Minősítésre és pedagógiai-szakmai ellenőrzésre készülők tudásmegosztása

kros témája a 'Pedagógusoknak' fórumban , 2015 Március 1.

 1. kros

  kros Állandó Tag

  Kedves Kollégák!

  Most, hogy élesben is napról-napra közelebb van a minősítési eljárás kezdete, észleltük az igényt az egymás közötti tudásmegosztásra, tapasztalatcserére és végső esetben a segítségkérésre, a Szaktanácsadás - szakértés - tanfelügyelet anya-fórumszálon.
  Mielőtt - erről az újról - egyetlen szót is írnánk, felhívjuk a figyelmet arra, hogy a pedagógus alapos tájékozódását és szakmai felkészülését (minden ellenkező híreszteléssel ellentétben...) nem pótolja semmi.
  A szükséges alap-anyagokat rögtön itt megtaláljátok, ezek a fórumszál nyitásakor érvényes állapotokat tükrözik. (Természetesen a változásokat igyekszünk követni.) Ami ezekben van, azt NE kérdezd, hanem olvasd el!!!
  Akik itt útbaigazítást adnak, néhány lépéssel a kérdező előtt lehetnek. Egyikük sem birtokolja a bölcsek kövét, és nem is tartják magukat valamiféle orákulumnak, de megtapasztalták: e közösség a legnehezebb szakmai kérdések megoldását is felvállalta.

  Vannak már elkészült segédanyagaink, ezeket a CH fórumtagjai gyártották, ezeket is közreadjuk. Itt, egy helyen, összesítve, mindent (na jó, majdnem mindent..)
  Azonnali választ ne várj, mert nem kapsz.
  Mielőtt kérdezel, olvass vissza és keress rá az információra!

  Eredményes minősítést, ellenőrzést kívánunk:
  bisne, borsoderika, erakuckó, Krémusz, kros, Ladysla, Verőce

  Túlélőkészlet 1.
  Az alap jogszabályok + a minősítő tábla
  (A fájlnevekben a dátumok a letöltés napját jelölik.)
   

  Csatolt fájlok:

  Utoljára módosítva: 2015 Március 1
 2. kros

  kros Állandó Tag

  Túlélőkészlet 2.
  Az alap dokumentumok (ami alapján készült a portfólió...)
  - Útmutató_v3 (új)
  - Az Útmutató változásai
  - A rövidített Útmutató
  - És a bónuszok. Igen, a tanfelügyeleti kézikönyvek.
   

  Csatolt fájlok:

  Utoljára módosítva: 2015 Március 1
 3. kros

  kros Állandó Tag

  Túlélőkészlet 3. (Minősítéshez)
  A Canadahun fórum tagjainak segédanyagai.
  (Mire kell figyelni, mit csinálj, ilyenek)
   
  Utoljára módosítva: 2015 Március 1
 4. kros

  kros Állandó Tag

  Túlélőkészlet 4. (Tanfelügyelethez)
  A pedagógusok rettegett értékelő táblája.
  S hogy ne rettegj: töltsd ki magadnak, elolvasva a tanácsokat!
  Intézményvezetőknek is van csemege.
   
 5. erakucko

  erakucko Állandó Tag

  Sziasztok! Akik most minősülnek, gondolom készítik a ppt bemutatót. Ehhez küldenék egy kis segédanyagot. Ez a mi szakértői könyvünkből való.
   

  Csatolt fájlok:

 6. Verőce

  Verőce Állandó Tag

  Technikai segítség prezentáció készítéséhez - .ppt

  Dr. Forgó Sándor: A prezentációkészítés alapjai - A Power Point prezentációs program

  Prezentáció Microsoft PowerPoint XP-vel

   

  Csatolt fájlok:

 7. Verőce

  Verőce Állandó Tag

  Technikai segítség prezentáció készítéséhez - prezi

   
 8. Verőce

  Verőce Állandó Tag

  Kik jelentkezhetnek a 2016-ban esedékes pedagógusminősítésre, illetve kiknek kötelező a minősítés?

  A miniszter közzétette a keretszámot és a jelentkezés különös feltételeit.


  A 2016. évi minősítési tervbe történő felvétel különös feltételei a következők:


  1.) Minősítő vizsgára, eljárásra kötelezettek:

  • azok a Gyakornok fokozatba besorolt pedagógusok, akik jelenlegi pedagógusmunkakörre szóló foglalkoztatási jogviszonya 2014. január másodika és 2015. január elseje között jött létre,
  • azok a 2014. évi rendkívüli eljárás keretében 2015. január elsejével ideiglenesen Pedagógus II. fokozatba besorolt pedagógusok, akik legfeljebb 23 év szakmai gyakorlati idővel rendelkeznek.

  2.) Pedagógus II. fokozathoz szükséges minősítési eljárásra jelentkezhetnek:
  • azok a Pedagógus I. fokozatba besoroltak, akik pedagógus szakvizsgával és legalább 8 év szakmai gyakorlattal rendelkeznek,
  • azok a Pedagógus I. fokozatba besoroltak, akik legalább 26 év szakmai gyakorlattal rendelkeznek,
  • azok a Pedagógus I. fokozatba besoroltak, akik magasabb vezetői vagy vezetői megbízással és legalább 8 év szakmai gyakorlattal rendelkeznek.

  3.) Mesterpedagógus fokozathoz szükséges minősítési eljárásra jelentkezhetnek:
  • azok a Pedagógus I. vagy Pedagógus II. fokozatba besoroltak, akik 14 év szakmai gyakorlattal, vezetőpedagógus vagy mentor szakirányú szakvizsgával rendelkeznek,

  4.) Kutatótanár fokozathoz szükséges minősítési eljárásra jelentkezhetnek:

  • azok a Pedagógus I. vagy Pedagógus II. fokozatba soroltak, akik 14 év szakmai gyakorlattal, (pedagógiai tevékenységhez kapcsolódó) tudományos fokozattal rendelkeznek.

  A különös feltételeknek legkésőbb a jelentkezés időpontjában kell megfelelni.

  A 2015. évi minősítő vizsgákra és minősítési eljárásokra a jelentkezési határidő (a rendeleti
  szabályok értelmében): 2014. április 30.

  A minősítő vizsga, minősítési eljárás lebonyolításának feltétele, hogy a jelentkező pedagógus
  feltöltse portfólióját az Oktatási Hivatal által működtetett informatikai támogató rendszerbe.
  A portfólió feltöltésére 2015. november 30-ig lesz lehetőség.


  Forrás: http://www.kormany.hu/hu/
   

  Csatolt fájlok:

 9. Verőce

  Verőce Állandó Tag

  Meddig és hogyan kell jelentkezni a minősítésre?
  Mikor derül ki, hogy engedélyezik-e a minősítést?


  A miniszteri Közleményt máris pontosították, ebből derül ki a határidő.

  A 2016. évi minősítő vizsgákra és minősítési eljárásokra a jelentkezési határidő (a rendeleti szabályok értelmében): 2015. április 30.

  A jelenleg érvényes 326/2013. (VIII. 30.) Korm. rendelet, amely néhány nap múlva változhat:

  10. § (4) A pedagógus - figyelembe véve az (1) bekezdésben meghatározott feltételeket - a minősítő vizsgára, a minősítési eljárásra történő jelentkezését a jelentkezési lap beadásával az adott év április 30-áig kezdeményezi az intézményvezetőnél, megjelölve a minősítés során elérni kívánt fokozatot, több munkakörben foglalkoztatott pedagógus esetében azt a munkakört, amely tekintetében minősítő vizsgán, minősítési eljáráson részt kíván venni, tanár munkakörben foglalkoztatott pedagógus esetén - beleértve a Gyakornok fokozatba besorolt tanárt is - az általa tanított tantárgyak közül a minősítő vizsgára, illetve a minősítési eljárásra kiválasztott tantárgyat. A tanár munkakörben foglalkoztatott pedagógus a minősítő vizsgára, minősítési eljárásra csak olyan tantárgyat választhat, amelyet a jelentkezéskor legalább heti két órában tanít. Ha a pedagógus számára a minősítő vizsgára, minősítési eljárásra való jelentkezés kötelező, a jelentkezését az intézményvezető (5) bekezdés szerinti adatrögzítése helyettesíti azzal, hogy ez esetben is meg kell jelölni a tanár munkakörben foglalkoztatott pedagógus által a minősítő vizsgára, minősítési eljárásra e bekezdésben foglalt feltételek szerint választott tantárgyat.

  (5) Az intézményvezető a pedagógus jelentkezését május 10-éig rögzíti az OH által működtetett informatikai támogató rendszerben. Az intézményvezető a pedagógus minősítő vizsgára, minősítési eljárásra való jelentkezésének rögzítését nem tagadhatja meg.

  (6) A beérkezett jelentkezéseket az OH ellenőrzi, és az adott év május 31-éig jóváhagyja az általa működtetett informatikai támogató rendszerben.

  (7) A miniszter az OH javaslata alapján elkészített minősítési tervben minden év június 20-áig dönt a tárgyévet követő évben minősítő vizsgán, minősítési eljárásban részt vevő pedagógusokról. A miniszter a döntésről legkésőbb minden év június 30-áig az OH által működtetett informatikai támogató rendszer útján értesíti a pedagógust és az intézményvezetőt.
   

  Csatolt fájlok:

 10. mké2

  mké2 Tag

  Sziasztok!
  Először is gratulálok a fórumhoz, rengeteg hasznos információt adtok a kollégáknak, köztük nekem is.
  Tanácsot szeretnék kérni a 2016. évi minősítési eljárással kapcsolatban. Jelentkezhetek-e a mesterpedagógus minősítésre, ha vezetőtanár szakirányon van pedagógus szakvizsgám, de nincs 14 év szakmai gyakorlatom és jelenleg gyed-en vagyok. Előre is köszönöm a segítséget!
   
  Verőce kedveli ezt.
 11. kros

  kros Állandó Tag

  A Közlemény 3. pontja 14 év szakmai gyakorlatot ír elő, a jelentkezés napjáig számolva. Tehát nem, mert e feltételnek nem felelsz meg.
   
  ladysla és mké2 kedveli ezt.
 12. Piri58

  Piri58 Állandó Tag

  mké2,
  Először is gratulálok a fórumhoz, rengeteg hasznos információt adtok a kollégáknak, köztük nekem is.
  Tanácsot szeretnék kérni a 2016. évi minősítési eljárással kapcsolatban. Jelentkezhetek-e a mesterpedagógus minősítésre, ha vezetőtanár szakirányon van pedagógus szakvizsgám, de nincs 14 év szakmai gyakorlatom és jelenleg gyed-en vagyok. Előre is köszönöm a segítséget![/QUOTE]


  Kiegészítés Kros válaszához ( avagy; még egy indok amiért nem jelentkezhetsz)
  326-os Kormányrendelet 14.§ (1) bek.
  14§ (1) Ha a pedagógus-munkakörre létesített foglalkoztatási jogviszony esetén a fizetés nélküli szabadság a harminc napos időtartamot meghaladja, a minősítési eljárás a harminc napot meghaladó fizetés nélküli szabadság megszűnését követően kezdeményezhető.


  Jelenleg fizetés nélküli szabadságon (gyed-en) vagy, akkor a 326-os Kormányrendelet 14.§ (1) bek. úgy rendelkezik, hogy a minősítési eljárás a fizetés nélküli szabadság megszűnését követően kezdeményezhető. Tehát gyed alatt nem jelentkezhetsz. . Ezen az sem változtat, ha szeptembertől visszamész dolgozni. A minősítésre történő jelentkezéshez az kellene, hogy március 31-én már ne légy gyeden.
   
  Utoljára módosítva: 2015 Március 7
 13. cerkubi

  cerkubi Állandó Tag

  Sziasztok! Óvónő vagyok és egy kicsit megrémültem. Úgy tudom, hogy a gyes, gyed nem számít bele a szakmai gyakorlati időbe. Bár 26 éves munkaviszonyom van, ha ezeket az éveket levonjuk, akkor bekerülök a 2016-os minősítésbe. 2014. április 30-ig feltöltöttem az egyszerűsített portfóliót. 2015.október 30-ig aktualizálnom kell az akkori csoportomra ha jól tudom. Most nagycsoportom van , róluk nem írhatok már. Szeptemberben kiscsoporttal kezdek, róluk kell elkészítenem a teljes portfóliót. És ami megrémített, az az, hogy mit fogok írni (pl. vázlatot) egy beszoktatós kiscsoportról, ahol a kezdeményezések is csak novemberben indulnak?! Ha valaki hasonló cipőben jár, kérem adjon tanácsot! Köszönöm.
   
  iluli kedveli ezt.
 14. annaaa

  annaaa Állandó Tag

  Én úgy tudom (úgy gondolom és remélem), hogy nem KELL aktualizálnod a már kész óraterveket (10 vagy 6 darab), tematikus tervet stb. Amit az eredeti portfólióba írtál, maradhat. És amikor jönnek látogatni, akkor olyan csoportot látogatnak, akikkel épp órád (foglalkozásod) lesz. Én legalábbis így állok hozzá. Középiskola, 9. osztályos órákat tettem fel, ha jönnek, ugyanez a csoport 10. vagy 11. osztályos lesz, majd elkészítem az adott tematikus tervet és a két óravázlatot. És ezt papíron adom a látogatóknak. És úgy tudom (gondolom), hogy akár másik csoportot is mutathatok, akár mert én szeretném, akár mert így jön ki az órarend, akár mert az a csoport már rég elballagott, vagy épp a tantárgyfelosztás változott.
   
  cavalierking, Verőce és cerkubi kedveli ezt.
 15. cerkubi

  cerkubi Állandó Tag

  Hát nem tudom. Nekünk egy előadáson azt mondták, hogy arról a csoportról kell szólnia, amelyikkel minősítenek. Az iskola az lehet, hogy más, hiszen több osztályban is taníthattok, de mi az oviban 4 évig ugyanazokkal a gyerekekkel vagyunk, mivel nálunk tiszta csoportok vannak. Vegyesben könnyebb lenne a helyzet. Azért köszi a választ.
   
 16. Verőce

  Verőce Állandó Tag

  A portfóliót nem kell módosítani, csak (nagyon leegyszerűsítve a helyzetet) ha elégedetlen vagy vele vagy jogszabályt sért a tartalma vagy ha hiányos vagy ha újabb eredményeid születtek vagy ha változott a munkaköröd.
  Akik majd minősítenek, azok a szakértők figyelembe veszik az adott körülményeket, melyekről Te fogod tájékoztatni őket.
   
  Utoljára módosítva: 2015 Március 8
  platan59, angyal69 és kros kedveli ezt.
 17. manypenny

  manypenny Állandó Tag

  Új csoportprofilt kell írni az új kicsikre. Új tematikus tervet és a foglalkozások vázlatát is az új tematikusból kell megírni. SZóval igen, módosítani kell. A szabadon választottakat ,szakmai életutat nem kell újraírni csak ha változott.
   
 18. vandor64

  vandor64 Állandó Tag

  Módosítani kell, de nem a portfóliót! Az új dokumentumokat ( aktuális csoportprofil, aktuális tematikus, aktuális foglalkozásterv) majd a minősítés napján kell átadnod a szakértőknek.
   
 19. manypenny

  manypenny Állandó Tag

  ÉS a portfólióhoz hozzá sem kell nyúlni? Ne már,ez most komoly? Azt hittem,hogy át kell emelni a régit az új felületre ahol ugye már mások az elvárások.( 10 helyett csak 4-6 terv, kötelezően van 4-6 szabadon választott ami a régiben nem volt) .
   
  keszeléna kedveli ezt.
 20. Gudisz

  Gudisz Állandó Tag

  Nekem át kellett a régiből az újba, de én kértem a 2015-ös minősítésem.
   
  Szamóca88, bizenghast és kros kedveli ezt.

Megosztás