Minden hivatalviseléstől eltiltja Ukrajna a kettős állampolgárságú kárpátaljai magyarokat

Volodimir Zelenszkij elnök csütörtök este kihirdetett rendelete alapján Ukrajna megtiltja a kettős állampolgárok bármilyen hivatalviselését az országban.


A rendelet szerint ezután az ukrán nemzetbiztonság listázni fogja a kárpátaljai magyar állampolgárokat is, akik a jövőben sem állami hivatalt, sem önkormányzati tisztséget nem tölthetnének be, pártok tagjai és fontos állami vállalatok vezetői sem lehetnének.​


A hivatalos indoklás szerint a „Halaszthatatlan feladatok az állampolgárság kérdésében fenyegető nemzetbiztonsági kockázatok felszámolásáról” szóló ukrán elnöki határozat célja annak megakadályozása, hogy a kettős állampolgárság Ukrajna belügyeibe való beavatkozásra, függetlensége, szuverenitása és területi egysége elleni cselekedetekre legyen felhasználható.


A Telex szerint a rendelet értelmében „az ukrán kormány a nemzetbiztonsággal, Ukrajna Védelmi Szolgálatával (SZBU) közösen két hónapon belül felméri, hány kettős állampolgár van, és átvizsgálja a kettős állampolgárságra vonatkozó szabályozást, majd fél éven belül (szintén a felderítő szolgálatokkal együtt) beterjeszt egy olyan törvényjavaslatot, amelyik megtiltja a kettős állampolgároknak a fontosabb hivatalok betöltését”.

Az ukrajnai kettős állampolgárok nem vállalhatnak majd állami hivatalt, önkormányzati tisztséget, stratégiai fontosságú állami vállalatokban vezető pozíciót és nem ismerhetnek meg államtitkokat.


A kettős állampolgárság tényét fel fogják tüntetni az ukrán népességnyilvántartásban és a választói névjegyzékben is. A tiltások alól csak akkor mentesülhet valaki, ha írásban lemond a másik állampolgárságáról, ismerteti a Telex.


De ha valaki még le is mond is a másik állampolgárságáról, akkor is vizsgálódni fognak az ukrán hatóságok a tette okairól.


A kettős állampolgárságról szóló rendelkezés egyként érinti a kelet-ukrajnai orosz-ukrán kettős állampolgárok és az ukrajnai magyarságot.​


A lépés válságba taszíthatja a kettős állampolgárságú magyarokat, mert a nagyjából 100 ezer kárpátaljai magyar közül a felmérések szerint majdnem mindenki fölvette a magyar állampolgárságot, amikor erre a magyar kormány lehetőséget biztosított.


Néhány nappal ezelőtt még azt olvashattuk, hogy Ukrajna kész elismerni a kettős állampolgárság intézményét. A Kárpátalja.Ma híroldal arról írt. hogy: Ukrajna a kettős állampolgársággal kapcsolatos liberális politika elfogadását tervezi. Dmitro Kuleba külügyminiszter elmondta, hogy a magas rangú tisztviselőkre bizonyos korlátozások vonatkoznának.

Hivatalosan azonban nem tudni, hogy hány ukrán-magyar kettős állampolgár van, az adatot a magyar kormány nem hozza nyilvánosságra, mert elvileg az ukrán kormány nem engedélyezi a kettős állampolgárságot.


A Lehet Más a Politika (LMP) sajtóközleményben reagált a diszkriminatív rendeletre. A szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményben – amelyet Keresztes László Lóránt, az LMP frakcióvezetője és Ungár Péter országgyűlési képviselő írtak alá – az olvasható, hogy: „Elutasítjuk, hogy Ukrajna és a nagyhatalmak politikai leszámoláshoz, játszmáikhoz a kárpátaljai magyarokat használják, őket érjék emiatt gyalázatos támadások. Felszólítjuk a demokráciára kiemelten figyelő európai országokat, az Európai Uniót és Amerikát, hogy ítéljék el a magyarokat ért hátrányos megkülönböztetést!”

Kocsis Árpád

utlevel.jpg
 
plussz azeee a magyar se cimeres okor
mikor megtudja hogy fizetett szavazo all elotte
aki lelkiismeret nelkul szavaz az o lete folott es most ott all elotte hogy segitsen neki
nos ottt azeeee helyben elfogy az empatia leven ennek a fizetettnek se volt egy pillanatra sem
ha atnez rajta ne iteld el az pedig mennnnyyyen amerre lat
Majd akkor mennyire fogja utáni, ha ráeszmél, hogy Magyarországon nem mostanában kell magasabb bérekért és/vagy jobb munkakörülményekért az utcára vonulni.
 
Majd akkor mennyire fogja utáni, ha ráeszmél, hogy Magyarországon nem mostanában kell magasabb bérekért és/vagy jobb munkakörülményekért az utcára vonulni.
Igen ez igaz.(de miért is ne kéne)
Különben kár annak válaszolni, kinek szava járása: "azeeee" és minden betűtolulás(mennnnyyyen)
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

Iren84 wrote on usakriszta's profile.
Szia! Bocsika a zavarásért. :) Olyan kérdésem lenne hogy megvan még esetlega Zóna Fun 2 dvd-d? Sajnos a linkek közül már csak 1 müködött. :) Köszi szépen. Ici
joesea wrote on kevidiak's profile.
Helló!
Butcher - Fehér éjjel (Dresden akták 09) nincs meg véletlenül ebookban?
Köszönöm!
Joe
berczineani wrote on Ajuda67's profile.
Kedves Ajuda! Köszönet minden fordításodért. Csodálatos. Nemrégiben felfedeztem egy oldalt ahol is sok sok könyv magtalálható ( angolul). Christine Feehan több sorozata is. Szerintem sokakat érdekelhet. A Kárpátok vámpírjai 35 rész is fent van. címe Sötét tarot. Sandu és Adalasia története.
Kiss Tibor Miklós wrote on Melitta's profile.
Kedves Melitta! Érdeklődöm, miért nem reagál senki , ha kérek kottát a "kotta, akkord ,dalszövegek oldalon. Korábban flottul" működött. Lehet , hogy köze van ,ahhoz hogy megváltoztattam az E-mail címem. Nem az van amivel ide regisztráltam: Kérlek segíts, mert a zenei előmenetelem az oldal nélkül visszafejlődik/szaxofon/ Előre is köszönettel Kiss Tibor /bocs a nyafogásért

Statisztikák

Témák
37,175
Üzenet
4,557,743
Tagok
600,411
Legújabb tagunk
sotahadnilem
Oldal tetejére