Mit tegyek (?) (!) Gyemek nevelése most és anno. Büszke vagy? Elakadtál?....

Én egy újonnan regisztrált tag vagyok, és sajnálattal látom, hogy nem túl sok hozzászólás és ötlet, tanácsadás talált gazdára ezen a fórumon, pedig sok kezdő anyukának segítség lenne, egy-egy jó szó, bátorítás, ha elbizonytalanodik. Sajnos én is hasonló cipőben járok, mint Pantuffle, annyi különbséggel, hogy az én kisfiam 3 éves, de a leírás tökéletesen illik rá. Mindig azt nézi, hogy mi lehetne rosszalkodni, és még azt sem mondhatom, hogy a figyelmünket szeretné magára vonni ezáltal, hisz szinte folyamatosan a figyelem középpontjában van, ugyanis még mesét nézni sem hajlandó egyedül, játszani meg főleg nem szeret egyedül, tehát mindig van mellette valaki. Elég nehéz megbírkózni a hisztijeivel is. Szóval tényleg jó lenne látni, hogy mások hogyan kezelik az ilyen dolgokat.
Remélem feléled ez a topik és lesz szerencsém tanulságos eseteket olvasni és tanácsokat gyűjteni. Üdv mindenkinek, és köszönet anyókának a topik ötletért.
Szia!
Nekem két gyerekem van, az idősebb fiú, 6 a kisebb lány, 14 hónapos. Sokan mondják, még a védőnő és a gyerekorvos is, hogy igen nehéz eset mindkettő. Rossz alvók, rossz evők, örökmozgók, nagyon érzékeny lelkületűek. Rengeteg időt igényelnek.
Alapelvem, hogy bármit tesznek, beleképzelem magam a helyükbe, minta én tenném, mint felnőtt. Emiatt tudom a hisztit és az állandó nyüglődést, sírát viszonylag könnyen kezelni, hogy ha teszem azt én sírnék ennyire, hogy érezném magam, ha pl. férjem a rámordítana, hogy hagyd abba a bőgést! Nekem is jobban esne, ha meg próbálná kitalálni, mi a bajom és esetleg átölelene és megvigasztalna.
Szerintem nincs olyan, hogy hiszti, oka van, amiért ennyire sír egy kicsi gyerek. Ha csak azért is , mert nem az történik, amit ő akar, az is
jelenthet neki komoly lelki problémát. Itt megint csak a beleérzőképesség tud sokat segíteni, hogy nekem hogy esne, ha a barátaim, férjem, akit szeretek szembeszáll velem, hogy amit én nagyon-nagyon szeretnék arra közölné, hogy azt akkor sem lehet és maradjak csendben????!!!! Tuti kiakadnék és szerintem sokan így éreznénk magunkat anyukák! Akkor miért várja el a világ a gyerekeinktől, hogy kis Buddhaként fogadják el, hogy nem tehetik, amit szeretnének? Szóval türelem, türelem, a férjem mindig ezt szajkózza, és igaza van! Ne úgy forduljunk gyerekeinkhez, hogy mit hisztizik már megint, hanem úgy, mintha egy baráthoz fordulnánk, aki valamiért nagyon sír! A gyerek is megérzi, ha komolyan veszik a kis gondját-baját és még ha nem is tudjuk megengedni, hogy a konyhakést kipróbálja a kanapén, azért érezze az együttérzésünket, amiért valamit nem próbálhat ki!
 

mariejuy

Új tag
Szia!
Fiam most 9 éves, s nem akarlak elkeseríteni, de most is igényli az állandó figyelmet. Annyival könnyebb dolgom van, hogy most már "besegítenek" a hasonló korú barátok is. Amikor egyedül vagyunk, úgy időzítem a teendőimet, hogy pl. a konyhában írja a leckéjét, én mosogatok, főzök. Amikor filmet néz, akkor mosok, pakolászok. És sokszor befogom őt is a munkákba. Már 1 évesen verte a habot a süteménybe pl. Kezdetben, míg otthon voltam 2,5 éves koráig lehet én rontottam el, mert hál Istennek jó alvó volt. Ebéd után 2-3 órát aludt, így akkor megcsináltam minden otthoni teendőt, s még fél órát én is tudtam pihenni. Aztán már csak vele foglalkoztam. Lehet, hogy kicsit hozzászokott, de még mindig azt mondom nem bánom, mert most, hogy annyi kötelesség van: nekem munka, háztartás, neki iskola, hegedű, torna, rajz visszasírja azt a 2,5 évet, kellemes emlékként gondol rá. Ha hisztizett anno, próbáltam más dolgokkal lekötni a figyelmét, bár ez nem mindig sikerült. Több ész szorult belé, mint gondoltam, nem lehetett "átvágni". Rájött a cselekre gyorsan, s figyelmeztetett is, hogy most mással álljak elő. Viszont az üzleti érzéke nagyon jó volt. Lehetett vele üzletet kötni: most ezt csináljuk, s holnap ezt vagy azt tudjuk. Vagy ha ma azt csináljuk amit mondassz, akkor az ezért meg azért nem jó, viszont ha máskor csináljuk...
 

borbala50

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok!
Nekem van két felnőtt barátnőm: a lányaim. Akkor talán jól neveltem őket:)
Fiatalon szültem őket, mindig inkább társnak tekintettem mindkettőt, mint gyereknek, aki az enyém. Hiszen ajándékba kaptam őket, megértő, elfogadó, támogató szeretettel állok mellettük a mai napig.
 

pritu

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok!
Szerintem a világon a legnehezebb dolog a gyermeknevelés. Mindez azért, h felnőttként olyan emberré váljon, hogy büszkék lehessünk rá. Rettenetesen fontos az, hogy mit hoz a gyermek otthonról, milyen mintát látott. Az első és legfontosabb, amit szerintem senkinek nem kéne elfelejetni, hogy elsősorban a szülő neveli a gyermekét, amit kiegészítenek az óvodapedagógusok és a tanítók... Sajnos a mai világban a szülők azt hiszik az óvoda, iskola dolga az, h ezt vagy azt megtanuljon a gyermek. Mindezt persze úgy mondják, hogy ők sem foglalkoznak a gyermekükkel 7 percnél többet. Egy nőnek helyt kell állnia a munkahelyén, a háztartásban, ami rengeteg időt vesz el a napból, de még így is a sor végén kullog az a kis idő, amit a gyermekével tölthetne. Igenis tessék mesélni lefekvés előtt, beszélgetni a gyerekkel és néhány hasznos órát együtt tölteni hétvégén! Ezt a csemeténk borzasztóan igényli! Mi nők persze képesek vagyunk egyszerre több dologra odafigyelni, de ne csak olyan perceket töltsünk el csemetéinkkel, amikor éppen főzünk vagy mosogatunk....
Édesanyám és közöttem pazar egy kapcsolat van! Az én anyukám is fiatalon szült, de csak most, hogy kezdek idősebb lenni, mondhatom azt, hogy barátnők vagyunk. Ezt értem úgy, hogy a barátságot és a gyermeknevelést nem szabad összetéveszteni. Amíg nevelni kellett, nevelt engem és a testvéremet. Mindig számíthatott ránk, soha nem tettünk semmi olyat, amiért csalódhatott volna bennünk és úgy ismer minket, mint a rossz pénzt.
Szerintem egészen más csengése van annak, hogy az anyukám, az anyukám ... vagy az anyukám a barátnőm. Szerintem az elsőben ott van a szeretet, a tisztelet, a megbecsülés. Édesanyám mindent tud rólam, a barátnőm ezt már egy bizonyos szűrőn át kapja.
 

Geda

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok!

A gyereknevelés nem könnyű. Ezt aláírom,de gyönyörű és sajnálom, hogy oly sok dolog feledésbe fog menni az idő előre haladtával. A kicsi kezük amikor megérintenek. Amikor mondják, hogy Anya segíts! Vagy ha csak egy puszit nyomnak az arcomra. A boldogság megfoghatatlan. Amikor éjjel átjönnek és odabújnak hozzám, mert rosszat álmodtak és már most sajnálom, hogy az idő kegyetlenül megy előre.

Élvezni a pillanatot ez a jelszavam.

Geda
 

Dzsezzi

Állandó Tag
Állandó Tag
Helló! Itt egy vérbeli lány.
Komolyan szülők: néha igazságtalanok vagytok velünk tinikkel. Legyetek engedékenyek, de ne túlságosan azok. támogassátok az álmainkat, figyeljetek ránk, de ne szóljatok bele mindenbe.fogadjátok el a döntésenket,hogy melyik suliba akarunk továbbtaulni. azt is fogadjátok el,hogy mi nem akarunk állandan fodros ruhákban járni,hanem pl. feketében. ha cigizünk,beszélhjétek meg velünk, ne kezdjétek el leüölteni a fejünk. ennyi.:)
 

Sajla

Állandó Tag
Állandó Tag
Helló! Itt egy vérbeli lány.
Komolyan szülők: néha igazságtalanok vagytok velünk tinikkel. Legyetek engedékenyek, de ne túlságosan azok. támogassátok az álmainkat, figyeljetek ránk, de ne szóljatok bele mindenbe.fogadjátok el a döntésenket,hogy melyik suliba akarunk továbbtaulni. azt is fogadjátok el,hogy mi nem akarunk állandan fodros ruhákban járni,hanem pl. feketében. ha cigizünk,beszélhjétek meg velünk, ne kezdjétek el leüölteni a fejünk. ennyi.:)

Leírtad, hogy mit szeretnél. Rendben.

Mit adsz cserébe?
 

timka66

Állandó Tag
Állandó Tag
a betűméreten állitottam 1-ről 3-ra

Sziasztok,
Kicsit nehezen szántam rá magam az írásra. Próbáltam eddig magam megoldani a problémát, de kifogytam az ötletekből, így most a tanácsotokat kérem.
Van egy 8 éves első osztályos lányom. A tanulásával, illetve a tudásával nem volt eddig semmi gondom. Félévkor is kitűnő lett két dicsérettel. Éppen ezért nem értem a mostani viselkedését.
Egy vagy másfél hónapja egyszerűen nem figyel oda az órán. A felmérőiben (elsősorban a matematikában) olyan elemi hibákat követ el, ami egyértelműen figyelmetlenség.
Pl: Fel kellett írni a páratlan számokat csökkenő sorrendbe, erre Ő leírta tökéletesen, de növekvő sorrendben..
Ha megkérdem mi történt, csak azt válaszolja, hogy elfelejtette, hogy fordítva kellet volna leírni.
<O:p></O:p>
A képről történő egyenlet felíráskor, a leolvasott 11 + 4 = 15 helyett 10 + 5 = 15 írt fel.
Még folytathatnám tovább, hogy milyen banális, figyelmetlenségből eredő hibákkal rontja le a jegyeit.
Már próbálkoztam elbeszélgetéssel, rábeszéléssel, anyai szigorral, de semmit sem értem el vele. Megígéri, hogy jobban oda fog figyelni, aztán kezdődik minden előröl.
Ha tudtok, kérlek adjatok tanácsot, hogy mit tegyek.
 

Katalin/Anyoka

Kitiltott (BANned)
Szia Timka!

Szerintem ez jelzés. Valamire felakarja hívni a környezete figyelmét. Talán jogtalan sértés érte, vagy olyat látott, vagy olyasmibe vett részt ami utólag nem volt helyes.

A gyerekek nemtudják megfogalmazni, pontosabban elmondani a bezárkózásuk okát.
De mivel már tud olvasni talán útmutató lehet neked az ami felé fordul. Gondolok itt a habos-babos nőcis témák helyett a "szögletesebb" témákban keresi a választ.

A gyerekek szeretnek festeni, vagy rajzolni, amin keresztül kitudják vetiteni magukból a gyötrődéseiket.

Ha vannak elrakott korábbi nyugis időszakban készült "mesterművek", és a változás utáni, érdemes összehasonlítani őket. Egészan bíztos, hogy a színek tónusai, és a színek egymás utáni alkalmazása árulkodni fog.

Talán próbáld meg, hogy együtt rajzoljatok. Néha jó taktika, hogy Te elkezded, és egy ponton a segítségét kéred mert Te "nem tudod". Amikor a segitséget megkapod, ártatlanul kikérheted a véleményét "Valami hiányzik, Te is így látod?...." és innen gördül a szó, lendülnek a vonalak a papíron.

Lehet, hogy elsőre nem érsz el végigvezetett rajzot. De minden képpen tudod másik alkalommal más történettel "beszéltetni" a közös együtt alkotással.

Nemtudom mennyire vagy kreatív, de 1-1 tervedhez kérd ki a véleményét. A lényeg tölk mindegy milyen trükkel éred el, hogy együtt legyetek, és beszéljen. Az együtt csinálni valamit, az mindjárt eggyüvétartozást is erősitő. Apró lépésekkel kideríthető a baj. Persze sok türelem, cselezés és rafinéria is kell.

Persze én nem tudom mi a lánykád érdeklődési köre, de mindez müködik más cselekvéseknél is.

Én így gondolom.

Értelmetlen nekiszegezni a kérdéseidet, nem fog válaszólni. Lelkében még kicsi.

pusz anyóka
 

dioone

Új tag
Két felnőtt gyermekem van, de valamire már rájöttem: nem szabad semmiből nagy problémát csinálni, mert úgyis jön még annál is nehezebb helyzet.Utólag pedig csak mosolyog az ember:Miért csináltam akkor ebből olyan nagy problémát?!
 

Sajla

Állandó Tag
Állandó Tag
Szerintem meglehet, hogy szimplán elfáradt. Majd ebből adódóan hibákat vétett, ami frusztrálttá tette, főleg a jó féléves eredmény után. Ördögi körbe került. Erről pedig azért nem beszél, mert még nem tudja megfogalmazni.

Sokat segíthet, ha ez a problémája, ami nekem eszembe jutott, ha te elhibázol valamit otthon, akkor felhívod rá a figyelmét, hogy "Na nézzenek oda, hát nem elrontottam..., na sebaj, kijavítom, ha már így alakult". Ebből látja, hogy a neki jelenleg legfontosabb személy, példakép is hibát vét, de nem dől össze a világ, mert ki lehet javítani.

Egyébként szerintem nagyon jó, hogy már ilyen korán észrevetted a problémát. Igazi segítséget pedig olyan tud adni, aki
személyesen ismeri a kislányt. A tanítónéni, ha közreműködő (sajnos ez egyre ritkább), vagy egyéb szakember a környezetedben.

Amiről Katalin/Anyoka ír szintén olyan dolog, amit sokkal jobb, ha szakember végez, mert te félreértelmezhetsz dolgokat, és rossz irányba viheted az egészet.Sziasztok,
Kicsit nehezen szántam rá magam az írásra. Próbáltam eddig magam megoldani a problémát, de kifogytam az ötletekből, így most a tanácsotokat kérem.
Van egy 8 éves első osztályos lányom. A tanulásával, illetve a tudásával nem volt eddig semmi gondom. Félévkor is kitűnő lett két dicsérettel. Éppen ezért nem értem a mostani viselkedését.
Egy vagy másfél hónapja egyszerűen nem figyel oda az órán. A felmérőiben (elsősorban a matematikában) olyan elemi hibákat követ el, ami egyértelműen figyelmetlenség.
Pl: Fel kellett írni a páratlan számokat csökkenő sorrendbe, erre Ő leírta tökéletesen, de növekvő sorrendben..
Ha megkérdem mi történt, csak azt válaszolja, hogy elfelejtette, hogy fordítva kellet volna leírni.
<O:p></O:p>
A képről történő egyenlet felíráskor, a leolvasott 11 + 4 = 15 helyett 10 + 5 = 15 írt fel.
Még folytathatnám tovább, hogy milyen banális, figyelmetlenségből eredő hibákkal rontja le a jegyeit.
Már próbálkoztam elbeszélgetéssel, rábeszéléssel, anyai szigorral, de semmit sem értem el vele. Megígéri, hogy jobban oda fog figyelni, aztán kezdődik minden előröl.
Ha tudtok, kérlek adjatok tanácsot, hogy mit tegyek.
 

Katalin/Anyoka

Kitiltott (BANned)
És mit is lehet félreérteni? Azt, hogy kiderül mi okból zárt be a gyerek.

Az végképp téves elképzelés, hogy az anya a gyerek példaképe. A kislányok inkább apásak.

A példakép kérdése abszolut családon belüli kapcsolati rendszer.

De egyetlen példaképnek nem kell állandóan csapkodni a homlokát és felnagyítania a csip-csup hibákat.

De alapjáraton tévesnek tartom azt a kiindulási pontot, hogy a gyerek hibázott.
A gyerek soha nem tud hibázni! A gyerek hagyja magát sodorni,-kihasználni.-befolyásolni,- megtéveszteni...... és még sorolhatnám.
Soha nem a gyerek a hibás!!!!!!!
 

Sajla

Állandó Tag
Állandó Tag
Másodjára tűnik el a válaszom, ha nem másolnám be újra illetlenség lenne hiszen megszólítottál.

Például a rajzok elemzését lehet félre érteni. Mit jelent egy macskaszerű állat borzasztó hosszú farokkal? Hát nem jót. Hacsak a gyereket véletlenül nem épp a Marsupilami című mese ihlette meg.

Egy lány gyermek példaképe az anyja! Hisz őt utánozza. Lehet, hogy apás, de átlagos esetben nem autót szerel, hanem babázik, főz, ... Egyébként az apa is példát mutathat, abból, hogy semmi nem történik abból, ha hibázik valaki.

"A példakép kérdése abszolut családon belüli kapcsolati rendszer." Ezt tényleg nem értem. Azt akarod ezzel mondani, hogy csak családon belül választhatunk példaképet? Ha igen akkor ezzel nem értek egyet. Mindenkinek lehet több példaképe, nekem van nő és férfi is, aki nem rokonom.

Nem írtam olyat, hogy csapkondi kellene lépten nyomon a homlokát senkinek. Azt írtam, hogy adja a gyermek tudtára, hogy bárki hibázhat. Ami nem probléma.

Mivel iskolai teljesítményről beszélünk, igenis tudnak hibázni a gyerekek. Hogyne tudnának, hiszen új ismereteket kell elsajátítaniuk, egy szokatlan környezetben. Nagy terhelés alatt bárki hibázhat.

És nem gondolom, hogy egy elsős kislány hibás lenne. Soha nem is írnék le ilyet! Elfáradt, mint ahogy mostanra már a legtöbb elsős.
 

szokola71

Új tag
Nekem van egy meggyőződésem: Nincs rossz gyerek! Az mi génjeinket örökölte, mi neveljük, olyan lesz amilyenné mi tesszük!
A gyerek alapvető tulajdonságai kialakulnak az elő öt évben. Ekkor még csak a közvetlen környezete képes befolyásolni, alakítani.
 

luluxiu

Új tag
Emellett művelt vele óvoda, az iskola most. De legjobb, ha nem beszélnek róla. Megtanulta, hogy esküszik használatát a szavak, amelyeket soha nem használja a hagyományos viselkedés, amely a legjobb nem beszélni...
 

éneklő

Új tag
Kedves Anyóka!
Teljesen egyetértek Veled,a nevelés a legnehezebb dolog a világon.Azt hittem ,ha mindent megadok a fiamnak,az a jó,de nem,mert meg kell tanulnia,hohy az élet nem habos torta.Most 16 éves és nem tanuljól,mindeg a könnyebbik felét fogja a meg dolgoknak.Azt mondják a példa nevel,nem igaz,mert én állandóan dolgozom,hogy el tudjam tartani,szorgalmasan fejlesztem magam,zenetanár vagyok, gyakorolok,tanitok,nevelem a növendékeimet,de nála nem tudom elérni,hogy komolyan vegye a tanulást.Már késő?mit rontottam el?hogy birom rávenni,hogy tanuljon?ha nem tanul,akkor az álmai,hogy informatikus lehessen,nem valósul meg.
Köszi,hogy meghallagattál.
Üdv Éneklő
 

mirisztina

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok!

Szakdolgozatom témája a mondókák szerepe a gondozásban, a nevelésben. Szükségem lenne 30 db kb. féloldalas élménybeszámolóra mikor melyik mondókát alkalmazzátok, amelyben egy-egy mondat erejéig kitérnétek, hol tanultátok a mondókákat. Kérlek bennetek segítsetek nekem, és küldjétek el tapasztalataitokat.
Gondolatébresztőként felsorolom a mondókák alműfajait a gondozás, nevelés szempontjából.
A. Testi gondozás: Ébresztők, fürdetők, öltöztetők, etetők.
B. A testrészek tudatosítása: Arcsimogatók, arcmutogatók, nyakvágók, fülhúzók, tenyeresdik, ujjkiolvasók, tapsoltatók, ökölütögetők, pacsit adók, kézcsipkedők, fejlóbálók, homlokkoccintók, orrfenők, láblógatók, túróárulók.
C. A testrészek rendeltetésének tudatosítása, a mozgás begyakorlása:
Álltatók, jártatók, sétáltatók, futtatók, lecsücsültetők, táncoltatók, tornásztatók, rajzoltatók.
E. Egészségvédés, -helyreállítás: Óvók, gyógyítók.
D. Szórakoztatás: Lovagoltatók, höcögtetők, hintáztatók, kacagtatók.
E. Viselkedés-szabályozás: Fegyelmezők, parancsolók.
 
Oldal tetejére