Minden, ami régészet...

zsuzsanna03 témája a 'Tudomány,Technika' fórumban , 2011 November 18.

 1. Csillagözön

  Csillagözön Állandó Tag
   
 2. Mrs Tanár

  Mrs Tanár Állandó Tag

  Kivételes, a honfoglaló magyarokhoz köthető régészeti leletekre bukkantak magyar kutatók Oroszországban, a Kaukázus észak-nyugati előterében, a Kubán-vidéki Krasznodar és Anapa városok múzeumi gyűjteményeiből. Különösen fontosak lehetnek ezek a leltek mert a honfoglalás előtt kettészakadt magyarság Kaukázus környéki letelepedésének bizonyítékai is lehetnek azok.

  A raktárak mélyéről előkerült leletegyüttesek olyan palmettadíszes szablyákból, övdíszekből, aranyozott ezüst hajfonatkorongból és veretes tarsolyból állnak, amelyek a 9. század végén a honfoglaló magyarok vezető rétegének viseleti tárgyaival azonosak, velük egy műhelykörben készülhettek, és legközelebbi párhuzamai is kizárólag történelmi hazánk területéről ismertek.
  A leletek az M. Lezsák Gabriella régész által vezetett kéthetes tudományos-régészeti expedíció során kerültek elő, amely a Kubán-vidék és az Orosz Föderáció észak-kaukázusi múzeumjait, régészeti gyűjteményeit járta végig, 9-10. századi leletanyagokat tanulmányozva.
  A leletek az M. Lezsák Gabriella régész által vezetett kéthetes tudományos-régészeti expedíció során kerültek elő, amely a Kubán-vidék és az Orosz Föderáció észak-kaukázusi múzeumjait, régészeti gyűjteményeit járta végig, 9-10. századi leletanyagokat tanulmányozva.
  Már a mostani első expedíció során előkerült leletek is azt igazolják, hogy a Kaukázus északi előtere és a Kubán-vidék a magyar őstörténet kutatás fontos területe lehet. Az expedíció tagjai úgy vélik, hogy napjaink magyar őstörténeti kutatásának legsürgetőbb feladata a precíz anyaggyűjtés, és annak teljes körű feldolgozása, a történeti értékelést csak ezután lehet elvégezni.
  teljes cikk
   
  Umaksuman kedveli ezt.
 3. Mrs Tanár

  Mrs Tanár Állandó Tag

  Az eddig véltnél akár több tízezer évvel korábban is érkezhettek az első emberek Ausztráliába a tudósok szerint, akik egy barlangban 49 ezer éves emberi lakóhelyet tártak fel.
  Kidolgozott eszközök és a valaha élt legnagyobb erszényes csontmaradványai kerültek elő a dél-ausztráliai Flinders-hegység egy magasan álló sziklájának barlangjából, a leletek korát 49 ezer évben határozták meg a kutatást vezető Giles Hamm régész és kollégái, akik csütörtökön számoltak be eredményeikről.

  Az ausztrál őslakosok, az úgynevezett aboriginal törzsek a világ legrégibb folyamatos civilizációja, az Afrikából először kirajzó emberek leszármazottai a Koppenhágai Egyetem szeptemberben megjelent genetikai kutatása alapján.

  A tudósok vitatják, mikor érkezhettek az első emberek a kontinensre, az eddig elfogadott nézet szerint mintegy 50 ezer éve, azonban Hamm szerint a 49 ezer éves dél-ausztráliai emberi település léte arra utal, hogy az első embereknek már jóval korábban el kellett érniük a földrész északi partjait.

  „Ha csak 50 ezer éve jöttek, akkor nem sok idejük maradt volna, hogy ilyen messze délre eljussanak. Sokkal korábban el kellett kezdődnie a földrész meghódításának, akár 55-60 ezer évvel ezelőtt” – magyarázta Hamm.

  Kapcsolat az óriással
  Az új lelőhelyen talált csontok arról is árulkodnak, hogy az ember érintkezett a korabeli hatalmas állatokkal, többek között a Diprotodon optatum nevű két méter magas, több mint 2,5 tonna súlyú erszényessel.

  A tudósok régóta kutatják, milyen lehetett a kapcsolat az óriás és az ember között, ám a magasan fekvő barlangban talált csontok, melyek fiatal állatra vallanak, arra utalnak, hogy az ember vadászott rá, mivel az állat nem lehetett képes a sziklamászásra, csak a vadászok cipelhették fel olyan magasra – mondta Gavin Prideaux paleontológus, a Flinders Egyetem munkatársa.

  Hamm a Guardiannek azt is elmondta, hogy a régi elmélet szerint a kelet felől, Afrikából jövő emberek már a szerszámkészítés tudásával érkeztek Ausztráliába. „A barlangban talált, finoman megmunkált kőeszközök szerintünk helyi innováció eredményei, melyek az itt élő emberek kulturális fejlődésével alakultak ki” – fogalmazott.

  Magyar Nemzet
   
  Umaksuman kedveli ezt.
 4. Mrs Tanár

  Mrs Tanár Állandó Tag

  "Korok leletei Gesztről
  Adott egy kétezer négyzetméteres parcella a település szívében, ahol a kőkori lelettől a középkori emlékig megannyi minden látott újra napvilágot.
  Annak ellenére, hogy ez egy kis terület, rengeteg korszak emlékei kerültek elő. A kőkortól egészen a középkorig.
  A legidősebb leletek 8000 évesek, kőkoriak, és az úgynevezett körös kultúra népe hagyta ránk ezeket.

  Van leletünk a 17-18. századból is."
  [​IMG]

  teljes cikk
   
  Utoljára módosítva: 2016 November 28
  Umaksuman kedveli ezt.
 5. Beth-Nahrain

  Beth-Nahrain Kitiltott (BANned)


  Azért érdekes ez a Stonehenge:

  [​IMG]

  Stonehenge köveit először Wales-ben állították fel


  Egy kutatócsoport olyan bizonyítékokat talált, amelyek szerint Stonehenge „kékköveit” valójában 500 évvel azelőtt bányászták ki, hogy azokat a mai Wiltshire-i helyükre illesztették volna. Ebből pedig az következik, hogy az általunk ismert mai Stonehenge egy második generációs megalit.

  A tudósok már régóta tisztában vannak avval, hogy a Stonehenge belső patkóját alkotó kékkövek a Pembrokeshire-i Preseli-hegységből származnak, ami durván 150 mérföldre fekszik a Salisbury-fennsíktól.

  Az uralkodó teóriákkal szembehelyezkedve egyes kutatók most azt állítják, hogy a brit prehistorikus emlékművet először Walesben állították fel. A tudósok olyan közel azonos köveket találtak, melyeket az ősi építők ugyan kifejtettek, de valamilyen oknál fogva hátrahagytak. A kutatók egyebek mellett olyan héj- és faszén-maradványokat is találtak a bányászok tábortüzében, amelyeket radiokarbonos vizsgálat alá vetették annak megállapítására, hogy vajon milyen időszakban dolgoztak ott kőfejtők. Így jutottak a fenti következtetésre.

  https://hu.pinterest.com
   
  pitti kedveli ezt.

Megosztás