Most már hivatalosan is öt óceán van a Földön: itt találhatók

Már általános iskolában, a földrajzórán megtanultuk, hogy az óceánok alatt azokat a hatalmas vízfelületeket értjük, amik kontinenseket választanak el, és a beltengereknél sokkal nagyobbak. Ekkor jellemzően csak három óceánt kellett megjegyezni: az Atlanti-, a Csendes- és az Indiai-óceánt.

Bár természetföldrajzi értelemben csak a fent említett vizek számítanak óceánnak, ezekhez sok helyen még hozzáveszik az Északi-sarki-óceánt, amit mi inkább Jeges-tengerként ismerünk, valamint a Déli-óceánt is, ez utóbbi keddtől már hivatalosan is elfogadott óceánná vált.


Ötre bővült az óceánok száma​


A Déli-óceán az Antarktisz körül elterülő víztömeg, amit nem határol egyetlen kontinens sem, és medencéje sincs, így sokáig nem hivatkoztak rá tényleges óceánként. Bár a Nemzetközi Hidrográfiai Társaság már 2000-ben óceánnak nyilvánította, a világ egyik legjelentősebb tudományos szervezete, a National Geographic Society csak június 8-án, kedden, az óceánok világnapján jelentette be, hogy már ők is hivatalosan elismerik.


déli-óceán2

Fotó: Thorsten Milse / robertharding / Getty Images Hungary

A szervezet földrajztudósa, Alex Tait szerint a Déli-óceán létét régóta tényként kezelik a tudósok, ám nem volt egyetértés nemzetközi szinten a kérdésben, így emiatt nem is hozhattak hivatalos döntést. A mostani bejelentéssel a víztömeg ökológiai elkülönülését ismerik el, mivel élővilága, klímája és meteorológiája teljesen más a többi óceánéhoz képest, hiszen lényegében egy áramlatról van szó. Az Antarktiszi áramlás a Föld legnagyobb áramlata, egy 2,6 millió négyzetkilométeres vízterület, vize pedig hidegebb és kevésbé sós, mint a többi óceáné. A Déli-óceán víztömege mintegy negyven százalékkal részesedik a szén-dioxid-felvételből, így az emberi tevékenység okozta kibocsátás óriási tömegének elnyelésével enyhíti a globális felmelegedést.


Azért ment a Déli-sarkra, hogy tájképeket készítsen, de valami sokkal érdekesebbre figyelt fel


A fotós nem bírt betelni a látvánnyal, amit szerencsére meg is örökített.

foto.jpg
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

V.Márti wrote on H-111's profile.
Szia!

Szeretnélek megkérni hogy küldd át nekem - Michael Drosnin - A Biblia Kódja - 2 . részét a Visszaszámlálás - t. Előre is nagyon köszönöm! Bármilyen formátumban.
Kedves Kollégák,

Tudna nekem valaki segíteni a 10-11 évesek méréséhez szükséges Meixner-féle olvasás felmérőlap/szöveg megküldésében?
Előre is köszönöm, Ildi
papapig wrote on Kolonel0708's profile.
Jókai Mór - Mire megvénülünk
A ZIP fájl nem létezik
Sziasztok.
Keresztszemes mintákat keresek: Utolsó vacsora és Egyiptomi minták.
Köszönöm a segítséget
nagynezsoka wrote on sziporka78's profile.
Nagyon köszönöm a fordításaidat. A Mások harmadik részét főleg, mivel esély nincs rá magyarul, ahogy az Ilona Andrews könyvekre sem, amik fantasztikusan jó fordítások. Még egyszer nagyon hálás vagyok érte, köszi.

Statisztikák

Témák
37,305
Üzenet
4,584,130
Tagok
601,443
Legújabb tagunk
evilitjh
Oldal tetejére