Minősítésre és pedagógiai-szakmai ellenőrzésre készülők tudásmegosztása

kros témája a 'Pedagógusoknak' fórumban , 2015 Március 1.

 1. Verőce

  Verőce Állandó Tag

  Kedves Kandix!

  Jó érzéssel olvastam soraidat.
  Megnyugtató, hogy a szakértők emberileg is és szakmailag is a helyzet magaslatán állnak.
  Van olyan intézmény, ahol még a vezető sem látogat órát.
  Köszönjük a részletes beszámolót és még egyszer gratulálok!
   
  platan59, Krémusz és kros kedveli ezt.
 2. jutkabe

  jutkabe Állandó Tag

  Két nagyon kedves 50-es kolleganő jött hozzám (én is ebbe a korosztályba tartozom). Az órák előtt (amiket simán cseréltem) röviden beszélgettünk. Tudták, hogy inkább a gyerekekkel lennék. Nagyon ideges voltam, próbáltak(kevés sikerrel) megnyugtatni. Az órák rendben voltak. (Bár én nem éreztem tökéletesnek , de ezt nem mondtam meg.) A megbeszélés rendben ment, eddig még soha ennyit nem dicsértek. A PPT után már nem akarták a kérdésekre a válaszokat hallani, mert -ők mondták- minden kérdésükre bőségesen megkapták már a válaszokat. Egy kicsit még beszélgettünk az oktatási változásokról, gyerekekről, KLIK-ről, de ez már "műsoron kívül" volt. Összességében már örülök, hogy belevágtam. Jó volt áttekinteni 35 év munkáját. Nem foglalkoztam volna ezzel, ha nem "muszáj".
   
 3. platan59

  platan59 Állandó Tag

  "Megnyugtató, hogy a szakértők emberileg is és szakmailag is a helyzet magaslatán állnak." - engem is ez a benyomás nyugtatott a védésem során, egyébként akkora idegesség feszültség volt bennem, mint még soha talán. :eek:Úgy látszik , ahogy "öregszik" az ember, egyre inkább megtornáztatják az idegeket az ilyen helyzetek. Önbizalom ide, vagy oda, senki nem akar saját maga előtt sem pironkodni. Nekem nagyon lelkiismeretes Főnököm van, mert nem múlik el tanév, hogy legalább 1x ne tenné tiszteletét nálunk. Szóval elég gyakran látogatnak bennünket különféle nyílt napok alkalmával, de a minősítés azért mégiscsak különleges és egyedi. Jómagam is biztatom a kollégáimat, hogy jelentkezzenek minél előbb. Nagy munka, de megéri az azt követő megerősítés, ösztönzés.:dr_31:
   
  cseplinné, BAJ, Verőce és 1 másik tag kedveli ezt.
 4. cseplinné

  cseplinné Állandó Tag

  Gratulálok! :cool: Annyira jó az ilyen pozitív tapasztalataitokról olvasni, bár még nincs időpontom a minősítésre, ilyenkor mindig egy kellemes izgulás lesz rajtam, s várom, hogy hasonló helyzetbe és tapasztalatokkal gazdagodva én is átessek ezen a procedúrán. Azért sokszor ambivalens érzéseim is vannak. Mivel kerületünkben intézményi összevonásokra is sor kerül most a nyáron, ismét írhatom pl. az intézményi bemutatást is (meg kell majd ismernem addig közelebbről is a másik 2 óvoda jellegzetességeit, személyi összetételét stb.), ami megint nem kis munka lesz, s ismét a nyári pihenésből fogja elvenni az időt. S mivel év elején új gyerekekkel is bővül a csoport, egy része iskolába is megy, ezért a csoportprofilt is újra kell fogalmazni a többi anyagon túl. Hát már igazán jó lenne túl lenni rajta, hogy ilyen jó érzésekkel ahogy Te is leírtad, fellélegezve már CSAK a mindennapi munkára lehessen a figyelmet fordítani.
   
  Krémusz, platan59 és kandix60 kedveli ezt.
 5. SOS!
  Segítsetek!A gyakornok fokozatba sorolt pedagógus közalkalmazotti jogviszonyban van-e?A kérdésem oka a Nkt 64§(2)(5)(8) pontja.Nagyon várom a válaszaitokat!
   
 6. Nefelejcs_2

  Nefelejcs_2 Állandó Tag

  Természetesen közalkalmazotti jogviszonyban van, csak az alábbi magyarázat szerint vonatkozik rájuk az előmeneteli rendszer.

  " NKT 64.§(2)224 A köznevelési intézményben pedagógus-munkakörben foglalkoztatottakra a közalkalmazottak jogállásáról szóló törvény gyakornokra és gyakornoki időre, továbbá az előmeneteli és illetményrendszerre, minősítésre vonatkozó rendelkezései - a jubileumi jutalomra vonatkozó rendelkezések kivételével - nem alkalmazhatóak."

  "
  a gyakornoki idő – amely a Gyakornok fokozathoz tartozik – 2 év, amely végén a gyakornok minősítő vizsgát tesz, és ennek sikeressége esetén továbbléphet a Pedagógus I. fokozatba. Vagyis ezen egy esetben a magasabb fokozatba lépés felülírja a kategóriában történő előrehaladás 3 éves szabályát. Ugyanígy lesz egyébként azokban az esetekben is, amikor a minősítő vizsga sikertelensége miatt 2 évvel meghosszabbodik a gyakornoki idő, és csak ezt követően – tehát 4 év múlva – léphet a Pedagógus I. fokozatba a pedagógus, miközben egyébként 3 év közszolgálati jogviszony, illetve Kjt. szerinti fizetési fokozathoz figyelembe vehető jogviszony meglétét követően már a 2. kategóriába léphetne. A Gyakornok fokozathoz ugyanakkor 2. kategória az Nkt. 7. mellékletében nincs hozzárendelve. Ez tudatos volt, mivel a gyakornoki időszak követelményeit nem teljesítők esetében a jogalkotó nem kívánta magasabb kategóriába lépéssel honorálni a nem megfelelően teljesítő pedagógust. Sőt, aki a megismételt gyakornoki időszak végén sem teljesíti a követelményeket, annak súlyos szankciója van, megszűnik a jogviszonya (Nkt. 64. § (8) bek.)."
  Forrás: http://2010-2014.kormany.hu/hu/gyik...-rendszer-szerinti-besorolasaval-kapcsolatban
   
 7. kandix60

  kandix60 Állandó Tag

  Remélem Te is hasonló élményekkel gazdagodva leszel túl a "nagy erőpróbán"!
   
  cseplinné kedveli ezt.
 8. Verőce

  Verőce Állandó Tag

  Ki a munkáltató? KLIK? Akkor igen.
   
 9. vimoni

  vimoni Állandó Tag

  Sziasztok!Nekem az intézményi önértékeléssel vannak problémáim.Megalakítottuk az intézményi önértékelési bizottságot, 3 fővel.Megtörtént a kérdőívek kiosztása, de lehet, hogy a kérdések nem jók voltak.Elbizonytalanodtam.A dolgozók sokat nem tudtak értelmezni (a kézikönyvből kivettek) ezért össze-vissza ikszeltek. Borzalmas eredmény született,ami nem reális. Mit tegyek? Valaki tudna segíteni néhány gondolattal? Esetleg tudna adni kérdőíveket mintának? Óvodába kellene. Az óvónőket kell a szülőknek egyenként értékelni? Köszönök minden választ!
   
 10. Verőce

  Verőce Állandó Tag

  Nem vagytok elkésve semmivel.
  Részt vett valaki tőletek az intézményvezetőknek szóló továbbképzésen?
   
 11. kandix60

  kandix60 Állandó Tag

  Sziasztok!
  Ma megérkezett az én minősítésem is. Összes kapott kompetenciaérték 40, teljesítmény 100%. Eredmény megfelelt.
  Nagyon jó érzés volt ezeket a sorokat olvasni. Remélem sokatoknak lesz benne része. Azt hiszem a befektetett munka megtérült, s jó látni, hogy nem volt hiába való.

  Köszönöm a tanácsokat amiket itt kaptam. Sokban segítettetek nekem.

  Kellemes pünkösdöt mindenkinek! Andi
   
 12. kispiskóta

  kispiskóta Állandó Tag

  Sziasztok!
  Ma többen kaptunk levelet az OH-tól, hogy megnyithatjuk, módosíthatjuk újra a portfóliót (természetesen az őszre minősülőket érinti csak).
  Szerepel benne egy mondat, ami összezavar. Segítenétek megfejteni?
  "a portfóliónak meg kell felelnie az anonimitási és személyiségi jogi kritériumoknak, ezért a portfólióban nem szerepelhet fotó és/vagy gyermekek/tanulók neve"
  Az eddig rendben volt, hogy gyerek neve, fotója nem lehet benne a portfólióban. De értelmezésem szerint az előbbi mondat minden fajta fotót kizár.

  Én bonyolítom túl, vagy csak nekik nem sikerült egyértelműen megfogalmazni egy mondatot?
   
 13. cseplinné

  cseplinné Állandó Tag

  Szia! Ma voltak a kolléganőmnél minősítésen, s nekem is felhívták a figyelmemet, hogy nemsokára megnyitják a portfóliós oldalt (már nekem is megjött a levél) és módosításokat lehet végrehajtani. Kérdeztem, hogy pl. miket? Ők is ezt mondták. Én úgy értelmezem, hogy fotót lehet, csak gyerek ne szerepeljen rajta. Pl. kézműves tevékenység közben, csak a kezükre koncentráltan, vagy a kész munkákat lefotózva. Vagy arra is figyelni kell, hogy a hospitálási naplóba ne kerüljön bele a kolléga neve, vagy beleegyező nyilatkozat legyen tőle mellékelve hozzá. De pl. az esetleírásban monogram az lehet.--ezt jól tudom? Javítsatok ki, ha nem!!
   
 14. Szöszi tanárnéni

  Szöszi tanárnéni Állandó Tag

  Én úgy tudom monogram helyett is pl. xy-t kell írni. Mert a monogram alapján esetleg be lehet azonosítani.
   
  cseplinné és Krémusz kedveli ezt.
 15. Krémusz

  Krémusz Állandó Tag

  Igen, így van. Beazonosításra alkalmatlan legyen a megjelölés.
   
  cseplinné és Nefelejcs_2 kedveli ezt.
 16. sofiread

  sofiread Állandó Tag

  Sziasztok !
  Én is megkaptam a levelet az OH-tól, engem jelenleg a sírógörcs kerülget.... A segítségeteket, véleményeteket szeretném kérni. A feltöltött portfóliót Megyei Szakértői Bizottság SNI diagnosztájaként írtam. Időközben elhelyezkedtem egy szegregált intézményben, ahol jelenleg habilitációs-rehabilitációs célú egyéni fejlesztő foglalkozásokat tartok. Abba már belenyugodtam, hogy újra meg kell írnom a portfóliómat. Viszont úgy alakult, hogy ősztől foglalkoztató csoport vezetője leszek, ahol egy autista, egy halmozottan fogyatékos és 4 fő értelmileg akadályozott gyermek tanul 4 osztályfokon (2-5). Ebben a kevés időben írjak meg egy hab-rehabos portfóliót, utána ősszel meg egy harmadikat?!
  Kétségbeesve várom véleményeiteket, öteteiteket!
   
 17. Gudisz

  Gudisz Állandó Tag

  Én azt gondolom, csak felismerhető személy nem lehet benne. Nem tudjátok, kb. mikor várható a minősítés időpontja? Gondolom, ők is nyári szabin lesznek. Vagy tévedek? Talán megkapjuk már augusztusban????
   
 18. Krémusz

  Krémusz Állandó Tag

  Nyugodj meg. Nem kell, csak lehetőséged van módosítani a portfóliódat. Ha úgy gondolod, hogy a 8 pedagógus kompetencia meglétét jó illusztrálja a mostani, és nincs benne etikai hiba (fotók, nevek, ld, fent) akkor nem kell hozzányúlnod. Majd, amikor sor kerül a minősítésedre, az óralátogatáshoz kapcsolódva kell óratervet, tematikus tervet készítened, illetve az új csoportodat (ami nagy kihívás és szép feladat lesz, ahogy olvastam....) bemutatni a minősítő bizottságnak szóban. (Persze nem baj, ha leírod, mint egy csop.profilt)
  Remélem, sikerült eloszlatnom a rossz érzésedet.
   
 19. Verőce

  Verőce Állandó Tag

  Ha változott a munkakör/tantárgy, akkor jelezni kell az OH felé! Ebben az esetben viszont újra kell írni a portfólió lényeges elemeit...
   
 20. bodzaviragzat

  bodzaviragzat Állandó Tag

  Monogram sem lehet, xy vagy számozás vagy tanuló 1. ...vagy hasonló lehet. Fantázianév sem szerencsés.
   
  cseplinné kedveli ezt.
 21. Verőce

  Verőce Állandó Tag

  Nem lehet fotót feltölteni a portfólióba.

  A javított Útmutatóban még ez szerepelt:
  "Rendkívül fontos még az e-portfólióban a tanulók anonimitásának a biztosítása. A pedagógusnak nemcsak a tanulói, csoport- és osztályprofilok elkészítésekor kell erre ügyelnie, hanem minden esetben, amikor tanulói vagy gyermekmunkákat tölt fel, legyenek ezek prezentációk, témazárók, projektmunkák stb. Az elemzésekben sem használhatja a tanulók valódi nevét, még keresztnevüket sem. Ha fényképet, videót készít és tölt fel, szülői beleegyezést kell kérnie. A szülők beleegyező nyilatkozatait el kell tennie. A nyilatkozatokat a védés során a szakértők ellenőrizhetik.
  Az óraterv/foglalkozásterv elkészítésekor vagy önálló szellemi terméket hozzon létre a pedagógus, vagy ha a tananyagcsomagban (tanári kézikönyvben) előzetesen elkészített óratervvel/ foglalkozástervvel dolgozik, igazítsa azt a tanulócsoport profiljához és megfelelő forrásmegjelöléssel, hivatkozással lássa el az óratervet/foglalkozástervet."

  "Célszerű a pedagógusnak rögtön beszkennelni vagy lefényképezni a papíralapú dokumentumokat, hogy ez a munka ne maradjon az e-portfólió készítésének végső szakaszára. A gyermek/tanulói munkák esetén szkennelés/fényképezés előtt gondoskodni kell az anonimitásról, azaz a nevek kitakarásáról."


  ...majd megváltozott a követelmény.
  "Az ombudsmanhoz érkezett észrevételek miatt az a döntés születetett az Útmutató javított változatának megjelenése után, hogy fényképeket és videofelvételeket nem szabad feltölteni a portfólióba. Ez kimarad, már nem lehetséges. A portfólióvédésen van lehetősége a pedagógusnak fényképet, videofelvételt bemutatni."

  A témáról már itt is szó volt korábban: #101
   
  trikerlady és cseplinné kedveli ezt.
 22. cseplinné

  cseplinné Állandó Tag

  Köszönöm az idézett választ. Persze tudom, hogy ha az ember többször visszatérne ezen dokumentumok gyakoribb olvasására, maga is meg tudná keresni a választ, de így sokkal eredményesebb talán, hogy közösen megvitatjuk és részleteiben olvassuk együtt a kérdések megválaszolására a kivonatokat. Még egyszer talán mondhatom mindenki nevében is: KÖSZÖNJÜK!!:dr_24::dr_24:
   
  Gabciii90!!! és Verőce kedveli ezt.

Megosztás