Mikortól válik az ivás alkoholizmussá?

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2017 Szeptember 22.

Melitta - 2017 Szeptember 22, 12:56
 1. Melitta

  Melitta Adminisztrátor Fórumvezető

  Az alkohollal az a legnagyobb gond, hogy az emberek nem kábítószerként gondolnak rá. Pedig az élettani hatásokat tekintve az alkohol az egyik legveszélyesebb drog, és szinte az egyetlen, aminek az elvonásába bele lehet halni.


  Ünnepélyes koccintások vagy jó hangulatú baráti iszogatások alkalmával nyilván nem gondolunk a szövődményekre, de jó tudni:

  az alkohol kábítószer, és igen könnyen rászokhatunk, anélkül, hogy észrevennénk.
  Az Egyesült Államokban jóval több alkoholt fogyasztanak manapság, mint egy évtizeddel ezelőtt. Az emelkedés mértéke – ha hihetünk a JAMA Psychiatry legfrissebb számában megjelent tanulmánynak – csupán 11,2 százalékos, de a magasabb kockázati csoportba tartozó fogyasztók aránya 30 százalékkal nőtt. A diagnosztizálható alkoholistáknál 49,4 százalékos az emelkedés.

  [​IMG]
  Fotó: Németh Sz. Péter
  A tanulmányában 36 ezer személyt vizsgáltak 2001 és 2002, illetve 2012 és 2013 között. Az érintetteket az ivási szokásaikról kérdezték. A legmagasabb növekedést a nők, az alacsony társadalmi-gazdasági helyzetűek, az idősebb felnőttek, illetve a faji-etnikai kisebbségek körében figyelték meg. A szerzők szerint

  ezekben a csoportokban akkora a növekedés, hogy az közegészségügyi válsághoz vezethet.
  (A kérdéses tanulmány az Egyesült Államokban készült, de ezen a téren Magyarország sincs jobb helyzetben. A Központi Statisztikai Hivatal 475 ezerre teszi a magyarországi alkoholisták számát.)

  [​IMG]
  Az ország negyede keményen piál
  Miért nincsenek hányó emberek a borosüveg-címkéken, ha a cigisdobozon élőben mehet a gégerák? Tudta, hogy egy üveg ital hétszer akkora kárt okoz, mint amennyibe kerül?Tovább
  Az alkohol társadalmi elfogadottsága nagyban hozzájárul ahhoz, hogy sokan azt hiszik: őket nem érintheti az alkoholizmus. Másokat, azokat igen – de őt nem. Ennek megállapításához ismernünk kell a problémás ivás kritériumait, és hogy milyen magas a függőség kialakulásának kockázata.

  Az alkoholizmus kialakulási kockázatának több mint 50 százaléka örökölhető, így ha egy közeli rokonunk – különösen az egyik vagy mindkét szülőnk – alkoholproblémákkal küszködik, nagyobb esélyünk van rá, hogy a mi rizikófaktorunk is magasabb lehet az átlagosnál. A depresszió és a mentális rendellenességek szintén súlyosbíthatják a helyzetet, akárcsak az alkoholproblémákkal küszködő partnerek vagy barátok.

  Hány pohárral ihatunk meg?
  Az alkoholfüggőség igen komplex rendellenesség, így nehéz meghatározni, hogy hetente hány ital számít normálisnak. Olyan ez, mintha azt próbálnánk meghatározni, hogy mennyi vizet engedhetünk egy kádba, hogy a testünk ne nyomja ki belőle a vizet: ez függ a testmagasságunktól és a tömegünktől is. De tessék, itt egy iránymutató:

  • Egy átlagos testalkatú férfi egy este ne igyon négy pohárnál többet, és a heti maximum adagja 14 ital legyen.
  • Egy átlagos testalkatú nőnél ez esténként három pohár ital, és heti hét pohár.
  Ha ezeket a határokat rendszeresen túllépjük, érdemes elgondolkozni rajta, hogy alkoholproblémáink vannak. De fontosak a nüansznyi különbségek is. Megeshet, hogy időnként kikérünk öt-hat pohár tömény italt egy este, de ettől még nem leszünk alkoholisták.

  Orvosi értelemben mi az alkoholfüggőség?
  A pszichiátriában nem az elfogyasztott italok, hanem viselkedésminták alapján határozzák meg, hogy kinél mennyire súlyos problémákat okoz a szeszfogyasztás.

  A Diagnostics and Statistical Manual of Mental Disorders (DSM), a mentális rendellenességeket listázó kézikönyv az alkoholizmus teljes spektrumát lefedi. Ez alapján egy alkoholfogyasztónak a következő kérdésekkel kell szembenéznie:

  1. Előfordult, hogy többet vagy tovább ivott, mint tervezte?
  2. Előfordult már egynél többször, hogy próbálta mérsékelni vagy abbahagyni az ivást, de nem sikerült?
  3. Volt olyan, hogy túl sok időt töltött ivással, illetve azzal, hogy a mellékhatásoktól szenvedett?
  4. Kívánt már annyira egy pohár italt, hogy nem tudott másra gondolni?
  5. Megesett már, hogy az ivás, vagy az ivás okozta rosszullét miatt nem tudta ellátni az otthoni és családi teendőit, esetleg iskolai vagy munkahelyi problémákat okozott?
  6. Folytatta az ivást, még akkor is, amikor látta, hogy ez gondokat okoz a családi vagy baráti körben?
  7. Felhagyott olyan tevékenységekkel, amiket fontosnak vagy érdekesnek tartott, csak hogy ihasson?
  8. Került már olyan helyzetbe, hogy ivás miatt vagy ivás közben az egészségét vagy az életét kockáztatta? (Gyors példák: ittas vezetés, részegen dolgozás, védekezés nélküli szex.)
  9. Akkor is folytatta az ivást, ha depressziósnak érezte magát tőle, szorongott, vagy más egészégügyi problémákat, esetleg filmszakadást tapasztalt?
  10. Volt, hogy sokkal többet kellett innia, hogy elérje a kívánt hatást, illetve tapasztalta, hogy az átlagos mennyiség már meg sem kottyan?
  11. Észlelt már olyan elvonási tüneteket, mint az álmatlanság, kézremegés, nyugtalanság, hányinger, izzadás, szívdobogás vagy hallucináció?
  Ha a fenti 11 pontból kettőre vagy háromra igennel válaszolt, az enyhe alkoholbetegséget (mild alcohol use disorder) jelent. Hat vagy több igen már súlyosabb problémákra utal (severe alcohol use disorder). Ez persze csak iránymutató: semmiképpen se a fenti listával próbálja meghatározni a saját alkoholizmusát. Erre csak szakember képes.

  De ha a lista számos pontja riasztóan ismerősnek tűnik, jobban teszi, ha konzultál egy orvossal. Ez nem jelenti azt, hogy alkoholista lenne – csak azt, hogy sikerült szembenéznie egy problémával.

  Hegyeshalmi Richárd

  18352263_81ccd00906d3b5ebadbe0f9402d98b40_wm.jpg
   
  CasaLoma kedveli ezt.

Hozzászólás

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2017 Szeptember 22.

  1. Ernoe
   Ernoe
   Egyszerüen nem értem, hogy mi az öröm abba hogy valaki sok alkoholt iszik, szédül, tántorog, nem pörög a nyelve, "kidobja a tachot", büzlik, fája a feje másnap?
   -
   Magambol kiindulva azt gondolnám, hogy a szervezet ugy van beállitva, hogy kellemesen érezze magát az ember, a hányás nállam nem tartozik ehez. :)
   ladybug7spots és setni kedveli ezt.
  2. udvarfy
   udvarfy
   Már elnézést kérek , de melyik alkoholista foglalkozik ilyen baromsággal ? Neki az a lényeg , hogy elég itala legyen !! Nem , hogy ezzen törje a fejét !!
   ladybug7spots, tipasa és setni kedveli ezt.
  3. Verbovszki Sándor
  4. setni
   setni
   Akkor levagyok maradva....gyorsan belehúzok...:cool:
   analema és udvarfy kedveli ezt.
  5. tipasa
   tipasa
   azt mondja meg nekem valaki Miért válik az egyik ember alkoholistává a másik nem. A környezeti tényezők azonosak. A környezetemben Egyetlen kivételtől eltekintve leszokni Senkinek sem sikerült. Döbbenetes volt végignézni Miként küzdenek nap mint szabadulnának a szorításból Reggel remény ma sikerül .A feladás már nem küzdenek .Tudják elvesztitek mindent ami fontos Akik szerették akiket szeretett Azt is jól tudják már az életük a tét..Már feladták. A Tehetetlen düh. Nem tudsz segíteni. . A temetésen elgondolkodni Miként történhetett meg Értelmetlenül elment
   Rajtunk nem múlt semmi.? könnyű ítélkezni pálcát törni. Akarat gyenge alkoholista.
   udvarfy kedveli ezt.
  6. setni
   setni
   Most a válasz....mint mindenre...genetika.
   tipasa kedveli ezt.
  7. setni
   setni
   Hisz ez jó mert így csak széttesszük kezünket és ennyi...
  8. setni
   setni
   Nem kell erölködni se a betegnek se a környezetének mert genetika....ez oly megnyugtató...na még egy kortyot..
   varázsdoboz és udvarfy kedveli ezt.
  9. udvarfy
   udvarfy
   Setni , igen genetika , mint a jó egészség a jó fogak és sok sok minden más is . De a tulnyomórészben hozzájárul a környezeted , családod , barátiköröd és leginkább munkahelyed !! Nagyon sokan azt hiszik , hogy csak az alsobb szinten értve alacsonyabb "inteligenciával" megáldottaknál fordul ez elö . Nem ! Hiszen ez a "felsö tizezer" között pontosan ugy megtalálható csak ök nem a sarki kocsmába járnak egy pofa sörért , hanem otthon "nyalnak be" vagy a barátaiknál . Ez egy nagyon is ördögi kör mert a hazzátartozó hasonloan függö lesz furcsa egy szituáció , erröl oldalakat lehetne irni , de a lényeg ! A "páciensnek" magának kell akarnia , csak Ö tudja egyedül ezt leküzdeni , természetesen sokat segit ha a környezete mellé áll és támogatja , na nem azzal , hogy Jenö , figyelj ez csak egy sör ezt megihatod ez nemalkohol ! Hanem igenis , ha üditöt kér inni akkor azt adnak neki , itt derül ki ki a barát , meg ki csak az ivó cimbora !
   cdurmol és setni kedveli ezt.
  10. victorvacendak
   victorvacendak
   Ez így ebben a formában már bőven alkesz habitusú ivás. Már az is, ha valaki minden este csak egy pohárkával dob be. De négy pohár??? Négy pohár mi? Sör vagy bor vagy tömény?
   Az orvosi konszenzus napi 60 g (hetente maximum kétszer) alkohol egy férfi esetében a maximum, ami 3 deci bor. Efelett már a máj is érdeklődve fog figyelni. És akkor még nem beszéltünk arról, hogy kinek mi a motívációja a rendszeres (a rendszeresség gyanús körülmény mindig) alkoholfogyasztásra. Ez a mennyiségeknél is fontosabb az alkoholizmus definíciálásánál.
   setni és sidavoq kedveli ezt.
  11. ladybug7spots
   ladybug7spots
   Nem, nem múlt semmi. Ha felnőtt emberekről beszélünk, mindenkinek van választása.
   Személy szerint a besorolással nem tizenkét pontozok.... ha valakinek nem múlhat el nap hogy ne igyon, hiába csak pl. két sört, az az én olvasatomban alkoholfüggő.
   Tudod, ebben az a szomorú, hogy egy alkoholista hülyére issza a máját, az agyát és leszázalékolják, mert beteg szegény....más ember nyomorékra gürcöli magát, azzal meg szórakozik a rehab.
   udvarfy, setni és sidavoq kedveli ezt.
  12. tipasa
   tipasa

   gyorsan elintézted! Dehogy van mindenkinek választása vagy nincs is miből !Közel sem ennyire egyszerű. Az alkoholizmus nálunk népbetegség. Nagyon nehéz kezelni. Megannyi tragédia kudarc csalódás hagyomány . Itt írta valaki DNS is lehet A tévedés kockázatával véleményed tiszteletben tartva
   cdurmol és udvarfy kedveli ezt.
  13. udvarfy
   udvarfy
   Már elnézést kérek , de gondolom nektek halvány fogalmatok nincsen mit jellent az a rohadt függöség !! Aztán nehogy már csak az alkoholra vessük figyelmünket , mert a többi is hasonló vagy még kegyetlenebb dolgot tesz az ember gyerekével ! Az vesse rájuk az elsö követ aki maga már megjárta e kálváriát , higyjétek el sokkal , de sokkal könnyebb belecsuszni mint abból kikecmeregni és elég sokan vannak akik segités helyett beléjük rugnak .
  14. ladybug7spots
   ladybug7spots
   A DNS hajlamosít, de nem jelent borítékolt alkoholizmust.
   Ismeretségi körömből egy példa....papa nem kifejezetten alkoholista, de nagyivó (hétvégi mulatós, boros-cigányos)...5 gyerek, 2 fiú, 3 lány.... 1 fiú és 1 lány alkoholista, 1 lány alkalomszerűen nagyivó, 1 fiú és 1 lány gyakorlatilag absztinens. Ennyit a genetikáról.
   Népbetegség, persze, mert annyian vedelnek, hogy elérik azt a statisztikai határt, amitől annak számít.
   Kudarcból és tragédiából úgy hiszem (kevés kivételtől eltekintve) az élete során mindnyájunkak kijut.... a kérdés csak az, hogy ki hogyan kezeli ezt.
   Mindenki és minden (még az áram is) a kisebb ellenállás irányába halad, így van ez itt a Földön megteremtve...DE....nem tudom feltűnt-e neked biztosan igen), hogy manapság a legtöbb ember egyre kevesebbet akar tenni valamiért, amit el akar érni legyen az emberi kapcsolati, mocskos anyagi, vagy épp egy élethelyzet/probléma megoldása....ha nem sikerül ?....egyszerűbb mindenkit okolni és alkoholhoz, narkóhoz nyúlni, kimenekülve a kudarcból, ahelyett, hogy nekigyűrkőzne és újra próbálná jobban, másképp.
   setni kedveli ezt.
  15. sidavoq
   sidavoq
   Van egy netes rádió, nem akarom itt reklámozni, jópár riportot készített az anonim alkoholisták segítségével
   e szörnyű függőségből kilábaló emberekkel "Boldog józanodók" címmel.
   Szerintem nagyon tanulságos emberi sorsok, mindenki számára, akár érintett, akár nem.
   Igazad van, csak azok érthetik meg a kínt akik maguk is átélték, vagy ott voltak segítségnek amikor kellett,
   mert Ők is tudják milyen nehéz kijönni a mélyből.
   cdurmol kedveli ezt.
  16. udvarfy
   udvarfy
   Ladybug , ne itélkezz senki felett se , majd esetleg ha Te is megjártad azt majd akkor itélj , de kérlek ne látattlanba . Igazad van mert tényleg elégsokan vannak akik kevesebbett akarnak az ugynevezett "sikerért" tenni , de mi is az a siker ? Vagy kik azzok akik a sikerélt dolgoznak szerinted ? Az a kis melos aki az utcára került mert Szentgotthárdon vagy Szombathelyen bezárt a cipögyár ? Esetleg a szabolcsi volt TSz alkalmazott aki már nemkell a földekre mert mindent amit lehetett gépesitettek , az almafákat virágzó álapotba kitépték a traktorok , ez siker ?? Az a Lakatos nevü szerencsétlen aki legalább az "udvari partiban" de kapott munkát a gyárban , igaz a neje vette fel a fizetését mert tutti , hogy a sarki kocsmába leküldte volna a torkán amugy . Szóval nem olyan egyszerü ám , vagy az a zenész aki nap mint nap haknizik és hogy fáradságát illetve apró cseprö bajait takargassa nyul az alkoholhoz , vagy az a középszintü vezetö akinek a balhét kell vinnie mert a "fönököknek" bántodásuk nemlehet ? Na jó megyek inkább dolgozni az többet ér ;)
   Utoljára módosítva: 2017 Szeptember 23
   varázsdoboz, cdurmol és setni kedveli ezt.
  17. tipasa
   tipasa
   A barátod akinek a imádott felesége húsz év után bejelentette Már nem szeretlek Mindenki ledöbbent. Nem is sejtettük .Kíméletlenül vitt mindent Amit lehetett Pénzt gyereket házat. Nem volt tekintettel semmire Pedig egy szál alsóneműben jött Az is épphogy eltakarta összes hozományát ! Ha beleképzeled magad. könnyebb megérteni Elfogadni semmikép mMilyen hamar le lehet csúszni.
   Magunk módján segítünk. Elgondolkodunk hálát adunk nem velünk történt Ördögi dolog ez .Először kicsivel kezdődik Igy könnyebb elviselni. Rút kelepce ez Már kész verem várja a függőség!Nem is sejtik alkoholisták lesznek.Elószór az alkohol pont azzal végez Amire nagy szükség lenne .Jővőkép és akaraterő
   varázsdoboz, cdurmol és udvarfy kedveli ezt.
  18. udvarfy
   udvarfy
   Tipasa , ezt most énrólam irtad ??;)
   tipasa kedveli ezt.
  19. tipasa
   tipasa
   természetesen nem Bárkivel megtörténhet Még azzal is aki abban a tudatban él vele soha.Megnézném hogy jön ki belőle
   setni kedveli ezt.

Megosztás