Minősítésre és pedagógiai-szakmai ellenőrzésre készülők tudásmegosztása

kros témája a 'Pedagógusoknak' fórumban , 2015 Március 1.

 1. Sziasztok!
  Szerencsésen én is túl estem a minősítésen. Már meg is kaptam az értékelést 100%-ra minősítettek.
  Nagy kő esett le a szívemről.
  Az óvodai pórfóliókban a buktató a nevelési terv hiánya és a csoport profil összekapcsolásában többen elvéreztek.
  A másik gond, ha plágiumot vesznek észre. Mindig jelezzétek, ha valakitől idéztek.
  Van olyan is aki pár mondattal letudta a reflexióját. Minden írásbeli és bemutatott anyagban érvényesülnie kell az összes kompetenciának.
  76% kell ahhoz, hogy a P2-be átsorolhassanak.
  A PPT-be ne írjatok csak címszavakat,- a többit majd elmondjátok hozzá. A minősítőknek ki van adva, hogy 15percet pontosan tartsák be.
  Otthon magatoknak , óra mellett adjátok elő a mondandótokat. Ebben is érvényesüljön az összes kompetencia. -Lehet az 1 mondat amiben megfogalmazod!
  Úgy gondolom az adott kolléga, itt vérezhetett el!
   
 2. cseplinné

  cseplinné Állandó Tag

  Gratulálok Gyöngyös58! Már jó Neked, hogy fellélegezhetsz! A mindennapi munka ehhez képest már csak csupa "tejszinhab" lesz. Én most kaptam visszajelzést a máj. 18-i képzésre, Bp-en. Egész napos, 10 órás (3+2+3+2 bontásban 9- 18 óráig) a Zsigmond Király Főiskolán (III. ker.) lesz. Ez azért érdekes, mert korábban azt írták, hogy először 10 órás otthoni online önképzés, majd utána valamikor lesz egy kontakt nap, amikor találkozunk és dolgozunk a témában. Én legalábbis így értelmeztem abban a levélben, amit kaptam. Hát kíváncsi leszek rá.
   
 3. Valóban ellentmondás van a váltótárs jelenlétével kapcsolatban, ugyanis a társam szerette volna, hogy jelen legyek a foglalkozásán, én is szívesen gyűjtöttem volna tapasztalatot, hiszen 2014 áprilisi feltöltőként előtte állok a feladatnak, de engem kiküldött a szakértő a gyermek csoportból. A másik csoportban ugyanakkor minősülő kolléganő gyakornok párjának a másik szakértő megengedte, hogy jelen legyen. Végül is számítottam rá, hogy esetleg nem lehetek bent, de kicsit furcsának találtam, hogy ebben nincs egység kettőjük között. Egyébként csak jókat tudok írni róluk, nagyon korrektek voltak, ez még április végén zajlott és talán kevés gyakorlati tapasztalattal bírtak. A kolléganőm egyébként 100%-os lett.
   
  Verőce kedveli ezt.
 4. BAJ

  BAJ Állandó Tag

  Csatlakoznék. Véleményt (akár elmarasztalót, akár a kolléga mellett kiállót) csak a teljes igazság ismeretében lehetne mondani. Minden más csak feltételezés. Az, hogy valaki hány éve van a pályán, semmit nem jelent. Ismerek olyat, aki szintén több mint 30 éve dolgozik pedagógusként. Bár ne tenné. Dugdossuk mindenfelé, nem küldi el senki, mert sajnálja, pedig teljesen alkalmatlan rá (amúgy egy jótét lélek). Amíg létezett a szabadidő szervező státusz, addig ott rejtegettük, arra teljesen alkalmas volt. Amikor ez megszűnt, ő maradt a DÖK vezetője, amiért akkor még munkaidő kedvezménye volt, valamint ő lett az ifjúságvédelmi felelős is, szintén munkaidő kedvezménnyel, s elrakták a könyvtárba, ahol nem kellett nagy tömegű gyerekkel találkoznia. Ne tudjátok meg, mi volt a könyvtár! Játszótér. A gyerekek a polcok között fogócskáztak, átrendezték a könyveket, kiabáltak. Majd a szigorú törvények alapján (mindenki a szakjának megfelelően dolgozhat) kikerült onnan, órát adtak neki egy osztályban, s egy napközis csoportot kapott. Botrányba fulladt az is, szét kellett szedni a csoportot, s az egyik felében folyamatosan cserélődtünk az eseti ingyen helyettesítés jegyében. Most továbbra is tanít egy csoportban (csak és kizárólag frontálisan), a gyerekek vagy figyelnek rá vagy nem (inkább ez utóbbi). Visszakerült a végzettségének nem megfelelő helyre, most már a KLIK vezetőjének beleegyezésével (mert senki nem akarja utcára tenni). Beleesik a minősítési eljárásba, neki még írnia kell. A portfóliójának szabadon választható része szerintem működni is fog neki, hiszen pl. ő szervezte a műsorokat mindig, erről tud jól írni. De ettől még nem fog jól tanítani. Megnézik 2 óráját. Nem biztos, hogy abból látszani fog az alkalmatlansága. Szakmailag nagyjából felkészült (nem teljesen, de túl nagy bakit nem hiszem, hogy csinálni fog, mert az órákra fel tud készülni), de képtelen rendet tartani az óráin, leginkább maga beszél, a kérdéseire is maga adja meg a választ (ez látszódhat a szakértők számára is, ha nem koncentrál az eljárás során kellően). Szerintem ilyen minden tantestületben akad egy-kettő. És én nem vagyok róla meggyőződve, hogy kiszűri őket a minősítési eljárás. Ha most lenne kezdő és gyakornok, akkor talán igen. Túl sok éve van a pályán. Most mérték fel újra, ki kér szaktanácsadói segítséget. Nem kért. Úgy, ahogy munkaközösségem többi tagja sem. Én pedig megpróbálom majd betartani saját magamnak tett fogadalmamat: azoknak a kollégáknak, akik nem élnek a szaktanácsadás lehetőségével, nem fogok segíteni a portfóliójuknál és a minősítési eljárásuknál. Nem lesz könnyű ezt megtartanom, de igyekezni fogok. úgy érzem, ez nem aljasság a részemről, még akkor sem, ha most sokatoknak úgy tűnhet. Akik most úgy vélik, nem kell segítség (mert majd segítenek azok, akik már végig csinálták), azoknak később se kelljen, esetleg az én szabad időm terhére.
  Ezt csak azért írtam le, hogy próbáljunk tisztán és reálisan látni, s ne abból induljunk ki, hogy valaki hány éve dolgozik pedagógusként.
  Egy másik kolléganő (2 év múlva megy nyugdíjba) azt mondta, ő mindig frontálisan tanít, mert a csoportmunka nagy zajjal jár. Én viszont nem szoktam zajosnak találni a diákjaimat csoportmunka közben. Igaz, amikor megkapom őket 5. osztályban, egy hónapig tulajdonképpen a csoportmunkát tanuljuk: feladatelosztás, együttműködés; halkan dolgozunk, mert különben zavarjuk a másik csoport munkáját, stb. Egy hónapnyi belefektetett energia bőven megtérül a következő 4 év során.
  Bocs, hosszú lettem, de már nem először. :D;)
   
  Utoljára módosítva: 2015 Május 16
 5. CIDORKA

  CIDORKA Állandó Tag

  Elképzelhető, hogy azért nincs elfogadva a portfóliója, mert fel se töltötte. Sok pedagógus nem töltötte fel november 30-ig, okkal vagy ok nélkül. Úgy gondolom konkrét tények ismerete nélkül nem szabad véleményezni senkit és messzemenő következtetéseket levonni sem.
   
  platan59, kros és Verőce kedveli ezt.
 6. ladysla

  ladysla Kormányos Fórumvezető Kormányos

  Azok az "áldott, jótét (??????) lélek" antipedagógusok vajh akkor is ilyen megértő (??????), toleráns (??????) elbánásban részesülnének, ha egyszer, "véletlenül" egy felelős gyerekének az életét, jövőjét tennék tönkre?
   
  Verőce és BAJ kedveli ezt.
 7. BAJ

  BAJ Állandó Tag

  Akár még elő is fordulhat ez az eset. A KLIK tankerület igazgatójának unokája a mi iskolánkba jár. :D
   
  ladysla kedveli ezt.
 8. A megírással , 2-4 ujjal, aug. 21-én kezdtem el és nov. 1-én véglegesítettem. Naponta 5-6 órát biztos ültem a gép előtt. Sokszor átírtam és , mivel alapos vagyok minden anyag viszonylag hosszú lett.
  A tervezetek 4-5oldalnyiak. A ref. 2-3 oldal. Összmennyiségben kb. 250- 300 oldal.
  A PPT ami életem első ilyen munkája volt, 1hétig variáltam , szerkesztettem, válogattam a képeket hozzá.
  A két tervezetem 10 oldal lett , erre is két hetet áldoztam. 1 hét volt a tematikus terv elkészítésére felhasznált idő.
  Én csak a saját véleményemet mondom, aki ezt tisztességgel végigcsinálja,- nyugodt lehet a minősítéskor. Úgy állhat ki, "én mindent megtettem ami tőlem telik"

  Őszintén mondom , nem irigyelem a fiatalabb kollégákat akik írják, munka mellett, gyereküket és családjukat is el kell látniuk.
  Mi már csak ketten vagyunk a párommal, így több "szabadidőm van" mint a fiataloknak, de így is rengeteg időt és agyalást igényelt.
   
 9. Verőce

  Verőce Állandó Tag

  A tanfelügyeletet, önértékelést, belső ellenőrzéseket hogyan tudná egy teljesen alkalmatlan ember következmények nélkül megúszni? Ha minden (rendszeres) szűrőn átmegy, akkor talán mégis fejlődőképes.
   
  BAJ kedveli ezt.
 10. ladysla

  ladysla Kormányos Fórumvezető Kormányos

  Ez a mennyiség darabonként értendő, ugye? S mindazok, akik így fóliáztak, minősítéskor akár a 37x26 óra bármelyikéről tudnának ilyet prezentálni, ugye? Vagy legalább 1 oldal vázlat, fél oldal refl.. Mert akkor tényleg van folyamatos, tervszerű, nevelő-oktató munka, különben csak 2 v 6 órára kihegyezett parasztvakítás az egész. Amire egy antipedagógus is képes.
  Tudom, nem hangzik szépen, amit írtam, de csak attól kérek elnézést, aki fóliában és fólián kívül is minőséget nyújt. S ez független a mennyiségtől.
  Természetesen, nem konkrétan Gyöngyös ellen szólok.
   
  Lejjla és Krémusz kedveli ezt.
 11. Szia!
  Vettem az adást!
  Tudom, mert magam is ismerek olyan kollégát, /nem véletlenűl írtam így,és nem pedagógusként/ akinek a papír- munkája csodás, jól eladja magát, de az unokáim nevelését nem bíznám rá.
  És láss csodát! Most Ő képezi ki a szakértőket!
  Nem őrület!!!
  Az írással nekem sok gondom volt, azzal, hogy a "régi", "szocreálos" tipusu tervezeteket várták tőlünk. Magam évek óta projektekben gondolkodok ,és komplex foglalkozásokat tartok./kompetencia/ Így saját magamat vissza kellett konvertálnom, hogy így tudjak írni. Nagyon izzadtam tőle.
  A látogatásnál is a 2 foglalkozási terv és a hozzá tartozó fogl. nézték. Azért nem hazudtoltam meg magamat. Tartottam egy vers ismétlést, -bábbal, fejdísszel,-dramatizálva, majd egy komplex "katica" projektzáró foglalkozást. A legszebb az volt, hogy a "gyerekekim" nagyon élvezték, és maximálisan partnerek voltak a munkában. Nálam ez egy folyamat, de vannak akik csak ahogy mondod, akkor teszik oda, ha valaki látja.
  A "jó szemű" pedagógus ezt észreveszi, mert rengeteg fegyelmezést, és elnézést a kifejezésért," szájba rágást" prezentál.
  A gyerekeken látszik, hogy nem egy folyamatos munka és elvárás elé állították, csak adott pillanatnyi elvárás elé.
  Nem is fog úgy teljesíteni.
   
  Utoljára módosítva: 2015 Május 17
 12. Kedves Verőce!
  Gratulálok Neked a sikeres minősítésedhez!

  Magam is első fecske voltam, de én az óvodában.Szerencsésnek mondhatod magad, hogy az igazgatód támogatott.
  Sajnos én voltam az, aki a vezetőmnek kellett , hogy segítsek.
  A kollégáimtól kaptam lelki támogatást, de a portfolió írásától is kirázta őket a hideg.
  A minősítés után, ahol a szakostól és az elnöktől csak dicséretet kaptam, többen jöttek és gratuláltak.
  Volt olyan kolléga aki közölte, nem olyan nagy szó, hogy 100%-ra minősítették a munkámat.
  (Csendben jegyzem meg, Ő novemberbe kell, hogy feltöltse a portfólióját.)
  A Minősítőkkel szerencsém volt. Hasonlóan mint nálad, nagyon kedvesek voltak. A védés számomra is inkább csak pozitív érzéseket hagyott.

  Az egész munkának számomra volt egy érdekes része. Ahogy elkezdtem magamat beásni az írásba, a régen használt ismeretek, nem használt ismeretanyagok jöttek vissza.
  Az éltpálya megírásnál, szembesültem azzal, hogy mi, miért alakult ki benne. Miért dolgozok úgy, ahogy dolgozok. Szó szerint most tudatosodott benne, hogy mi az amitől sikeresen tudom a gyerekek "sokoldaluan" fejleszteni.
  Idáig csináltam, de nem gondoltam át ilyen részletesen. Nem tudom érted-e azt amire gondolok? Te nem érzed így?
  A pályán 37-éve vagyok,így volt mit átgondolni.
   
 13. kandix60

  kandix60 Állandó Tag

  Szia Verőce!
  A minősítő eljárás előtt már hetekkel nagyon izgultam, mondhatnám féltem. Most utólag azt mondom felesleges volt. Mivel napközis vagyok, így a nap sorrendje felborult. Előbb volt a védés és a válaszok megadása, mint a foglalkozások megnézése. Amikor eljött a nagy nap, engem is meglepett mennyire nyugodtan kezdtem hozzá. Az iskolában én voltam az első, aki részt vett ebben az eljárásban. Igaz voltak akik már feltöltötték a portfóliójukat, de az első felvonásban, 2014 tavaszáig. Ők nem kerültek még sorra. Nagyon jó érzés volt, hogy a többiek is velem izgultak, amennyire csak tudták segítették a munkámat, hogy sikerüljön minden. A legnagyobb támogatást az iskola vezetőmtől kaptam, mint szakmai, mint emberi szempontból. Mindenkinek kívánom, hogy ilyen igazgató mellet dolgozhasson. A gyerekek is érezték, hogy valami fontos dolog történhet, s ők is a maguk kis módján megtettek mindent.
  A védés és a válaszok megadása után már teljesen nyugodt voltam, hisz ami ezután jött már ismerős terep, mindennapi rutin volt. A végére kissé elfáradtam, hisz de 11- du. 16:30-ig tartott mindez. A bizottságtagjai nagyon segítőkészek, érdeklődőek voltak. Szakmailag maximális felkészültséggel.
  Nem tudom Ti hogy készültetek a kérdések megválaszolására, én a védéshez hasonlóan PPS-ben készítettem hozzá vázlatot. Javaslom Nektek is, hisz miután kivetítettem, volt olyan kérdés amire már nem is kellett válaszolnom, mondván, hogy" látjuk a választ". A kötetlen szakmai beszélgetésben teljesen egyenrangú félként vehettem részt. Nem érződött a vizsgázó és vizsgáztatott helyzet.
  Most, hogy minden lezajlott, s csak az eredményre várok, úgy érzem jól tettem, hogy jelentkeztem. A mi generációnk, közel két évtizede dolgozik úgy, hogy az intézmény vezetőjén kívül senki nem nézte meg milyen munkát végez. Mindenkinek szüksége van a megerősítésre, legyen az akár pozitív, akár negatív, ahhoz hogy megtalálja a legjobb módszereket a munkájához. Az önértékelés nem minden! Egy kívülálló más szemmel néz minket, s a véleménye sokban segíthet. Persze ha az jó szándékú és segítő!

  Összegezve, igazán felemelő érzés pozitív véleményeket hallani arról amit csinál az ember. Talán még soha ilyen sok jó kritikát nem kaptam a munkámmal kapcsolatosan. Ezek révén feltöltődve, megerősödve tudom tovább folytatni a munkát.
  Kívánom, hogy mindenkinek része legyen ebben az élményben.
   
 14. kandix60

  kandix60 Állandó Tag

  Kedves Gyöngyös! Gratula a sikeres minősítésedhez! A " nem olyan nagy szó, hogy 100%-ra " kolléganődnek üzenem. Novemberben ott a lehetőség megmutatni. Sajnos mindig akadnak olyanok akiknél a szakmai féltékenység erősebb, mint a kollegialitás. Neked az lesz majd az igazi elégtétel, amikor először megy segítséget kérni hozzád, mert biztos vagyok benne, hogy menni fog. Szerintem fogalma sincs arról, milyen mennyiségű munkáról van szó. Még néhány hét és itt a szünet! Addig is kitartást, s vidám szép napokat kívánok! Kandix
   
  platan59 és Verőce kedveli ezt.
 15. kros

  kros Állandó Tag

  Teljesen egyetértek. Egyébként az, hogy nem lett jó most a ped2 minősítése, csak azt jelenti, hogy 2 év múlva próbálhatja újra. Szó sincs alkalmatlanságról.
  (Egyébként szakértőjelöltek portfóliója között is ég meg a föld különbség volt, említéskor akkora sértődöttséggel a vizsgahelyzetekben, hogy beleremegett a sokat megélt budapesti vizsgáztatószálloda.)
  Ugyanakkor tény, hogy nagyon sok pedagógus (de ide akárhány szakmát írhatnék) a gyakorlatban jól végzi a munkáját, ám azt nem képes - és olykor nem is hajlandó - rendesen adminisztrálni. Hagyják őt a naplóval, minek neki tanmenet, ő egyszál krétával is letanít - gondolom, mindenki ismer ilyeneket.
  Ha tetszik, ha nem, az új rendszerben kőkeményen meg kell tanulnunk adminisztrálni magunkat.
  Majdnem azt írtam, fényezni, és az is igaz lett volna.
  A mai világ a PR-re épül, aki nem tudja magát (a terméket) és igen, a termékét eladni, az sajnos - nem sajnos, nem juthat előrébb.
  Ez van.
   
  Utoljára módosítva: 2015 Május 17
 16. kandix60

  kandix60 Állandó Tag

  Az igazság az. hogy én elég későn tudtam meg, hogy feltölthetem a portfóliómat. Nem érkezett meg az erről szóló e-mail, s így csak október elején állhattam neki a munkának. Igaz akkor teljes bedobással. Napi 3-4 órát dolgoztam rajta, s november 24-én zártam le. Azt hiszem ennyi idő is elég volt a lelkiismeretes munkához. Ha én is nyár elején tudom már, hogy feltölthetek, akkor sokkal kényelmesebb lett volna ez a munka.
   
 17. jutkabe

  jutkabe Állandó Tag

  Most érkezett az eredményem, 100%-os "lettem". Köszönöm Nektek is a sok tanácsot, segítséget.:)
   
 18. Verőce

  Verőce Állandó Tag

  Gratulálok a szép eredményhez!
  Hogy ment a védés?
  Működött-e az óracsere?
  Milyenek voltak a szakértők?
   
  csak reménykell kedveli ezt.

Megosztás