Mit jelent a Windows XP támogatásának megszűnése?

atapata témája a 'Computer-világ' fórumban , 2014 Március 8.

 1. tornando

  tornando Őstag Ezüst támogató

  2014. április 8-án megszűnik a Windows XP támogatása frissítése
  No érdekes most nem tudom féljek-e vagy hazudik a cikk
  Jönnek a frissítési értesítések
  A Microsoft néven jön
  De le is tölti őket(ha indítom)
  Most nem szűnt meg a támogatás még mindég?
  Vagy ezt a trükköt használja fel valami kém vagy más?!!
  Itt vagyunk fél évvel később és működni látszik
   
  Utoljára módosítva: 2014 November 2
 2. FLAMINGO

  FLAMINGO moderátor Fórumvezető Kormányos

  Valószínűleg azokat a frissítéseket jelzi, amik általánosak, tehát az XP-hez is jók.
  A modularitás miatt egy egy frissítés akár mindegyik verzióhoz is jó lehet.
   
 3. telaci

  telaci Állandó Tag

  ... na meg -- mármint ha van ilyen a gépen -- Office, Silverlight, SecurityEssentials ... ezek folyamatosan frissülnek, az XP-től függetlenül ...
   
 4. atapata

  atapata Kormányos Ritkán benéz Fórumvezető Kormányos

  Nálam mindig ez a vége.
  Egyes frissítéseket nem lehet telepíteni!
  Biztonsági frissítés: Office 2003 (KB2850047)
  Biztonsági frissítés: Publisher 2003 (KB2878299)
  Biztonsági frissítés: Office 2003 (KB2760494)
  Frissítés: Outlook 2003 Junk E-mail Filter (KB2863822)
  Biztonsági frissítés: Word 2003 (KB2878303)
   
 5. Leximexi

  Leximexi Állandó Tag

  Bár most 7-est használok, de tegnap a régi gépemen az sp2-t 3-ra javítottam, frissít,alig akar leállni, konfigurál, így kikapcsoltam a frissítést.
   
 6. Leximexi

  Leximexi Állandó Tag

  Az xp-hez Nod-ot a 7-hez security essentialt használok.
   
 7. av10

  av10 Állandó Tag

  Mikor én XP-t használtam (megszűnése után is egy pár évig) akkor a frissítéseket teljesen letiltottam, és Eset Nod-t volt mellette teljesen stabil volt a rendszer!
   
 8. Arnyek60

  Arnyek60 Kitiltott (BANned)

  A hir 2017 juniusi, azt hiszem frissnek tekintheto

  Immár harmadszor foltozza a hivatalosan nem támogatott Windows XP-t a Microsoft. Most a cég újra az amerikai kiberfegyverraktár kifosztására kényszerült reagálni.

  Újra szakít a hagyománnyal a Microsoft és a júniusi patch kedden újra hibajavítást adott ki a Windows XP-hez - illetve a Windows Server 2003-hoz és a Windows Vistához. Az operációs rendszer támogatása még 2014-ben járt le, ez azt jelenti, hogy a Microsoft már nem ad rendszeres biztonsági frissítéseket minden felhasználónak. Egyes kiemelt ügyfelek azonban vásárolhatnak prémium támogatást ezekhez a rendszerekhez ha nem sikerül időben modernizálni a gépparkot - igaz, ez évente egyre meredekebb összeget emészt fel, így hosszú időre ez sem járható út.

  A Microsoft eddig általában tartotta magát a fenti gyakorlathoz, a Windows XP-vel azonban immár harmadszor tesz kivételt. Először még rögtön a támogatás lejártát követően javított egy Internet Explorer-hibát, majd hirtelen idén jött két frissítés az elavult operációs rendszerhez - mindkettő az NSA-től ellopott biztonsági sebezhetőségeket javítja. Ezekből az első a WannaCry támadássorozathoz vezetett, így érthető, hogy a Microsoft most igyekszik mindent elkövetni, hogy egy potenciális második hullámot megakadályozzon.

  [​IMG]

  "A mai döntésünket, miszerint támogatáson kívüli rendszerhez is kiadunk biztonsági frissítést, nem szabad a standard támogatási poltikától eltérőnek tekinteni" - figyelmeztet a Microsoft. Vagyis a kiadott javításoktól nem vált a Windows XP hirtelen támogatottá, nem jönnek majd hozzá továbbra sem rendszeres javítások, a frissítés modernebb rendszerre pedig továbbra is különösen ajánlott. Ezzel a kimondott figyelmeztetéssel együtt is nagyon szokatlan a javítás, hiszen így egyrészt az XP-n ragadt szervezeteknek (leginkább róluk van szó, a manuális telepítést a konzumer közönség túlnyomó többsége nem fogja használni) hamis biztonságérzetet kelt, másrészt a javítás inkább fügefalevél a sok-sok javítás nélküli sebezhetőséghez képest.

  A lépésnek megfelelően a Microsoft frissítette az NSA-hibák kapcsán korábban publikált dokumentumot is, az áprilisi bejegyzés a különböző sebezhetőségek kódneveit listázza a javításokkal együtt. A változás, hogy immár az ExplodingCan, az EnglishmanDentist és az EsteemAudit hibákat is javítja a cég - ezek ugyanis a még támogatott rendszereket nem érintették, kimondottan az XP-hez pedig (eddig) nem készült el a frissítés. A javításokat a Microsoft nem a Windows Update szolgáltatáson keresztül nyújtja, ahhoz a Microsoft Download Center vagy az Update Catalog rendszerét kell felkeresni.

  A lopott Tomahawk meséje

  A Microsoft nagyon rossz néven vette az NSA kiberfegyver-raktárának kifosztását. A cég jogi igazgatója, Brad Smith még májusban publikálta a Microsoft hivatalos álláspontját, amely világosan elítélte a gyakorlatot, hogy a különböző kormányok halmozzák a megtalált szoftverhibákat. A nagyobb hatalmak ugyanis aktívan keresik a potenciálisan kihasználható sebezhetőségeket a változatos szoftverekben, gyakran azonban ezeket nem jelentik be a fejlesztőnek, hanem elteszik, elraktározzák, és offenzív eszközöket építenek rájuk.

  A gyakorlat már önmagában problémás, az egyik állam által megtalált hibákat persze ugyanúgy megtalálhatja az ellenség is, ha pedig ezeket javítatlanul hagyja, azzal pedig saját infrastruktúráját (akár a közműveket, a közszféra számítógépeit) is veszélybe sodorja. Az igazi sakk-matt viszont akkor jön, ha a felhalmozott sebezhetőségek gyűjteményét ellopják - ez történt ugye az NSA-vel, a Shadow Broker néven dolgozó csoport az egyik ilyen "fegyverraktárat" rámolta ki, de korábban a WikiLeaks is hozzáfért a CIA egyik ilyen gyűjteményéhez.

  A Microsoft számára különösen problémás a helyzet, a cég ugyanis nemzetközi szereplőként a kereszttűzben áll, neki kell megvédenie az amerikai rendszereket a kínaiaktól és az oroszoktól, a dél-koreaiakat az észak-koreaiaktól, az irániakat az izraeliektől - és fordítva. A Microsoft számára ezért kritikus fontosságú valahogy hűteni a kiberháború intenzitását, a színfalak mögött folyó csatában ugyanis az egyszerű felhasználók és vele a Microsoft biznisze is járulékos veszteség lesz.

  Patch-kedd: mi is kapott javítást?

  A Windows XP-n kívül persze a most említett három sebezhetőséget az összes többi érintett operációs rendszeren is foltozta a Microsoft - most a júniusi javítások összesen 247 frissítést hoztak a cég új metodológiája szerint számolva. Ebben persze rengeteg ismétlődés található, az új Security Update Guide rendkívül zavaros felületéről azonban nem könnyen deríthető ki sem a javítócsomagok, sem az egyes sebezhetőségek számossága - CVE-kódok alapján 96 különböző hibáról van szó.

  A javított termékek között megtalálható a cég két böngészője, az IE11 és az Edge de az IE9 és IE10 is kapott javítást azokon a rendszereken, ahol ez a legutolsó támogatott böngésző (Windows Server 2008 SP2 illetve Windows Server 2012). Ezen felül szinte természetes, hogy minden támogatott rendszer kapott javítást a WS2008SP2-től és Windows 7-től errefelé, 32 bites, 64 bites és itaniumos kiadások egyaránt.
   
 9. Arnyek60

  Arnyek60 Kitiltott (BANned)

  Hivatalos felmeresek szerint a vilag szamitogepeinek 6%-an ma is XP rendszer fut.
  Ez kozel 100 millio szamitogepet jelent!
   

Megosztás