Négy nap alatt tűnt el egy bővízű folyó Kanadában

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2017 Április 18.

Melitta - 2017 Április 18, 05:26
 1. Melitta

  Melitta Adminisztrátor Fórumvezető

  Kanada legnagyobb gleccseréről zubogott le a Slims folyó, ami tavaly mindössze négy nap leforgása alatt tűnt el. Kutatók szerint a teljesen váratlanul bekövetkezett folyóeltűnés egy látványos és ijesztő példája annak, hogyan alakítja át bolygónk földrajzát a kílmaváltozás.

  A 24 kilométer hosszú folyó rendkívül széles mederben folyt le már évszázadok óta a Kaskawulsh gleccserről, bele a Yukon folyóba. 2016 tavaszán viszont olyan ütemben kezdett el olvadni a gleccser, hogy a felszabaduló vízmennyiség egy másik medret talált magának, az Alaszkai-öböl felé terelve így a vízhozamot, ami több ezer kilométernyire fekszik az eddigi végállomástól, azaz a Bering-tengertől.

  A gigantikus mértékű változást a helyszínen dokumentálta végig egy kutatócsapat, akik már évek óta figyelik a gleccser visszaszorulását. Tavaly viszont azt figyelték meg, hogy ott, ahol korábban egy kisebb hajóval tudtak vitorlázni, most homokvihar várta őket.

  A csapat helikopterek és drónok segítségével közelítette meg a gleccsernek azokat a völgyeit, ahova nehéz gyalogosan eljutni. Ekkor fedezték fel, hogy míg korábban az olvadásból felszabaduló vízmennyiség két folyóágra szakadt, most már olyan ütemben zajlott az olvadás, hogy a nagyobb víztömeg egyetlen ágon haladt lefelé. A változásnak köszönhetően a világörökségi védelem alatt álló Alesk vízhozama jelentősen megnőtt.

  A felvett adatokból az is kiderült, hogy a változások mindössze pár nap alatt, 2016. május 26-a és 29-e között történtek meg. Geológusok korábbi korszakokból feltételeztek már olyat, hogy egy folyó ellopta egy másik folyó hozamát, a folyókalózkodásnak is nevezett jelenségre viszont eddig csak a messze régmúltból voltak ráutaló bizonyítékaink. Több ezer vagy tízezer évvel ezelőtti jelenségekre utaltak földrajzi nyomok, a modern korban senki nem rögzített még ilyesmit.

  A Kaskawulsh gleccser 1956 és 2007 között 6-700 méterrel húzodott vissza. 2016-ban viszont hirtelen jelentősen felgyorsult a csökkenése, és a felszabaduló olvadt víz új medret vájt ki magának. Ez a víztömeg térítette vitte magával a korábban a Slimset tápláló medret is.

  Ennek persze súlyos következménye van a közelben élő állatvilágra és a közeli emberi közösségekre is. (Guardian)

  glecser.jpeg
   
  Georgina Bojana kedveli ezt.

Hozzászólás

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2017 Április 18.

  1. HaroldKing
   HaroldKing
   Ha 200 méter alatt laksz, semmi esélyed. A 200 méter kifejezetten a minimum. Úgy értem akkor se biztos hogy megúszod ha afölött laksz, de az alatt reménytelen az egész. Persze, elméletileg. Gyakorlatilag, ha elég öreg vagy, mindenképp megúszod, mert előbb halsz meg mint hogy belefulladj az új vízözönbe.
  2. HaroldKing
   HaroldKing
   Ne aggódj te az evolúcióért, kifejezetten jót tesz a fajgazdagságnak a felmelegedés, elárulom neked. Hihetsz nekem, evolúcióból perfekt vagyok.

   Arról van szó, hogy nyilván ha jön a nagy felmelegedés, egy rakás állat kipusztul, ez igaz. Minden változásnál ez van. Csakhogy amint fentebb lefestettem, eszméletlenül nagy területek kerülnek víz alá, de ezek nem mély tengerek lesznek hanem sekély tengerek, mert 200 méternél nem mélyebbek, sőt a legtöbb nem lesz talán 50 méter mély se. Hihetetlen nagy „self” területről van szó tehát. És ezek meleg tengerek lesznek. Vagy éppen mocsarak. Na most ilyen helyek, ezek egyenesen IDEÁLISAK az evolúció számára! Teljesen mindegy mennyi állat és növény pusztul ki addig, ha csak néhány is megmarad - márpedig nem néhány marad meg de a többség! - ezeken a helyeken villámgyorsan elszaporodnak és új fajták milliói alakulnak ki földtörténeti értelemben pillanatokon belül. Azaz amely faj nem hal ki, annál azonnal beindul a „többsugarú adaptív radiáció”, azaz alkalmazkodnak az új élőhelyekhez és új fajok alakulnak ki belőlük.

   Ez a földtörténetileg rövid idő persze emberi mércével hosszú is lehet, olyan legalábbis néhány tízezer év. De ez tényleg semmiség, mert evolúciós értelemben néhány millió év se sok.

   Szóval az élővilág miatt te csak ne aggódj. Még az se biztos hogy legalább a jegesmedve kihal. A medvék dögevőek, azaz opportunista állatfaj, simán el tudom képzelni hogy átszokik a fókákról más élelemre. Vagy ott vannak az aranyos pingvinek. Lehet hogy kihalnak, de arra se vennék mérget. Elvégre életük nagy részét vízben töltik, víz meg lesz azután is bőven, még több is. Nem szabály ám hogy csak jégen lehet fészkelni, lehet, a meleget még kellemesebbnek is tartják majd. Vagy kitalálják az elevenszülést mint egyes kígyók, s ekkor már ki se kell jönniük a vízből egyáltalán. Akármi is lehet.

   Mérget vehetsz rá, hogy a legrosszabbul épp a Homo Sapiens állatfaj jár majd.
  3. pitti
   pitti
   Evoluciobol perfekt vagy? Ahoz kepest annakidejen a Pro Darwin topikban nagyon el voltal veszve evolucioilag.
  4. atapata
   atapata
   Off. Ez így igaz! Csakhogy a mező őrök a fákon keresték, a pincesoron meg nincsen fa, mert kiették a termeszek.:dr_173:A termeszeket meg a hangyászok. Ez így alakult evolúcióilag. On.[​IMG]
   Utoljára módosítva: 2017 Április 19
   pitti kedveli ezt.
  5. atapata
   atapata
   Semmi kard!! Ha mégis, kinőhetnek a szárnyaid! Már le van rendezve.
  6. Vaduzia
   Vaduzia
   Egyetértek.
   Sok ősi civilizációban szereplő özönvízet nem a klímaváltozás okozta, ugyanis egyrészről ekkora óceán vízszint emelkedést nem tud okozni, másrészt az egykor vizszint alá került létesítmények (mint pl. a Földközi tengerben az Afrika északi partszakaszakainál) nem kerültek szárazra.
   A kontinentális táblák gyors elmozdulásai mint a példában szereplő afrikai lemez igenis özönvíz szerű jelenséggel jár. Ezen jelenséget a Föld történetben igen gyakoriak, melyre a sok lenyomatok, stb. bizonyítanak.

   Csatolt fájlok:

   setni kedveli ezt.
  7. ladybug7spots
   ladybug7spots
   Úgy kell neki, megérdemli !!!
   HaroldKing kedveli ezt.
  8. varázsdoboz
   varázsdoboz
   megint özönvíz?:confused: de most ki lesz Noé?:eek:
  9. setni
   setni
   Az most senkit sem érdekel azzal munka van....a kérdés ki fér fel? és kiírja a listát?
   HaroldKing és varázsdoboz kedveli ezt.
  10. varázsdoboz
  11. atapata
   atapata
   Csak csendesen és halkan írjatok, nehogy már bevonzátok a több focipályányi méretű aszteroidát ami most halad el a föld mellett!!
   Akkor azután lenne özönvíz!!
   Bárka meg sehol.

   A Föld felé tart egy aszteroida
   :o
  12. varázsdoboz
   varázsdoboz
   én meg újra elolvasván a cikk elejét arra is gondoltam, nem az aranyásók terelték el a folyót?
   Lehet hogy nem is aszteroida,hanem a Virgines fickó jön az űrhajójával és a kiváltságosokat viszi a Marsra:D
   csodálom,hogy a nagy Nasa meg ámerikai haderő még nem térítette le a pályájáról, ha tényleg aszteroida.:D
  13. atapata
   atapata
   Szorgalmas emberek az aranyért (bármit)megtesznek.
   varázsdoboz kedveli ezt.

Megosztás