintem meg te vagy gyáva, barátom. Elhúzol a fenébe, mindent itt hagysz, nem mersz tenni semmit, de jó messziről akkora szád van, mint a bécsikapu.

Ernoe, te és a többi kolléga figyelmébe - Orbánisztánoztok. Ez Magyarország, ahol magyarok élnek, léteznek, próbálnak létezni. A gyengébbje feladja és elszalad, utána visszafelé fújol. Nagyon nem válik dicsőségetekre.

Németország élhető hely. Igen. Az. Azért megtennéd, hogy elfáradsz Lipcse környékére, vagy Thüringiába? Az egy másféle Németország, barátom. Érdekes élmény lesz, nem minden München meg Düsseldorf. De mindegy is - nektek meg főleg, különbségek nincsenek. Ott jó - itt meg mindenki rakás szarban élő rakás szar. Mondja ezt az, aki elhúzta a csíkot a fenébe.

Továbbá. Orbinisztán? Vannak emberek, akik abban hisznek, vagy úgy tesznek - és él egy másik döntő többség, aki leszarja nagyívben a politikát és próbál tisztességesen élni. Minket gyaláztok? Ti? Tükröt ne keressetek... bár már úgyis mindegy.
:dr_24:
 
C
Ostoba funkcionális analfabéta mélymagyar barátom, én itt élek ebben a rakás szarban, ami a vidéki Magyarország és folyamatosan megélem a valóságot. Viszont minden erőmmel támogattam saját gyerekeimet, hogy boldoguljanak.
Egyikük él Münchenben és remélem jövőre már német állampolgárként.
A többi is csak úgy tudott boldogulni, hogy kénytelen volt feltelepülni a nagybüdösbe.
Önerőből és teljes szembeszélben érték el, amit elértek. Testközelből ismerik a teljeskörű töketlenségét a hatalomnak.
Tárgyaltál már államtitkárral face to face? De ugye jobban tudod.
Tolmácsoltál már az Alföldinek még a nemzetiben, vagy akár ma, hogy tudd, mi volt és lett?
Szereztél már 24 évesen konferenciatolmács diplomát, úgy hogy szintidő alatt (5 év) előtte megszerezted a basic, master diplomát + halasztás nélkül abszolváltál fél év Erasmust is?
Mindezt 2500 Ft. "ösztöndíjjal?" Az 1 év postgradot kőkemény tandíjjal?
OKTV utcahossz első helyért kaptál már begyűrve bedobott nyomdázott "oklevelet" elismerésként?
Nézted anno a Heroest, Lost-ot felirattal? Én tudom, ki fordította.
Volt főnököd az öreg Bajnai és ismerted már gyerekként is a Gordont?
Ismersz olyan államtitkárt, akiről tudod, hogy sötét mint a lépcsőház? Akit úgy löktek át az érettségin is? Tudod, ki ült a vizsgabizottságban? Én tudom.
Ismered, titkosítási záradék mellett ki csinált működő kormányzati portált? Én igen.
Tudod, a hulladék állami oldalakat 10-szeres áron ki?
Kértek már tőled 400 milliót egy aláírásért?
Nyerettek már meg veled pályázatot úgy, hogy 15% zsebpénz mellett majd alkalmazottként vidd a (lenyúlt, ellopott) céget?
Jobb, ha tudod, miről hazudsz.
 
Szervusz Chalamáde ,
igaz nem nekem irtad a fentieket , de azért kicsit visszafoghatnád magad , mert gondolod ez kultura amit most bemutatsz ??
Tudod az óvodások meg valamikor a "Gombháború " cimü Francia filmben hallottam ilyent , hogy nekem ez van meg nekem az van , meg az lessz a banda vezér akinek nagyobb a füttyije ! Aztán mi a francott csináljak a Bajnai családdal Hasra kell esni elöttük vagy mi a fene ? Aztán nekünk kell hasra esnünk mert Te egy államtitkáral beszéltél , én meg beszéltem 2-vel de egy másik rendszerböl ahol nem kellett ilyeneket bizonygatni , igaz öket Gerö meg Rákosi eltávolitotta . Örüljneki és én meg Gratulálok a sok diplomádhoz , aztán már megbocsájts ki az az Alföldi úr akit mindenkinek ismerni kell , már elnézést én nem ismerem . :( és megyek a sarokba büntibe mert gondolom ezért az jár ! Igen és azok akik a svábokat meg a többit kitelepitették azoknak jár a legtöbbet a szája :rohog::rohog:
 
Ostoba funkcionális analfabéta mélymagyar barátom, én itt élek ebben a rakás szarban, ami a vidéki Magyarország és folyamatosan megélem a valóságot. Viszont minden erőmmel támogattam saját gyerekeimet, hogy boldoguljanak.
Egyikük él Münchenben és remélem jövőre már német állampolgárként.
A többi is csak úgy tudott boldogulni, hogy kénytelen volt feltelepülni a nagybüdösbe.
Önerőből és teljes szembeszélben érték el, amit elértek. Testközelből ismerik a teljeskörű töketlenségét a hatalomnak.
Tárgyaltál már államtitkárral face to face? De ugye jobban tudod.
Tolmácsoltál már az Alföldinek még a nemzetiben, vagy akár ma, hogy tudd, mi volt és lett?
Szereztél már 24 évesen konferenciatolmács diplomát, úgy hogy szintidő alatt (5 év) előtte megszerezted a basic, master diplomát + halasztás nélkül abszolváltál fél év Erasmust is?
Mindezt 2500 Ft. "ösztöndíjjal?" Az 1 év postgradot kőkemény tandíjjal?
OKTV utcahossz első helyért kaptál már begyűrve bedobott nyomdázott "oklevelet" elismerésként?
Nézted anno a Heroest, Lost-ot felirattal? Én tudom, ki fordította.
Volt főnököd az öreg Bajnai és ismerted már gyerekként is a Gordont?
Ismersz olyan államtitkárt, akiről tudod, hogy sötét mint a lépcsőház? Akit úgy löktek át az érettségin is? Tudod, ki ült a vizsgabizottságban? Én tudom.
Ismered, titkosítási záradék mellett ki csinált működő kormányzati portált? Én igen.
Tudod, a hulladék állami oldalakat 10-szeres áron ki?
Kértek már tőled 400 milliót egy aláírásért?
Nyerettek már meg veled pályázatot úgy, hogy 15% zsebpénz mellett majd alkalmazottként vidd a (lenyúlt, ellopott) céget?
Jobb, ha tudod, miről hazudsz.

Chalamade, csak azt nem értem, hogy mindezek után, amiket leírtál, hogyhogy nem mentél még el?
Ha mindezekkel már találkoztál személyesen, akkor nem a legalján élsz, ahol valóban lenne ok panaszkodni, meg ennyi keserűséggel szemlélni a világot. Tehát kell, hogy valami jó is legyen az életedben, körülötted. Azt is észre kéne venni.
Lehet, hogy utálod, de a megnyilvánulásaidban tipikus magyar vagy. (Vagy legalábbis, amilyennek a magyarokat mondják.) :)
 
Ostoba funkcionális analfabéta mélymagyar barátom, én itt élek ebben a rakás szarban, ami a vidéki Magyarország és folyamatosan megélem a valóságot.

Jobb, ha tudod, miről hazudsz.

Chalamade, ha ezt a zizét nekem szántad válaszként, megtarthattad volna. Na nézzük sorban.

Ostoba funkcionálisan analfabéta - mind meglehet, bár felettébb csodálkoznék rajta. De miért is ne?
Mélymagyar - izé... no. Tudod, ha merem leírni, hogy német létemre magyar vagyok, akkor melyik is lettem? Rasszista, Nacionalista, málymagyar, népnemzeti, vagy egyenesen újfasiszta? Legyen egyben az összes, megkíméllek a gondolkodástól.
Láttam-e már ... láttam.
Szemtől szembe államtitkár... - nem is eggyel, okostojás. Fogalmad nincs, mi az én szakmám, mit csináltam eddig, hol és kikkel dolgoztam, milyen témákban és mennyi mocsadékot és miegyebet láttam már. De azért te nyilatkozol és okoskodva véleményt formálsz.

Jobb, ha tudod, miről hazudsz... Miről is? - és itt én kérek elnézést, teljesen igaz, hogy ne személyeskedjünk. -

Folytathatnánk - nem fogom. Ami azt illeti - vagyok annyi diploma, nyelvtudás és szakmai tapasztalatocska birtokában, mint te. Ha másképp látod az életed, szíved joga. Másokat ne cseszegess a saját nyomoroddal, senki nem kíváncsi rá. Mint arra sem, hogy saját hazádat utálkozva köpdösöd - jó, most mélymagyar vagyok megint, bár nem túl valószínű. De azt mondtad, hát akkor biztosan az.
 
Utoljára módosítva:
Ostoba funkcionális analfabéta mélymagyar barátom, én itt élek ebben a rakás szarban, ami a vidéki Magyarország és folyamatosan megélem a valóságot. Viszont minden erőmmel támogattam saját gyerekeimet, hogy boldoguljanak.
Egyikük él Münchenben és remélem jövőre már német állampolgárként.
A többi is csak úgy tudott boldogulni, hogy kénytelen volt feltelepülni a nagybüdösbe.
Önerőből és teljes szembeszélben érték el, amit elértek. Testközelből ismerik a teljeskörű töketlenségét a hatalomnak.
Tárgyaltál már államtitkárral face to face? De ugye jobban tudod.
Tolmácsoltál már az Alföldinek még a nemzetiben, vagy akár ma, hogy tudd, mi volt és lett?
Szereztél már 24 évesen konferenciatolmács diplomát, úgy hogy szintidő alatt (5 év) előtte megszerezted a basic, master diplomát + halasztás nélkül abszolváltál fél év Erasmust is?
Mindezt 2500 Ft. "ösztöndíjjal?" Az 1 év postgradot kőkemény tandíjjal?
OKTV utcahossz első helyért kaptál már begyűrve bedobott nyomdázott "oklevelet" elismerésként?
Nézted anno a Heroest, Lost-ot felirattal? Én tudom, ki fordította.
Volt főnököd az öreg Bajnai és ismerted már gyerekként is a Gordont?
Ismersz olyan államtitkárt, akiről tudod, hogy sötét mint a lépcsőház? Akit úgy löktek át az érettségin is? Tudod, ki ült a vizsgabizottságban? Én tudom.
Ismered, titkosítási záradék mellett ki csinált működő kormányzati portált? Én igen.
Tudod, a hulladék állami oldalakat 10-szeres áron ki?
Kértek már tőled 400 milliót egy aláírásért?
Nyerettek már meg veled pályázatot úgy, hogy 15% zsebpénz mellett majd alkalmazottként vidd a (lenyúlt, ellopott) céget?
Jobb, ha tudod, miről hazudsz.
Ezen az oldalon és a kulturált helyeken eddig a témáról szoktak vitatkozni, egymás véleményéről szoktak beszélgetni és a beszélgető személye szent volt és sérthetetlen. Aki mégis a beszélgetőről mond véleményt, azt minősíti, és bizony szegényke nagyon rossz bizonyítványt állít ki magáról.
Nem volt szokás önmagunk fényezése sem, holott néhány megnyilvánulásból süt, hogy az illető a témát nagyon mélyen ismeri.
Az, hogy ki kivel beszélt? Ez értékmérő? A vécés nénik, azok tudnának a témában legtöbbet asztalra tenni. Ők hivatásuknál fogva kerülnek beszélőviszonyba nem csak államtitkárokkal, hanem valódi értékes híres emberekkel is.
 
Nem tudom, mi bajod, csupán leítam, miért nem engedték nagy valószínűséggel egy sátortábor kialakulását.
-
Kedves Graver
-
A mobil WC-nek az az elönye, hogy oda lehet tenni ahol szükség van rá? Ez érvényes sátrakra is. Minden cserkészfiu képes egy sátrat 15 perc alatt felállitani és lebontani. Nincs Mo.-on katasztrofa védelem?
-
Nemakarásnak nyögés a vége. Hogy akartok Olympiát ha még egy WC-t sem tudtok felállitani?
-
A helyedben nem dicsekednék annyit a Németországban elkövetett bűncselekményekkel, mert még kipukkad az a nagy tolerancia-lufi... Ja, persze, német állampolgár csakis embertelen uszítás (legfőképpen magyar) hatására követhet el búncselekményt... Ne fárassz.
-
Neked fel sem tünik, hogy ha kifogynak az érveid sajnáltatod magadat, te vagy a megtestesül balsors a himnuszbol.
-
Bizony az utobbi idöben félelmetesen lesülyedt az eröszakhoz vezetö gátlás, a rasszizmusbol elkövetett eröszakos cselekedetek száma orjásian megnött. Ezt ugyan ugy nem lehet elhallgatni mind a szilveszteri eseményeket.
-
Tudod a popofogdosás és zsebmetszés az nem a menekültekkel jött ebbe az országba, (itt csupán karneválonként és Oktoberfeszt alatt legalább 50 igazi megeröszakolással számol a rendörség, igazi alatt azt értem, hogy a tettesek nyálat és spermát hagynak maguk után)
-
Hallgassad meg Bayor Zsolt és Orbán szilveszter utáni véresszáju beszédét, az itteni represszáriokat egészen biztos elösegitette. Az emberek dandárja itt az aljas tettek ellen protestált, a nök senkitöl sem akarnak molesztálva lenni, a saját honfitársuktol sem.
-
Egyébbként nem kell mély statisztikai ismeret ahoz, hogy belássad 1 millio ember felvétele és integrálása egy olyan gigantikus munka amit csak orjási számu ember segitségével lehetséges. Az emberek többsége nállunk segitökész. Es ez megvan már évek ota nállunk. Mély tisztelet és hála a sok önkéntes segitökész embernek.
-
El sem tudod képzelni micsoda örömmel jár a segitség maga, ha látod, hogy egy kétségbeesett, hazájábol elüzött ember otthonra talál, képes lesz az életét a kezébe venni, felveszi a kulturánkat és megossza az ö speciális ismereteit, lényét velünk.
-
Lassan leesik a tantusz Mo.-nak is és most külföndön toboroz bevándorlokat, "muszlemok, zsidok kiméljenek" felhivással. Megvan örülve a fönököd?
 
Ernoe, te és a többi kolléga figyelmébe - Orbánisztánoztok. Ez Magyarország, ahol magyarok élnek, léteznek, próbálnak létezni. A gyengébbje feladja és elszalad, utána visszafelé fújol. Nagyon nem válik dicsőségetekre.
-
Kedves teddyted
-
Magyarisztán az nem guny, mind ahogy az sem guny ha egy németajku Ungarn-t, vagy angolosan Hungary-t mondunk. A világ sok nyelvén igy hivják a szülöhazánkat.
-
Orbánisztán-t valoban ironia miatt irtam, az államfö diktatorikus alürjei miatt. Ebben benne van a véleményem.
-
Valami csak nem stimmelhet, ha jogos kritika miatt megsértödsz. A diktaturák mástol sem félnek ugy mind a nyilvánosságtol. Gondolj bele hol lenne most az ország ha "tapintatbol" nem kritizált volna bennünket a nyugat a "szocializmus" barkácsolásában?
-
A kritikátol nem szabad félni, nincs olyan rendszer amelyiken nem javithatna a kritika. En a barátaim, ismeröseim, rokonaim miatt emésztem magamat a magyar politikával, na ügye meg azért mert tudom nekünk sem mehet jol ha ott elégedetlenek az emberek.
-
Németország élhető hely. Igen. Az. Azért megtennéd, hogy elfáradsz Lipcse környékére, vagy Thüringiába? Az egy másféle Németország, barátom. Érdekes élmény lesz, nem minden München meg Düsseldorf. De mindegy is - nektek meg főleg, különbségek nincsenek. Ott jó - itt meg mindenki rakás szarban élő rakás szar. Mondja ezt az, aki elhúzta a csíkot a fenébe.
-
Erdekes, hogy ezekben az islamo-phobiás országokban van a legkevesebb bevándorolt ugy mind Mo.-on.
-
Továbbá. Orbinisztán? Vannak emberek, akik abban hisznek, vagy úgy tesznek - és él egy másik döntő többség, aki leszarja nagyívben a politikát és próbál tisztességesen élni. Minket gyaláztok? Ti? Tükröt ne keressetek... bár már úgyis mindegy.
-
En is azt hittem, hogy közönbösen is lelehet élni egy életet de ma tudom, hogy a történelem vonatja ezért siklott ki egyre másra europában, különösen nállunk Mo.-on. A demokratia csak akkor müködik ha élünk vele, különben megint elviszik a szomszédainkat, aztán nem lesz senki aki protestál amikor mi kerülünk sorra.
-
En ugy érzem, hogy konkrét dolgok amik miatt én felvagyok háborodva, amik miatt mindenkinek felkéne háborodnia.
Ne a kritikátol félj, hanem a kussolástol.
 
-
Kedves Graver
-
A mobil WC-nek az az elönye, hogy oda lehet tenni ahol szükség van rá? Ez érvényes sátrakra is. Minden cserkészfiu képes egy sátrat 15 perc alatt felállitani és lebontani. Nincs Mo.-on katasztrofa védelem?
-
Nemakarásnak nyögés a vége. Hogy akartok Olympiát ha még egy WC-t sem tudtok felállitani?

De, majd a katasztrófavédelem, vagy a katonák rohangálnak a kerítés mentén a migránsok után a mobil WC-kel, meg sátrakkal, hogy hiányt ne szenvedjenek valamiben.
-
Neked fel sem tünik, hogy ha kifogynak az érveid sajnáltatod magadat, te vagy a megtestesül balsors a himnuszbol.

Nem tudom, hol olvastad, hogy sajnáltatnám magam, úgy hogy légyszíves, idézd már be. Te jössz állandóan a Németországban elkövetett bűncselekményekkel, melyeket igyekszel mindig másokra kenni.
-
Bizony az utobbi idöben félelmetesen lesülyedt az eröszakhoz vezetö gátlás, a rasszizmusbol elkövetett eröszakos cselekedetek száma orjásian megnött. Ezt ugyan ugy nem lehet elhallgatni mind a szilveszteri eseményeket.

Igen, nálatok Merkelisztánban.
-
-Tudod a popofogdosás és zsebmetszés az nem a menekültekkel jött ebbe az országba, (itt csupán karneválonként és Oktoberfeszt alatt legalább 50 igazi megeröszakolással számol a rendörség, igazi alatt azt értem, hogy a tettesek nyálat és spermát hagynak maguk után)

Értem, tehát ha - tételezzük fel -, a feleségedet vagy a lányodat az utcán kirabolja, és megfogdossa valaki, akkor utána annyit reagálsz rá, hogy ez semmi, hiszen nem erőszakoltak meg... :eek:
-
Hallgassad meg Bayor Zsolt és Orbán szilveszter utáni véresszáju beszédét, az itteni represszáriokat egészen biztos elösegitette. Az emberek dandárja itt az aljas tettek ellen protestált, a nök senkitöl sem akarnak molesztálva lenni, a saját honfitársuktol sem.

Tényleg nagy formátumú emberek lehetnek, ha ekkora hatással vannak a németekre... Ne röhögtess. Te többet foglalkozol Orbánnal, mint itthon bárki.:)
-
Egyébbként nem kell mély statisztikai ismeret ahoz, hogy belássad 1 millio ember felvétele és integrálása egy olyan gigantikus munka amit csak orjási számu ember segitségével lehetséges. Az emberek többsége nállunk segitökész. Es ez megvan már évek ota nállunk. Mély tisztelet és hála a sok önkéntes segitökész embernek.

Na igen, azért akarjátok annyira szétosztani őket... Simán elhiszem a segítőkészséget. Aki meg nem akar önként segíteni - pl. kiköltözni az önkormányzati lakásából, azt "rábeszélik", ahogy a legnagyobb cégeket is, hogy foglalkoztassák már az új honfitársakat...
http://www.acnews.hu/index.php/vilag/2289-menekulteket-a-lufthansahoz-bmw-hez-deutsche-telekomhoz

-El sem tudod képzelni micsoda örömmel jár a segitség maga, ha látod, hogy egy kétségbeesett, hazájábol elüzött ember otthonra talál, képes lesz az életét a kezébe venni, felveszi a kulturánkat és megossza az ö speciális ismereteit, lényét velünk.

Biztos öröm, ha felveszi a kultúrátokat, a speciális ismereteikről már vannak tapasztalatok... ;)

Lassan leesik a tantusz Mo.-nak is és most külföndön toboroz bevándorlokat, "muszlemok, zsidok kiméljenek" felhivással. Megvan örülve a fönököd?

Hol olvastad ezt a marhaságot, hogy muszlimok, zsidók kíméljenek felhívással toboroznak?
Amúgy pedig ez az egész migráns-téma nem tudom, hogy jön Petra írásához.
 
Szét lehet offolni a témát, és teszik is, mint Móricka, de Németország egy működő ország, működő társadalommal, míg Magyarország nem.
Aki nem mer dobbantani, pedig tehetné, az nem hazafi, csak gyáva.
Ez is egy vélemény. Mint ahogy az is, hogy Itt élned halnod kell. Aki meg megy az áruló. Mert nem kritizálni kell, hanem cselekedni. De itthon. Nem tudsz? Nem vagy képes rá? Most mondjam azt, mert balf... vagy? Nem mondom rád, és nem osztom az utóbbi véleményt. De a tiedét se. És mellőzd a továbbiakban azt, hogy majd 10 millió magyart legyávázz. Téged se minősített senki, pedig a hozzászólásod alapján lehetne. De ez a fórum nem erről szól. Az ilyen jellegű hozzászólásokat tartsd meg valamelyik odakinti kocsmában a hasonló gondolkodású sorstársaidnak.
 
Kedves Ernoe,

alapvetően igazad van sok mindenben. Ebben az országban nagyon furcsűn mennek, vagy állnak a dolgok. Hidd el, enm félek én a kritikától és nem is emiatt hörkentem fel hirtelen. Messze nem emiatt, hiszen magam is hosszú órákig tudnám sorolni a visszás és nagyon rossz dolgokat. Is.

Az keltett bennem visszatetszést, ahogy egyre erősödve már nem is kritikaként jelent meg a (jogos) bírálat, inkább számonkérésként és lesajnálásként. Ha megnézed, én nem is ezt kértem számon, hanem a teljes általánosítást és az egy kalap alá vétellel történő nagy közös lesajnálást, amikor pedig bezzeg a Bertalan...

Nem vagyok én (sem) nagy fajvédő fajmagyar, jaj, dehogy. De ez a szerencsétlen kis ország az, ahol születtem, éltem és élek, és ez a gyönyörű nyelv az, amit anyanyelvemnek mondhatok. És nem esik jól, akármilyen igaz is lenne, vagy akármilyen jószándék is vezérli azt, aki mondja, ha permanensen semmibe véve csak a rosszat látják benne és mindenkiben, aki benne él és küzd egy tisztességes életért. Ezért írtam azt, hogy akármilyen is - de ez a hazám.

Magam módján próbálok tenni érte, az értékeiért, az emberségéért, a nyelvéért - talán páran ismeritek a nevem és a dolgaim. Igazad van - tenni kell azért, hogy élhető, emberi hely lehessen, minden nap tenni - és ezért volt visszás az a pár kellően dehonesztáló megjegyzés, amire reagáltam. Nem a kritika a probléma, hanem a cselekvés - illetve annak hiánya. :)
 
Kedves Ernoe,

alapvetően igazad van sok mindenben. Ebben az országban nagyon furcsűn mennek, vagy állnak a dolgok. Hidd el, enm félek én a kritikától és nem is emiatt hörkentem fel hirtelen. Messze nem emiatt, hiszen magam is hosszú órákig tudnám sorolni a visszás és nagyon rossz dolgokat. Is.

Az keltett bennem visszatetszést, ahogy egyre erősödve már nem is kritikaként jelent meg a (jogos) bírálat, inkább számonkérésként és lesajnálásként. Ha megnézed, én nem is ezt kértem számon, hanem a teljes általánosítást és az egy kalap alá vétellel történő nagy közös lesajnálást, amikor pedig bezzeg a Bertalan...

Nem vagyok én (sem) nagy fajvédő fajmagyar, jaj, dehogy. De ez a szerencsétlen kis ország az, ahol születtem, éltem és élek, és ez a gyönyörű nyelv az, amit anyanyelvemnek mondhatok. És nem esik jól, akármilyen igaz is lenne, vagy akármilyen jószándék is vezérli azt, aki mondja, ha permanensen semmibe véve csak a rosszat látják benne és mindenkiben, aki benne él és küzd egy tisztességes életért. Ezért írtam azt, hogy akármilyen is - de ez a hazám.

Magam módján próbálok tenni érte, az értékeiért, az emberségéért, a nyelvéért - talán páran ismeritek a nevem és a dolgaim. Igazad van - tenni kell azért, hogy élhető, emberi hely lehessen, minden nap tenni - és ezért volt visszás az a pár kellően dehonesztáló megjegyzés, amire reagáltam. Nem a kritika a probléma, hanem a cselekvés - illetve annak hiánya. :)

Kedves teddyted
-
Ez egy forum itt ahol a párbeszédek összefolynak, egy belépö olvasonak nehéz eldönteni ki kinek válaszol, minek ismétli magát anyiszor. Biztosithatlak afelöl, hogy a hozzászolokban nincs rossz szándék különben kiröpülnének a moderatorok által.
-
A cikk, ami körül itt diskurálunk egy ujonnan No.-ba jött hölgy benyomásárol szol, én teljes mértékben követni tudom az euforiáját. En abban az idöben jöttem ide amikor Mo.-on már Györnél (60 km-re az Osztrák határtol) leszedték a rendörök az embereket a vonatrol, féltek, hogy dobbantanak, lelépnek nyugatara.
-
Mindig abba biztam, hogy egyszer elmulik ez és visszatérek, az én rokonaim nem voltak németek, én elöitélettel voltam velük szembe, a legszivesebben tovább mentem volna. Aztán az egyetemen megismertem egy másik generatiot, és olyanokat akik tanultak a multbol, én itt szocializálodtam.
-
A magyarok (had használjam ezt a szot) nagyon nemesen tudnak viselkedni ha elvannak nyomva de sajnos nem vagyunk hozzászokva a szabadsághoz, a történelem mutatja, hogy rendszeresen marhaságot követünk el. A demokratiát nem kapja senki a bölcsöbe, se a kereszténységgel se prolettárdikaturával, a demokratikus viselkedést megkell tanulnunk.
-
Anglia "elenörizetlen bevándorláson" nem a menekülteket érti, azokrol tudjuk, hogy mi a nevük, honnan jöttek, nekik mi adunk papirokat. Az EU polgároknak nem kell semmit felmutatniuk, a reptéren elég egy kártya, ott is nem az ember lesz ellenörizve hanem a plasztik minösége (érvényes, nem).
-
Ne érts félre, én helyeslem a szabad mozgást, ezért küzdöttek a jobbágy öseink. A probléma csak ott van, hogy Mo.-on államilag elrendelt idegengyülölet folyik. Ez embertelen, ez veszélyezteti a békés egymásmellett élést.
-
Hogyan lehet idegenek ellen heccelni és a saját honfitársaink kenyérkeresetét, vagy szorakozását idegenben mind nem olyan beállitani. Mi mindanyian idegenek vagyunk a világ legtöbb részén. Ezen az sem javit, hogy milyen iskolai végzettségünk van.
-
Nezzd meg Izraelt, az alapitás után több professzor volt ott mind vizvezetékszerelö, vagy más kézmüves. Minden ember hasznos valami modon. Minden ember megérdemli a bizalmunkat.
-
Ajánlom gyere többször és akkor egy teljesebb képet kapsz a forumrol. Senki sem gyülölködik de nemcsak azért mert valami modon mi is az országhoz kötödünk, hanem azért mert ez az alapállás (legalábbis nekem) :)
 
Nem nekem szólt ugyan, de pár gondolatot vitatnék.

-
Anglia "elenörizetlen bevándorláson" nem a menekülteket érti, azokrol tudjuk, hogy mi a nevük, honnan jöttek, nekik mi adunk papirokat. Az EU polgároknak nem kell semmit felmutatniuk, a reptéren elég egy kártya, ott is nem az ember lesz ellenörizve hanem a plasztik minösége (érvényes, nem).

Ezt azért gondold már át egy kicsit. Szóval az úniós polgárról kevésbé lehet tudni, ki fia, borja, hova jött, mit akar, mint a mindenféle papír nékül, több országon át érkezőről? :eek:
-
Mo.-on államilag elrendelt idegengyülölet folyik.
Ez nettó marhaság. De onnan te biztos jobban látod, mint azok, akik itt élnek.
Érdekes mód mégse nálunk égtek menekültszállások.

-Ajánlom gyere többször és akkor egy teljesebb képet kapsz a forumrol. Senki sem gyülölködik de nemcsak azért mert valami modon mi is az országhoz kötödünk, hanem azért mert ez az alapállás (legalábbis nekem) :)

Elég neki visszaolvasgatni pár topikot...;)
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

beamix wrote on Ajuda67's profile.
Szia,bocs de csak most csatlakoztam,hogyan tudok hozzájutni a fordításaidhoz ? Főképp a Kárpátok vampirjai sorozat 36,37.reszei érdekelnek. Előre is köszönöm az útbaigazítást
Hi! Does anyone here have the easy deutsch books by Jan richter in English?
hanna322 wrote on pöttyösdoboz's profile.
Szia! Érdeklődni szeretnék, hogy az Okosodj mozogva DVD anyagát el tudnád-e küldeni? Sajnos a data linkek már nem működnek. Nagyon köszönöm előre is a segítségedet! Üdv.: hanna322
katuskatus wrote on adabigel's profile.
Szia kedves Abigél! Neked sikerült letölteni Az egészség piramisa c. könyvet? Ha igen, elküldenéd nekem? Szép napot kívánok!
ametiszt99 wrote on boyocska's profile.
Szia,nem tudom,hogy megoldódott e a Bauer Barbara könyvvel kapcsolatban a problémád,de feltettem a könyvet ide:
Ne haragudj,de nem vettem észre hamarabb az üzenetedet:):)
ametiszt

Statisztikák

Témák
38,128
Üzenet
4,801,788
Tagok
615,727
Legújabb tagunk
Istvanis
Oldal tetejére