Mikve – a rituális megtisztulás színhelye

Melitta témája a 'Élni és élni hagyni!( zsidók, cigányok, melegek...' fórumban , 2017 Április 7.

 1. Melitta

  Melitta Adminisztrátor Fórumvezető

  [​IMG]  Sokan csak irodalmi élményeikből vagy nagyszüleik elmeséléséből ismerik a mikvét, a rituális fürdőt. Ezek a visszaemlékezések sokszor sötét és ijesztő helynek festik le a mikvét, ahova riadtan surran be esküvője előtt a menyasszony. De a valóság más. Zsidó asszonyok évezredeken át mindent megtettek azért, hogy mikvébe mehessenek: kilométerek sokaságán át gyalogoltak, jeges vízbe merültek, inkvizítorok vagy éppen katonák elől bujkáltak, és örömmel teljesíthették a családi élet szentségében rájuk rótt feladatukat. Napjainkban jól felszerelt, modern mikvék várnak bennünket világszerte. Ilyen a budapesti mikve is, melynek titkaiba Oberlander Batsheva rebbecen vezet be bennünket.  Miért fontos, hogy egy közösségnek legyen mikvéje?

  Nem csak fontos, ez a legfontosabb intézmény, amit egy városban létre kell hozni, ha zsidók telepednek meg benne. A mikve építése előrébb való, mint a zsinagógáé vagy az iskolaé. A családi élet tisztaságának az alapja, hogy a feleség megmerül a mikvében a megfelelő időben: ez tartja fenn a zsidó népet, ez a zsidó élet alapja.

  [​IMG]

  Miért nem elég a megtisztuláshoz egy alapos otthoni fürdés?

  A mikvében való alámerülés egy tórai előírás, amit Isten kért tőlünk. Ennek menete pontosan meghatározott: milyen fürdőben, milyen körülmények között és mikor kell elvégezni. Olyan, mint egy gyógyszer, amit az orvos felír. Azt sem lehet máshogy szedni, mint az előírás, nem vehetünk be cukorkát egy antibiotikum helyett, hiába ugyanaz a mérete és ugyanolyan a színe.

  Hogy zajlik egy megmerülés?

  Amikor előírás szerint megbizonyosodott a nő arról, a menstruáció véget ért (hefszek táhárá), hét tiszta napot kell várni. A hetedik napon nagyon alaposan meg kell tisztálkodni tetőtől talpig. Ezt megtehetjük otthon vagy a mikvében is. A hajat alaposan ki kell fésülni, fogat mosni, körmöt vágni, az elszáradt bőrt eltávolítani mindenhonnan, stb. Mindent, ami a víz és a test közé állhat (pl. körömlakk, műköröm, kivehető fog, ékszer) el kell távolítani. Ezután lehet bemenni a mikvébe és ott a medencében háromszor alámerülni egy áldásmondás kíséretében. A mikvébe menő nőt mindig kíséri valaki, aki segít, ellenőrzi, hogy pl. a hátára nem ragadt-e hajszál, vagy hogy teljesen elmerült-e a vízben.

  Ki lehet ilyen kísérő?

  Bármely 12 évesnél idősebb zsidó nő, aki ismeri a mikve előírásait lehet kísérő. A legjobb olyannal menni, aki nagyon alaposan tudja az előírásokat, hogy tudjon válaszolni a felmerült kérdésre. Nagyon fontos, hogy a kísérő kapcsolatban legyen egy rabbival, hogy kérdés esetén azonnal tudjon segítséget kérni. A mikvék alkalmazásában mindig állnak ilyen felkészült hölgyek, akik alkalmasak kísérőnek. Velük szemben elvárás a maximális diszkréció is. A mikve magánügy.

  [​IMG]  Hányan használják a budapesti mikvét?

  Nagyjából ötven hölgy jár ide rendszeresen, és megfordulnak itt turisták is.

  Mikor és hogyan készült el a jelenlegi mikve?

  A most használt mikve a Kazinczy utában található és az egyetlen, ami Budapesten működik. Az épületet 1928-ban építették, kifejezetten rituális fürdőnek. Miután Magyarországra költöztük, szerettünk volna létrehozni egy minden szempontból megfelelő mikvét az akkor használt szűkös fürdő helyett. Végül 2002-ben kezdtük építeni és a szponzorok kérésére – ők a férjem unokatestvérei voltak – az eredeti mikve helyén áll. Még ötven év után is állt a medencékben a víz és megvoltak az előkészülő szobák is. Több rabbi segített nekünk, mind halachikus, mind praktikus szempontokból. A látványt egy magyar belsőépítész, Nemesvári Adrienn segített kialakítani. Hosszú munka volt, és sok feladatot adott nekem a különböző szakértők és munkások irányítása. Egy nagy medencét, valamint három fürdőkádas – ebből kettő jakuzzis – és egy zuhanyzós előkészülő szobát alakítottunk ki. Szükség is van rá, előfordul, hogy teltház van.

  [​IMG]  Világviszonylatban milyen színvonalú ez a mikve?

  Benne van a felső kategóriában, mind kinézetre, mind kóserságát tekintve. A mikvénk különlegessége, hogy a medencében levő víz nem csak érintkezik a természetes kútvízzel, hanem részben abból is tápláljuk. Ez egy ritka megoldás. Fontos, hogy a víz nagyon tiszta legyen. Igyekeztünk szép és kényelmes szobákat építeni, hogy a hölgyek olyan jól érezzék magukat benne, mintha fürdőben lennének. Szempont volt a tartós, minőségi alapanyagok használata, a dekorációhoz például Olaszországból hoztunk különleges üvegmozaikot.

  Mit jelent Önnek személyesen a mikvébe járás, illetve a mikvébe menők kísérése?

  Akkor kezdtem el hölgyeket kísérni a fürdőbe, amikor Mendel fiam beteg lett. Az ő gyógyulásáért vállaltam magamra ezt a micvát. Amióta meghalt, azóta folytatom, az ő lelkéért. Épp mostanában kezdtem azon gondolkodni, hogy abbahagyom, mert elég sok időt vesz igénybe a feladat, de ezen a héten történt valami, ami miatt elvetettem ezt. Most volt a fiam jorcájtja és pont azon a napon két hölgy is megkért, hogy kísérjem őket a mikvébe. Az egyikük ráadásul csak a férje kérésére ment el, rögtön olyan kérdése is volt, amivel a rabbihoz kellett fordulnunk. Ez megerősített, hogy szükség van a munkámra: úgy éreztem, Mendel nem engedi, hogy abbahagyjam.

  Személyesen számomra ez fontos és különleges micva. Ezt csak a nők csinálják, és nagyon nagy felelősséget jelent, hiszen ez az alapja az egész zsidó családnak. Ez az én kezemben van, nem a férjemében, nem a rabbiéban, és azt gondolom ez nagy megtiszteltetés. Emellett ez összeköt az őseimmel, akik ugyanígy mentek a mikvébe. Hét generáció óta él Magyarországon a családom, így még különlegesebb, hogy én itt folytathatom, amit ők csináltak.

  [​IMG]

  Steiner Zsófia írása
   
  Enmerkar és Beka Holt kedveli ezt.
 2. Enmerkar

  Enmerkar Állandó Tag

  Objektív okokból nem járok mikvébe, de tetszik. ;)
   
 3. setni

  setni Állandó Tag

  Érdekes.
   
 4. TmintTibi

  TmintTibi Kormányos Fórumvezető Kormányos

  Ez csak egy misztikus szertartás semmi több...aminek tisztító erőt tulajdonítanak...akárcsak az összes egyéb szertartásuk...nagy hűhó a semmiért...vakhit szerű butaságok...
   
 5. Enmerkar

  Enmerkar Állandó Tag

  Na igen, de aki fürdik az tisztul. Ez tévedhetetlen logikai összefüggés. ;)
   

Megosztás