Mikortól válik az ivás alkoholizmussá?

Az alkohollal az a legnagyobb gond, hogy az emberek nem kábítószerként gondolnak rá. Pedig az élettani hatásokat tekintve az alkohol az egyik legveszélyesebb drog, és szinte az egyetlen, aminek az elvonásába bele lehet halni.


Ünnepélyes koccintások vagy jó hangulatú baráti iszogatások alkalmával nyilván nem gondolunk a szövődményekre, de jó tudni:

az alkohol kábítószer, és igen könnyen rászokhatunk, anélkül, hogy észrevennénk.
Az Egyesült Államokban jóval több alkoholt fogyasztanak manapság, mint egy évtizeddel ezelőtt. Az emelkedés mértéke – ha hihetünk a JAMA Psychiatry legfrissebb számában megjelent tanulmánynak – csupán 11,2 százalékos, de a magasabb kockázati csoportba tartozó fogyasztók aránya 30 százalékkal nőtt. A diagnosztizálható alkoholistáknál 49,4 százalékos az emelkedés.

18352307_97f12719db31f3dfe40f284790d198bb_wm.jpg

Fotó: Németh Sz. Péter
A tanulmányában 36 ezer személyt vizsgáltak 2001 és 2002, illetve 2012 és 2013 között. Az érintetteket az ivási szokásaikról kérdezték. A legmagasabb növekedést a nők, az alacsony társadalmi-gazdasági helyzetűek, az idősebb felnőttek, illetve a faji-etnikai kisebbségek körében figyelték meg. A szerzők szerint

ezekben a csoportokban akkora a növekedés, hogy az közegészségügyi válsághoz vezethet.
(A kérdéses tanulmány az Egyesült Államokban készült, de ezen a téren Magyarország sincs jobb helyzetben. A Központi Statisztikai Hivatal 475 ezerre teszi a magyarországi alkoholisták számát.)


Az ország negyede keményen piál
Miért nincsenek hányó emberek a borosüveg-címkéken, ha a cigisdobozon élőben mehet a gégerák? Tudta, hogy egy üveg ital hétszer akkora kárt okoz, mint amennyibe kerül?Tovább
Az alkohol társadalmi elfogadottsága nagyban hozzájárul ahhoz, hogy sokan azt hiszik: őket nem érintheti az alkoholizmus. Másokat, azokat igen – de őt nem. Ennek megállapításához ismernünk kell a problémás ivás kritériumait, és hogy milyen magas a függőség kialakulásának kockázata.

Az alkoholizmus kialakulási kockázatának több mint 50 százaléka örökölhető, így ha egy közeli rokonunk – különösen az egyik vagy mindkét szülőnk – alkoholproblémákkal küszködik, nagyobb esélyünk van rá, hogy a mi rizikófaktorunk is magasabb lehet az átlagosnál. A depresszió és a mentális rendellenességek szintén súlyosbíthatják a helyzetet, akárcsak az alkoholproblémákkal küszködő partnerek vagy barátok.

Hány pohárral ihatunk meg?
Az alkoholfüggőség igen komplex rendellenesség, így nehéz meghatározni, hogy hetente hány ital számít normálisnak. Olyan ez, mintha azt próbálnánk meghatározni, hogy mennyi vizet engedhetünk egy kádba, hogy a testünk ne nyomja ki belőle a vizet: ez függ a testmagasságunktól és a tömegünktől is. De tessék, itt egy iránymutató:

 • Egy átlagos testalkatú férfi egy este ne igyon négy pohárnál többet, és a heti maximum adagja 14 ital legyen.
 • Egy átlagos testalkatú nőnél ez esténként három pohár ital, és heti hét pohár.
Ha ezeket a határokat rendszeresen túllépjük, érdemes elgondolkozni rajta, hogy alkoholproblémáink vannak. De fontosak a nüansznyi különbségek is. Megeshet, hogy időnként kikérünk öt-hat pohár tömény italt egy este, de ettől még nem leszünk alkoholisták.

Orvosi értelemben mi az alkoholfüggőség?
A pszichiátriában nem az elfogyasztott italok, hanem viselkedésminták alapján határozzák meg, hogy kinél mennyire súlyos problémákat okoz a szeszfogyasztás.

A Diagnostics and Statistical Manual of Mental Disorders (DSM), a mentális rendellenességeket listázó kézikönyv az alkoholizmus teljes spektrumát lefedi. Ez alapján egy alkoholfogyasztónak a következő kérdésekkel kell szembenéznie:

 1. Előfordult, hogy többet vagy tovább ivott, mint tervezte?
 2. Előfordult már egynél többször, hogy próbálta mérsékelni vagy abbahagyni az ivást, de nem sikerült?
 3. Volt olyan, hogy túl sok időt töltött ivással, illetve azzal, hogy a mellékhatásoktól szenvedett?
 4. Kívánt már annyira egy pohár italt, hogy nem tudott másra gondolni?
 5. Megesett már, hogy az ivás, vagy az ivás okozta rosszullét miatt nem tudta ellátni az otthoni és családi teendőit, esetleg iskolai vagy munkahelyi problémákat okozott?
 6. Folytatta az ivást, még akkor is, amikor látta, hogy ez gondokat okoz a családi vagy baráti körben?
 7. Felhagyott olyan tevékenységekkel, amiket fontosnak vagy érdekesnek tartott, csak hogy ihasson?
 8. Került már olyan helyzetbe, hogy ivás miatt vagy ivás közben az egészségét vagy az életét kockáztatta? (Gyors példák: ittas vezetés, részegen dolgozás, védekezés nélküli szex.)
 9. Akkor is folytatta az ivást, ha depressziósnak érezte magát tőle, szorongott, vagy más egészégügyi problémákat, esetleg filmszakadást tapasztalt?
 10. Volt, hogy sokkal többet kellett innia, hogy elérje a kívánt hatást, illetve tapasztalta, hogy az átlagos mennyiség már meg sem kottyan?
 11. Észlelt már olyan elvonási tüneteket, mint az álmatlanság, kézremegés, nyugtalanság, hányinger, izzadás, szívdobogás vagy hallucináció?
Ha a fenti 11 pontból kettőre vagy háromra igennel válaszolt, az enyhe alkoholbetegséget (mild alcohol use disorder) jelent. Hat vagy több igen már súlyosabb problémákra utal (severe alcohol use disorder). Ez persze csak iránymutató: semmiképpen se a fenti listával próbálja meghatározni a saját alkoholizmusát. Erre csak szakember képes.

De ha a lista számos pontja riasztóan ismerősnek tűnik, jobban teszi, ha konzultál egy orvossal. Ez nem jelenti azt, hogy alkoholista lenne – csak azt, hogy sikerült szembenéznie egy problémával.

Hegyeshalmi Richárd

18352263_81ccd00906d3b5ebadbe0f9402d98b40_wm.jpg
 
Ez így ebben a formában már bőven alkesz habitusú ivás. Már az is, ha valaki minden este csak egy pohárkával dob be. De négy pohár??? Négy pohár mi? Sör vagy bor vagy tömény?
Az orvosi konszenzus napi 60 g (hetente maximum kétszer) alkohol egy férfi esetében a maximum, ami 3 deci bor. Efelett már a máj is érdeklődve fog figyelni. És akkor még nem beszéltünk arról, hogy kinek mi a motívációja a rendszeres (a rendszeresség gyanús körülmény mindig) alkoholfogyasztásra. Ez a mennyiségeknél is fontosabb az alkoholizmus definíciálásánál.
Én úgy gondolom, talán nem is a mennyiség a meghatározóbb, sokkal inkább a rendszeresség.
 
Tipasa , nehezen , de lehet csak akarni kell és legyen egy cél ! Mert tudod az út a cél !
igen nagyon nehéz. Cél nélkül az akarat sem elég.Van rá példa sikerül kikecmeregni.Igaz mindössze egyetlen egy.Biztosan több is van Én nem tudok róla Talán legnehezebb nem visszaesni.
 
Utoljára módosítva:
A barátod akinek a imádott felesége húsz év után bejelentette Már nem szeretlek Mindenki ledöbbent. Nem is sejtettük .Kíméletlenül vitt mindent Amit lehetett Pénzt gyereket házat. Nem volt tekintettel semmire Pedig egy szál alsóneműben jött Az is épphogy eltakarta összes hozományát ! Ha beleképzeled magad. könnyebb megérteni Elfogadni semmikép mMilyen hamar le lehet csúszni.
Magunk módján segítünk. Elgondolkodunk hálát adunk nem velünk történt Ördögi dolog ez .Először kicsivel kezdődik Igy könnyebb elviselni. Rút kelepce ez Már kész verem várja a függőség!Nem is sejtik alkoholisták lesznek.Elószór az alkohol pont azzal végez Amire nagy szükség lenne .Jővőkép és akaraterő

Útját, módját láttam ezerszer, ebben a kishazában akad alkalom bőven, de a véleményemet fenntartom. Búslakodni könnyű, tenni fárasztó de muszáj.
A konkrét példával kapcsolatban nekem valami nagyon sántít ezzel a mindent vitt dologban....
 
igen nagyon nehéz. Cél nélkül az akarat sem elég.Van rá példa sikerül kikecmeregni.Igaz mindössze egyetlen egy.Biztosan több is van Én nem tudok róla Talán legnehezebb nem visszaesni.
Talán kicsit közhely, és egyszerű is így leírva, de minden fejben dől el. Be kell látni, és meg kell oldani.
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

Sziasztok!
Keresem a régi apáczais betűhívóképeket (2002-2003 környéke). Esetleg valakinek megvan scannelve, vagy be tudná nekem scannelni?
Nagyon köszönöm előre is :)

(Tudom, hogy a mostani fent van, de nekem jobban tetszik a régi)
VasMacsi wrote on Animya's profile.
Szia! Nagyon köszönöm, hogy ennyi időt és munkát fektettél a Lara Adrian sorozat 9. részének fordításába! A fordítóprogrammal készült verziók olvasása inkább bosszúságot, mint örömet okoz. Szóval, ha van rá indíttatásod, ne fogd vissza magad és fordítsd le a további részeket is. Velem együtt sokaknak okoznál vele örömöt! Minden jót kívánok!
Sziasztok!
Keresem Széplaki Erzsébet szövegértést fejlesztő gyakorlatok 5-öt. Esetleg megvan valakinek? Előre is köszönöm.
ametiszt99 wrote on Ajuda67's profile.
Szia
Szeretném megkérdezni,hogy abbahagytad a Hallhatatlan Őrzők fordítását?Jó lenne pedig Cliff történetét elolvasni.Ez a történet nekem nagyon hiányzik.Köszi

Statisztikák

Témák
37,551
Üzenet
4,648,160
Tagok
606,030
Legújabb tagunk
Blankito
Oldal tetejére