Milyen lenne, ha egy nap 25 órából állna?

krisztina1979 témája a 'Traccsoljunk!' fórumban , 2007 Augusztus 28.

 1. krisztina1979

  krisztina1979 Állandó Tag

  Canadahun will not allow the display of content protected by copyright law, unless they have the necessary legal rights to display or direct traffic to that content.

  A canadahun nem enged, bemutatni, vagy a megtalálásához irányítást adni olyan tartalmú anyagoknak, amelyek a copyright (szerzői jog) által védettek,
  csak akkor ha a szükséges legális engedély megvan rá.


  A kovetkezoket a fooldalon most olvastam.

  "Lehet, hogy nem is kell sokáig várni, amíg az elképzelés valóra válik. A BBC News riportja szerint amerikai és francia tudósok nemrég kísérletet tettek a 24 órás nap kibővítésére.
  A kutatók a kísérlet során 12 önként jelentkezőt teljesen elzártak a külvilágtól, és mesterséges fényforrásokkal teljesen lehetetlenné tették az éjszaka és nappal megkülönböztetését. Ezzel a módszerrel mind a 12 résztvevő biológiai órája visszaállt az eredeti állapotába. Mint kiderült, ez nem az évszázadok alatt belénk programozott 24 órás ciklus. A mesterséges fények segítségével a tudósok újra tudták programozni az alanyok biológiai óráját, egy órát adva a 24 órás naphoz, így 25 órának adódott az ideális nap.

  Hogy miért lehet szükség a mesterséges időeltolásra? "Az időzónák közti különbségek, a műszakos munkabeosztás vagy az alvási rendellenességek mind kapcsolatban állnak azzal, hogy a biológiai óránk eltér a nappalok és éjszakák váltakozásától. A 25 órás napok bevezetésével visszatérhetnénk az eredeti állapotba."- nyilatkozta a kutatásban részt vevő tudósok egyike.

  A kutatók eredményeiket a Proceedings of the National Academy of Sciences című tudományos folyóirat május 14.-ei számában publikálták. "

  Vegul is tenylegesen milyen lenne szamodra,ha egy nap 25 orabol allna?
   
 2. szahara

  szahara Állandó Tag

  Jaaaajjjj, de jó lenne!!!! :)
  Végre bizonyították azt, amit én mindig is éreztem, hogy a biológiai órám mintha kicsit el lenne csúszva a hagyományos órákhoz viszonyítva...
  Pár hónapja olvastam valahol, hogy valamelyik északi országban fontolgatják, hogy módosítanák a berögzült szokásokat, mert vannak ugye a tyúkokkal kelők és az éjjeli baglyok. A "tyúkok" mennének 8-ra dolgozni, a "baglyok" meg mennének később, de tovább is maradnának. Arról is volt szó a cikkben, hogy semmi értelme annak, hogy 8-kor kezdődik a tanítás, mert a gyerekek többsége ilyen korán még gyakorlatilag fel se ébredt, hiába van nyitva a szeme... Ezzel teljesen egyetértek. Nekem is az első órák szinte mindig kínlódások voltak. Pedig rendesen aludtam (akkor még :) ), és nem maradtam fenn sokáig, mégis nyúzott voltam (vagyok) reggelente...
  Na és a délutáni szieszta! Annak is örülnék! Olyan jól esne, ha (a gyors) ebéd után nem kellene azonnal visszarohanni dolgozni, hanem lenne idő kényelmesen enni, utána meginni egy teát, kávét, üdítőt, ki mit szeret, és pihenni pár percet, megállni egy picit az állandó rohanásban. Mi a vélemenyetek?
   
 3. zxcvb

  zxcvb Állandó Tag

  Szerintem ez csak vicc! Egy ép elméjű tudós ilyet nem fontolgathat,hisz honnét vennék a 25. órát? A következő napból? A 24. nap után már hiányozna egy nap.A nap kelte és nyugta, vagyis a világosság és a sötétség kezdete minden nap egy órával tolódna odébb.Ez lenne jó a biológiai óránknak? Hülyeség !!! A napnak azért van 24 órája mert ennyi idő alatt fordul meg a föld a saját tengelye körül.És ezen változtatni ,hálá istennek senki nem tud.
   
 4. b.p.

  b.p. Állandó Tag

  Lehet, hogy vicc, de én szivesen elmorfondírozok rajta.
  Vicces lenne, ha a hétfő kedden 5 órától szerda 18 óráig tartana. Mindenki átszámítási táblázatokkal rohangálna, illetve lehetne kapni kis kütyüket, amik mutatnák a tengelyforgás szerinti időt, meg az újbeszél számítás szerinti időt. A gyerekek elfelejtenének iskolába menni, mert az minden áldott nap más időpontban lenne a napkeltéhez képest. Kis fantáziával (nem számoltam utána) elérhető lenne, hogy az újbeszél-időszámítás szerinti reggel 8 óra, amikor iskolakezdés van, a tengelyforgás szerint este 10-re esne. :mrgreen:
   
 5. krisztina1979

  krisztina1979 Állandó Tag

  "Kis fantáziával (nem számoltam utána) elérhető lenne, hogy az újbeszél-időszámítás szerinti reggel 8 óra, amikor iskolakezdés van, a tengelyforgás szerint este 10-re esne. "(b.p.)


  Es milyen igaz. De kinek tetszene az. ha a gyermekeinket fel kellene kelteni mondjuk hajnali 2 orakkor hogy 3 kor iskolaba mehessenek.
  Vagy talan meg szeretnek oldani, hogy egy ora ne 60 perc legyen csak 57.6 perc, es igy megkaphatnank a 25.orat? Hogy nezne ki egy ilyen oranak az elolapja?:)
  Hogy mondanank meg a pontos idot?ami most mondjuk 5 perc mulva 7 ora(6.55) az uj szamitas szerint 6 ora 52.6 plusz mindig az eltolodasok?
  Tenylegesen ki tudna a pontos idot?

  Csopp javitas az eredeti cikkhez: A National Academy of Sciences című tudományos folyóirat Majus 15.en jelent meg.
   
 6. hmaca

  hmaca Állandó Tag

  Szerintem ezt csak azért találták ki, hogy még többet lehessen dolgoztatni az embereket. Gyanítom akkor is ilyen keveset aludnék, ha 25 órás lenne egy nap.
   
 7. Radványa

  Radványa Állandó Tag

  meg a számitógépek beállitásaira sokan megzavarodnának. Emlékeztek 2000-ben még a vizcsapból is az folyt , hogy nem tudják átállitani a gépeket.:cool:
   
 8. kcsaba78

  kcsaba78 Állandó Tag

  9 óra lenne a munkaidő. :)
   
 9. sbevi

  sbevi Állandó Tag

  Hát nem bánnám ha most egy órával tovább aludhatnék, korán kelek..
   
 10. b.p.

  b.p. Állandó Tag

  :D Bizony, bizony! hatalmas volt a feladat, a következő év utolsó két számjegye kisebb számértékű volt, mint a megelőző!
  A 25 órás nap esetén sulykolni kellene, melyik szám előzi meg a másikat, hiszen a 25. órát kivéve ez egyáltalán nem lenne egyértelmű. Ha csak a boltok nyitvatartásának nyomonkövetését gondolom végig, már összeborzadok.
  De talán lenne egy lehetőség...! A hivatalok, boltok nyitvatartását, az iskola és munkakezdést a napkeltéhez, napnyugtához lehetne viszonyítani. Le lehetne tűzni a köztereken pálcákat, amiknek az árnyéka tájékoztat arról, hogy a napkelte-napnyugta közötti időben éppen hol tartunk... :D :D
   
 11. xtc

  xtc Új tag

  akkor én 26 órát aludnék! NÉHA
   
 12. Rozumnij

  Rozumnij Állandó Tag

  Nagyon jó .
  Feltéve ha szabadon rendelkezhetném vele :-D
   
 13. Évike24

  Évike24 Állandó Tag

  Mielőtt anya lettem nem tudtam, hogy milyen rövid az a 24 óra. Most a 30 óra is kevés lenne, ahhoz hogy mindent megcsináljak, amit egy nap kéne.....
   
 14. angyalkám

  angyalkám Állandó Tag

  aki kitalálta a napi 25 órát az hülye!
   
 15. Tinoru

  Tinoru Állandó Tag

  Nem hülye, csak unatkozott....
   
 16. Jantra

  Jantra Állandó Tag

  Ez a 25 órás nap lehetséges, hogy vicc, meg kivitelezhetetlen, de hogy az idő által manipulálnak minket, az már valóságosabbnak tűnik. Gondoljunk csak a naptárakra. (A Maja-naptár mennyivel másabb!)
   
 17. Tele_hold

  Tele_hold Állandó Tag

  néha még a 24 óra is túl hosszú idő lehet ;)
  hát még a 25???:confused:
  szerintem is hülyeség
  az első hó júliusban esne le ;)??!!
   
 18. meszarosklari

  meszarosklari Állandó Tag

  +1 órát tudnék aludni még :)
   
 19. tucsok1986

  tucsok1986 Új tag

  Ha 25 órás is lenne egy nap, biztos, hogy a +1 órát munkával, és nem pihenéssel kéne tölteni:(
   
 20. wilberus

  wilberus Új tag

  Nekem az is kevés! Miért pont 25 ?
   

Megosztás