Mielőtt belevágnál a lépcső építésbe

Úgy tudom, az a 63 centi az nem valami hasraütéssel kapott szám, hanem az átlagos emberi lépés hossza. Ami csak annyiból érdekes, hogy egy öregek otthonában esetleg 55 lesz a jó érték, míg a kosárcsapat székházában a 70 centi...

Ez pontosan így van. Csak az a baj, hogy nincs olyan lépcső amit csak a kosarasok, vagy csak az idősek használnak. Ezért a világon mindenütt mindenkinek a 63cm-t kell megszokni. Így többé kevésbé a lépcsőhöz érve azonos ritmust vehetünk fel, ha ez nem így van, akkor bizony botladozunk az ilyen lépcsőn.
Kivátelek itt is vannak. Például a gyerekek számára készített lépcsők, mászókákon, vagy csúszdákon. Ott a lépéshossz 40cm körüli.
 

cusco830

Állandó Tag
Állandó Tag
végre egy oldal, ahol szép kortárs megoldásokat is találhatunk és beszélhetünk róluk! minden ismerősöm azt kérdezi tőlem, építésztől, hogy miért kell ilyen ronda "kockaházakat" építeni, miért nem tervezünk olyanokat, mint száz évvel ezelőtt....inkább nem válaszolnék....
 

Miescu

Állandó Tag
Állandó Tag
Nagyon hasznos kis blog! Nekem igen kis helyem van, kb 170 széles folyosóról kell indítani a lépcsőt és 4m-re kell felvinni. Elég neccesnek látszik.
 

kfcs[45]

Állandó Tag
Állandó Tag
a lépcső kényelmi fokát meghatározó értéket, mely a lépcsőfok belépő- és fellépő méretének a különbsége B-F. Ennek ideális értéke 12cm
 

balazs123456

Állandó Tag
Állandó Tag
Beltéri lépcsők kényelmes magassága valóban 60-64 cm (2m+sz), de időnként ettől sajnos el kell térni a helyszűke miatt. A fellépés m=19 cm felett már igen kényelmetlen. Ennek ellenkező példája a díszlécső, ami 11 cm alatt ismét veszélyes a kis fellépés miatt.
 

BELLIKÉM

Új tag
Igen fontos a 2m+sz=63 képlet betartása, ahol a 63 cm egy átlagos emberi lépésnek felel meg. Amúgy jók a képek, vannak jó ötletek.
 
Oldal tetejére