Minősítésre és pedagógiai-szakmai ellenőrzésre készülők tudásmegosztása

kros témája a 'Pedagógusoknak' fórumban , 2015 Március 1.

 1. enimacs

  enimacs Állandó Tag

  Tegnap volt a minősítésem. Jól sikerült. A minősítők nagyon korrektek, rendesek voltak. Ennyi dicséretet még sose kaptam. Hurrrrááááá.... Mostmár nyugodtan alhatok!!! :) :) :)
   
 2. cseplinné

  cseplinné Állandó Tag

  Nagy gratula. :cool: Jó Neked. Kolléganőmhöz 26-án jönnek (oviba), nekem még nincs időpontom, mert idáig ugyanarra a napra volt kiírva, mint neki, s mi egy csoportban vagyunk. Így most az enyém elhalasztva, de nincs időpont még. Mit gondoltok ebben a tanévben még lehet rá számítani? Vagy majd ősszel? Egyébként aki már túl van rajta, attól kérdezném, hogy a váltótárs beülhet a minősítő foglalkozásra, vagy egyáltalán nem lehetek jelen? Csak ő és a dadus néni?

  Én óvodában dolgozom. Tehát nem az iskolákba küldték ki, de nem tudom mi alapján küldték ki az emaileket, ha nem kapott mindenki.
   
  Utoljára módosítva a moderátor által: 2015 Május 15
  BAJ kedveli ezt.
 3. Adél71

  Adél71 Állandó Tag

  Ezzel a továbbképzéssel kapcsolatosan csak annyit szeretnék megjegyezni, hogy a kolléganőmet máj.19.lén minősítik, kapott is felkészítőre meghívást, aminek időpontja május 18.-a volt. Kétlem, hogy akit másnap minősítenek az elmegy, illetve annak nincs meg már a 15 perces ppt-je. megint fejetlenség fejetlenség hátán.
   
  cseplinné kedveli ezt.
 4. kandix60

  kandix60 Állandó Tag

  Sziasztok! Szép napot mindenkinek! Május 5-én, kedden én is túlestem a nagy megmérettetésen!!! Úgy érzem, s a visszajelzések is arra utalnak, hogy jól sikerült. Izgatottan várom az eredményt. A gyerekek velem együtt izgultak, s nagyon sokat segítettek a hozzáállásukkal. Igazán angyali kis csapat. Tegnap palacsinta partival ünnepeltük meg a keddi nap sikerét velük. A bizottság tagjai pozitívan álltak hozzá. Fárasztó volt kicsit. 11-16:30 között zajlott le a minősítési eljárás, igaz fordított sorrendben. Délelőtt volt a védés és a beszélgetés, s délután az óralátogatás az elemzéssel. A lényeg, hogy túl vagyok rajta. Most úgy érzem, hogy érdemes volt nekivágni a dolognak! Kitartást mindenkinek,már csak néhány hét és itt a szünet!
   
 5. kriszta0412

  kriszta0412 Állandó Tag

  Hm, ezt a levelet hogyan kaptátok? Intézményvezető, vagy Te személyesen??
   
  inoli és Szöszi tanárnéni kedveli ezt.
 6. Sziasztok! Már április 16-án megtörtént a nagy nap. Óvodapedagógusként vettem részt a minősítési eljárásban. Reggel háromnegyed 8-ra jött a szakos ( gyors személyes bemutatkozás , csoport bemutatása). 8-tól 10-ig a szakos és az intézményi delegált figyelte a munkánkat ( gyerekek és én) más nem volt a csoportban. Tiszta nagycsoport révén játékidőben volt egy kötetlen mese, illetve egy kötött matek. 10-től fél óra szünet ( ez alatt átgondoltam a tevékenységeket és a reflexiómat). Fél 11-től fél 12-ig foglalkozás megbeszélése ( szakmai beszélgetés). 13-tól ppt + előzetes kérdésekre válaszok. Nagyon fárasztó nap volt , de a szakos és az elnök magas szintű felkészültsége, embersége, segítő szándéka jó hatással volt rám, oldotta a bennem lévő feszültséget. Mi tagadás nagyon izgultam , pedig én sem vagyok már mai motoros. Tegnap pedig értesültem az eredményről is : 100%-kal minősültem. :) Igaz nagyon nagy munka volt, de megérte. Köszönet mindenkinek! A védés előtt állóknak kitartást!
   
 7. Gratulálok! A matekról írj egy kicsit bővebben, ha lehet! Mi volt a téma ? mindenkinek kötelező volt résztvenni?Milyen volt a felépítése? ( frontális, egyéni munka)
  Üdv. Vicus
   
 8. cseplinné

  cseplinné Állandó Tag

  Személyesen kaptam az emailt.
   
 9. Verőce

  Verőce Állandó Tag

  Ha a minősülő kolléga szeretné, bent lehet a társa, de csak az elnök engedélyével. Rákerestem az útmutatókban, de némi ellentmondást tapasztaltam. Abban mind megegyezik, hogy akárki nem lehet jelen a minősítésen.
  Útmutató:
  Az óra/foglalkozás megfigyelése, megbeszélése, értékelése
  "A minősítővizsga, minősítési eljárás során a jelölt előzőekben meghatározott számú órájának/foglalkozásának látogatására, majd megbeszélésére kerül sor. A tanítási órán/foglalkozáson és az azt követő megbeszélésen a szakos szakértőn és az intézményvezetőn kívül más személy csak a pedagógus hozzájárulásával és a szakértő engedélyével vehet részt.
  A szakmai megbeszélést a szakos szakértő értékelése zárja. Az óra vagy a foglalkozás elemzését az órán, foglalkozáson készült jegyezetek (sic!), valamint az óra- és foglalkozásmegfigyelési napló támogatja (lásd az óra-/foglalkozáslátogatás dokumentumainál)."

  Útmutató Óvodai nevelés harmadik, javított változata (2015. február 26.):
  "A tevékenység/foglalkozáslátogatáson a szakértő, az intézményvezető, a mentor és a munkacsoport-vezető vesz részt, rajtuk kívül a pedagógus hozzájárulásával a szakértő dönti el, hogy ki vehet részt a látogatáson."
  "A látogatásra kijelölt tevékenység/foglalkozás tervét a foglalkozást megelőző megbeszélésen a pedagógus kötelezően átadja minden olyan szakembernek, kollégának, aki a látogatáson részt vesz."
   
  Utoljára módosítva: 2015 Május 9
 10. Vargáné Szigeti Irén

  Vargáné Szigeti Irén Állandó Tag

  Óvodai csoportomban 4 fő sajátos nevelési igényű( autista, hallássérült, hiperaktív, mozgássérült ) gyermek is van, jelenleg a társammal, a dajkával, és egy pedagógiai aszisztenssel tartjuk a foglalkozásokat. Ha ne jöhet be közülük senki az óra foglalkozás megfigyelésére akkor nehéz lesz megtartani egy normális foglalkozást.
   
  gyöngyös48 és Szamóca88 kedveli ezt.
 11. Verőce

  Verőce Állandó Tag

  Gondolom, ez egy speciális helyzet. Akkor pedig a minősítés során is figyelembe fogják venni. Hogy pontosan hogyan, azt nem tudom megmondani.
   
  cseplinné kedveli ezt.
 12. szsziszo

  szsziszo Állandó Tag

  Szia!
  Én is kaptam e-mailt, én a júni 22-i időpontot választottam, de még nem jelentkeztem. Holnap fogom megtenni :)
  A Budapesti helyszínről tudsz/tud valaki valamit? 3 különböző helyszínen lesz? Vagy csak a létszám miatt van megadva 3 lehetőség 1-1 időponthoz?
  Köszönöm, ha tudtok ebben segíteni!
   
 13. cseplinné

  cseplinné Állandó Tag

  Szia!
  Visszajelzést kaptam még csak a jelentkezésemre, s ezen a héten fognak részletesebb levelet küldeni róla, ezt ígérték. Ha pontosabbat tudok, majd megírom.
   
  kandix60 és szsziszo kedveli ezt.
 14. Szamóca88

  Szamóca88 Állandó Tag

  Gratulálok! :D
   
 15. Elkezdődött már a képzés, ha igen milyenek a tapasztalataid?
   
 16. kicsi63

  kicsi63 Állandó Tag

  Végülis nem jelentkeztem, innen szerzem be a tudást, mert itt olyan felkészültek és segítőkészek a kollégák!!
   
  Nefelejcs_2 kedveli ezt.
 17. Köszönöm gyors válaszodat!
   
 18. kandix60

  kandix60 Állandó Tag

  Sziasztok! Egy héttel a minősítés után, már sokkal nyugisabban olvasgatom ezt az oldalt. Tegnap találtam a facebook pedagógus portfólió csoportjában ezt a bejegyzést. Nektek mi a véleményetek róla! Ha valós a hír akkor igen elgondolkodtató!
  "
  52 éves Kolléga....Portfólió nem került elfogadásra... Feltételezem, hogy azért van 34 éve a pályán, mert nem alkalmas ....
  Részleteket ne kérdezzetek, bár valós az információ, de közvetve mesélték...a Kolléga feladta...nem kívánja folytatni....
  Szánalmas és nevetséges....csak nem tudok rajta nevetni."

  Nem sokkolásnak szántam!

  Szerintetek mi alapján történt a választás? Nálunk a városban is indul ilyen felkészítés, de nem találtunk senkit aki kapott volna ilyen üzenetet. Az iskolában a többiek akik az idei eljárásra jelentkeztek, szívesen részt vennének rajta. Lehet, hogy én is meghallgatnám!
   
  Utoljára módosítva a moderátor által: 2015 Május 15
 19. matekzseni24

  matekzseni24 Állandó Tag

  Írtak hozzá kommentet bőven, csak az nem derült ki, hogy miért nem került a portfólió elfogadásra. :)
   
  kros kedveli ezt.
 20. gtszg

  gtszg Állandó Tag

  52 éves Kolléga....Portfólió nem került elfogadásra... Feltételezem, hogy azért van 34 éve a pályán, mert nem alkalmas ....
  Részleteket ne kérdezzetek, bár valós az információ, de közvetve mesélték...a Kolléga feladta...nem kívánja folytatni....
  Szánalmas és nevetséges....csak nem tudok rajta nevetni."


  52 évesen nem feltétlenül hülye valaki. 34 év a pályán nem jelent mindent.
  Kategórikus mondataim nem sértés jellegűek.

  Az ördög mindig a részletekben rejlik. Nem derül ki, hogy a feltöltés mennyisége vagy minősége vagy a feltöltetlenség miatt lett elutasítva.
  Érdemes lenne megnézni a kolléganő környezetét, vagy a 34 év utáni viszonylatát a környezetével.
  Ki adott segítséget, kitől kért segítséget a portfólió elkészítéséhez? Mennyire vette komolyan a belefektetett munkát?

  Szerintem a portfólió túl van dimenzionálva. Gyakorlatilag a napi munkánkat kell adminisztrálni. Ami plusz munka, hogy a kiírásnak megfelelően kedvem szerint válogatok a "tevékenységeim" közül ahhoz, hogy minél előnyösebben, ugyanakkor reálisabban bemutassam magam.
  Ez természetes pl egy modellnek, egy fotósnak, stb. És, erre tanítjuk ma már a diákjainkat is!

  Munkánk során folyamatosan szerepelünk, kommunikálunk - vagy hogyan tartjuk az órát?
  Elképzelhető, hogy ez a másfajta szereplés sokakban feszültséget, szorongást okoz. Ha 34 évig nem volt része újabb megmérettetésben, lelkileg, idegileg összeroppanhat. Én itt érzem a vezetők, a kollektíva felelősségét. Nem turbózni kell a negatív érzéseket, hanem segíteni, nehogy ilyen körülmények között élje meg nehézségei minden fájdalmát.

  Feltételezésem szerint a nevetséges jelző nem őt illette. De az eset tanulságos.
   

Megosztás