Minősítésre és pedagógiai-szakmai ellenőrzésre készülők tudásmegosztása

kros témája a 'Pedagógusoknak' fórumban , 2015 Március 1.

 1. BBBDBB

  BBBDBB Állandó Tag

  És az osztályt tanítók mit csinálnak az SNI gyerekekkel?
   
 2. Verőce

  Verőce Állandó Tag

  Tanfelügyeleti kézikönyvek

  "A tanfelügyelet rendszerének működtetését a Nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény (a továbbiakban: Nkt.) 78.§ (1) f) pontja írja elő, jogszabályi hátterét az Nkt. mellett a nevelési-oktatási intézmények működéséről és a köznevelési intézmények névhasználatáról szóló 20/2012 EMMI-rendelet adja.

  A jogszabály alapján az ellenőrzést legalább ötévente egyszer el kell végezni, fenntartótól és intézménytípustól függetlenül minden köznevelési intézményben. Az ellenőrzés feladata és célja, hogy a pedagógusok, az intézményvezetők, valamint az intézmények értékelésén keresztül támogassa a nevelési-oktatási intézmények szakmai fejlődését.

  Ennek megfelelően a tanfelügyeleti rendszer három fő területen – pedagógus, intézményvezető, valamint intézmény – végez pedagógiai-szakmai ellenőrzéseket a standardokban meghatározott eljárásrend szerint, a megadott eszközök felhasználásával. Az ellenőrzések során alkalmazott eljárásrendek egységesek, ugyanakkor a különböző szakterületekre jellemző sajátosságoknak megfelelően az alkalmazott eszközök és értékelési szempontok intézménytípusonként eltérhetnek egymástól." (részlet a Szerkesztői előszóból)

   
  hajduf kedveli ezt.
 3. platan59

  platan59 Állandó Tag

  Nálunk is így volt.Az órák párhuzamban, a védés csúsztatva. Én du. 4-re értem haza. Sok sikert!
   
 4. fofo74

  fofo74 Állandó Tag

  Sziasztok!
  Köszönöm a biztató szavakat, jól esett. A minősítésem nagyon jól sikerült. Reggel 8-ra megjelentek a szakértők, akkor a szívem a torkomba dobogott. Még államvizsgán sem izgultam ennyire. És szerintem ez azért van mindannyiunknál, mert az ismeretlentől félünk. Nagyon kedvesek voltak, azt mondták nem kell izgulni, úgy is minden rendben lesz. Visszamentem a csoportba, a szakos velem jött és onnan már csak a gyerekekre figyeltem. Kb másfél órát volt bent. Nagyon tetszett a foglalkozásom neki, nem győzött utána dicsérni. Mivel mi ketten lettünk minősítve, ezért a védés egymás után következett. 2 órakor mentek el. Nagyon kedvesek, segítőkészek voltak. Mindenkinek ilyen szakértőket kívánok. Sok sikert azoknak, akik még hátra vannak. Ma már nyugodtan alszom. A gyerekeim megjegyezték, - De jó, visszakapjuk az anyukánkat!:hurra::dr_26:
   
 5. kros

  kros Állandó Tag

  Mire a portfóliónak nekifogsz, megnyílik a feltöltés, az 2015. szeptembere. Tehát az óratervezeteket és a csoportprofilt nyilván célszerű az adott helyzetre írnod.
  Előre dolgozhatsz más dokumentumokkal, pl. ilyen a Szakmai életút.
  És azon is gondolkodhatsz előre, hogy az IKT-kompetenciáidat hogyan tudod megmutatni.
  (Pl. úgy választod a tanítói tantárgyaid, amelyikhez ez inkább szükséges.)
  S javaslom, hogy nézd át alaposan az új Útmutatót (pontosabban a legújabbat...) mert apróbb eltérések vannak.
  Készítettem egy roppant egyszerű vázlat-félét, melyeket érdemes/lehet előre elkészíteni, s melyek azok, amelyeket a feltöltés tanévében érdemes elkészíteni.
   

  Csatolt fájlok:

  Utoljára módosítva: 2015 Április 22
 6. BAJ

  BAJ Állandó Tag

  Szerintem a szabadon választott (vagy egy része) is elkészíthető most. Én azt javasoltam a most jelentkező kollégáknak, hogy indul a kirándulási szezon, szabadon választottba készítsék el már úgy a kirándulás tervét, ahogy javasolja az Útmutató, valamint írják meg a reflexiót legkésőbb a kirándulás másnapján. Ugyanez vonatkozik a Határtalanul levő pályázatban résztvevőkre. Most májusban lesz. De még van hátra témanapunk is, azt is javasoltam.
   
  kicsi63 és kros kedveli ezt.
 7. kros

  kros Állandó Tag

  Igazad van!
   
 8. kicsi63

  kicsi63 Állandó Tag

  Jaj de jó hogy ezt tanácsolod!!!
  Pont pénteken megyünk kirándulni!!! Köszönöm a remek ötletet!!

   
 9. cseplinné

  cseplinné Állandó Tag

  Te óvodában dolgozol? És egyszerre ketten lettetek minősítve? Ugyanabban a csoportban? Jól értettem az írásodban?
   
 10. fofo74

  fofo74 Állandó Tag

  Igen oviban dolgozom, és két külön csoportban dolgozunk. Aki nálam a szakos volt az a másiknál az elnök, és fordítva.
   
 11. cseplinné

  cseplinné Állandó Tag

  Hát nekünk is egy napra adták meg az időpontot, de mi egy csoportban vagyunk. Így pedig nem megvalósítható ez a gyakorlatban egy napon. Hány foglalkozást és milyet láttak nálad?
   
 12. Radványa

  Radványa Állandó Tag

  nem tudom mi akkor is ezt találtuk, hogy 65 év a nőknél az öregségi nyugdijkorhatár..
   
  gtszg kedveli ezt.
 13. Jerzsike

  Jerzsike Tag

  Szia! Én jelentkeztem, be is kerültem a pilotba. Ez még egy novemberi felhívással indult, most április 1-jétől már fut a projekt.
   
 14. melinho

  melinho Állandó Tag

  Verőce kedveli ezt.
 15. Verőce

  Verőce Állandó Tag

  Ez is fontos:
  "Felhívjuk a figyelmet arra, hogy - a fentiek alapján - pl. a közoktatási vezetői pedagógus-szakvizsga nem vezetőpedagógus vagy mentor szakirányú szakvizsga."

  "Felhívjuk a jelentkező pedagógusok figyelmét, hogy A nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény 97. § (19) bekezdése kimondja, hogy a pedagógusok első minősítésére, minősítő vizsgájára 2018. június 30-ig sor kerül, valamint a Korm. Rendelet szerint a Pedagógus II. fokozat elérése minden pedagógus munkakörben foglalkoztatott kolléga számára kötelező. Így azok a pedagógusok, akik jelentkeznek a 2016. évi minősítési eljárásra illetve minősítő vizsgákra, valamint megfelelve a feltételeknek bekerülnek a 2016. évi minősítési tervbe, a 2016. évi minősítési eljárásban, minősítő vizsgán való részvételük kötelező, attól visszalépniük – a hatályos jogszabályok alapján - nem lehetséges. A jelentkezéssel azt jelzik, hogy készek a minősítési eljárásban, minősítő vizsgán részt venni, határidőre e-portfóliójukat elkészíteni. Ezért kérjük, hogy a pedagógus kollégák – számolva a minősítési eljárással járó többletfeladatokkal – a körülményeket alaposan mérlegelve döntsenek a jelentkezésüket illetően."
   
 16. gtszg

  gtszg Állandó Tag

  Konkrétan azt jelenti, hogy akinek a gyakorlati ideje 24 illetve 25 év nem vehet részt a 2016-os minősítésben. Feltehető (ez az én véleményem), őket elosztják a 17, 18-as évre.
  Viszont a 26 év, és feletti gyakorlati idővel rendelkezők bejuthatnak.

  Itt megint belép a bizonytalanság, mert ha kevesebben jelentkeznek, mint a meghatározott keret, besorolhatnak az ideiglenesen Ped2-be soroltak közül is. (gondolom én).
   
 17. BAJ

  BAJ Állandó Tag

  Szerintem nem. Teljesen logikátlan lenne. Ugyanis az a következőképpen nézne ki: először megtiltom neked a jelentkezést (hiszen NEM jelentkezhetnek), majd ha nem elég az önkéntes, akkor kötelezlek ugyanarra, amit előtte tiltottam neked. :(:mad2:
   
  Szamóca88 és banita2 kedveli ezt.
 18. melinho

  melinho Állandó Tag

  Szerintem: Akiket 2015. január elsejével ideiglenesen Pedagógus II. fokozatba soroltak legfeljebb 23 év szakmai gyakorlati idővel rendelkeznek jelentkezhetnek 24, 25, 26 stb idővel rendelkezők NEM jelentkezhetnek.
  Legalább 26 év szakmai gyakorlati idővel azok a pedagógusok jelentkezhetnek akik Ped I. fokozatban vannak, tehát nem lettek ideiglenesen besorolva Ped II.-be, mert például nincs szakvizsgájuk és nem jelentkezhettek eddig.
   
  Szamóca88, banita2 és BAJ kedveli ezt.
 19. BAJ

  BAJ Állandó Tag

  Ez nagyjából így van. Picit pontosítanék. Akiket 2015. január elsejével ideiglenesen Ped. II. fokozatba sorolta és legfeljebb 23 év szakmai gyakorlati idővel rendelkeznek, azok nem jelentkezhetnek, hanem kötelező jelentkezniük.
   
  banita2 kedveli ezt.

Megosztás