Minősítésre és pedagógiai-szakmai ellenőrzésre készülők tudásmegosztása

kros témája a 'Pedagógusoknak' fórumban , 2015 Március 1.

 1. Gabciii90!!!

  Gabciii90!!! Állandó Tag

  Kérdezz csak nyugodtan, amiben tudok segítek, bár én csak a saját gyakorlati megvalósításomról tudok írni, lehet máshol mások máshogyan csinálják, de mi igyekszünk a törvényi előírásoknak meg minden rám vonatkozó szabályozásnak megfelelni...
  Jól értelmezted amit írtam, tehát volt a tevékenységemről egy tervezetem, reflexióm (ezeket én írtam), mentori foglalkozás megbeszélési doksi és egy foglalkozáslátogatási mentori jegyzőkönyv (ezeket a mentorom írta).
  A havi 1 hospitálásnál írt tervezetet a látogatott kolléganőm, reflexiót a saját tevékenységéről, én megírtam a hospi naplót és reflexiót a látottakról, valamint a csoportnaplójukba is írtam egy feljegyzést a látogatásomról.
  Félévkor és év végén pedig írt a mentorom egy gyakornoki értékelést, amiben kifejtette és részletezte - természetesen a kompetenciák mentén - az eddigi fejlődésemet, az elért eredményeket, változásokat, korrekciókat, sikereket, stb.
  Jah... és mindent aláírtunk mindketten! ;)
   
 2. Kriszta0005

  Kriszta0005 Állandó Tag

  Köszi. Kezdem érteni. Biztos így kellene csinálni...majd igyekszem. Köszi, hogy leírtad. Nagy segítség
   
  Gabciii90!!! kedveli ezt.
 3. banita2

  banita2 Állandó Tag

 4. Krémusz

  Krémusz Állandó Tag

 5. ladysla

  ladysla Kormányos Fórumvezető Kormányos

  Ez változott vagy nem?:
  Petróczi egyik prezije:
  https://prezi.com/izhan0cz77_f/untitled-prezi/ a 73. dia
  lényege: ha a gyakornok megszerzi a 2 év szakmai gyakorlatot, és új kinevezésre kerül sor, gyakornoki vizsga nélkül ped1-be kerül, mert megvan a 2 év sz. gy-a.
   
  Utoljára módosítva: 2015 Július 11
  banita2 kedveli ezt.
 6. banita2

  banita2 Állandó Tag

  Struncili nézd!
  Köszönjük Ladysla.
   
  Utoljára módosítva a moderátor által: 2015 Július 11
  raheb kedveli ezt.
 7. banita2

  banita2 Állandó Tag

  Utoljára módosítva a moderátor által: 2015 Július 11
  raheb és vimoni kedveli ezt.
 8. kros

  kros Állandó Tag

  A Különös feltételeket (e fórumszál elején találod pl.) olvasd el és annak feleltesd meg a szakmai gyakorlatod éveinek számát. Meg van határozva, ki mikor jelentkezhet.
   
 9. kros

  kros Állandó Tag

  Szerintem ez egy félreértés.
  A korábbi jogszabályszöveg a 2 éves szakmai gyakorlatot 1 munkahelyen eltöltendőnek tartotta, most pedig be lehet számítani, tehát ezek az időszakok gyakornokként is összeadódnak.
  Vagyis a gyakornoki minősítő vizsgát nem lehet megúszni, ez az értelmezés téves - de nem veszik el a korábbi időszak.
  Mert amúgy - gondolj bele - nem is kéne a vizsga, mert ügyeskedve 2 évnél megszüntetik a munkaviszonyt, majd másnap újrakötik a szerződést, s a vizsga ki lenne lőve.
   
 10. ladysla

  ladysla Kormányos Fórumvezető Kormányos

  Petróczi Gábortól hoztam. Ő úgy emlegette a lehetőséget, mint legális kiskaput. A háttérnek nem néztem utána. De, mivel az OH figyelemmel kíséri a fórumozásunk :), gondolom, hamarosan becsukja ezt az akár igen, akár nem kiskaput. Engem sokkal jobban aggaszt, hogy az teljesen legális, ha valaki 6 évig segédmunkás, közben szerez 1 db 4 éves tanítói diplomát (pláne, ha ezt is 6 év alatt :mad:) s utána ped1-gyel indulhat. Tudom, sarkítok. Kettő olyan pályára kerülőt ismerek, akik a 6 év egyéb + 0 szakmai előélettel rendelkeztek. Az egyik teljesen rendben van-lesz. De a másik ... :o:o:o:o:o:o
   
  verocska60, BAJ és kros kedveli ezt.
 11. kros

  kros Állandó Tag

  Értem én ezt, persze...
  A kreatív jogértelmezés sok minden feladatot megoldhat...
   
  verocska60 és ladysla kedveli ezt.
 12. gtszg

  gtszg Állandó Tag

  A kiskapu csak álom.
  A háttér:
  2011. évi CXC. törvény Hatályos: 2015.07.01 - 2015.08.30
  64. § (4)228 A pedagógus-munkakörben foglalkoztatott az általa megszerzett legmagasabb, a munkakör ellátásához e törvényben előírt iskolai végzettség, valamint állam által elismert szakképesítés, szakképzettség, továbbá a nevelő, oktató munkája ellátásához közvetlenül kapcsolódó, azt közvetlenül segítő doktori cím, tudományos fokozat, valamint akadémiai tagság, szakmai gyakorlat, publikációs tevékenység, minősítő vizsga és a minősítési eljárás keretében elnyert minősítés alapján
  a) Gyakornok,
  b) Pedagógus I.,
  c) Pedagógus II.,
  d) Mesterpedagógus,
  e) Kutatótanár, fokozatokat érheti el.

  326/2013. (VIII. 30.) Korm. rendelet Hatályos: 2015.07.01 - 2015.08.31
  II. FEJEZET
  2. § (4) A gyakornoki idő a vizsga napját követő nappal kezdődően két évvel meghosszabbodik, ha a minősítő vizsgán a gyakornok „nem felelt meg” minősítést kapott. A gyakornoki idő egyéb esetben nem hosszabbítható meg. A gyakornok a két évvel meghosszabbított gyakornoki idő lejártának hónapjában, vagy amennyiben a gyakornoki idő nem a tanítási év közben jár le, a tanítási év utolsó hónapjában megismételt minősítő vizsgát tesz. A minősítő vizsgán „megfelelt” vagy „nem felelt meg” minősítés adható.

  (5) Ha a (4) bekezdés szerinti megismételt minősítő vizsgán a pedagógus „nem felelt meg” minősítést kapott, és pedagógus-munkakörre újabb foglalkoztatási jogviszonyt létesít, az (1)–(5) bekezdésben, valamint az Nkt. 64. § (8) bekezdésében foglaltakat ismételten alkalmazni kell.

  Nkt.64. §(8) Ha a gyakornok a külön jogszabályban foglaltak szerint a megismételt minősítő vizsgán vagy a Pedagógus I. fokozatba besorolt pedagógus a megismételt minősítési eljárás eredményeként „nem felelt meg” minősítést kapott, közalkalmazotti jogviszonya, munkaviszonya e törvény erejénél fogva megszűnik. A közalkalmazotti jogviszony, munkaviszony a minősítő vizsga vagy a megismételt minősítési eljárás eredményének közlésétől számított tizedik napon szűnik meg.

  (6) A munkáltatónak a jogviszony létesítésekor a kinevezési okmányban, munkaszerződésben elő kell írnia azt az időpontot, ameddig a gyakornok minősítő vizsgát köteles tenni.

  14. § (2) Ha a pedagógus-munkakörre létesített foglalkoztatási jogviszony megszűnik, a minősítési eljárás a pedagógus-munkakörre létesített újabb foglalkoztatási jogviszony létesítését követően csak a pedagógus-munkakörre létesített foglalkoztatási jogviszony megszűnése és ismételt létesítése között eltelt idő, de legfeljebb két év után kezdeményezhető.

  Vagyis, alkalmazásakor a szerződésben feltüntetik a kötelező minősítő vizsga időpontját. Eljárásrendileg ez azt jelenti, hogy a "keretben van". Ha kötelezettségének nem tesz eleget, a vizsga eredménye "nem felelt meg". (Erről jelen időszakban is hallottunk.) Az elszámoló lapon feltüntetik, hogy nem tett vizsgát. Ezt az új helyen is látják, tehát vizsgáznia kell. Ráadásul tovább csúszik a gyakornoki idő, ilyen értelemben nem is éri meg. A 14.§ alapján még várnia is kell. Érdemes számolni az éveket.

  A másik téma:
  14. § (3)75 Ha a pedagógus-munkakörre foglalkoztatási jogviszonyt létesítő személy nem rendelkezik a 13. § (1) bekezdése szerinti jogviszonyban megszerzett két év szakmai gyakorlattal, de bármely más munkakörben, vagy részben a 13. § (1) bekezdésében foglalt jogviszonyban, részben más munkakörben legalább hat év szakmai gyakorlatot szerzett, mentesül az előmeneteli rendszer gyakornoki szakasza követelményeinek teljesítése alól, és Pedagógus I. fokozatba kerül besorolásra.

  Itt 6 év veszteségről van szó és többségében szakmai tárgyakról. Pl. mérnökként dolgozott a gazdaságban, és elektrotechnikát fog tanítani.
  Egyébként az sem érdemtelen, ha valaki segédmunkásként elvégez egy egyetemet vagy főiskolát. Van fogalma a munkáról, kitartásról, ambícióról. Felsőoktatásban sem kap meg mindent az ember.
   
  Verőce és kros kedveli ezt.
 13. Szia Gabenka !!!
  Tetszik a csoportnaplód! Én is érdeklődöm, hogyan lehetne ezt a csoportnaplót nekem is használnom? Kérlek válaszolj, kell hozzá valamilyen engedély, vagy a Te hozzájárulásod? Vagy beköttetés után használhatom én is? Úgy láttam, már volt iránta érdeklődő. Köszönöm, ha válaszolsz.
   
  Detti 72, Bagó Szilvia és bogiovi kedveli ezt.
 14. Gabenka

  Gabenka Állandó Tag

  Szia! Használhatod nyugodtan! A dátumokat módosítani szükséges benne! Jó munkát. Üdv
   
  Bagó Szilvia és bogiovi kedveli ezt.
 15. Szia Gabenka!
  Nagyon örülök, hogy válaszoltál. Köszönöm szépen. A naplót pedig örömmel fogom használni mert szuper jónak tartom. Még egyszer nagyon köszönöm.
   
  Gabenka kedveli ezt.
 16. Kklár

  Kklár Állandó Tag

  Sziasztok ! 2016-ban minősítenek, bár már öreg róka vagyok a pályán Segítséget szeretnék kérni. Csoportprofil után is kell reflexió ? Az miről szólna ? Köszi
   
 17. fapapucs66

  fapapucs66 Állandó Tag


  Nem kell :) A csopprof.-ban a csoport bemutatása mellett leírod, hogyan. milyen formában, módszerekkel tudsz dolgozni velük, mi okoz esetleg nehézséget, ezt hogyan oldod meg stb.
   
  Kklár kedveli ezt.
 18. gtszg

  gtszg Állandó Tag

  Kedves Kklár!
  Tanácsolom, hogy az Útmutatót használd, ami letölthető az OH oldaláról. Ez alapján minősítenek, a leghitelesebb forrás. Leírások, minta dokumentumok segítenek. Érdemes alaposan áttanulmányozni a portfólióról szóló részt, könnyebben átlátod a "feladatodat", azaz a napi munkád prezentálását.
  Természetesen mi is segítünk.
   
  agleh, Kklár és Krémusz kedveli ezt.
 19. Verőce

  Verőce Állandó Tag

  Ildikü, agleh és Krémusz kedveli ezt.
 20. Clematis

  Clematis Állandó Tag

  Tetszik Tamara69 és Gabenka csoportnaplója is. Nagyon jó , hogy ilyen segítséget is kaphatunk ezen a fórumon. Lehetséges, hogy használni fogunk belőle részeket.
   
  Gabenka, raheb és Tamara69 kedveli ezt.

Megosztás