Mindenhol úgy gondolják, adni jobb, mint kapni

Melitta

Adminisztrátor
Fórumvezető
Rádiós
adni.jpg

A világon mindenütt jobb érzés adni, mint kapni - erre jutottak egy kanadai tanulmány szerzői 126 ország 234 ezer lakosának megkérdezésével.A válaszadók szerte a világban egybehangzón azt felelték, hogy jó érzés töltötte el őket amiatt, hogy adományoztak. A jelenség éppúgy áll gazdag, mint szegény országokra, ahogy szegényebb és tehetősebb emberre. Nincs különbség a demokratikus és a diktatórikus társadalmakban élők között, és nem számít a korrupció elterjedtsége és mélysége sem. A megkérdezett emberek sokkal könnyebben fel tudtak idézni emlékezetükből olyan vásárlást, amikor más számára vettek valamit, mint amikor maguknak - írja a LiveScience tudományos portál.


"Meglátásaink azt sugallják, hogy a lelki jutalom, amelyet mások segítésével kapunk, mélyen gyökerezhet az emberi természetben, mivel megmutatkozik különböző kultúrákban és gazdasági környezetben" - mondta Laura Aknin, a kanadai Simon Fraser egyetem kutatója, a tanulmány fő szerzője. Hozzátette, hogy evolúciós szemszögből az érzelmi jutalom az önzetlenségért segítheti az emberiség hosszú távú fennmaradását.


A tanulmány az Amerikai Pszichológiai Társaság Personality and Social Psychology című folyóiratában jelent meg.
 

M. Dénes

Állandó Tag
Állandó Tag
Ez biztos így is van. Engem is örömmel tölt el ha segíthetek valakin, még ha csak egy aprósággal is.
 

igazmondó

Kitiltott (BANned)
Szeretettel, osztozom a véleményen. Azért ez is embereken múlik, négy árvát nevelek már tíz éve, sokszór fórdúltam segitségért a részükre, mert nehéz mifelénk az élet, de soha senkitől nem kaptam segitséget. Hivatalos szervek arra sem méltattak, hogy válaszólyanak. Akinek meg lehetősége lett volna azt válaszólta, hogy a keret elfogyott. ellentétbe velünk mert mi a kicsiből is segitjük a szegényeket. Ha adni vagy képes az nagy elégtétel a léleknek.
 

platz

Állandó Tag
Állandó Tag
Nem kicsinyítve az írás igazságtartalmát, amellyel magam is azonosultam, mégis igaz, ami igaz: én szeretek kapni is, kiváltképp, ha az ajándék még a kedvemre is való.
Néha nem olyan könnyű kinyilvánítani a szeretetünket, vagy más módon nem könnyen lenne megoldható a kinyilvánítása. Az ajándékozás lehetősége és öröme ezért is annyira jó érzéssel tölti el az embert.
Legyen mindig az adás az elsődleges s csak a kapás öröme a másodlagos.
Így van ez rendjén.
 

jasszemúj

Állandó Tag
Állandó Tag
Így van ezért kapot érdekes dolgokat Miskolc polgárai a Canadai Kormánytól, tacepaokat szerte a városukban:confused:
 

MKittike

Állandó Tag
Állandó Tag
Minden héten igyekszem egy valakin akár kicsivel is segíteni, és ettől én is jobban érzem magam. Jó lenne ha több emberen tudnánk segíteni mint amennyi módunkban áll... :(
 
Oldal tetejére