Most már hivatalosan is öt óceán van a Földön: itt találhatók

Már általános iskolában, a földrajzórán megtanultuk, hogy az óceánok alatt azokat a hatalmas vízfelületeket értjük, amik kontinenseket választanak el, és a beltengereknél sokkal nagyobbak. Ekkor jellemzően csak három óceánt kellett megjegyezni: az Atlanti-, a Csendes- és az Indiai-óceánt.

Bár természetföldrajzi értelemben csak a fent említett vizek számítanak óceánnak, ezekhez sok helyen még hozzáveszik az Északi-sarki-óceánt, amit mi inkább Jeges-tengerként ismerünk, valamint a Déli-óceánt is, ez utóbbi keddtől már hivatalosan is elfogadott óceánná vált.


Ötre bővült az óceánok száma​


A Déli-óceán az Antarktisz körül elterülő víztömeg, amit nem határol egyetlen kontinens sem, és medencéje sincs, így sokáig nem hivatkoztak rá tényleges óceánként. Bár a Nemzetközi Hidrográfiai Társaság már 2000-ben óceánnak nyilvánította, a világ egyik legjelentősebb tudományos szervezete, a National Geographic Society csak június 8-án, kedden, az óceánok világnapján jelentette be, hogy már ők is hivatalosan elismerik.


déli-óceán2

Fotó: Thorsten Milse / robertharding / Getty Images Hungary

A szervezet földrajztudósa, Alex Tait szerint a Déli-óceán létét régóta tényként kezelik a tudósok, ám nem volt egyetértés nemzetközi szinten a kérdésben, így emiatt nem is hozhattak hivatalos döntést. A mostani bejelentéssel a víztömeg ökológiai elkülönülését ismerik el, mivel élővilága, klímája és meteorológiája teljesen más a többi óceánéhoz képest, hiszen lényegében egy áramlatról van szó. Az Antarktiszi áramlás a Föld legnagyobb áramlata, egy 2,6 millió négyzetkilométeres vízterület, vize pedig hidegebb és kevésbé sós, mint a többi óceáné. A Déli-óceán víztömege mintegy negyven százalékkal részesedik a szén-dioxid-felvételből, így az emberi tevékenység okozta kibocsátás óriási tömegének elnyelésével enyhíti a globális felmelegedést.


Azért ment a Déli-sarkra, hogy tájképeket készítsen, de valami sokkal érdekesebbre figyelt fel


A fotós nem bírt betelni a látvánnyal, amit szerencsére meg is örökített.

foto.jpg
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

Jani08 wrote on Éleskés's profile.
Tisztelt Fórumvezető!

Kb 3 hete nem tudok belépni az ezoterikus könyvek folyóiratok topikba.
Azt írja ki, hogy:

Hoppá! Bizonyos problémákba ütköztünk.​

A művelet végrehajtásához nem rendelkezel megfelelő jogosultsággal.
Mindenhová be tudok lépni, csak pont ide nem.

Előre is köszönöm a segítségét!

Tisztelettel:Jani08
Kedves Mindenki!Dm nap gyermekei pályázaton indult óvodánk !Szabolcsveresmarti Óvoda !Kérek mindenkit,hogy egy szavazattal segítsen minket!
pmanocica wrote on pszi53's profile.
Kedves pszi53! Catrine Clay Útvesztőjét szerettem volna letölteni, de nem tudja kezelni a converter, hogy áttehessem mobiba, a gépen megnyitni sem tudja. Tudnál segíteni? Köszi, Judit
Orchidea 22 wrote on Ajuda67's profile.
Szia!
Nagyon szépen köszönöm az időt, munkát amit azzal töltesz, hogy nekünk forditod a jobbnál jobb könyveket.
Legyen szép napod!
halastinta wrote on Ajuda67's profile.
Szia Ajuda67!
Szeretném megköszönni a munkádat és hogy lehetővé teszed általa, hogy ilyen szuper könyveket olvassunk! Épp most végeztem a Dianne Duvall - Halhatatlan Őrzök sorozat 9. részével. Imádom őket! További jó munkát kívánok!

Statisztikák

Témák
36,531
Üzenet
4,415,065
Tagok
592,215
Legújabb tagunk
Lizbeth1
Oldal tetejére